Blog

Μία εβδομάδα μετά την μεγαλιώδη απεργιακή κινητοποίηση της 15ης /6ου

2011-06-22 00:19

Μία εβδομάδα μετά την μεγαλιώδη απεργιακή κινητοποίηση της 15ης /6ου , και με κρύο κεφάλι, κάποιες δεύτερες σκέψεις, μετά από διασταύρωση πληροφοριών και πολύ σκέψη από τον ίδιο.

Αρχικά το σκέφτηκα πάρα πολύ, εάν το συγκεκριμένο κείμενο έπρεπε ή όχι να γραφτεί. Κατέληξα πως ακόμη και ο πιο «αιρετικός» προβληματισμός, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν με στοιχειώδη ταξική συνείδηση. Ακόμη, να διευκρεινήσω πως μέλος του κόμματος δεν είμαι (ή τουλάχιστον όχι ακόμη), και κατά συνέπεια δεν έχω κάποια δέσμευση περί αποκλειστικής διατύπωσης των ό,ποιων διαφωνιών μου στα «όργανα» (αν και προσπαθώ στο μέτρο του δυνατού να την τηρώ). Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος; Γιατί θα ακολουθήσει μία «υπερανορθόδοξη» ανάλυση:

Νομίζω πως παρασυρθήκαμε από έναν (σωστό στις πλείστες των περιπτώσεων) τυφλοσούρτη, αποδίδοντας στο κράτος την πρόθεση να «μπαχαλέψει» την απεργιακή συγκέντωση.

 Κι όμως! Ηταν τόσα τα διαφορετικά πράγματα αυτήν τη φορά...

 • -Αρχικά το ότι η κυβέρνηση ήταν στα πρόθυρα της παραίτησης όσο υπήρχε φωτιά κάτω από το βαρέλι με το μπαρούτι που είχε κάτω από πόδια της και μέχρι αυτή να σβήσει, κάτι λέει από μόνο του. (θυμίζω πως ο ΓΑΠ ξαναβρήκε τη χαμένη του αυτοπεποίθηση, μόνο όταν αργά το απόγευμα τα πράγματα είχαν πλέον ηρεμήσει).*
 • -Το γεγονός πως η αστυνομία ήταν σε πλήρη επιχειρησιακή συνεννόηση με την ακροδεξιά «περιφρούρηση» του πάνω μέρους της «πλατείας», πράγμα που αποδεικνύεται τόσο από τον μεταξύ τους συντονισμό που μπορεί να καταμαρτυρήσει πλήθος παρεβρισκομένων στον χώρο, όσο και από την εντυπωσιακότατη ενέργεια των ΜΑΤ να προβούν σε γενική επίθεση όταν τα εν λόγω φασισταριά βρέθηκαν να τις τρώνε πολύ άσχημα από τους αναρχικούς. Εχει ξαναδεί μία φορά έστω κάποιος, τα ΜΑΤ να επεμβαίνουν υπέρ της περιφρούρησης σε ο,ποιαδήποτε άλλη διαδήλωση ή μπλοκ, σε ανάλογη περίπτωση; Ακόμη το γεγονός πως σύμφωνα με μαρτυρία συντρόφου (η μαρτυρία στην διάθεση του κόμματος) εθεάθησαν ασφαλείτες με μάσκες- καδρόνια και περιβολή που παράπεμπε μάλλον σε θαμώνα σκυλάδικου της δεκαετίας του ’80 παρά σε «εξάρχειο», και εκ τούτου μάλλον ενυσχίσεις των «αγανακτισμένων» φασιστών, παρά των «μπάχαλων» ήταν (το συμπέρασμα δικό μου).
 • -Ακόμη εντυπωσιακότερη ήταν η αλλαγή(;) συμπεριφοράς των «μπάχαλων».

 Κανένας εμπρησμός κτιρίου ή υλικές καταστροφές (μαγαζιά, αμάξια, τζαμαρίες, κλπ) πέραν του «απαραίτητου» σε τέτοιες περιπτώσεις μαρμαροξυλώματος προς ανεύρεση ...πυρομαχικών. Ακόμη τα επεισόδεια δεν άρχισαν με τους συνήθεις εμπρησμούς τραπεζών, ή με επίθεση στην αστυνομία, αλλά ακριβώς από το ντου στον ακροδεξιό εσμό που έχει καταλάβει το πάνω μέρος του συντάγματος. Ούτε αυτό το είχαμε ξαναδεί.... Μήπως γιατί αυτήν τη φορά οι ασφαλείτες ήταν απέναντι, και όχι μέσα στους «μπάχαλους»; Πολλά κατατείνουν εκεί....

 • -Και τέλος το κυριότερο. Νομίζω πως αυτή την φορά το «μπάχαλο» είχε παράπλευρες (και παρά ή και ενάντια στις προθέσεις των «μπαχαλιακών») ωφέλειες για το κίνημα, που σε αντίθεση με αυτούς (τους «μπάχαλους»), το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης (σαν πολύ εξυπνότερο αλλά και έμπειρο) μάλλον είχε προβλέψει, και για ακριβώς αυτό το λόγο ήθελε να αποφύγει.

Εξηγούμαι:

  1. Εσπασε ο τσαμπουκάς των τραμπούκων που επί 20 και πλέον μέρες προπηλάκιζαν ή και ξυλοφόρτωναν ό,ποιον αριστερό, τολμούσε έστω να δηλώσει την ταυτότητα του μπροστά στην ... «λαοσύναξη», και ενώ οι σημαίες του ...πατριαρχείου(!), δεν σταμάτησαν στιγμή να κυμματίζουν περήφανα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
  2. Το βασικό είναι άλλο: Οτι ξέσκισε μια και για πάντα και στον πιο αφελή την ψευδαίσθηση πως ο ταξικός αγώνας είναι κυριακάτικη βόλτα στο πάρκο, και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται οργάνωση, περιφρούρηση, δομές, και άλλα τέτοια ...παρωχημένα στην εποχή του facebook. Οι αφελείς που χορεύανε «αγγέλω’μ’ κρένει η μάνα σ’» όταν επέλαυναν τα ΜΑΤ, τώρα ξέρουν από την εμπειρία τους πως όταν το ΚΚ λέει σε όλους τους τόνους «έχουμε πόλεμο», δεν το κάνει για εντυπωσιασμό! Οι γελοίοι που διέδιδαν πως οι αστική δημοκρατία είναι κάτι άλλο από την δικτατορία της αστικής τάξης, και ως εκ τούτου αρκεί να διαμαρτυρηθείς έντονα (και πάντα ανώδυνα) στο πολιτικό της προσωπικό (λες και είναι ο μπαμπάς, που σε κακκόμαθε και θα σου δώσει πίσω τα παιχνίδια), είναι πλέον πλήρως εκτεθειμένοι στα μάτια κάποιου τουλάχιστον σκεπτόμενου κόσμου, που εξέθεσαν σε φυσικό κύνδινο, με τις θεωρίες τους!
  3. Ε λοιπόν, ναι! Εδώ έχουμε πόλεμο, και οι άλλοι (οι αστοί) έχουν στρατό έτοιμο, εκπαιδευμένο, εξοπλισμένο και αμείλοικτο! Και σαν να μην έφτανε αυτό (ίσως το λιγότερο) έχουν όλη την οικονομική ισχύ, τα δικαστήρια, τα (5 παρακαλώ!!) κόμματα τους, σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ, καθώς και το ...σωματείο τους (ΣΕΒ)! Και κάποιοι καραγκιόζηδες που δηλώνουν και «αριστεροί» ή και «αντιεξουσιαστές» έστειλαν έναν ολόκληρο κόσμο (αφού τον έπεισαν να πετάξει τα μοναδικά όπλα του, το κόμμα και τα σωματεία) σαν το αρνί στη σφαγή (ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορταζ).
  4. Φαντάζομαι πως κάποιοι θα έβγαλαν τα συμπεράσματα τους (καμμία φορά και λίγο ξύλο μπορεί να κάνει καλό).

 

* το πως ένα ανοργάνωτο ξέσπασμα, σίγουρα δεν ανησυχεί την αστική τάξη ως τέτοια, αλλά μπορεί να προκαλέσει πανικό στο πολιτικό προσωπικό της, δεν νομίζω πως χρειάζεται παραπέρα ανάλυση. Εάν κάποιος το επιθυμεί θα επανέλθω με παραδείγματα.

Φωτογραφικό αρχείο:Εικόνες από τη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας

Που ήταν οι “αγανακτισμένοι”;

2011-06-19 04:02

Το παρακάτω κείμενο το παράθεσα ως έχει και παρά τις σοβαρές μου διαφωνίες, τόσο με την ιδεολογία (τροτσκιστές), όσο και με την φρασεολογία του συντάκτη του (ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλείται «αριστερά», και ο δικομματισμός «κόμματα») που σε κάποια σημεία μπορεί να προκαλέσει συγχύσεις στον αναγνώστη.

Οστόσο:

 • Η περιγραφή του τι συνέβει και μπαχάλεψε η περεία της απεργίας της 15/6 είναι σχετικά ακριβής και διασταυρομένη από σύντροφο που λόγω της δουλειάς του (φωτορεπόρτερ) ήταν εκεί. Εγώ όντας στο πάνω και προς το ζάπειο μέρος του Συντάγματος, προσωπική εκτίμηση δεν είχα.

 • Εδώ και 20 και κάτι μέρες, έχουν (εκτός από τους «χαρούμενους» ΣΥΡΙΖαίους) σχεδόν ταυτόσημη εκτίμηση για τα τεκτενόμενα και την δυναμική της «πλατείας», ΚΚΕδες, Μαοϊκοί, Τροτσικιστές, αναρχοσυνδικαλιστές (εχω παραθέσει και άλλα κείμενα διάφορων)! Αυτό από μόνο του είναι αρκετά εντυπωσιακό, καθώς δεν νομίζω πως έχει συμβεί για ο,ποιοδήποτε ζήτημα από την μεταπολίτευση και δώθε.  Τι κοινό έχουμε όλοι οι παραπάνω με τις χαώδεις σε κάποια σημεία, μεταξύ μας διαφορές; Μα ότι ακριβώς δεν έχει ο μικροαστικός όχλος της πλατείας συντάγματος! Στοιχειώδη (τουλάχιστον) κινηματική εμπειρία και ταξική συνείδηση!

 • Τέλος το παραθέτω όπως και αρκετά άλλα, για κάποια αρκετά ενδιαφέροντα σχόλια που έγιναν πάνω στην αρχική του ανάρτηση, στο μπλογκ που παρατείθεται.

Από: avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/16/%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9/

Σε δελτίου τύπου (16.15) της real democracy κατά τη διάρκεια της απεργιακής διαδήλωσης στο Σύνταγμα διαβάζουμε, ξανά για την “μεγαλύτερη διαδήλωση της μεταπολίτευσης“. Προφανώς αυτοί που περίμεναν το 1.000.000 ειρηνικούς “αγανακτισμένους” να περικυκλώνουν “ειρηνικά” το κοινοβούλιο, αντί να εξηγήσουν που πήγαν οι “αγανακτισμένοι” τους την πιο κρίσιμη μέρα, προτιμούν να συνεχίσουν τα παραμυθάκια τους, παρά να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Ρωτάμε λοιπόν ξανά: Που ήταν το 1.000.000 αγανακτισμένοι που θα βούλιαζαν το σύνταγμα και θα έδιωχναν την κυβέρνηση με το ελικόπτερο. Η απάντηση είναι απλή: Δούλευαν. Γιατί οι “αγανακτισμένοι” δεν απεργούν. Ξέρουν μόνο να γλύφουν και να γκρινιάζουν και όχι να δίνουν πραγματικές μάχες. Ξέρουν μόνο να κατεβαίνουν στο δρόμο, όταν τους καλεί η τηλεόραση. Όταν η “κινητοποίηση είναι main stream. Όταν είναι λαοσύναξη, όταν είναι “για να σωθεί η πατρίδα”. Όταν σε αυτήν την κινητοποίηση δεν υπάρχουν κόκκινες σημαίες, αριστεροί, “κόμματα” και συνδικάτα. Η χθεσινή διαδήλωση ήταν μια περίτρανη απόδειξη όχι μόνο για τη σύνθεση των αγανακτισμένων αλλά και για την πολιτική τους στάση. Γι’ αυτό φρόντισαν να εξαφανιστούν. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι αγανακτισμένοι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση όχι μόνο με την αριστερά, αλλά και με το ταξικό κίνημα. Γιατί χθες δεν ήταν εκεί οι επαγγελματίες “συνδικαλιστές”, αλλά εργαζόμενοι που απεργούσαν αλλά και κόσμος που ταξικά αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως τμήμα της ευρύτερης εργατικής τάξης. Αυτή τη συνείδηση δεν την έχουν οι αγανακτισμένοι. Και ούτε πρόκειται να την αποχτήσουν. Γιατί έχουν μια άλλη συνείδηση, του “πατριώτη” και ο πατριώτης χθες είχε στηθεί στην τηλεόραση περιμένοντας τους δύο αρχηγούς του να τα βρουν ή καλύτερα να παραιτηθούν και να διορίσουν τον σερ Μαρκεζίνη πρωθυπουργό και τον Παπαδήμο υπουργό για να σωθεί η “Ελλάς”.

Ποιοι ήταν χθες στο Σύνταγμα;

Παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια όσων αποφάσισαν να συγκεντρωθούν ως “πλήθος” και να διαχυθούν στις μυριάδες των αγανακτισμένων, η πραγματικότητα ήρθε να βάλει ένα τέλος στις φανατασιοπληξίες των τελευταίων 20 ημερών. Μέχρι τις 11 που έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα μπλοκ του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ η κατάσταση στο Σύνταγμα ήταν απελπιστική. Ακόμα και η ιστοσελίδα του real democracy παραδέχεται ότι στις 10.35 ο κόσμος στο σύνταγμα ίσα που φτάνει τις 3000. Όσο για τα μπλόκα στο Καλλιμάρμαρο και τον Ευαγγελισμό η κατάσταση ήταν για κλάματα. Το πολύ 50 με 70 άτομα ήταν αυτά που ανταποκρίθηκαν στο φαεινό σχέδιο για 24ωρο αποκλεισμό της Βουλής από τις 7 π.μ. Οι νέες “αμεσοδημοκρατικές μορφές αυτοοργάνωσης” αποδείχτηκε ότι λειτουργούν μόνο όταν ο ήλιος αρχίζει να δύει και μόνο όταν η δράση είναι οκλαδόν. Για όλα αυτά τα κατορθώματα η “χιλιάδες” συνελευσιαζόμενοι του σιντριβανιού θα πρέπει να δώσουν έναν απολογισμό. Όχι για μας, αλλά για όσους μαζεύουν εκεί και παριστάνουν τους νεκροθάφτες όλων των ισμών.
Όταν έφτασαν στις 11π. τα πρώτα μπλοκ του ΠΑΜΕ οι εξυπνάκηδες άρχισαν τις ειρωνείες. Περίμεναν ότι το ΚΚΕ θα ακολουθήσει την πεπατημένη, φεύγοντας άρον άρον από την πλατεία. Όταν είδαν ότι παραμένει γεμίζοντας την άδεια πλατεία, οι πατριώτες συνιδιοκτήτες της πλατείας άρχισαν να παραπονιούνται που δεν έχει ελληνικές σημαίες. Αντί να κοιτάνε τα χάλια τους, τους έφταιγε το ΚΚΕ. Για όλα είχαν έτοιμη την απάντηση. Άμα έφευγε, “ααα φεύγουν οι διασπαστές”, αν έμενε “μένει για να τους καπελώσει”. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς απ’ αυτή τη λογική. Για την ιστορία το μπλοκ του ΠΑΜΕ είχε 20.000 κόσμο και εκτεινόταν σε ολόκληρη τη Σταδίου το κάτω Σύνταγμα και τη Φιλελλήνων. Έκανε περίπου 40 λεπτά να περάσει από την Κλαυθμώνος και με πυκνότητα 500 άτομα περίπου το λεπτό.
Πίσω από το ΠΑΜΕ ακολουθούσαν τα εργατικά σωματεία που συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο μαζί με αριστερές οργανώσεις (ΕΕΚ, ΚΚΕ (μ-λ), ΜΛ ΚΚΕ, ΟΚΔΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ) και ένα πολυπληθές αναρχικό μπλοκ. Όλοι μαζί περί τις 15000. Φτάνοντας στην πλατειά από τη Σταδίου γύρω στις 12 παρά. Ένα μέρος του Μουσείου κινήθηκε από τη Βουκουρεστίου και βρέθηκε μπροστά από το Μ. Βρετάνια.
Εκείνη την ώρα όσοι είχαν αποφασίσει να βρεθούν ως “άτομα” και ως “αγανακτισμένοι” στο Σύνταγμα δεν ξεπερνούσαν τις 7000. Ξανά τον τόνο μέχρι να εμφανιστούν το ΠΑΜΕ και οι συγκεντρωμένοι του Μουσείου έδιναν οι πυρήνες των ακροδεξιών με συνθήματα Ελλάς-Ελλάς ή ταν ή επί τας”, εθνικό ύμνο, τα γνωστά ουου και διάφορα άλλα καραγκιοζιλίκια που θύμιζαν υποδοχή της εθνικής Ελλάδος μετά το στημένο, ενόψει Ολυμπιακών, ευρωπαϊκό του 2004. Γύρω τους εκατοντάδες βλαμμένοι που φαντασιόνονται νέες εθνικές δόξες επαναλάμβαναν τα συνθήματα των ακροδεξιών. Όλος αυτός ο λαός επαναλαμβάνουμε δεν ξεπέρναγε τα 2000 άτομα.

Πάμε κατευθείαν Σύνταγμα

Τις προηγούμενες μέρες τα πολιτικά και συνδικαλιστικά επιτελεία της αριστεράς συνεδρίαζαν πυρετωδώς για να αποφασίσουν πώς θα εμφανιστούν (ή καλύτερα πως θα μεταμφιεστούν) για τη συγκέντρωση στις 15/6. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει κανένα σαφές σχέδιο, άρα και κανένα κάλεσμα. Οι περισσότεροι αποφάσισαν να στηρίξουν τις ανοησίες της “λαϊκής συνέλευσης” περί 24ωρου αποκλεισμού. Το όλο σχέδιο κατέρρευσε από το πρωί όταν στα υποτιθέμενα μπλόκα βρέθηκαν μερικές δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι ως γνωστό δέχτηκαν και την βάναυση επίθεση των ΜΑΤ με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις. Όλα είχαν αφεθεί στην “αυτενέργεια” του καθενός. Όπου θέλει κανείς μπορεί να πάει. Στο Σύνταγμα, στο Καλλιμάρμαρο, στον Ευαγγελισμό, στο Μουσείο. Φοβερή οργάνωση. Ότι τύχει. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των φαεινών σχεδιασμών το είδαμε. Κανείς δεν ήξερε που πρέπει να πάει. Το αυθόρμητο όπως φαίνεται δεν έχει κανένα αποτέλεσμα όταν είναι να δοθεί η μάχη.
Στην πραγματικότητα όλοι αυτοί οι ερασιτεχνικοί σχεδιασμοί προβόκαραν την οργανωμένη κάθοδο του κόσμου στο Σύνταγμα. Ναι, ναι οργανωμένη, καλά διαβάσατε οπαδοί του “ο καθένας μόνος του”. Γιατί όταν ο καθένας πάει σαν τον χάνο μόνος του σε μια συγκέντρωση που μπορεί να γίνει για οποιονδήποτε λόγο κόλαση, δεν θα ξέρει από πού να προφυλαχθεί. Γιατί τα οργανωμένα μπλοκ, σωματείων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, μπορεί να “καπελώνουν” τον κάθε καβαλημένο μικροαστό, αλλά προφέρουν προστασία και ασφάλεια στον κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι μια διαδήλωση με τα ΜΑΤ έτοιμα να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν κυριακάτικη περατζάδα στο πάρκο. Σε μια διαδήλωση πρέπει να γνωριζόμαστε αναμεταξύ μας, έχει σημασία να είμαστε κοντά σε συντρόφους ή συναδέλφους. Να ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσει ο διπλανός μας, ότι θα υπάρχει αλληλεγγύη αναμεταξύ μας. Ότι θα αναγνωρίσουμε έναν ασφαλίτη που θα προσπαθήσει να παρεισφρήσει στις γραμμές μας και να τις διασπάσει ή που θα βοηθήσει σε συλλήψεις την ώρα που θα επιτίθενται τα ΜΑΤ. Αυτή είναι η αξία του οργανωμένου μπλοκ που ο χηλός της “αμεσοδημοκρατίας” δεν μπορεί να αντιληφθεί. Όμως εδώ δεν έχει σημασία τι αντιλαμβάνεται κανείς, αλλά και αν οι αντιλήψεις του σε μια ορισμένη στιγμή γίνονται και επικίνδυνες για τον κόσμο που καλείται να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση. Και όσοι καλούσαν χθες να πάει ο καθένας μόνος του στο Σύνταγμα, έχουν την ευθύνη που καλούσαν σε μια συγκέντρωση που σουλατσάρουν ανενόχλητα οργανωμένοι φασίστες που ελέγχουν την περιφρούρηση της πάνω μεριάς, ασφαλίτες με διαφόρους ρόλους και μια αριστερά που για ακόμα μια φορά είχε αποφασίσει να κρυφτεί πίσω από το δήθεν ακομμάτιστο χαρακτήρα της συγκέντρωσης, χωρίς να αναλαμβάνει όχι μόνο καμία πολιτική ευθύνη, αλλά ούτε καν την ευθύνη να οργανώσει την άμυνα απέναντι στη βία των ΜΑΤ και στις προβοκάτσιες των φασιστών και των ασφαλιτών που δρούσαν ανενόχλητοι σε όλο το Σύνταγμα. Μάλιστα στο σκεπτικό τους όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν ότι πρέπει να αποφευχθούν οι πορείες προς το Σύνταγμα για να αποφύγουμε πάση θυσία μια αναμέτρηση με τα ΜΑΤ στην Πατησίων ή τη Σταδίου και φυσικά τον κίνδυνο της “προβοκάτσιας”, “διαφυλάττοντας την ειρηνική πρόσβαση” του κόσμου στο Σύνταγμα. Τελικά η πορεία από το Μουσείο στο Σύνταγμα δεν αντιμετώπισε, παρά την προβοκατορολογία και την κινδυνολογία, κανένα πρόβλημα. Στην πραγματικότητα όσοι κινδυνολογούσαν δεν υπολόγιζαν στους σχεδιασμούς τους το κράτος. Γιατί για να διαφυλαχτεί ο “ειρηνικός” χαρακτήρας μιας μαζικής εκδήλωσης δεν φτάνει μόνο να το θέλει ο ένας. Και εδώ την πάτησαν τελείως και φάνηκε ότι εκτός από απροετοίμαστοι είναι και επικίνδυνοι αφού ρισκάρουν την ακεραιότητα και όσων ακολουθούν τις προτροπές τους.

Η κρατική καταστολή

Πολλοί που έφτανα στο Σύνταγμα στις 11 π. δεν ήξεραν ότι τα ολιγομελή μπλόκα του Καλλιμάρμαρου και του Ευαγγελισμού είχαν ήδη χτυπηθεί από την αστυνομία. Οι μικροφωνικές της “λαϊκής συνέλευσης” αντί να ενημερώνουν τον κόσμο για την επίθεση αυτή, παρότρυναν ακόμα και όταν η πλατεία βομβαρδιζόταν από τα χημικά, τον κόσμο να περιφρουρεί τον “ειρηνικό χαρακτήρα” της εκδήλωσης. Από το πρωί όλα έδειχναν ότι το κράτος θα χτυπούσε μέσα στο Σύνταγμα. Οι διοργανωτές όμως της λαϊκής συνέλευσης είχαν φροντίσει να μην πάρουν κανένα μέτρο. Όταν στις 12 το μεσημέρι κόσμος (και όχι αναρχικοί ή αριστεριστές) άρχισαν να κουνάνε ρυθμικά τον σιδερένιο φράχτη μπροστά τα λουλουδάδικα η αστυνομία ξεκίνησε τη ρήψη χημικών και κρότου λάμψης. Στο σημείο αυτό οι διαδηλωτές απάντησαν αυθόρμητα με μπουκάλια νερό και λίγες πέτρες. Και σε μια περίπτωση με μια μολότοφ προς τις διμοιρίες απέναντι από το Μ. Βρετάνια. Λίγο αργότερα άλλες διμοιρίες ΜΑΤ επιτέθηκαν στο κάτω μέρος της πλατείας στη μεριά της Σταδίου και Κ. Σερβίας. Έχει σημασία να πούμε εδώ ότι και στα δύο σημεία βρίσκεται ο κύριος όγκος των διαδηλωτών που είχαν φτάσει από το Μουσείο. Ο στόχος των ΜΑΤ ήταν πολύ συγκεκριμένος, να διαλυθεί αυτό το μπλοκ. Διάφοροι ασφαλίτες και μαζί με αυτούς μερικοί ηλίθιοι διέδιδαν ότι κάποιοι κουκουλοφόροι πετούν μολότοφ και επιτίθενται κάτω άλλων διαδηλωτών, επιχειρώντας να φορτώσουν την ευθύνη για την καταστολή σε αναρχικούς και αριστεριστές που η συμπεριφορά τους δεν συνάγει με το “ειρηνικό” πλήθος των “αγανακτισμένων”. Αν δεν ήταν κανείς μπροστά να έβλεπε με τα ματάκια του πως ξεκίνησαν τα επεισόδια και φυσικά αν δεν ήξερε τι είχε προηγηθεί στο καλλιμάρμαρο και τον Ευαγγελισμό, θα μπορούσε κάλλιστα να πιστέψει τις ασφαλίτικες διαδόσεις περί κουκουλοφόρων. Την ίδια ώρα οι τηλεδημοσιογράφοι, μετά την αναστολή της απεργίας από την ΕΣΗΕΑ, μετέδιδαν τα ίδια παραμυθία για κουκουλοφόρους που παρεισέφρησαν στο ειρηνικό πλήθος των αγανακτισμένων. Την ώρα μάλιστα που οι δήθεν “αγανακτισμένοι” δεν ήταν περισσότεροι από 2000 άτομα. Την ώρα που η πλατεία συντάγματος είχε κατακλυσθεί από 40.000 και πλέον απεργούς. Η λάσπη των ΜΜΕ συνεχίστηκε όλο το απόγευμα, συκοφαντώντας τον κόσμο που προσπαθούσε να αμυνθεί στην απίστευτη βία των ΜΑΤ και των ΔΕΛΤΑ που με εκατοντάδες μηχανές προσπαθούσε επί ώρες να σπάσουν τους συγκεντρωμένους στα γύρω στενά του Συντάγματος. Επί ώρες τα κανάλια μετέδιδαν και ξαναμετέδιδαν τη μια μολότοφ που έπεσε απέναντι από το Βρετάνια και τις άλλες δύο μπροστά από το υπουργείο οικονομικών, την ώρα που χιλιάδες δακρυγόνα είχαν πνίξει την πλατεία και τους γύρω δρόμους και χιλιάδες ανθρώπου σαν μην ξέρουν από πού να προφυλαχθούν.
Και ηεπίσημη  αριστερά μαζί και οι real democracy αντί να καταγγείλουν ανοιχτά το κατασταλτικό μένος της κυβέρνησης μιλούσαν για κάποιους προβοκάτορες που έδρασαν από κοινού και αμαυρώθηκε η συγκέντρωση και διάφορες άλλες τέτοιες μπουρδολογίες, για να μην καταλαβαίνει κανείς τίποτα από όσα συνέβησαν. Ακούγοντας τα ίδια και τα ίδια παραμύθια, σε μια πλατεία που δεν μπορούσες να δεις πέρα από τα 10 μέτρα και ο καθένας σχεδόν μόνος του, όπως επιτάσσει η ιδεολογία της “άμεσης δημοκρατίας” χωρίς κόμματα, συνδικάτα και συλλογικότητες, η γκεμπελίστικη προπαγάνδα των ΜΜΕ, βρίσκει εύκολα αποδέκτες, ακόμα και στον κόσμο που ήταν εκεί. “Μα ποιος άρχισε πρώτος;”, “Ωχ πάλι οι ίδιοι”, “Κουκουλοφόροι” κ.ο.κ. Ακόμα και την επόμενη μέρα στις επίσημες περιγραφές και ανακοινώσεις της αριστεράς και της real democracy δεν βγαίνει κανένα ξεκάθαρα νόημα. Το μόνο που βγαίνει είναι ότι μετά τις 6 καθάρισε ο τόπος και μαζί με τα κανάλια να ενημερώνουν ότι τώρα μπορείτε να κατέβετε άφοβα στην πλατεία, μαζί με τις ελληνικές σημαίες, οι ταραξίες έχουν αποχωρήσει.

Η αντιπαράθεση με τους φασίστες

Όταν έφτασαν τα μπλοκ του Μουσείου στο Σύνταγμα, ένα μέρος του κυρίως αναρχικοί και άλλες αριστερές οργανώσεις βρέθηκαν μπροστά από το Μ. Βρετάνια. Εκεί μερικοί φασίστες άρχισαν να προκαλούν, φωνάζοντας ότι ήρθαν οι “αναρχοκαθεστωτικοί”, οι “ασφαλίτες”, οι “προβοκάτορες” και άλλα συναφή. Μαζί τους βρέθηκαν και διάφοροι καθυστερημένοι που το μυαλό τους έχει πήξει στους εξωγήινους, τους μασόνους και τους εβραίους. Όλο αυτό το τσούρμο επί ώρα επιχειρούσε να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ “αγανακτισμένων” και απεργών. Οι προκλήσεις αυτές κατέληξαν και σε μεμονωμένες αψιμαχίες όπως ήταν αναμενόμενο. Την ίδια ώρα μπροστά λουλουδάδικα ο κόσμος έσπρωχνε τον μεγάλο φράχτη και τα ΜΑΤ απάντησαν με ρήψη χημικών. Εκείνη την ώρα εμφανίστηκαν διμοιρίες από την Κριεζώτου και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Το μπλοκ των αναρχικών στην προσπάθειά του να αποφύγει την επίθεση κινήθηκε μέσα στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί η ελεγχόμενη από ακροδεξιούς περιφρούρηση του πάνω Συντάγματος με τη συνδρομή φασιστών τραμπούκων προσπάθησε να εμποδίσει το μπλοκ των αναρχικών και όχι μόνο να προχωρήσει, προκαλώντας ένα σάντουιτς. Μπροστά αυτοί και πίσω τα ΜΑΤ και μια ατμόσφαιρα δηλητηριασμένη από τα δακρυγόνα. Στο σημείο όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησε σύρραξη, στην οποία η “περιφρούρηση” μαζί και οι φασίστες βρέθηκαν σε δεινή θέση. Στους οπαδούς του βιοσυντάγματος δεν άρεσε αυτή η εξέλιξη. Έχοντας αποδεχτεί τη συμβίωση με τους φασίστες, αφού πρώτα τους βάπτισαν αγνούς πατριώτες, εγκαλούν οποίον βάζει σε κίνδυνο αυτή την παράταιρη συμβίωση. Ακόμα κι όποιον “προκαλεί” με την παρουσία του τα φασιστόμουτρα που έχουν στρατοπεδεύσει στην πάνω πλατεία. Χθες όμως ήταν απεργία και εκεί κατέληγε η απεργιακή συγκέντρωση. Ας μάθουν λοιπόν όλοι οι συγκάτοικοι του Συντάγματος ότι δεν θα μονοπωλούν το χώρο μπροστά από τη Βουλή. Μπορεί αναμεταξύ τους να έχουν κάνει οποιαδήποτε διευθέτηση. Μόνο που αυτό αφορά τους ίδιους και όχι τους υπόλοιπους. Και να μάθουν και κάτι ακόμα. Ότι οι κυνηγοί μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα δεν θα χαίρουν καμία ασυλία όταν παριστάνουν τους εχθρούς των μασόνων στο Σύνταγμα, ακόμα κι αν για να μπερδεύουν την αριστερά μαζί με τον εθνικό ύμνο και τα “ή ταν ή επι τας” φωνάζουν και το “η χούντα δεν τελείωσε το 73″.
Στην πραγματικότητα η σύρραξη αυτή απλώς επιβεβαίωσε το χθεσινό συσχετισμό της πλατείας. Για πρώτη φορά η πλατεία Συντάγματος μετά από 20 μέρες εθνικοφροσύνης, βρέθηκε με κόκκινες και κοκκινόμαυρες σημαίες, ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ γλείφτες της εξουσίας και ψηφοφόροι των κομμάτων, με ανθρώπους που δεν αναπολούν τις μέρες του 2004, ούτε τη χούντα του Παπαδόπουλου. Η πλατεία είχε γεμίσει με απεργούς και αγωνιστές που δεν ψάχνουν ούτε στρατηγούς, ούτε τεχνοκράτες. Αυτό μπορεί να εκνεύρισε τους τηλεοπτικούς σπόνσορες των αγανακτισμένων, που έχασαν την πρωτοκαθεδρία στην πλατεία, μπορεί να βάζει σε δοκιμασία την ειρηνική συνύπαρξη των πατριωτών με τους εναλλακτικούς της κάτω πλατείας, αλλά αυτό θα έπρεπε να το περιμένουν. Χθες ήταν η μέρα της εργατικής τάξης και όχι των απογοητευμένων ψηφοφόρων των κομμάτων εξουσίας. Χθες ήταν κάτω ο κόσμος που ψάχνει κοινωνική λύση και όχι νέους δυνάστες. Χθες ήταν κάτω ο κόσμος που σέβεται την κοινωνική και πολιτική του ταυτότητα και όχι αυτοί που θεωρούν ότι η λύση είναι μια μεγάλη Ελλάδα ή ένα μεγάλο Woodstock. Και δεν είναι τυχαίο ότι όσο ήταν αυτός ο κόσμος κάτω, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να το βάλλει στα πόδια. Όσο κι αν ορισμένοι νομίζουν ότι δεν μας φτάνουν μόνιμα (αν δεν κατέβει κάτω 1 ή και 2 εκατομμύρια…) οι δυνάμεις, , η χθεσινή μέρα απέδειξε ότι οι εικόνες των μαχητικών συγκρούσεων είναι αυτές που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα επιτελεία της αστικής τάξης, ούτε και να τις εντάξουν σε οποιοδήποτε σχεδιασμό. Πράγμα που άνετα μπορούν να κάνουν με τις ακίνδυνες μούντζες και τα Ελλάς-Ελλάς των απογοητευμένων οπαδών τους, που είναι όμως έτοιμοι να πιάσουν στον αέρα το ξεροκόμματο που θα τους πετάξει η αστική εξουσία.
Η αριστερά δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα κατσαρόλια των υπηκόων. Αν έχει να περιμένει κάτι είναι από τον κόσμο εκείνο που όχι μόνο είναι αλλά και αισθάνεται εργατική τάξη και φυσικά από τον κόσμο που μάχεται και αισθάνεται περήφανα που είναι στην αριστερά. Αυτός ο κόσμος είναι η εγγύηση για οποιοδήποτε σχέδιο. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν όταν δουν ότι η αριστερά και ο κόσμος της είναι αποφασισμένη να μπει μπροστά και να δώσει λύση. Το δρόμο τον ανοίγει πάντα η πρωτοπορία. Κάποιοι θέλουν να είναι με το πλήθος. Ας είναι και ας λουστούν και τις επιλογές του πλήθους. Μετά όμως μην κλαίγονται για το κακό που τους βρήκε.

Κ. Μαραγκός

Μακρυά από την webnode!

2011-06-16 14:10

Αρχίζοντας αυτό το μπλογκ και έχοντας υπόψην περισσότερο μια ηλεκτρονική εφημερίδα, βρήκα αρκετά χρηστικό το συγκεκριμένο progect.

Εκείνο το οποίο δεν ήξερα, και ούτε υπάρχει και κάποια εμφανής τουλάχιστον προειδοποίηση για αυτό, είναι πως η webnode έχει θέσει όριο επισκεψιμότητας, το οποίο για να παρακαμφθεί πρέπει ή "να πληρώσεις" ή να ενεργοποιήσεις την "διαφήμηση", με τα αντιαισθητικά, αντιλειτουργικά (γιατί βαραίνει πολύ η σελίδα), όσο και ιδεολογικά απαράδεκτα για ένα τέτοιο blog, αποτελέσματα που βλέπετε.

Ως εκ τούτου ο fadomduck θα μετακομίσει μόλις βρω αρκετό χρόνο για να μαζέψω τα πράγματα του, και ένα νέο σπίτι, με την μορφή καθαρόαιμου μπλογκ αυτή την φορά.

Οφείλει και μια συγνώμη από τους αναγνώστες του, για το διαφημηστικό τσίρκο που του προέκειψε.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ, ΑΛΛΑ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ…

2011-06-10 22:00

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ

Είναι ενθαρρυντικό στοιχείο να βρίσκεται λαός και νεολαία στο δρόμο διαδηλώνοντας τη συσσωρευμένη οργή του. Μπορεί να διαμορφώσει ένα κλίμα πιο ουσιαστικής αγωνιστικής ανάτασης, αν μετεξελιχθεί σε πιο αποφασιστική συμμετοχή  στο οργανωμένο ταξικό λαϊκό κίνημα που παλεύει για να αποκρούσει και να ανατρέψει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και όχι να αλλάξουν τα πρόσωπα στην κυβέρνηση, ή να γίνουν μικροδιορθώσεις στα μνημόνια των μονοπωλίων.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη, για να αντιμετωπίσει ο λαός την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να βγάλει σωστά συμπεράσματα, να κατανοήσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, του χρέους, των κλιμακούμενων μνημονίων, να δει καθαρά ότι οι υπεύθυνοι είναι η πολιτική, τα κόμματα και η ΕΕ που υπηρετούν την κερδοφορία και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι καιρός οι λαϊκές συνειδήσεις να κάνουν πολιτικό, ιδεολογικό άλμα, να απεγκλωβιστούν από τα ιδεολογήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να εμπιστευτούν το ΚΚΕ. Το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει πια τίποτα καλό για το λαό, είναι ξεπερασμένο, σαπίζει, μόνο φτώχεια, κρίσεις, πολέμους θα φέρνει.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που πολύ πριν φέρουν το μνημόνιο καλούσε το λαό σε ξεσηκωμό, όταν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του έκρυβαν τις αιτίες και τον καθησύχαζαν για τις συνέπειες της κρίσης, γι’ αυτά που θα έφερναν. Άλλωστε το ΚΚΕ είχε προβλέψει ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν και αυθόρμητα μαζικά ξεσπάσματα δίπλα στις μάχες που δίνει το οργανωμένο ταξικό λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και πριν τις εκλογές προειδοποίησε το λαό για τη θύελλα που θα έφερναν, είτε εκλεγόταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ. Έγκαιρα και με θάρρος πρόβλεψε ότι η πλουτοκρατία, η κυβέρνηση, η ΕΕ κήρυξαν στο λαό πόλεμο και τον κάλεσε να απαντήσει με ανυπακοή, απειθαρχία και αντεπίθεση για να μην πληρώσει αυτός την κρίση, το χρέος και τα αδιέξοδα του συστήματος. Στα τρομοκρατικά διλήμματα «χρεοκοπία ή βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα» έδωσε με θάρρος ξεκάθαρη απάντηση: Καμιά θυσία για τα κέρδη, την κρίση και το χρέος. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία. Πατριωτισμός είναι να μην χρεοκοπήσει ο λαός.

Το ΚΚΕ με αίσθημα ευθύνης και εμπιστοσύνης απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα που βγαίνουν σήμερα στο δρόμο και τους επισημαίνει ότι οι αγώνες που δεν στοχεύουν στους υπεύθυνους και τις αιτίες δεν μπορούν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και τα καλεί να προχωρήσουν αποφασιστικά προς τα εμπρός.

Η γενική απαίτηση «κάτω το μνημόνιο» επί της ουσίας δεν λέει τίποτα, αν δεν γίνει αφετηρία για την παρεμπόδιση κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, αν δεν συνοδεύεται με «κάτω τα μονοπώλια, η ΕΕ και τα κόμματα που τα υπηρετούν». Αλλιώς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα φέρνουν συνεχώς χειρότερα μνημόνια. Αυτό κάνουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος τους χρέους. Δεν γίνεται να γυρίσουμε προς τα πίσω σε λύσεις που δοκιμάστηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Η διαμαρτυρία κατά της ανεργίας για να έχει νόημα πρέπει να συνοδεύεται και με την πάλη να γίνουν λαϊκή – κοινωνική περιουσία οι μεγάλες επιχειρήσεις. Όσο ανήκουν στους καπιταλιστές, αυτοί θα καθορίζουν την οικονομία και την παραγωγή, που είτε βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης είτε κρίσης δημιουργεί ανέργους. Ο άγριος ανταγωνισμός τους για υψηλότερη κερδοφορία θα κλείνει τις πιο αδύναμες επιχειρήσεις, θα εκτοπίζει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, θα μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων, θα τσακίζει μισθούς και δικαιώματα.

Τα γνωστά καλλιεργούμενα επιφανειακά και λαϊκίστικα συνθήματα «κλέφτες», «ψεύτες», απαλλάσσουν τον πραγματικό ένοχο, την πλουτοκρατία που ληστεύει νόμιμα το λαό και τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας. Τα σκάνδαλα, ο χρηματισμός πολιτικών των κομμάτων του συστήματος, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που φέρνει δεινά στο λαό και όχι αιτία. Δίνουν συγχωροχάρτι στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλων κομμάτων που στηρίζουν τα βάρβαρα μέτρα για ιδεολογικούς λόγους κι ας μην έχουν κλέψει.

Τα αντιδραστικά συνθήματα «έξω τα κόμματα, τα συνδικάτα», που προβάλλουν ορισμένα κέντρα και θέλουν να αποκτήσουν απήχηση στο λαό, έχουν ως κύριο στόχο να μπερδέψουν τις λαϊκές συνειδήσεις. Έτσι έχουν τη δυνατότητα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να ερμηνεύουν το μήνυμα της διαμαρτυρίας με διαφορετικό τρόπο και όπως τους συμφέρει. Να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι με τους υπεύθυνους, το ΚΚΕ που αποκάλυψε και αντιπάλεψε με συνέπεια την πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, να κρύψουν την πολιτική ευθύνη του λαού που τους στήριξε ή τους ανέχτηκε με την ψήφο του. Να κρύψουν ότι οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ παλεύουν σταθερά και πρωτοπόρα για το δίκιο των εργαζομένων, σε αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Οι εργατικοί λαϊκοί και νεανικοί αγώνες σήμερα, για να έχουν αποτέλεσμα και τη δύναμη να ορθώσουν εμπόδια στα κλιμακούμενα βάρβαρα μέτρα, πρέπει να στοχεύουν τους υπεύθυνους για τα λαϊκά δεινά που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Να διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματα, να στοχεύουν σε αναγκαίες ριζικές αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομία και στην εξουσία, ώστε η ανάπτυξη να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί και καλεί τις λαϊκές δυνάμεις που συνειδητοποιούν ότι είναι αναγκαία η λαϊκή δράση για να αποτραπεί η μόνιμη πτώχευση του λαού στην οποία οδηγούν κυβέρνηση – ΕΕ, να αντιμετωπίσουν με δυσπιστία τις κολακείες και τα «αγκαλιάσματα» των αστικών κομμάτων, των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, διάφορων μηχανισμών και ομάδων που παριστάνουν τους ανεξάρτητους και ακομμάτιστους. Αυτοί έχουν πολλαπλούς στόχους, ειδικούς λόγους και επιδιώξεις, ωστόσο συμπίπτουν σε μια κοινή συνισταμένη παγίδευσης, ναρκοθέτησης ή εκτόνωσης των λαϊκών αγωνιστικών διαθέσεων.

Η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι μηχανισμοί του συστήματος έχουν κάθε λόγο να μείνει θολή η αυθόρμητη μαζική αγανάκτηση. Να εγκλωβιστεί σε ανούσια συνθήματα ή σε αντιδραστικά ιδεολογήματα. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να βάλουν αυτοί όποια ταμπέλα θέλουν στις λαϊκές απαιτήσεις και κινητοποιήσεις. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να ελέγξουν προς όφελός τους τις λαϊκές αντιδράσεις. Να τις χρησιμοποιήσουν για να εκτονώσουν από ένα σημείο και μετά τη λαϊκή οργή και να την μετατρέψουν σε μοιρολατρία, ότι τίποτα δεν γίνεται, και σε υποταγή. Να τις περιορίσουν σε απατηλούς στόχους μιας καλύτερης διαπραγμάτευσης μέσα στην ΕΕ, όπως προβάλλουν η ΝΔ, το κόμμα του Καρατζαφέρη και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Η λαϊκή αγανάκτηση που φουντώνει ανησυχεί την πλουτοκρατία, ωστόσο δεν τη φοβίζει, γιατί γνωρίζει ότι χωρίς οργάνωση και ταξική συνειδητοποίηση δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική και επικίνδυνη γι’ αυτούς η λαϊκή αγωνιστική δράση. Αντίθετα επιδιώκουν να την αξιοποιήσουν προκειμένου να σπρώξουν τα κόμματα εξουσίας σε πιο αντιδραστικές και επιθετικές θέσεις. Στο όνομα των «ικανών, άξιων και τίμιων πολιτικών» και με αφορμή τις λαϊκές αντιδράσεις προετοιμάζουν το έδαφος, ώστε αν το σημερινό κυρίαρχο πολιτικό σύστημα αποδειχτεί ανίκανο να διαχειριστεί τον λαϊκό παράγοντα, να προχωρήσουν σε μεταμφίεσή του, στη δημιουργία νέων αστικών κομμάτων, ώστε να κερδίσουν χρόνο, να πάρουν «περίοδο χάριτος» ως νέα κόμματα, για να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στην καταδίκη των εργαζομένων στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην οποία οδηγεί η κυριαρχία των μονοπωλίων και η πολιτική που τα υπηρετεί.

Το ΚΚΕ δεν χρησιμοποιεί προσωπεία, δεν παριστάνει τον ακομμάτιστο, δεν απευθύνεται πλαγίως στο λαό για να υιοθετήσει τα συνθήματά του. Με παρρησία και θάρρος έχει αποδείξει ότι λέει άφοβα όλη την αλήθεια και προτείνει διέξοδο προς όφελος του λαού.

Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη στο λαό. Υπάρχει λύση. Η χώρα μας έχει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για να αναπτυχθεί και να καλύψει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για να γίνει αυτό απαιτείται να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία οι μεγάλες, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Να διαμορφωθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Να υπάρχει πανεθνικός κεντρικός σχεδιασμός με λαϊκή εξουσία και εργατικό λαϊκό έλεγχο. Αυτός ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Μπορεί να τον ανοίξει μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που ξεκινάει από τους τόπους δουλειάς και απλώνεται παντού. Δίνει ταυτόχρονα καθημερινά μάχες για την υπεράσπιση των ανέργων, της λαϊκής οικογένειας, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, χωρίς να χάνει το στόχο της ριζικής ανατροπής.

Το ΚΚΕ καλεί σε αυτόν το δρόμο συμπόρευσης τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις, ειδικά αυτές που για χρόνια ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Τις καλούμε για να οργανώσουμε τη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση, τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία που θα τα αλλάξει όλα προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Καμιά υποταγή στα τρομοκρατικά διλήμματα και τις απειλές του κεφαλαίου, της ΕΕ, της κυβέρνησης. Ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στα δικά τους διλήμματα και αδιέξοδα. Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Έχει τη δύναμη με την οργάνωση και τη συμμαχία του, με ισχυρό ΚΚΕ, να προχωρήσει αποφασιστικά μπροστά για τη δική του εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή οικονομία, να γίνει πραγματικά αφεντικό στον τόπο του και να συμβάλει καθοριστικά και ουσιαστικά στην πάλη των λαών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, κατά της καταπίεσης των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

ΑΘΗΝΑ 7/6/2011                         ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η "άμεση δημοκρατία" και το αβγό του φιδιού #3 (εν είδη επίλογου)

2011-06-06 15:18

Η τρίτη και τελευταία συνέχεια είναι η αλήθεια πως καθυστέρησε αρκετά περισσότερο από το προγραμματισμένο, κυρίως εν αναμονή έξελίξεων που θα την καθιστούσαν πιθανά ανεπίκαιρη. Αν και κινήσεις προς την αποφυγή των πιθανών καταστάσεων που ανέφερα στα δύο πρώτα κείμενα, έχουν ήδη γίνει, νομίζω πως μια και η κατάσταση παραμένει ρευστή, αλλά και μια και κάποια ιδεολογικά ζητήματα είναι διαχρονικά ανοιχτά, ανεξάρτητα επικαιρότητας, καλό θα ήταν αυτός ο προβληματισμός να ολοκληρωθεί.


 Ας δούμε λοιπόν, με ποιον πολύ απλό απλό (όσο και κοντόφθαλμο τρόπο) ο ιδεαλισμός του μικροαστού δοιανοούμενου υποθάλπτει τον ολοκληρωτισμό του μικροαστού νοικοκύρη.
Γιατί όταν έχεις  βοηθήσει να πειστεί ο άλλος, πως τα κόμματα είναι όλα «ξεπερασμένα», τα σωματεία είναι όλα «πουλημένα» και οι βουλευτές είναι όλοι «κλέφτες», που νομίζεις πως θα στραφεί ο άλλος; Σε μια «άμεση δημοκρατία» που κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει καν (ούτε καν οι πιο φανατικοί των θιασωτών της μεταξύ τους), σε τι ακριβώς συνίσταται, (και που η ύπαρξη της ή μη, δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για κανέναν, όσο οι μισθοί κινούταν σε επίπεδα ευπρεπούς επιβίωσης)* ή στον ολοκληρωτισμό, όταν ο πολύ πρακτικός μικροαστός νοικοκύρης, αντιληφθεί τα αδιέξοδα (που περιγράφονται στο δεύτερο μέρος), των νοητικών νεφελωμάτων του μικροαστού δοιανοούμενου που προτείνονται σαν λύση, και που δεν απαντάνε σε κανένα απολύτως από τα υλικά προβλήματα που επιτακτικά μπαίνουν στο σήμερα;
-Δηλαδή ανεργία, μισθοί, φόροι, ωράρια εργασίας, κοινωνικές δαπάνες κλπ. Βέβαια η μάχη για τα τελευταία, δεν μπορεί παρά να δωθεί πρώτιστα στους χώρους δουλειας, όπου η επιρροή της «αριστερής» μικροαστικής δοιανόησης είναι  σχεδόν μηδενική, και όχι φυσικά στις πλατείες.
Ομως εδώ έχουμε την πιο θεαματική απόπειρα αυτογκόλ όλων των εποχών, καθώς σε μία περίοδο που η άρχουσα τάξη έχει δείξει ξεκάθαρα** πως εξετάζει πολύ σοβαρά σενάρια ολοκληρωτικής εκτρωπής, κάποιοι και προκειμένου να αποκτήσουν επιτέλους ένα μαζικό ακροατήριο που δεν είχαν ποτέ, αποδέχονται και βοηθάνε στην απαξίωση του συνόλου της αριστερής πολιτικής σκέψης και οργάνωσης*** όσο και των εργατικών συνδικάτων, που είναι και οι μοναδικοί παράγοντες αντίστασης τόσο στα σημερινά οικονομικά μέτρα, όσο και σε ό,ποια δυνειτική προσπάθεια ολοκληρωτικής εκτροπής.

Κατά αυτόν λοιπόν το τρόπο η "υπόκλιση στο αυθόρμητο" καταλήγει στην υποστολή των σημαιών και το καταχώνιασμα των πολιτικών ταυτοτήτων κατά διαταγή του ...Προτοσάλτε, ούτως ώστε να βρίσκουν χώρο οι διάφοροι κατά τα άλλα απολιτικ (που όμως σε καθαρά πολιτικές πράξεις προβαίνουν) να αλωνίζουν, κρατώντας και αυτοί εν κρυπτώ τις πραγματικές και απεχθείς για τον λαό θέσεις τους. Βλέπε και εδώ.  Δεν επεκτείνομαι άλλο γιατί νομίζω πως είναι περιτό.

Για το τι μπορεί να κάνει κάποιος χωρίς να πέσει σε μία σειρά από ήδη στημένς παγίδες όπως: αποκοπή και από αυτούς τους μέχρι τώρα του καναπέ ανθρώπους, υποστολή των σημαιών του, αποφυγή σύγκρουσης με αυτούς τους ανθρώπους, αποφυγή υπόκλισης στις πιο καθυστερημένες αντιλήψεις μέρους των μαζών, νομίζω πως ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι αυτό.

*μια τεράστια αντίφαση εδώ, μια και εφαρμογή, ακριβώς «αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών», προϋποθέτει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συμμετεχόντων σε αυτήν, γιατί χρειάζεται τόσο, μεγάλο (ελεύθερο) χρόνο ενασχόλησης με τα κοινά, όσο ψηλό μορφωτικό- νοητικό επίπεδο των συμμετεχόντων. Η μεγάλη πλάκα εδώ είναι βέβαια πως οι πλέον ανώριμοι να λειτουργήσουν όχι σε «άμεση», αλλά σε «δημοκρατία» έστω, είναι ακριβώς οι πιο φανατικοί οπαδοί της πρώτης όπως εύγλωττα φαίνεται από τα παραρτήματα [1] και [2]. Ούτε ένα αντεπειχείρημα στην ό,ποια διαφωνία, και προσωπικοί χαρακτηρισμοί απέναντι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν! Κάποιος πρέπει να τους διαμηνύσει πως υπάρχει ζωή και έξω από τα πανεπιστήμεια –και είναι και δύσκολη...
**Δολοφονικές απόπειρες των ΜΑΤ στην τελευταία απεργία, ξαμόλυμα των χρυσαυγίτικων συμμοριών αμέσως μετά, σαφής φασιστική σημειολογία (το «κίνημα της κατσαρόλας» ήταν που έδωσε το λαϊκό έρεισμα στην ανατροπή του Αλιέντε από τον Πινοσέτ), το «αγανακτισμένοι πολίτες» νομίζω πως είναι πολύ πρόσφατο για να χρειάζεται υπενθύμηση, άγριο προμοτάρισμα των τελευταίων από τα πιο αντιδραστικά ΜΜΕ.
***Το «έξω όλα τα κόμματα» της πλατείας συντάγματος, μεταφράζεται άμεσα  σε «έξω τα κόμματα της αριστεράς». Γιατί ποια άλλα κόμματα θα δοκίμαζαν να παρέμβουν; Αυτά που ψήφισαν το μνημόνιο; Ας πήγαιναν... και θα γελάγαμε πολύ! Επιπλέον λειτουργησε και ως δούρειος ίππος προκειμένου να παλευτεί η άποψη «έξω τα συνδικάτα» γιατί ελέγχονται από τα ... «κόμματα»! Βλέπε και
εδώ.

Η "άμεση δημοκρατία" και το αυγό του φιδιού (παράρτημα #2)

2011-06-04 15:26

Κάποιος και χωρίς να ερωτηθώ, ανέβασε τα 2 πρώτα μέρη του [Η "άμεση δημοκρατία" και το αυγό του φιδιού ] στο athens.indymedia.org . Το post θα το βρείτε εδώ. Παρόλα αυτά θα παραθέσω εδώ τα σχόλια που ακολούθησαν (χωρίς δική μου παρέμβαση) γιατί τα θεωρώ διδακτικότατα τόσο για τον τρόπο όσο και για το επίπεδο σκέψης συγκεκριμένων πολιτικών χώρων. Τα συμπεράσματα των (όποιων) αναγνωστών:

ρε φιλαρλακι

από Ηρ@κλειωτης 4:17μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Είμαι από Ηράκλειο Κρήτης και έχω βρεθεί στη πλειοψηφία των συνελεύσεων των "αγανακτησμένων" . Ανοίκω ιδεολογικά στον ευρύτερο Α/Α χώρο . Οπως και πολλοί σύντροφοι αριστεροί και Α/Α συμμετέχουμε σε αυτές τις συνελεύσεις , συνδιαμορφώνουμε με κόσμο , κάνουμε προτάσεις , ακούμε προτάσεις υπολλοίπων κτλ .

Τέτοιες διαδικασίες μόνο καλό μπορούν να κάνουν . Προσπαθούσα πάντα να σκεφτώ κάποιον τρόπο να βρεθώ σε πολιτικές/κοινωνικές διαδικασίες με άτομα διαφορετικής ιδεολογίας και τρόπου σκέψης, με άτομα που δεν είναι "βαμένα" και επειδή είμαι και σε επαρχιακή πόλη , να συζητήσω με κόσμο πέρα από τους 10-20-50 κλασικούς . Και αυτό συμβαίνει εδώ . Μόνο και μόνο το γεγονός ότι έρχεται κάποιος μπάρμπας ή κάποιος απωλημένος ή κάποιος που ζει με 3 και 60 και συζητάει τα προβλήματα του και ελπίζει πραγματικά ότι κάτι θα γίνει είναι πολύ μεγάλή "πρόοδος" ας πούμε κοινωνικά . Ακόμα και να μην πετύχει τίποτα είναι παρακαταθήκη γιατο μέλλον . Ακούστηκαν και κάποιες ρατσιστικές απόψεις τη 2η μέρα και ξέρεις τι έγινε ? Ο κόσμος από κάτω γιούχαρε τον ομιλιτή και πήγε να του τη πέσει και οι "δικοί" μας καλούσαν τον κόσμο να ηρεμίσει αι απλά να τον απομακρίνουν γιατί αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε . Τελείωσε , ρατσιστικές απόψεις δεν περνάνε εδώ τουλάχιστον . Για να μην υπάρξουν και στο μέλλον είναι δικό μας θέμα να κάνουμε ότι μπορούμε . Αν έχετε τα κότσια ξεκολήστε και συμμετέχετε δεν έχω κάτι άλλο να πω .

Ρε πρεμούρα...
από ΚΚΕ-δες 4:34μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ρε πρεμούρα που έχει πιάσει τους ΚΚΕ-δες που βλέπουν να χάνουν την εκλογική τους πελατεία και έχουν κατακλύσει το Indy με βαθυστόχαστες αναλύσεις και αναδημοσιεύσεις άρθρων, όπως του Μπογιόπουλου απο το "Ριζοσπάστη".

Ρε ΚΚΕ-δες καταλάβετέ το. Οι αναρχικοί είτε υποστηρίζουν την αποχή είτε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των πλατειών, έχουν επαρκή επιχειρήματα βγαλμένα απο τα βιώματα και την ιστορία του επαναστατικού κινήματος και δε χρειάζονται καμία καθοδήγηση απο τον Περισσό ή οπουδήποτε αλλού.

Φτάνει πια με τη διαφήμηση του ΚΚΕ μέσα σε ένα ανεξάρτητο, κινηματικό μέσο αντιπληροφόρησης...


 
1299651
Πάντως ρε κνίτη
από @ναρχικός 6:06μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
Μεταξύ μας, ούτε η πάνω, ούτε η κάτω πλατεία τα πιστεύει αυτά. Ούτε η ηγεσία της ΑΚ δεν πιστεύει τέτοιες τρίχες.


 
1299654
μάλιστα
από ανένταχτος 6:10μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
και εγώ ανήκω στον ευρύτερο Α/Α χώρο όπως ο από πάνω και δυστυχώς διαπιστώνω πως αν και το κείμενο είναι υπερβολικό (για την ώρα), περιέχει κάποια πράγματα που ισχύουν.

Παραδείγματα:
- όντως τα συνδικάτα παντώς είδους τρώνε κράξιμο αν εμφανιστούν στην πλατεία
- η άμεση δημοκρατία έχει αντικαταστήσει την πολιτική ως λέξη, γιατί όλοι οι πολιτικοί είναι κομματόσκυλα ή βολεμένοι και αυτό συμπεριλαμβάνει όντως ακόμη και πχ το εεκ. Οπότε δεν κάνουμε πολιτική, αλλά συζήτηση
- σε συζήτηση περί αναρχικών, κανεις δεν τους θέλει για να μην γίνουν έκτρωπα, άρα οι πολιτικοποιημένοι χώροι δεν μπορούν να εκφραστούν στην πλατεία
- παρόλο που περνάνε οι μέρες, δεν έχει βγει σαφής αντιφασιστική απόφαση, όλως τυχαίως αναβάλλεται συνεχώς με επιχειρήματα του στυλ "όλοι χωράμε", "δεν έχουν έρθει ούτως ή άλλος" και τέτοια
- η συνέλευση δεν είναι αντιπροσωπευτική όλων, δυστυχώς δεν μπορούν όλοι να είναι εκεί κάθε μέρα, όλες τις ώρες. Υπάρχουν σκέψεις για διαδικασία ηλεκτρονικής απόφασης αλλά και αυτό προβληματικό είναι
- πολλοί εμφανίζονται και αρχίζουν να κράζουν τους μετανάστες, πράγμα που συνήθως δε  μένει αναπάντητο, αλλά και πάλι ο κόσμος δεν έχει πεισθεί (και μιλάω για τον κόσμο που έρχεται στην πλατεία)

τέλος πάντων, το θέμα είναι πως η κατάσταση ενώ είναι πολιτική, έχει και αρκετά απολίτικα ή φαινομενικά απολίτικα στοιχεία, πράγμα που αρκετός κόσμος προσπαθεί να αλλάξει προτείνοντας και οργανώνοντας ομάδες για πολιτικές προτάσεις, οικονομικές αναλύσεις και διάφορα θέματα

 
1299668
Αστεία επιχειρήματα γραφειοκρατών
από μί@ 6:44μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
για παράδειγμα:
"Η “άμεση δημοκρατία” λοιπόν, είναι ένα υπέροχο σύστημα λήψης ομαδικών αποφάσεων (και φυσικά όχι φάρμακο για κάθε νόσο και κάθε μαλακία....), μόνο που έχει ορισμένους εγγενείς περιορισμούς:

-Μπορεί να εφαρμοστεί σε ομαδοποιήσεις των 50 (και πολλούς λέω) ανθρώπων, το πολύ!"

Αυτό από που προκύπτει? Επειδή έχετε μάθει οι αριστεροί να παίρνετε το λόγο και να μιλάτε 10-15 λεπτά για να περάσετε τη γραμμή, θα πρέπει η συνέλευση να σας σεβαστεί? 2-3 το πολύ 4 λεπτά αρκούν για να τοποθετηθεί κάποιος που θέλει να πει κάτι ουσιαστικό. Η ελευθερία του λόγου είναι συλλογικό κι όχι ατομικό δικαίωμα, τι σόι κάτοχοι της ιστορικής αλήθειας είστε αν δεν το ξέρετε αυτό? Επίσης όταν καλύπτεται κάποιος από τις τοποθετήσεις των προηγούμενων παραχωρει το λόγο στους επόμενους...όχι σαν τους αριστερούς που επιμένουν να επαναλάβουν τα ίδια και τα ίδια 4-5 φορές για να κοινωνηθεί η αλήθεια τους στις μάζες. Η αντίδραση του κόσμου σε αυτά στο Σύνταγμα είναι πολύ πιο ώριμη από ότι περίμενα.

Να μας πείτε τι θέλετε εν τέλλει. Άμεση δημοκρατία, αντιπροσώπευση ή μήπως την κυριαρχία των ειδικών (δηλαδή των δικών σας "διαννοούμενων") ? Εν ολίγοις θέλετε ο κόσμος να κάνει λάθη και να μαθαίνει μέσα από αυτά ή θέλετε να τον καθοδηγεί το δικό σας "αλάθητο"? Ο κόσμος μπορεί να αυτοκυβερνηθεί ή χρειάζεται πάντα να κρατιέται από χεράκια που θα τον καθοδηγούν?

Είστε τελικά με τη χειραφέτηση ή με τη χειραγώγηση του κόσμου?
 
1299671
οπως και να εχει
από μια ειναι η λυση 6:54μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
Να συμμετεχουμε ολοι μας... Ακομα και αν εκολαπτεται ο φασισμος στην πλατεια συνταγματος, με το να μην συμμετεχουμε, βοηθαμε στο να γινει καλυτερα και γρηγοροτερα.... Το σιγουρο με την ολη κατασταση του συνταγματος ειναι οτι μπορει να βγει κατι μεγαλο... Το θεμα ειναι να το παει προς την σωστη κατευθυνση. Αν το παρατησουμε εμεις, θα πανε οι χρυσαυγιτες και θα δουμε σε καμια βδομαδα ολους τους αγανακτισμενους να φωναζουν "εξω οι ξενοι απτην ελλαδα". Ο κοσμος που εχει κατεβει τωρα ειναι πολυ ευπλαστος, ας μην τους αφησουμε στο ελεος των φασιστων.
 
1299684
Λέτε ψέμματα ασύστολα
από Αμεσοδημοκράτης εργαζόμενος αντιφασίστας 7:42μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
1)"όντως τα συνδικάτα παντώς είδους τρώνε κράξιμο αν εμφανιστούν στην πλατεία" Ψέμματα αφού η συνέλευση έχει πάρει απόφαση για πάρα πολλά συνδικάτα ότι θα τα στηρίξει και μίλησαν και συνδικαλιστές στο μικρόφωνο (ταχυδρομικού ταμιευτηρίου κλπ) 2)"η άμεση δημοκρατία έχει αντικαταστήσει την πολιτική ως λέξη, γιατί όλοι οι πολιτικοί είναι κομματόσκυλα ή βολεμένοι και αυτό συμπεριλαμβάνει όντως ακόμη και πχ το εεκ" Ψέμματα μιας και έχει υποθεί άπειρες φορές ότι πολύς κόσμος στηρίζει οργανωμένες συλλογικότητες απλά δεν θέλει η συνέλευση να ερθει ο άλλος και σαν ΕΕΚ, γιατί μετά θα αρχίσουν όλοι να έρχονται σαν κόμματα και θα διασπαστεί το σώμα της συνέλευσης. Σαν άτομα λοιπόν με την πολιτική σου ταυτότητα προφανώς του ΕΕκ ή όποιου άλλου έλα και πες τις απόψεις σου, χωρίς όμως να προπαγανδίζεις το κόμμα που είσαι για να μαζέψεις ψηφαλάκια. 3)"σε συζήτηση περί αναρχικών, κανεις δεν τους θέλει για να μην γίνουν έκτρωπα, άρα οι πολιτικοποιημένοι χώροι δεν μπορούν να εκφραστούν στην πλατεία" Ψέμματα μιας και πολύς κόσμος από την συνέλευση είναι αναρχικοί ενώ μπροστά μου συγκεκριμένα στο μικροφωνο έχει υπωθεί τουλάχιστον τρεις φορές, το ότι παλεύουμε για μια αναρχική κοινωνία, για την αναρχία και καταχειροκροτήθηκε και τις 3, και μάλιστα από κόσμο που δεν είναι του χώρο απλά συμπαθούντες. 4)"παρόλο που περνάνε οι μέρες, δεν έχει βγει σαφής αντιφασιστική απόφαση, όλως τυχαίως αναβάλλεται συνεχώς με επιχειρήματα του στυλ "όλοι χωράμε", "δεν έχουν έρθει ούτως ή άλλος" Ψέμματα μιας και έχει υπωθεί πάνω από 20 φορές στο μικρόψωνο για τους φασίστες και συγκεκριμένα για τους χρυσαυγήτες και μετά το σύνθημα που ακουγόταν από τον περισσότερο κόσμο ήταν "Ποτε ξανά φασισμός" και "φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες". Εδώ έχουν μπεί και πανώ που λένε "έξω οι φασίστες από τις γειτονιές" 5)"η συνέλευση δεν είναι αντιπροσωπευτική όλων, δυστυχώς δεν μπορούν όλοι να είναι εκεί κάθε μέρα, όλες τις ώρες. Υπάρχουν σκέψεις για διαδικασία ηλεκτρονικής απόφασης αλλά και αυτό προβληματικό είναι" Η συνέλευση δεν είναι προβληματική, είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει όταν συμμετέχουν 4000 άνθρωποι, αν έχεις άλλη ιδέα πήγαινε βάλε θέμα 6)"πολλοί εμφανίζονται και αρχίζουν να κράζουν τους μετανάστες, πράγμα που συνήθως δε μένει αναπάντητο, αλλά και πάλι ο κόσμος δεν έχει πεισθεί (και μιλάω για τον κόσμο που έρχεται στην πλατεία)" Ψέμματα. Στο μικρόφωνο ειπώθηκε μια φορά από ένα τύπο ο οποίος έφαγε μαζικό κράξιμο, και έχουν παρθεί αποφάσεις για ομάδα μεταναστών και ανέργων όπου πλέον υπάρχει στην πλατεία. Αυτή είναι η κατάσταση κύριοι. Κι αυτό χάρη στον κοινωνικό αγώνα εκατοντάδων συντρόφων που είναι κάθε μέρα εκεί, σε αντίθεση με τους μίζερους μικροαστούς που από την πρώτη μέρα λασπολογούσαν επειδή δεν έχει καθαρά αναρχικά χαρακτηριστικά ή καθαρά κομουνιστικά χαρακτηριστικά κλτπ. Αν δεν κατέβετε εσείς, πως θα γίνουν αυτά που θέλετε? Να έρθετε ρε όλοι και να κάνετε κοινωνικό αγώνα και πολιτικές ζυμώσεις με τους ανθρώπους. Γαμώ την γκρίνια του μικροαστού που αναζητά ιδεολογική ταυτότητα, σε πρώτη φάση τον εαυτό του, και ύστερα για ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα.
 
1299688
ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΟΥΝΑ
από ΠΑΟ 7:56μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
δεν ξεκινησε απο εξαρχια η επανασταση!ξεκινησε απο τους facebookaδες...αρα ειναι φασιστες...ποναει πολυ κοσμο!!!τον ποναει!δεν καθοδηγουν αυτοι.
Η Παρισινη ΚΟΥΜΟΥΝΑ ξερετε απο που ξεκινησε?ΑΠΟ την προστασια του Παρισιου απο τους προελαυνοντες Γερμανους.Φασιστες ε?και ο Προυντον φασιστας ε??Και που καταληξε ?Στη μεγαλυτερη στιγμη του διεθνιστικου κινηματος του 19ου αι.Ζητω η συνελευση του Συνταγματος.Οποιος δε γουσταρει σπιτι του.Οταν σε 10 χρονια μιλαει ο κοσμος γιαυτη την πανελληνια αμεσοδημοκρατικη εξεγερση απλα μη λετε οτι εισασταν εκει.κραζατε στο ιντυ (τι μου θυμιζει αραγε?κκε?1973?)

 
1299716
Απαντηστε ρε τεκμηριωμενα
από ψηλος απο χολαργο 9:37μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
Καταπληκτικο αρθρο! Και παψτε να λετε τον αλλο κνιτη και γραφειοκρατη οταν δεν μπορειτε να τον αντικρουσετε. Ειτε κομμουνιστες ειτε αναρχικοι σκεφτειτε ποσο μπουμερανγκ μπορει να μας γυρισει το "κινημα των αγανακτισμενων"συνδικαλιστικα,σε μορφες παλης αλλα και ιδεολογικα. Μεχρι στιγμης θεωρουσα πιο επικυνδινη τη προβολη του ολου θεματος απο τα ΜΜΕ ως "υποδειγμα διαμαρτυριας" και"ειρηνικης επαναστασης των νεων"(μπλιαχ)Ο φιλος εθεσε μια πολυ πιο σοβαρη πτυχη.Η ιστορια επαναλαμβανεται μαγκες για αυτο χρειαζεται και η γνωση της.
 
1299719
..
από . 9:52μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
στην αρχή, με το πρώτο μάζεμα, κάποιοι το ονόμασαν κίνημα. λέω πάει την ξεφτίλισαν την λέξη. μετά άρχισαν τα εξέγερση και λέω λες να είχε δίκιο η αλέκα που έλεγε ότι στην λαϊκή εξέγερση δε θα σπάσει ούτε τζάμι και ότι γίνεται να γίνει εξέγερση, τα ματ να μη βάλουν καν τα κράνη τους και τα αφεντικά να μην ανησυχήσουν καν; τώρα η εξέγερση με συνοπτικές διαδικασίες έγινε οσονούπω επανάσταση και η συνέλευση στο σύνταγμα η Διεθνής!!!

κρατηθείτε λίγο ρε παιδιά.

 
1299735
Συμφωνω απολυτα με τον πρωτο
από κωστας 11:19μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
Καταθετω την ταυτισή μου με τον αρχικο, αν και μαλλον ανηκουμε σε αλλο πολιτικο χωρο. Το κινημα των αγανακτισμενων φερνει αρνητικες νοοτροπιες στις μορφες παλης, και δεν προαγει τιποτα εποικοδομητικο. Διοτι ακομα και να πεσει αυτη η κυβερνηση, δεν διαγραφεται κατι καλυτερο μεσα στο πλαισιο που λειτουργουμε. Απλα θα επισπευστει η συγκυβερνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που ουτως ή αλλως ειναι να συμβει. Δε λεω να μη ριξουμε τον ΓΑΠ, αλλα να τον ριξουμε με γνωμονα μια στοιχειωδη αντιπροταση. Οχι για να ερθουν τα χειροτερα κι εμεις να μεινουμε να κοιταμε απαθεις. Και ναι, ειναι πιο κοντα στη δεξια και τους φασιστες, παρα σε μας (το "μας" παρτε το οπως θελετε). Καμια παρακαταθηκη δεν αφηνει οσον αφορα την τεχνοτροπια αγωνων και κινηματων. Δεν θα αλλαξει κατι στις συνειδησεις του κοσμου. Παρολα αυτα, θελω να καταθεσω σ'αυτο το σημειο την ΑΝΤΙΘΕΣΗ μου και στο καπελωμά του απο τα κομματα της Αριστερας, διοτι ασχετα με το τι προβλεπεις για την πορεια μιας ενεργειας, δεν ειναη ηθικα δικαιο να παρεμβαλεσαι σε αυτη οταν ξεκαθαρισμενη πρωταρχικη αρχη που τη διεπει ειναι "οχι κομματα". Ειναι σαν απατη ουσιαστικα. Αν οι ΚΚΕδες και οι παντος αλλου ειδους κομματοσκυλοι σεβονται οντως το λαο και τις πρωτοβουλιες του, νομιζω πως οφειλουν να το δειξουν και εμπρακτως μη παραβιαζοντας τις προυποθεσεις που ο ιδιος ο λαος εχει θεσει
 
1299749
Έλα λοιπόν να μας πεις εσύ...
από Ανώνυμος 11:56μμ, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
... τι είναι η άμεση δημοκρατία... Το κείμενο δεν το διάβασα όλο. Έφτασα μέχρι το σημείο που λέει "Η “άμεση δημοκρατία” λοιπόν, είναι ένα υπέροχο σύστημα λήψης ομαδικών αποφάσεων (και φυσικά όχι φάρμακο για κάθε νόσο και κάθε μαλακία....), μόνο που έχει ορισμένους εγγενείς περιορισμούς: -Μπορεί να εφαρμοστεί σε ομαδοποιήσεις των 50 (και πολλούς λέω) ανθρώπων, το πολύ!" κι αηδίασα. Τώρα σοβαρολογείς ρε φίλε και μας το παίζεις και μελετητής της ιστορίας; Θες να μας πεις ότι σε ένα σωρό πόλεις από την αρχαιότητα ως σήμερα δε λαμβάνονταν και με μεθόδους άμεσης δημοκρατίας αποφάσεις; Ή ότι η εκκλησία του δήμου αριθμούσε 50 άτομα τελικά; Αλλά αυτό είναι το τυπικό μέρος μόνο! Το ουσιαστικό, που πολλοί φαίνεται πως θέλουν να αποσιωπούν (και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κάτσουμε να σκεφτούμε γιατί...) είναι ότι με τα σημερινά μέσα, η άμεση δημοκρατία είναι το μόνο εύκολο! Και για να γίνω και πιο σαφής, υπάρχουν υπολογιστές συνδεδεμένοι στο ίντερνετ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και λογισμικά αναπτυγμένα ήδη για να αποτελέσουν το σύστημα που θα σηκώσει μια τέτοια διαχείριση. Κι αν δε σου αρέσουν, πολύ εύκολα μια ομάδα προγραμματιστών σου στήνει ένα πρόγραμμα όπως το θες! Κι αυτό είναι μόνο μια λύση, που πέρασε απ' το δικό μου το μυαλό (και κάποιων χιλιάδων άλλων). Λύσεις υπάρχουν πάντα, αρκεί να ξέρουμε τι θέλουμε και πώς να το κάνουμε. Τελικά, φαίνεται πως η πολλή παπαγαλία αποκοιμίζει βασικές νοητικές λειτουργίες...
 
1299756
κομμουνιστη, προσυπογράφω μέχρι κεραίας
από αναρχικος 0:07πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
   ¨Ενας όχλος απολίτικων, αγανακτισμένων μικροαστών είναι η πρώτη ύλη του φασισμού. Αν κάποιοι ελπίζουν σε ριζοσπαστικοποίηση τους, κάνουν λάθος. Οι μικροαστοί που προλεταριοποιούνται δεν αποκτούν αυτόματα ταξική συνείδηση. Αντίθετα είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Αν το κεφάλαιο επιλέξει μια εξωκοινοβουλευτική κυβέρνηση τεχνοκρατών,μια πολυκοματική εθνικής σωτηρίας, ή μια ξεκάθαρη χούντα, αυτό το πλήθος είναι έτοιμο να χειροκροτήσει, αρκεί να του τάξεις κάτι. Το κακό είναι ότι αρκετοί δικοί μας αντί να ετοιμάζονται για τα χειρότερα, θα πανηγυρίζουν που ρίξανε την κυβέρνηση του γιωργάκη.

 
1299760
Περί φασισμού:
από Ζ 0:16πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Για να συμπεριφέρεται κάποιος φασιστικά ή για να συμμετέχει σε πράξεις φασιστικές, δεν είναι απαραίτητο να είναι πλήρως συνειδητοποιημένος (όπως είναι για παράδειγμα οι νεοναζί). Μπορεί να πρόκειται και για άτομο που χειραγωγείται.

Για παράδειγμα, δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί ναζί. Πολλοί από αυτούς ήταν μέσα στη χειραγωγημένη μάζα, στον όχλο που ξαφνικά ανακάλυψε μια πλαστή ταυτότητα.

Όταν λοιπόν υπάρχει μια επιμονή στο να παραμεριστούν ιδεολογίες, οργανωτικές δομές κ.τ.λ., αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι δημιουργείται μεγαλύτερο περιθώριο χεριαγώγησης. Συνειδητά ή ασυνείδητα.

 
1299773
Καλεσμα της συνελευσης πλατειας συνταγματος για τις 5 Ιούνη
από Α .Δ 0:52πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Τώρα μιλάμε εμείς!

Από τις 25 Μαϊου, χιλιάδες πολίτες έχουμε κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας διεκδικώντας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μάς ενώνουν η αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν καθώς και ο πόθος μας για δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε και θα μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι! Ταυτόχρονα, ανάλογες κινήσεις γίνονται παντού στην Ευρώπη.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου συντονίζουμε πανευρωπαϊκά το βηματισμό μας και δίνουμε ραντεβού στις 6:00 στο Σύνταγμα , σε όλες τις πλατείες της χώρας, και παντού στην Ευρώπη. 
Πρέπει να ακουστεί παντού δυνατά η φωνή μας: -γιατί δεν μπορεί να θυσιάζονται ολόκληροι λαοί για να μη ζημιωθούν οι δανειστές- το χρέος δεν είναι δικό μας και δεν θα το πληρώσουμε, -γιατί αυτό το πολιτικό σύστημα που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, δεν μπορεί πια να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς και πρέπει να ανατραπεί, -γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας, χωρίς τη διαρκή τρομοκρατία της ανεργίας. -γιατί πρέπει να τιμωρηθούν όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο. -γιατί η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων, -γιατί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν πρέπει να περάσει. 
Η οργανωμένη παραπληροφόρηση δεν μας φοβίζει. Θα μείνουμε στις πλατείες μέχρι να φύγουν και να μην επιστρέψουν με άλλο προσωπείο όλοι όσοι δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο: ΔΝΤ, Μνημόνια, τρόικα, κυβερνήσεις, τράπεζες και όσοι μάς εκμεταλλεύονται. 
Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε ενωτικά και συλλογικά μέχρι “Ταραχή να πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα να υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου” 
 Άμεση δημοκρατία τώρα!
 

 
1299779
Τρελό κόλλημα όμως!
από @ 1:13πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
«Οποιος δε γουσταρει σπιτι του»

Αποφασίστε κάποια στιγμή όμως, γιατί μπαίνετε στο indymedia σαν τα παπαγαλάκια και φωνάζετε μέρα-νύχτα για τη φιέστα σας.

Δε σας φτάνει η επίσημη ιστοσελίδα σας, το real-democracy.gr...;

 
1299782
Φοβάσαι μη σου κλέψουν τα πρωτία
από Τα ίδια σκατά 1:19πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Πραγματικά τρομοκρατήθηκα από την ευφυή ανάλυση.Πως και δεν το πήραμε χαμπάρι (ενώ χτυπιέστε σαν χταπόδια από την αρχή) ότι κλωσσάμε το αυγό του φιδιού;Μήπως όμως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τα "φίδια στον κόρφο μας" και να αφήσουμε τα Αυγά (που πολλάκις έχουμε κάνει ομελέτα,χωρίς βέβαια να πρέπει να αρκούμαστε).Μήπως να ασχοληθούμε λίγο και με τους συντρόφους "κουμουνιστές" που έχουν το προβοκάρισμα στο αίμα τους;Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας απέναντι στους σταλινοφασίστες που είναι και πιο επικίνδυνοι.Γιατί στην τελική ο φασισμός απεθύνεται σε "ζώα".Αν είμαστε τέτοιοι ας ζήσουμε ως τέτοιοι.Αλλά με τους συντρόφους που παλεύουν να μας κάνουν ζώα προτάσσοντας δήθεν το κοινό καλό.Κρίμα δεν είναι;Ως πότε θα ανεχόμαστε τη χολή τους,ως πότε θα προσπαθούμε να ανέβουμε χωρίς να ασχολούμαστε με αυτούς που μας τραβάνε τα πόδια;Χίλιες φορές με τους απολιτικ ότι νά`ναι,παρά με τους θλιβερούς εξισωτές.Πόσο άντεξε ο φασισμός και πόσο ο κομουνισμός (στις κορυφαίες τους στιγμές);

 
1299817
να σου φέρω μια ασπιρίνη...
από Soror Vulpes 2:35πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
...να σου πέσει ο πυρετός. Δε μου λες, κουμπάρε... εσύ με "τα ίδια σκατά", μπορείς να μου εξηγήσεις τη φράση "στην τελική ο φασισμός απευθύνεται σε ζώα. Αν είμαστε τέτοιοι ας ζήσουμε ως τέτοιοι"; Διότι έχω αργό μυαλό και τέτοιου τύπου ευφυολογήματα δεν τα πιάνω. Αυτό είναι το επίπεδο του αναρχικού/πολιτικού διαλόγου που αναπτύσσετε στο Σύνταγμα;  Δεν νομίζω. Ή δεν θέλω να νομίζω.

Οι σταλινοκομμουνιστές είναι αυτοί που είναι. Και μια μερίδα του αναρχικού χώρου, που ΔΕΝ θέλει απαραίτητα να συμμετάσχει σ' αυτή τη φάση, είναι επίσης αυτοί που είναι. Ο καθένας καταθέτει την πολιτική του αιτιολόγηση και εισπράττει τα δέοντα, θετικά ή αρνητικά. Το θέμα είναι άλλο. Στο Σύνταγμα ποιοι είναι. Από πολιτικής απόψεως, νοηματοδότησης της όλης φάσης, προοπτικής και πειστικών επιχειρημάτων. Χωρίς να αποκλείω τις καλές προθέσεις πολλών. Αλλά, πίστεψέ με, πρώτη φορά βλέπω τέτοια αγαστή συνεργασία και σύγκλιση απολιτίκ αρλούμπας και μη απολιτίκ δυνάμεων. Και άσκηση πίεσης και αφορισμούς, για να προσέλθουμε και οι υπόλοιποι.

Θέλω να πω: εάν όλα βαίνουν καλώς και προετοιμάζεται λαϊκή εξέγερση με πολιτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, πράγμα θετικό και επιθυμητό, δεν είναι ανάγκη να σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, σε σημείο παραληρήματος. Καλά, εγώ είμαι αναρχικό μουσείο. Οι άλλοι είναι μουσεία του ΚΚΕ. Εσύ που υποστηρίζεις αμεσοδημοκρατικές λειτουργίες, ως προοδευτικός και συμμετέχων, τι κόπτεσαι για τους υπόλοιπους; Εθίχθης; Εάν εθίχθης, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την αράξεις εκεί. Αφού ο πολιτικός λόγος και η στόχευση είναι θέματα που, κατά τη γνώμη σου, δεν έχουν σημασία και που τα έχει ξεπεράσει η ιστορία... του όχλου.

Μην εγκαλείς, ίνα μην λάβεις απαντήσεις.


 
1299827
αντε γεια
από χ 3:21πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Οτιδηποτε μπορει να φανταστει κανεις επιστρατευεται για να αποδειχτει το αναποδειχτο. Οτι δηλσδη αυτοι που μιλουσαν δεκαετιες στο νοημα της κοινωνιας, την καλουσαν να ξεσηκωθει, μολις αυτο εγινε χωρις ομως της γυρνουν την πλατη, με πραγματικα αστεια προσχηματα (τρωει σουβλακια, εχει σημαιες, εχει πατριωτες, δεν αφηνουν τη λαοπροβλητη ηγεσια του συνδικαλιστικου κινηματος να δωσει τη νικηφορα γραμμη, τολμανε να απαγορευουν το καπελο απο αριστερους, δεξιους και αναρχικους) Για την περιφημη απαφορευση παντως του πολιτικου λογου, και για την ιστορια, αυτες τις ημερες εχουν μοιραστει στην κυριολεξια χιλιαδες κειμενα με το πολυθρυλητο αλφαδι να φιγουραρει ατρομητο στην υπογραφη, με πολυ καλη ανταποκριση. Αυτη ειναι η κοινωνια παιδια. Οποιος περιμενε κατι διαφορετικο τις πρωτες ημερες που θα κατεβαινε στο δρομο. Εχουν γλαφυρα περιγραφει τα προβληματα, οι συμπεριφορες, η αφελεια ο ελληναραδισμος. Εχουν μαλλον αποσιωπηθει η δυναμικη, η διαθεση, τα υγιη κομματια, η ωριμοτητα σε καποια ζητηματα (πχ καπελο) Το ζητημα της βιας οπου συζητειται στα πηγαδακια δε μπαινει κυριως αξιακα (η γραμμη οι μπατσοι ειναι εργαζομενοι κτλ εινα ιμειοψηφικη και ακταρριπτεται ευκολα) αλλα πρακτικο. Και οντως η φαση θα ειχε ληξει πριν προλαβει να αθρωσει σστω αυτα τα λιγοστα και να κατακτησει αυτη τη λειψη βεβαια διαδικασια που τοσο χλευζουν καποιοι ξεχνωντας τα χαιρια τους δεκαετιες τωρα σε κεντρικα πανεπιστημιακα ιδρυματα. Αφου λοιπον ολα τα παραπανω για καποιους δεν ισχυουν και προσυπογραφεται απο σχολιαστες η περιφραφη μιας πανεξυπνης και ραδιουργας διαδικσιας φασιστικοποιησης, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΤΑΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΣΚΕΠΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΕΚΠΛΗΚΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΩΝ ΠΑΡΑΣΥΡΜΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ;ΓΙΑΤΙ,ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΩΤΙΣΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΗ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΛΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΔΙΟΛΟΣΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ. Ειναι δειλοι; Ειναι απελπισμενοι; Εκτιμουν οτι η προσπαθεια θα αποτυχει απο μονη της και δε θελουν να χασουν τον καιρο τους με τετοιες ασημαντοτητες; Μηπως τελικα δεν πιστευουν ουτε οι ιδιοι αυτα που λενε; Καλα κανουν και δεν ερχονται οσοι δε γουσταρουν. Ειναι οι καλυτεροι συκοφαντες των υποτιθεμενων ιδεων τους.
 
1299835
για να δούμε
από αναρχικος 5:05πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
οκ, η κοινωνία τελικά κατέβηκε στο δρόμο. Κατέβηκα στο σύνταγμα αρκετές φορές, όχι αρνητικά προκατηλημένος. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να πολιτικοποιηθεί η φάση, χωρίς να τρομάξουν οι απολίτικοι. Μπράβο σε όσους το παλεύουνε. Το σύνταγμα όμως δεν είναι η συνέλευσή του μόνο. Είναι το, συχνά πολλαπλάσιο, πλήθος που μαζεύεται πάνω, είναι οι δηλώσεις σαμαρά: οι έλληνες στα δύσκολα ενώνονται κάτω απο την ελληνική σημαία, είναι η αβάντα των αντιδραστικότερων καναλιών, που συχνά διπλασιάζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων, είναι τα πλάνα τους που όταν δεν βρίσκουν αρκετές σημαίες στήνουν τις κάμερες πίσω από τα κιόσκια που τις πουλάνε, είναι ο μίκυς, οι αγανακτισμένοι του αγ παντελεήμονα. Πιθανό να βλέπω συνομωσίες, αν και δεν το συνηθίζω. Αλλά μήπως και σείς υπερβάλετε όταν μιλάτε για κοινωνική εξέγερση; Μήπως απασχολημένοι με τις συνθηματολογίες του ενάμισυ λεπτού, δε βλέπετε τη μεγάλη εικόνα; θα χαρώ πολύ να κάνω λάθος.

Η "άμεση δημοκρατία" και το αυγό του φιδιού (παράρτημα 1)

2011-06-04 15:03

Παραθέτω εδώ ασχολίαστα μία κουβέντα από το athens.indymedia.org, από την οποία μπορεί κάποιος να βγάλει αρκετά συμπεράσματα για την πολιτική αντίληψη των "αμεσοδημοκρατών" της πλατείας συντάγματος:

Παράρτημα

Athens IMC FORUM

 

 
 

Εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος

από αντι-σύνταγμα 2:02πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
(Τροποποιήθηκε 2:34μμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011)

θεματικές: Ανένταχτο

Εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος

Σύμφωνα με το επίσημο site της συνέλευσης του Συντάγματος (https://real-democracy.gr), τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η εξής εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος:

Στα πλαίσια υλοποίησης απόφασης της λαϊκής συνέλευσης της Τρίτης 31 Μαϊου, για τη διοργάνωση ημέρας λαϊκής διαβούλευσης και ενημέρωσης σχετικά με τη δανειακή σύμβαση και την αντιμετώπιση του χρέους, η σχετική Ομάδα Εργασίας ανακοινώνει ότι:

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος.

  Συμμετέχουν:

-   Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναλύοντας τη δανειακή σύμβαση

-  Οι οικονομολόγοι Γιάννης Βαρουφάκης, Δημήτρης Καζάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Όλος ο παρευρισκόμενος κόσμος με ερωτήσεις


 

Εδώ μιλάμε για καραμπινάτη περίπτωση μιας άλλης διαχείρισης του καπιταλισμού. Ας δώσουμε μερικά στοιχεία για τους ομιλητές:

Γιώργος Κατρούγκαλος: Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματολόγος στο πανεπιστήμιο της Θράκης. Μεσολαβητής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, δηλαδή μεσολαβητής μεταξύ συνδικάτων και καπιταλιστών.

Γιάννης Βαρουφάκης: Οικονομολόγος. Σχολιαστής του γνωστού αντιδραστικού site protagon του πασόκου Θεοδωράκη. Μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Κουβέλη.

Δημήτρης Καζάκης: Πρώην μέλος της ΣΠΙΘΑΣ, εθνικιστής, υποστηρικτής της πατριωτικής αριστεράς του κεφαλαίου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του Τσίπρα.

Πέρα από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ακαδημαϊκοί δεν εκφράζουν τίποτα περισσότερο από εναλλακτικές πολιτικές διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, σύμφωνα με τους οργανωτές οι παρευρισκόμενοι (δηλ. το σώμα της συνέλευσης) θα συμμετάσχουν με ερωτήσεις!! Πλήρης αναπαραγωγή του ρόλου του ειδικού. Αυτό δείχνει πώς η αριστερά του κεφαλαίου έχει μέχρι στιγμής επιβάλει τη δική της πολιτική ατζέντα στο Σύνταγμα.
 

Προσθέστε τα σχόλιά σας

1299806

Α μαλιστα η ελε

από @ 2:11πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
(Τροποποιήθηκε 2:14πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011)

Ε εντάξει, χρηματοδοτήται και από την ΕΕ.

 

1299809

Γιατί είναι στο forum αυτό?

από @ 2:14πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Δεν ξέρω αν είναι η κούραση ή κάποια βιαστική εκτίμηση για τη μεταφορά αυτού του άρθρου στο φόρουμ, αλλά έτσι όπως το διαβάζω εγώ είναι για τα Τοπικά Νέα, και μάλιστα αποτελεί μια σοβαρή καταγγελία για τη συνέλευση που αποφάσισε τέτοιου είδους εκδήλωση.

Δεν είναι τυχαίο που επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένοι ομιλητές, αντανακλά τις υποτιθέμενες διεργασίες της πλατείας. Παρόλο που δεν βρίσκομαι Αθήνα για να γνωρίζω λεπτομέρειες, γίνονται ακριβώς τα ίδια πράγματα και ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες και παρεμβάσεις και σε άλλες κατειλημμένες πλατείες της χώρας.

Δεν νομίζω πως πρέπει να αποσιωπηθεί και να πεταχτεί στο φόρουμ ένα άρθρο που καταδεικνύει τις τακτικές πολιτικής υπεραξίας κάποιων.

 

1299810

Δεν είναι έτσι

από @ 2:18πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η συνέλευση το αποφάσισε... αμεσοδημοκρατικά. Δεν σέβεσαι τη λαϊκή θέληση και την άμεση δημοκρατία.


 

1299811

γιατί ποιος δεν τη δέχτηκε?

από @ 2:23πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Αλλά η αμεσοδημοκρατική διαδικασία δηλαδή δεν επιδέχεται κριτικής ή καταγγελίας? Όταν μάλιστα επισημαίνεται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ένα άλλο επίσης σοβαρό είναι κατά πόσο είναι αμεσοδημοκρατία αυτή η αμεσοδημοκρατία των πλατειών, αλλά έχουν γραφτεί χιλιάδες σχόλια γι΄ αυτό οπότε δεν το πιάνω.

 

1299813

Μπορεί κάποιος να μας

από .. 2:23πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ενημερώσει υπεύθυνα για το πότε, πώς και από ποιους πάρθηκε η απόφαση να γίνει η εκδήλωση αυτή με τους συγκεκριμένους ομιλητές και τους συγκεκριμένους όρους; Έχει μεγάλη σημασία γιατί ήμουν κι εγώ σήμερα στη συνέλευση όσο μπορούσα για 1 ώρα περίπου και πετάχτηκε η απόφαση αυτή για την εκδήλωση χωρίς να δώσει κανείς εξήγηση πώς πάρθηκε η απόφαση αυτή και με ποιες διεργασίες, κάτι που έχει μεγάλη σημασία βέβαια. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη το τρελό καπέλωμα από την ΕΛΕ, τους ρεφόρμες και τους παρατρεχάμενους τους...

 

1299814

Περίφημα...

από Ηayy@m 2:25πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον αναρχικό χώρο να αναζητήσει καινούργια θεωρητικά εργαλεία και νέες μορφές οργάνωσης. Γιατί όταν τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, όποιον τολμάει να μιλήσει για άμεση δημοκρατία θα τον πλακώνει στο ξύλο ο κόσμος.


 

1299815

τοπικά νέα

από αρχικός 2:26πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Εγώ στα τοπικά νέα το έβαλα διότι το θεωρώ πολύ σημαντικό, αλλά η ΣΟ επέλεξε να μπει εδώ.

 

1299820

Και εγώ απορώ

από μ@ύρος όφις 2:39πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Αυτό κανονικά είναι για την κεντρική σελίδα μαζί με μια καταγγελία

 

1299823

Βρηκατε ευκαιρια μερικοι

από Τηλεγραφος 2:45πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

να βγαλετε τη χολη σας.. Η αμεση δημοκρατια φταιει για τους επιτηδειους που αφησατε να αλωνιζουν?
 

1299824

Άλλος τούτος πάλι

από @ 2:52πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

τι από ποιούς πάρθηκε η απόφαση; Από τον Σύριζα, την Ανταρσύα και το αριστερό Πασοκ

 

1299826

Κι εγώ μπορεί να διαφωνώ...

από έν@ς 3:20πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κι εγώ διαφωνώ με τις θέσεις τις οποίες εκφράζουν οι συγκεκριμένοι ομιλητές αλλά και τι με αυτό; Απαγορεύεται να τις εκφράσουν; Όποιος διαφωνεί, μπορεί κάλλιστα να εκφράσει τις διαφωνίες του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επίσης μπορούν να διοργανωθούν και άλλες εκδηλώσεις, απο όποιους ενδιαφερόμενους, στις οποίες θα εκφραστούν διαφορετικές απόψεις. Δηλαδή επειδή κάποιοι είναι ρεφορμιστές, δε δικαιούνται διά να ομιλούν; Ελάτε στη εκδήλωση και με τα επιχειρήματά σας ξεμπροστιάστε τους. Αλλά απο 'κεί και πέρα, στη δημοκρατία, είναι δυνατό να έχει το δικαίωμα να εκφραστεί μια μόνο άποψη και οι όποιες άλλες να πρέπει να απαγορεύονται; Δεν καταλαβαίνω την αντίληψη περί δημοκρατίας κάποιων εδώ μέσα...

Προβλήματα και ζητήματα στο όλο εγχείρημα σαφώς και προκύπτουν και συνεχώς θα εμφανίζονται και νέα. Απο 'κεί και πέρα, έχει να κάνει με το αν τα αντιμετωπίζει κανείς καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα...


 

1299829

περί ανωτάτης εμπορικής

από Χάρης 3:34πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

 Όπως και να έχει, και να έρθουν να μιλήσουν οι παραπάνω κύριοι, το ερώτημα, ή καλύτερα η απαίτηση μας προς αυτούς πρέπει να είναι η εξής: έρχεστε εδώ σαν αυθεντίες για να μας διηγηθείτε έξυπνες λύσεις επίλυσης του 'χρέους' σαν να είσαστε σε συνέδριο; Εσείς έχετε κάτι να διδαχθείτε από μας;
Τόσα χρόνια στα πανεπιστήμια σας, πέρα από το να δίνετε πτυχία μορφώσατε και κανέναν άνθρωπο να μπορεί να σκέφτεται μόνος του και να μη σας έχει ανάγκη;
Μπορεί να είναι και καλές οι προθέσεις τους, αλλά από το ρόλο τους δεν μπορούν να βγουν. Και το μόνο που θα προσφέρουν θα είναι ύπνος.
Τέτοιες συζητήσεις για  το πρόβλημα του δημόσιου χρέους είναι το κατ'εξοχήν πεδίο για απονεύρωση ενός κινήματος. Η επικέντρωση στο χρέος και στο χρήμα το μόνο που εξυπηρετήσει τελικά είναι ένα  οικονομικό σύστημα που έχει κομπλάρει και ψάχνει ετοιματζήδικες έξυπνες 'λύσεις' για να περάσει τη κρίση του.
Ο καπιταλισμός, μέσα από την ιστορική του εμπειρία, έχει μάθει να σου πετάει τα δικά του ερωτήματα, καυτά και άμεσα πολλές φορές, αλλά κάθε φορά που προκύπτουν, έτσι  άμεσα και εκβιαστικά όπως τώρα,  να εμφανίζονται σαν να αφορούν και σένα 'εκ φύσεως'. Να σε έχει πάντα αγκαζέ στην δική του ιστορική περιπέτεια. Μπορεί και να σε πετάξει στην ανεργία βέβαια καμιά φορά, αλλά και γιαυτό η ιστορική εμπερία έχει δείξει: το πολύ-πολύ να γίνεις οικονομο-λόγος και να ζητάς θέσεις εργασίας για τους αδικημένους. Θέσεις εργασίας, κάτι όπως θέσεις λεωφορείου στο αιώνιο δρομολόγιο πήγαινε-έλά από κρίση σε κρίση, και ώ του θαύματος, να μια θεωρία να ξελασπώσουμε από την κρίση!
Το μεγάλο πρόταγμα είναι η αλλαγή του συστήματος και η στροφή της συνείδησης.
Χρειαζόμαστε ένα στοχασμό της οικονομίας που δεν θα μιλάει τους 'χρήσιμους μύθους' της παραγωγής και της κατανάλωσης και δεν θα βγάζει λαγούς απο το καπέλο. 

1299830

Επιτέλους...

από Hayy@mavra!!! 3:35πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Επιτέλους Hayyam, εκτός απο, την ακατάπαυστη ειρωνία σου, τη διαρκή χολή την οποία εκτοξεύεις, τη μηδενιστική λογική σου, τη χουλιγκανίστικη τακτική της απαξίωσης και του συνεχή τραμπουκισμού των συνομιλητών, οι οποίοι τυγχάνει να εκφράζουν αντίθετη απο τη δική σου άποψη, επιτέλους εξέφρασες και μια εποικοδομητική σκέψη προς συζήτηση...

Πρέπει τελικά ο αναρχισμός να απορρίψει την άμεση δημοκρατία σα μοντέλο λήψης αποφάσεων, σαν τρόπο οργάνωσης αλλά και σαν πολίτευμα; Κι αν ναι, τί έχει να αντιπροτείνει;

Γιατί η απαξίωση και ο μηδενισμός είναι οι εύκολες λύσεις, η δημιουργικότητα είναι το δύσκολο...


 

1299837

Κάποιοι τσιμπάνε εύκολα!

από disaster 8:00πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Δημήτρης Καζάκης: Πρώην μέλος της ΣΠΙΘΑΣ, εθνικιστής, υποστηρικτής της πατριωτικής αριστεράς του κεφαλαίου.


Ρε αρχικέ από που το σημπαίρανες αυτό; Εχω ψάξει γι αυτον τον τυπο και το μονο που ξερω είναι οτι περσυ τέτοια εποχή μιλούσε σε συγκεντρωσεις του Συριζα κυρίως, είχε μιλήσει και σαν προσκεκλημενος της συνελευσης των κατοικων στην πλατεια, αργότερα μια φορά στους σπίθες.Γενικά εγώ τον μετράω σαν αριστερίζων επιστήμονα.

Οι θεσεις του για το τι μπορούμε να κάνουμε ας πούμε: https://www.youtube.com/watch?v=Pgb71Hxi8hE&feature=player_detailpage#t=6354s

 

1299839

Μια απλή λύση θα ήταν...

από Ηayy@m 8:12πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Δεν χρειάζεται να στην απορρίψει στα αλήθεια. Αλλά τουλάχιστον να την ονομάσει ανά-δημοκρατία πχ ή δια-δημοκρατία κλπ. Τόσοι σύνδεσμοι υπάρχουν. Αλλά όχι άμεση. Για να αποφύγει τα λεμόνια και τα γιαούρτια δηλαδή.

 

1299840

για τον έν@ς

από έν@ς @λλος 8:25πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Θα μου πεις οι υπόλοιποι ακομάτιστοι τι είναι. Κι όσοι δεν είναι το παζαρεύουν.


 

1299841

Ο αναρχισμός έχει σίγουρα απορρίψει τον καπιταλισμό

από .. 8:40πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

η άμεση δημοκρατία δεν μπορει να υπάρξει μεταξύ άνισων μερών, δηλαδή στις πλατείες μιας καπιταλιστικής πόλης. τότε πρόκειται για αμεσοδημοκρατική γυμναστική.


 

1299844

Και κάτι ακόμα για όσους θέλουν "σοβαρότητα"

από Ηayy@m 9:28πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κατεβήκατε για να μανιπουλάρετε τον "λαουτζίκο", να τσιμπήσετε όσους είναι να τσιμπήσετε και να κρατήσετε την εξέγερση σε προκαθορισμένα όρια, όπως είναι ο ρόλος σας μιας και αποτελείτε την αριστερά  του συστήματος και τις διαπλοκής.
Θέλατε να κάνετε δώσετε μαθήματα αμεσοδημοκρατίας στο πόπολο όταν ο Τσίπρας δεν εκλέγεται άμεσα από τα μέλη σας όπως για παράδειγμα ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου εκλέγονται από τα δικά τους. Για να μην μιλήσω για τα διάφορα μικρο-ΚΚΕ με τους ισόβιους αρχηγούς.
Νομίζετε ότι θα φτιάξετε "κίνημα" ικανό να ρίξει την κυβέρνηση. όχι γιατί είστε αντικυβερνητικοί αλλά γιατί νιώθετε αυτό που νιώθει ο μικρό-μπακάλης για το απέναντι σούπερ μάρκετ.

Για το εγχείρημα αυτό έχετε "παίξει" τα ρέστα σας.

Και επειδή είστε και αριστεροί, μισείτε τους αναρχικούς περισσότερο και από όσο τους μισούν οι ΜΑΤατζήδες και οι φασίστες. Με μίσος ιδεολογικό και ιστορικό περασμένο από γενιά σε γενιά. Όχι επειδή οι αναρχικοί κάνουν κάτι που σας τη χαλάει (που κάνουν) αλλά γιατί και μόνο που τους βλέπετε σας θυμίζουν πόσο πουλημένοι, πολιτικάντηδες, ξεφτίλες και τελικά άχρηστοι είστε. Βεβαίως φροντίσατε να τους λεηλατήσετε ιδεολογικά ακριβώς όπως και οι φασίστες τώρα λέγονται αυτόνομοι εθνικιστές.

Όταν λοιπόν ετοιμάζατε την "αμεσο-δημοκρατική επανάσταση" των ΜΚΟ και των σουβλακιών, μας τρομοκρατούσατε και ιδεολογικά ότι το "παλιό τέλειωσε", αυτά είναι "πεθαμένα πράματα", "ελάτε κάτω να σωθήτε", "τελειώσανε οι ταμπέλες" και άλλα πολλά, πάρα πολλά όλα το ίδιο ανήθικα και μακιαβελικά.

Κατεβήκατε λοιπόν στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ για να περάσετε ένα μύνημα στον κόσμο και του το στέλνετε κάθε μέρα που περνάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μύνημα ότι οι δυνάμεις της αριστεράς, της Επανάστασης της Εξέγερσης, της προόδου, όπως θες πεστο είναι στην πραγματικότητα μια φουχτα απατεώνες και οι μόνοι τίμιοι είναι οι της πάνω πλατείας.

Τέτοιου μεγέθους αυτοπροβοκάτσια που δεν έχει καν την επίφαση της απειρίας, της βλακείας ή του ερασιτεχνισμού που θα μπορούσε να ειπωθεί για τους αναρχικούς.

Καθείστε λοιπόν στο Σύνταγμα και μακάρι να κερδίσει αυτός που έχει τα λιγώτερα χάλια

 

1299860

Παιδιά, δεν ηρεμούμε λίγο...

από brokenpath 11:32πμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Συμφωνώ απόλυτα με τις επιφυλάξεις όλων σας. Όχι όμως και με το "τι μας νοιάζει εμάς". Δεν έχω ιδέα από οικονομικά, αλλά προβληματίστηκα με κάποια πράγματα που έχω διαβάσει. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, λέει ότι οι ηγέτες που συμφωνούν στο ξεπούλημα το κάνουν λόγω προμήθειας 10%, που κατατίθεται σε λογαριασμούς στην Ελβετία (όχι σε δικό μου, φυσικά!). Ιδέα δεν έχω για τις γενικότερες θέσεις του, αλλά... κάποιος από τους εδώ οικονομολόγους θα ξέρει, φαντάζομαι (εγώ το διάβασα στην Ελεθεροτυπία). Επίσης, η ιστορία "ευρώ ή δραχμή" δεν είναι καθόλου αστεία. Και παραπέμπω στη θέση του ΚΚΕ -μες στην αναμπουμπούλα, "όχι έξοδος από ευρώ". Ούτως ή άλλως, χρεοκοπημένοι είμαστε, ούτως ή άλλως η χώρα έχει πτωχεύσει. Τα δάνεια απλώς μεγαλώνουν το χρέος (συν τους τρελούς τόκους). Η ύφεση για 10 χρόνια θα είναι εδώ, και με συνεχείς περικοπές, ανεργία κλπ. Με το ευρώ ξεπουλάμε τα πάντα και δε μένει τίποτε. Κανέναν δεν ενδιαφέρει αυτό; Με τη δραχμή, η κατάσταση παραμένει ίδια ακριβώς, απλώς κρατάμε την... Ακρόπολη! Από την Ελευθεροτυπία και όλα αυτά είναι, εγώ όπως είπα ιδέα δεν έχω από οικονομικά. Και μην αρχίσετε να με κράζετε για τις "πηγές" μου, δεν είναι εκεί το θέμα. Αλλά μήπως κάποιος από τους εδώ οικονομολόγους θα πρέπει να κάνει μια παρέμβαση στη συζήτηση; Ο κόσμος αυτά δεν τα ξέρει, όπως δεν τα ήξερα κι εγώ, και τα θέματα είναι "πιασάρικα". Για παρέμβαση, εννοώ, παιδιά...
 

1299865

από όσο ξέρω η διαδικασία της δευτέρας

από freespirit 12:05μμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

θα είναι ανοικτή για ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για όσους θέλουν να καταγγέλουν ή ακόμα καλύτερα να αρθρώνουν ένα ανταγωνιστικό λόγο να πάνε στη συνέλευση και να πάρουν το λόγο!
 

1299878

καμία σχέση με σπίθες ο καζάκης

από @ντι-σπίθας 12:34μμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

έχει καταγγείλει τον εθνικισμό της σπίθας και έχει αποχωρήσει... αναζητήστε την επιστολή του. Είναι πολύ σωστός γενικά όποτε τον έχω διαβάσει


 

1299885

Κάποιοι μας περνούν

από .. 12:58μμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

και ψάχνουν για βλήματα εδώ μέσα, η βασική ερώτηση ήταν με ποιες "αμεσοδημοκρατικές" διεργασίες αποφασίστηκε η σύνθεση του πάνελ αυτού και απάντηση δεν πήραμε αλλά μόνο ατεκμηρίωτες μπούρδες περί του πόσο αξιόλογοι ίσως είναι αυτοί οι οικονομολόγοι (που βέβαια γλύφουν το σύστημα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και δεν θέτουν καν θέμα εξόδου από την ΕΕ που δημιούργησε την κρίση) και ότι οι "άλλοι" μπορούν να κάνουν ερωτήσεις από τα κάτω, οπότε γι' αυτούς τους απατεώνες που διοργανώνουν το "αμεσοδημοκρατικό" πανηγυράκι υπάρχει έτσι,...ισηγορία! Το ίδιο είναι να είσαι από καθ' έδρας πολυδιαφημισμένος "οικονομολόγος" των καναλιών και να κάνεις πολύωρη ανάλυση και το ίδιο είναι κάποιοι από κάτω να μπορούν να κάνουν ερωτήσεις! Για βλήματα πραγματικά μας περνούν κάποιοι και δεν έχουν καμία σχέση βέβαια αυτοί που διοργανώνουν το πανηγυράκι αυτό με δημοκρατία, ούτε καν ως πρόσχημα για να περάσουν τις άθλιες απόψεις τους που θα βοηθήσουν να παγιώσουν την εξαθλίωση του κοσμάκη για πολλά χρόνια.

 

1299890

Μάλιστα...

από LOGG 1:14μμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Εκτός αν αργότερα αποφασίσουν να φέρουν και ανθρώπους που κινούνται σε καθαρά αντισυστατικό πλαίσιο να κάνουν...ενημερώσεις. Νομίζω ότι πλέον αρχίζουν να πέφτουν και τα τελευταία κάστρα και δικαιώνονται όσα λέγαμε τόσες μέρες, περί ύπαρξης ιδεολογικού χώρου, καπελώματος και φυσικά...ορίων του event.


 

1299896

προσέξτε τα καπέλα

από Χάρης 1:25μμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: keme_forologisimarch2011.pdf (application/pdf)

 Το καπέλο δεν θα το φάμε από τον Καζάκη και τον Τσακαλώτο, αλλά από τον Βαρουφάκη. Αναρωτιέμαι αν ο κύριος καθηγητής θα επαναλάβει τις θέσεις που διατύπωσε σε εντεταλμένη μελέτη του για το ΕΒΕΑ για μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% για τους επιχειρηματίες. Αναρωτιέμαι αν θα σας πει με συνοφρυωμένο ύφος όπως συνηθίζει, αν 'σε μια περίοδο που επιχειρήσεις μεταναστεύουν στην Βουλγαρία και στην Κύπρο, ο βασικός συντελεστής εταιρικού φόρου δεν νοείται να είναι πάνω από 5% μεγαλύτερος απ' ότι σε αυτές τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες.' ( επισυναπτόμενο αρχείο: Η φορολόγηση των επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης, ΚΕΜΕ ΕΒΕΑ, Μάρτιος 2011)
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Μια απλή ερώτηση: γιατί ανταγωνιστικές χώρες; Επειδή και καλά κρίση; 
Δεύτερον: γιατί να μη καλέσουμε και έναν άλλο κύριο, άγνωστο στους περισσότερους, που δεν έχει βέβαια τα φόντα αριστερο-οικονομίστικης, από καθ'έδρας παρλαπίπας, σαν του κυρίου Βαρουφάκη;  Διαβάστε τη γνώμη του  για τον φορολογικό ανταγωνισμό εδώ:   https://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=108459157

 

1299909

Χαρούλη, άσε δεν πείθεις

από ... 2:22μμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

το ότι βάζουμε και έναν καθαρά συστημικό όπως ο Βαρουφάκης μέσα σε ένα μίγμα καθαρά διαχειριστών του "κακού Χρέους", για να φανούν αυτοί πιο "προοδευτικοί οι καραρεφόρμες που δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατία όπως Καζάκης κτλ. και να πλασάρουν τη λύση σας της ΕΛΕ με τα κόλλυβα της ΕΕ βεβαίως, είναι μια ύπουλη τακτική και τα έχετε μάθει καλά τα κολπάκια αυτά από τους πάτρωνες σας φαίνεται..

 

1299911

μερικοί-μερικοι

από κΑποιος 2:24μμ, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

κοιτάξτε την ένδοια του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ χώρου που δεν έχει να προτίνει κάτι σχετικά με την οικονομια (εκτός μερικών προσπαθειών,φωτεινών εξαιρέσεων) και καθόμαστε μονο και λέμε ευχολόγια που πατάνε στο φαντασιακό   σαν χριστιανοι αναρχικοί που περιμένουμε την δευτέρα παρουσία της αναρχίας και της αυτοοργάνωσης των εργατών.
Μεχρι να κουνήσουμε τον κώλο μας να προτείνουμε κατι με πρακτική ισχύ...
στις χολές και ειρωνείες τύπου ένας άλλος καπιταλισμός είναι εφικτός..
..απαντώ οτι μερικοί είτε προτιμάτε να πάτε πίσω στις σπηλιές είτε να κάτσετε  να γίνουμε όλοι μαζί κινεζοποιημένοι εργάτες στο  μεσσαιωνικό καπιταλιστικό σύστημα που στήνουν το καρτέλ τραπεζιτών-πολυεθνικών

οι ισπανοι αναρχικοί το 36 είχν να προτείνουν κάτι πρακτικό για την κοινωνία του τότε,πάλεψαν και  έχασαν...

Εμείς τι κάνουμε μου λέτε παλεύουμε με ψυξίδα μόνο το φαντασιακό και το αυθόρμητο?
Πρέπει να σταματήσει αυτή η λαίλαπα πάση θυσία ,μετά είναι θέμα του κινήματος αν θα επαναπαυθεί και τη μορφή θ α δώσει.και εκεί θα είναι ο ρόλος μας..
Μέχρι τότε πρέπει να σταματήσει η πορέια που έχουμε πάρει αλλιώς σε 5 χρόνια θα είμαστε χειρότερα από την Αλβανία.
εκτος και αν μερικοί το προτιμάτε...

 

Η "άμεση δημοκρατία" και το αυγό του φιδιού #2

2011-06-02 22:21

Aς δούμε όμως πρώτα σε τι ακριβώς συνίσταται η “άμεση δημοκρατία”, και σε ποιο ακριβώς σημείο ο μικροαστισμός του νυκοκυραίου της πάνω πλατείας συναντιέται με τον μικροαστισμό του διανοούμενου της κάτω. Το κλειδί είναι ακριβώς η αποθέωση της “άμεσης δημοκρατίας”, του ακηδεμόνευτου κλπ.

Προσπερνάμε στα γρήγορα το γεγονός πως η ίδια η κουβέντα περί “άμεσης” ή μη δημοκρατίας , αποπροσανατολίζει την κουβέντα από το βασικό ζήτημα, που είναι το ποιοι και πως θα θησαυρίσουν από την δρομολογημένη εξαθλίωση του ελληνικού λαού, και πως αυτή μπορεί να αποτραπεί, και πάμε να πούμε δύο λόγια για την αντζέντα (περί “άμεσης δημοκρατίας”) που μας επέβαλαν.

Η “άμεση δημοκρατία” λοιπόν, είναι ένα υπέροχο σύστημα λήψης ομαδικών αποφάσεων (και φυσικά όχι φάρμακο για κάθε νόσο και κάθε μαλακία....), μόνο που έχει ορισμένους εγγενείς περιορισμούς:

-Μπορεί να εφαρμοστεί σε ομαδοποιήσεις των 50 (και πολλούς λέω) ανθρώπων, το πολύ!

Γιατί αυτό; Για πολύ πρακτικούς λόγους. Προσπερνάω γρήγορα τον έναν, (πως απαιτεί ένα λίγο πολύ υψηλό, αλλά και ισότιμο επίπεδο των συμμετεχόντων) και πάω στους πρακτικότερους:

Σε μία ομάδα 50 ατόμων, όπου όλοι θα εκφράσουν άποψη (γιατί αλλιώς κάποιοι θα μιλάνε- κάποιοι θα ψηφίζουν, σκατά συμμετοχική, δηλαδή σκατά δημοκρατία θα είναι, η κατά τα άλλα “άμεση δημοκρατία”), με μέσο όρο τοποθέτησης τα 10-15 λεπτά για τον καθένα βγάζουμε ήδη 2 ώρες στην καλύτερη, πολλαπλασιάζουμε Χ2 για τις δευτερολογίες και Χ3 για τις τελικές τοποθετήσεις και έχουμε φτάσει ήδη στις 6 ώρες. Αλλά αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα πρέπει να θυμάται, να κρίνει να σχολιάσει και να εκτιμήσει 147 τοποθετήσεις! Εδώ στο net που είναι και γραπτά, και στα άρθρα που έχουν πολλά σχόλια μετά τα 10 πρώτα, κουρκουτιάζεις και τα προσπερνάς έτσι.... Και ακόμη δεν πιάσαμε και το κλου της υπόθεσης: Ποιός θα συντονίζει την διακασία; Γιατί αν εκλέγεται πάπαλα η “άμεση” και γυρίσαμε στην αντιπροσωπευτική, και αν αυτοδιορίζεται τότε πάπαλα η ...δημοκρατία η ίδια!

Τώρα ας προσαρμόσουμε την παραπάνω διαδικασία στον αριθμό των 5.000, ή των 50.000 και ας κάνουμε τους υπολογισμούς μας. Αν κάποιος πιστεύει πως μπορεί να είναι λειτουργική μια τέτοια διαδικασία ας μπει στον κόπο να μας το εξηγήσει.

Στην πραγματικότητα εκείνο που συμβαίνει σε τέτοιες διαδικασίες είναι πως οι όποιες αυτόκλητες “πρωτοπορείες” καπελώνουν τους υπόλοιπους χωρίς να τους αναγνωρίζουν καν το δικαίωμα της καταγραφής της άποψης τους που αναγνωρίζεται θεσμικά στην αντιπροσώπευση!

Τι μας προτείνουν λοιπόν οι “αμεσοδημοκράτες” μας;

Να μαζευτούμε σήμερα 5.000 νοματαίοι στο σύνταγμα (που χωράμε), αύριο 50.000 στο ΟΑΚΑ (που θα μας χωρέσει), και όταν γίνουμε 500.000 να κλείσουμε για τρίχρονη συνεδρίαση (μέχρι να μιλήσουμε 5min όλοι) τον κάμπο στην Λάρισα; Γιατί κάποιος συντονισμός πρέπει να υπάρχει ακόμη και με τις άλλες πόλεις... Και μην μου πει κανείς θα στείλουμε ...αντιπρόσωπους! Φτού κακά!

Εκεί δεν υποτίθεται πως είναι το πρόβλημα; Στην ...”αντιπροσώπευση”; Ασε που ετσι είναι οργανωμένο το ...ΚΚΕ!

Εδώ ο ανομολόγητος πόθος (γιατί διανοητικά καθυστερημένοι δεν είναι) των “μικροαστών της αριστεράς” είναι να ξαναβάλουν τον Προυντόν από το παραθυρό μέσα στο εργατικό κίνημα, που τον κλώτσησε από την πόρτα εδώ και 150 χρόνια τουλάχιστον.... Γιατί αυτές οι διαδικασίες, μόνο σε μικρές αυτόνομες-αυτάρκεις κοινότητες, μπορούν (;) να εφαρμοστούν!

Α, ξέχασα... αυτά δεν τα προτείνουν για μία μελλοντική κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα έχουν τόσο το επίπεδο όσο και άπλετο ελεύθερο χρόνο για να σχοληθούν με τα κοινά, αλλά τώρα! Που ο άλλος δουλεύει 10 ώρες, θέλει άλλες 3 να μετακινηθεί (αν ζει στην Αθήνα τουλάχιστον), και αν είναι και γυναίκα έχει και τα παίδιά έχει και το σπίτι...(τι να κάνουμε, δεν απαρτίζονται όλα τα αντρόγυνα από αριστερούς στρατευμένους ή φοιτητές και διανοούμενους...)

Και θα μου πει κάποιος, καλά όλα αυτά ρε φίλε,αλλά με τον φασισμό τι σχέση έχουνε;

Εχουνε και παραέχουνε, αλλά αυτά στην 3η συνέχεια.....

 

H “άμεση Δημοκρατία” και το αυγό του φιδιού

2011-06-02 14:26

 

Λέτε να αποκτήσει “επιτέλους” η Ελλάδα ένα γνήσιο φασιστικό κίνημα, με λαϊκή βάση, πράγμα που δεν κατάφερε ούτε ο ...Μεταξάς; (https://www.antistasi.info/forum/showthread.php?t=1906)

Εχουμε σημαντικές ενδείξεις πως οδεύουμε προς τα εκεί, ή τουλάχιστον υπάρχει μια οργανωμένη μεθόδευση προς κάτι τέτοιο. Αν θα έχει την θλιβερή τύχη των προηγούμενων προσπαθειών, μένει να το δούμε (ή ακόμη σωστότερα, να το αποτρέψουμε) στο άμεσο μέλλον. Πάντως το “κίνημα” των “αγανακτισμένων πολιτών” δείχνει αρκετά ελπιδοφόρα δείγματα σε όσους ευελπιστούν στην δημιουργία ενός γνήσιου φασιστικού αντί-πόλου του “δρόμου” και μακρυά από τις απωθητικές ναζιστικής αισθητικής, γραφικότητες της Χρυσής Αυγής που θα εμποδίζουν την μαζικοποίηση του.

-Τι λε ρε μεγάλε, μπορεί να μου αντιτείνει ο ο,ποιοσδήποτε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι φασίστες;

-Και βέβαια δεν είναι, ή τουλάχιστον δεν αισθάνονται τέτοιοι! Κάποιοι μάλιστα στο άκουσμα και μόνο της λέξης φασισμός, μπορεί να είναι έτοιμοι να τραβήξουν μέχρι και ...πιστόλι!

Αλλά αυτό δεν σημαίνει οποσδήποτε και από μόνο του, κάτι.

Ο φασισμός ποτέ δεν αφήνει τη κάρτα του πριν σε επισκεφτεί! Ιστορικά κάνει ακριβώς το αντίθετο!

(εδώ θα ανοίξω μία παρένθεση, για να πω πως ο γερμανικός ναζισμός δεν ήταν παρά μία καρικατούρα του ιταλικού φασισμού, άσχετα αν έχουμε συνηθείσει να παίρνουμε πιο σοβαρά τον πρώτο,λόγω των εγκλημάτων του. Πολιτικά μιλώντας, είναι άλλης τάξης ζήτημα. Προτείνω για όποιον δεν το έχει διαβάσει ακόμη το “Σύντροφος Μουσολίνι - Ρίζες και δρόμοι του πρωτογενούς φασισμού/Συγγραφέας  : Scheuer Geor/Μεταφραστής  : Παπακώστας Τίμος/πιμελητής  : Παπακώστας Τίμος/Φιλίστωρ /1999”, είναι διαφωτιστικότατο και βοηθάει πραγματικά να κατανοήσουμε το φαινόμενο του φασισμού,μακρυά ακόμη και απο τους δικούς μας μύθους)

 • Ο φασισμός παρουσιάζεται πάντα σαν κάτι το δήθεν νέο (αφού όλοι ξέρουν το παρελθόν του), σαν κάτι φιλολαϊκό, σαν κάτι τάχα “επαναστατικό”, και πάντα σαν κάτι “υπεράνω της πολιτικής αντιπαράθεσης”, πράγμα απόλυτα λογικό, μια και επιδιώκει να την καταργήσει υπέρ του. Ετσι προσεταιρίζεται τις μικροαστικές (κατά κύριο λόγο) μάζες, προκειμένου να τις στρέψει ενάντια στο οργανωμένο εργατικό κίνημα. Ο Ραφαηλίδης ,όταν έγραφε (με κάποια δόση υπερβολής πάντα) πως φασισμός είναι η διχτατορία των μικροαστών σε συμμαχία με το μεγάλο κεφάλαιο, απέναντι στους εργάτες, πάταγε πολύ γερά στα πόδια του. -Ομως οι μικροαστοί είναι ...λαός(!) και εδώ αρχίζουν τα ζόρια... Γιατί οι μικροαστοί σαν ενδιάμεση κοινωνικά μάζα θεωρούν πως τα δικά τους ακριβώς συμφέροντα, ταυτίζονται με αυτά του συνόλου της κοινωνίας και ανεξάρτητα από τις όποιες ταξικές διαφορές! (βλέπε και “18η Πρυμπαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη”, “Ο εμφύλιος πόλεμος στην Γαλλία” κ.α.)

 • Ο φασισμός ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν απευθήνεται στην λογική, αλλά πάντα στο θυμικό του πιο καθυστερημένου κομματιού του λαού. Απεχθάνεται την οποιαδήποτε ορθολογική ανάλυση (πολύ σωστά, μια και τον αναιρεί εύκολα), και ποντάρει στο συναίσθημα. Χρησιμοποιεί τον μανιχαϊσμό για να φτάσει στην γενίκευση (προδότες πολιτικοί [όλοι], εγκληματίες μετανάστες [όλοι], ξεφτιλισμένα κόμματα [όλα, μέχρι και το ΚΚΕ(μ-λ)!] κλπ κλπ.

 • Χρησιμοποιεί τα συμπλέγματα κατωτερότητας (“οι ψευτοκουλτουριάρηδες αριστεροί”), και την μικροαστική αγανάκτηση (“έξω οι κλέφτες”) για να φτάσει στους στόχους του.

 • Ετσι λοιπόν γνήσια λαϊκοί άνθρωποι, και με τις καλύτερες των προθέσεων, αντιλαμβάνονται το τι έγινε όταν είναι πια πάρα πολύ αργά.

  Η ιστορική πείρα, αυτό διδάσκει τουλάχιστον...

Εάν στα παραπάνω διαπιστώσατε ανατριχιαστικές ομοιότητες με το “κίνημα της πλάτείας”, μην ανυσηχήσετε από τώρα γιατί έχει κι'άλλο...

-Χαρακτηριστικότατο δείγμα γνήσιας φασιστικής αντίληψης, είναι η εχθρότητα απέναντι στα συνδικάτα. (όχι τα “πουλημένα”- και χωρίς να εξαιρούνται  αυτά που θα μπορούσαν δυνειτικά να δημιουργηθούν, -ΟΛΑ ανεξαιρέτως(!) τα εργατικά συνδικάτα!) Εδώ πια τα πράγματα είναι απροκάλυπτα! Γιατί κάποιοι ζητάνε την δυάλυση των εργατικών σωματείων! (https://e-globbing.blogspot.com/2011/05/blog-post_31.html#more) Προς το παρόν φυσικά δεν τολμάνε (άλλο βασικό γνώρισμα του φασισμού, η θρασυδειλία των εκφραστών του) να την επιβάλουν “δυναμικά”. Αργότερα όμως;

Η “καλιτεχνεία” όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι άλλη:

Είναι το γεγονός πως όλα τα παραπάνω πλασάρονται στο όνομα της “άμεσης δημοκρατίας”, και σιγοντάρονται από γνήσιους αντιφασίστες ανθρώπους, οι οποίοι μέσα στον πολιτικό αυτισμό τους, για μία ακόμη φορά δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς σιγοντάρουν.

 

Συνεχίζεται....

 

«Οι "φίλοι" των αγανακτισμένων»

2011-06-01 03:50

Ας δούμε μερικά κομμάτια του παζλ:

*

α) Τον περσινό Μάη, ως απάντηση στο μνημόνιο, στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας, πραγματοποιήθηκε - κατά κοινή ομολογία - μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της μεταπολίτευσης. Αλλά ο όγκος και το μήνυμά της «θάφτηκαν» κανονικά από τα ΜΜΕ, τα οποία σε μια αποθέωση της τυμβωρυχίας, ως γνήσιες ύαινες, έσπευσαν να «κατασπαράξουν» τους δολοφονημένους της «Μαρφίν», με στόχο να φρενάρουν τη λαϊκή ανάταση.

Μέσα από τα ίδια αυτά ΜΜΕ, με εμφανή στόχο να χτυπηθεί στην «καρδιά» η λαϊκή αφύπνιση, διακινήθηκε ο γκαιμπελισμός των προθύμων του μνημονίου, που προσπάθησαν να περάσουν την προβοκάτσια ενάντια στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για τα γεγονότα στον Αγνωστο Στρατιώτη.

*

β) Φέτος το Μάη, πριν τρεις βδομάδες, μια λαοθάλασσα κατέβηκε στους δρόμους και διαδήλωσε ενάντια στην πολιτική της λεηλασίας.

Η φωνή της λαοπλημμύρας «πνίγηκε» από τα δελτία ειδήσεων.

*

γ) Πάλι τον περσινό Μάη, στο κάλεσμα του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως, ανταποκρίθηκε πλήθος λαού. Η Αθήνα «βούλιαξε», αλλά η συγκέντρωση «εξαφανίστηκε» από τα κανάλια.

Λίγες μέρες νωρίτερα το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη με κεντρικό σύνθημα «Peoples of Europe Rize up» (σ.σ.: «Λαοί της Ευρώπης Ξεσηκωθείτε») προκάλεσε την μήνιν του κατεστημένου. Οι ίδιοι - από τους πολιτικούς προύχοντες του καθεστώτος μέχρι τους «Πορτοσάλτε» των ΜΜΕ - που τότε με αφορμή το πανό του ΚΚΕ έθεταν ακόμα και ζήτημα «νομιμότητας» (!) του ΚΚΕ, είναι οι ίδιοι που εδώ και μερικές μέρες εκθειάζουν τις κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων» στην Ισπανία, όπου δεσπόζει το πανό με το ίδιο ακριβώς σύνθημα...

*

δ) Από πέρσι μέχρι φέτος δεν υπάρχει εκπρόσωπος του δικομματισμού και των «παραφυάδων» του που να μην έχει περιγράψει από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση ως... κυκλοφοριακό πρόβλημα «που ταλαιπωρεί τους πολίτες».

Δεν υπάρχει «μαρκουτσοφόρος» που δεν έχει χρεώσει την οικονομική ασφυξία και τα λουκέτα στην αγορά στο γεγονός ότι «οι διαδηλωτές κλείνουν τους δρόμους».

Δεν υπάρχει ενσωματωμένη γραφίδα που δεν έχει κατηγορήσει την πιο μικρή ή την πιο μεγάλη απεργία, την πιο μικρή ή την πιο μεγάλη κινητοποίηση, σαν ένδειξη «ανευθυνότητας». Σαν υπαίτια πρόκλησης «κοινωνικής αναταραχής». Σαν πράξη «αντιπατριωτική» που «υπονομεύει την πορεία σωτηρίας της χώρας».

***

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή είναι η στάση του κυρίαρχου πολιτικού και εκδοτικού - τηλεοπτικού κατεστημένου απέναντι στις λαϊκές διαμαρτυρίες.

Και ω του θαύματος!

Εδώ και μερικά 24ωρα οι πλέον ορκισμένοι εχθροί των λαϊκών συγκεντρώσεων διαγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος πρώτος θα αποθεώσει το «κίνημα των αγανακτισμένων»! Πασχίζουν να αποδείξουν ότι «είναι κι αυτοί εκεί»! Οτι αγαπούν τους διαδηλωτές όσο τίποτα άλλο στον κόσμο!

*

Από τον ΣΚΑΪ που πέρσι μεγαλοστελέχη του ζητούσαν την κατάργηση άρθρων του Συντάγματος για να τίθενται εκτός νόμου οι συναθροίσεις (!)

μέχρι το MEGA των γνωστών «απεργοφάγων»,

από τους απηνείς διώκτες των διαδηλωτών στα διόδια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα λιμάνια μέχρι το STAR της... Πετρούλας,

όλοι τους ομνύουν στο «κίνημα των αγανακτισμένων»!

*

Τι έγινε ρε παιδιά!;...

***

Για να καταλάβουμε τι έγινε,

(σ.σ.: και για την ακρίβεια για να καταλάβουμε «πού θέλουν να το πάνε» αυτό που γίνεται),

αξίζει να σταθούμε σε όσα λένε οι «φίλοι των αγανακτισμένων».

*

1) Καμία άλλη έννοια, καμία άλλη λέξη δεν έχει αποθεωθεί από την περασμένη Τετάρτη στα ΜΜΕ όσο δύο λέξεις: «Αγανακτισμένοι» και «αυθόρμητο». Το αποκορύφωμα ήρθε από τον Πεταλωτή: Κι αυτός δήλωσε, χτες, λάτρης των «αγανακτισμένων». Κι αυτός εμφανίστηκε οπαδός του «αυθορμητισμού» τους!

«Ζήτω η αγανάκτηση των μαζών» (!), λοιπόν, με μια, όμως, προϋπόθεση: Οτι η αγανάκτηση δε θα οργανωθεί, δε θα έχει στόχευση, δε θα αποκτήσει ορίζοντα, αλλά θα παραμείνει στον αστερισμό του... «αυθόρμητου». Σε αυτή την περίπτωση θα έχει στο πλευρό της από την κυβέρνηση μέχρι τη ΝΔ, από το MEGA μέχρι τον ΣΚΑΪ!

*

Οσο, επομένως, η «αγανάκτηση» είναι «αυθόρμητη», έχει καλώς. Αλλά γιατί σπεύδουν να θωπεύσουν το «αυθόρμητο» και να το αντιπαραβάλουν με το «συνειδητό»; Γιατί επαινούν τον «αγανακτισμένο», αλλά πετροβολούν τον «συνειδητοποιημένο»; Γιατί κολακεύουν τον «αγανακτισμένο», αλλά συκοφαντούν τον «οργανωμένο»; Και γιατί δεν πρέπει ο «αγανακτισμένος» να εκδηλώνει την αγανάκτησή του «οργανωμένα»;

*

Διότι μάλλον έχουν αντιληφθεί περίφημα την ακρίβεια της διαπίστωσης του Λένιν:

«...το "αυθόρμητο στοιχείο" δεν αποτελεί στην ουσία τίποτε άλλο παρά εμβρυακή μορφή του συνειδητού». Χωρίς την ανάπτυξη του συνειδητού, όμως, τα αυθόρμητα ξεσπάσματα δε θα γίνουν ποτέ τίποτα «περισσότερο (από) ξεσπάσματα απόγνωσης κι εκδίκησης παρά αγώνας»(Λένιν, «Τι να κάνουμε;», σελ. 30, «Σύγχρονη Εποχή»).

*

Σήμερα, συνεπώς, αφού οι υπεύθυνοι των λαϊκών δεινών δεν μπορούν να αποτρέψουν την «αγανάκτηση», δίνουν όλο το βάρος τους ώστε να σκοτώσουν το «έμβρυο» του μετασχηματισμού της αγανάκτησης σε συνειδητή οργάνωση και σε συντονισμένη πάλη ενάντια σε όσους και σε όσα προκαλούν την αγανάκτηση.

«Μείνετε... αυθορμήτως αγανακτισμένοι», συνιστούν στην πλατεία οι «φίλοι των αγανακτισμένων». Και επιμένουν: «Κρατήστε την αγανάκτησή σας μακριά από κάθε οργάνωση». Πασχίζουν να κρατήσουν μακριά την αγανάκτηση ή ακόμα και να την στρέψουν ενάντια στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Λογικό: Οσο ο «αυθορμήτως αγανακτισμένος» διατηρείται σε κατάσταση «ανοργάνωτου αυθορμητισμού», τόσο μειώνονται και οι κίνδυνοι να μετατραπεί

σε «συνειδητοποιημένο»,

σε «χειραφετημένο»,

σε «αποφασισμένο»,

σε «εξεγερμένο» και

σε «επαναστατημένο».

Το θέμα, λοιπόν, είναι να αποτρέψουν τη μετατροπή της «αγανάκτησης» σε συλλογική δράση. Θέλουν να καπηλευτούν τη δίκαιη «αγανάκτηση». Να την ενσωματώσουν μετατρέποντάς την σε ένα ανώδυνο, ξεστρατισμένο άχτι. Να κόψουν τις γέφυρές της με το οργανωμένο εργατικό κίνημα, που αφενός θα οξυγονώσει το κίνημα, αφετέρου θα μετατρέψει την αγανάκτηση σε ό,τι τρέμουν περισσότερο: Σε ταξικό πολιτικό αγώνα.

***

2) «Οι φίλοι των αγανακτισμένων» εκστασιάζονται επειδή το «κίνημα των αγανακτισμένων» είναι, όπως ακατάπαυστα επαναλαμβάνουν, «ακομμάτιστο». Κάθε δεύτερη πρότασή τους είναι και μια «συμβουλή» προς την πλατεία: «Παραμείνετε ακομμάτιστοι»!

Στην ουσία, δηλαδή, εκείνο που πιπιλίζουν στο αυτί των ανθρώπων που κατεβαίνουν στις πλατείες δεν είναι μια διαπίστωση (ότι «είναι ακομμάτιστοι», αλλά μια «εντολή» που προωθείται μέσω της «αγαθής» παρότρυνσης και της «ανιδιοτελούς» προτροπής:

«Πρέπει να είστε ακομμάτιστοι», «πρέπει να είστε μακριά από κόμματα», «και οι 300 φταίνε» κ.ο.κ.

*

Αλλά ας το σκεφτούμε: Οι κήρυκες του «ακομμάτιστου» για ποιο πράγμα, τελικά, «αγωνιούν»;

Φοβούνται μήπως οι άνθρωποι που διαδηλώνουν εναντίον της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, πάνε με το... ΠΑΣΟΚ;

Φοβούνται, αυτούς που διαδηλώνουν εναντίον της πολιτικής της ΝΔ και που οδήγησε την κατάσταση ως εδώ, μήπως τους τυλίξει η... ΝΔ;

Οι γραφίδες και τα κανάλια που επαινούν την «υπευθυνότητα του ΛΑ.Ο.Σ.», φοβούνται μήπως οι άνθρωποι που διαδηλώνουν εναντίον του μνημονίου που υπερψήφισε το ΛΑ.Ο.Σ., πάνε με το... ΛΑ.Ο.Σ.;

Οι ίδιοι που μόλις πριν λίγα χρόνια επιχείρησαν να κατασκευάσουν ένα «ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ του 20%», αγωνιούν μήπως η πλατεία που αγκομαχάει από την πολιτική της ΕΕ, πάει με τον... ΣΥΝ της ΕΕ;

*

Προφανώς, λοιπόν, το «ακομμάτιστο» κήρυγμα, με ολίγην από το «όλοι ίδιοι είναι», ούτε «ουδέτερο» είναι, ούτε και τόσο ακομμάτιστο.

Για την ακρίβεια, παρότι ποζάρει σαν «ακομμάτιστο», βολεύει αφάνταστα τα κόμματα που με την πολιτική τους προκαλούν τα δεινά και την αγανάκτηση του κόσμου.

***

3) Οι χτεσινοί «εισαγγελείς» της «ανομίας», της «αναρχίας», της «κοινωνικής αταξίας» που προκαλούν οι διαδηλώσεις, μεταμορφωμένοι πλέον, ξεκινούν τη θωπεία και την κολακεία προς τους «αγανακτισμένους» εξηγώντας ότι η «λατρεία» τους οφείλεται στο εξής γεγονός:

«Στην πλατεία είναι όλη η κοινωνία», «στην πλατεία είναι και οι επιχειρηματίες», όπως διαλαλούσε χτες ο ΣΚΑΪ.

*

Φανταστείτε, δηλαδή, τη χαρά τους αν κατάφερναν να μετατρέψουν την πλατεία σε «πανεθνικό σύμβολο συναίνεσης», όπου θα κατέβαινε μέχρι και ο Παπανδρέου, ο ίδιος δηλαδή που όταν τον ρωτούν δεν έχει πρόβλημα να απαντά ότι αν ήταν εργαζόμενος θα κατέβαινε κι αυτός στις πορείες (!) ή ο Σαμαράς που χτες πήρε επ' ώμου στην κοινοβουλευτική του ομάδα τους «αγανακτισμένους»!

*

Αλλά πόσο «ακηδεμόνευτος» είναι ο χαβάς των βάρδων του «Λαός και Κολωνάκι»; Τελικά, πόσο «ακηδεμόνευτο» είναι το κήρυγμα που ξεχειλίζει από τη λογική του «όλοι το ίδιο είμαστε»; Μήπως αυτή δεν είναι η άλλη όψη του «όλοι μαζί τα φάγαμε»;

Οι τάχα οπαδοί του «ακηδεμόνευτου», ως άλλοι προφήτες της «κατάργησης των τάξεων», δεν είναι παρά χυδαίοι προπαγανδιστές που θέλουν να «καπελώσουν», να κηδεμονεύσουν και να οδηγήσουν τον κόσμο στην απάτη πως «όλοι ένα πράγμα είμαστε». Αλλά πουλώντας το εν λόγω παραμύθι από τα «θεωρεία» τους, ένα αποκαλύπτουν οι «φίλοι των αγανακτισμένων»: Οτι σε τόση εκτίμηση έχουν την «πλατεία», που της συμπεριφέρονται λες και δεν έχει ίχνος νοημοσύνης! Λες και στην «πλατεία» δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ότι είναι άλλο πράγμα ο εργάτης που του κόβουν το μισθό και άλλο πράγμα ο τραπεζίτης που παίρνει τα «πακέτα».

***

«Η πλατεία είναι γεμάτη», όπως λέει και το τραγούδι.

Αλλά το τραγούδι δε σταματά εκεί. Κόντρα σε όσους θέλουν να το σταματήσουν εκεί, κόντρα σε όσους το κόβουν, η «πλατεία» ας επιβάλει να ακουστεί και ο παρακάτω στίχος:

«...να η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά»!

 

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

δια χειρός Αλιθέρση

Αλλο «αγανάκτηση» κι άλλο αγώνας

Το σύστημα δεν καταλαβαίνει από αγανάκτηση γενικά. Είναι ήδη αρκετά αγανακτισμένοι οι τραπεζίτες, αλλά για άλλους λόγους απ' αυτούς που ο κόσμος κατεβαίνει στο δρόμο.

Το σύστημα ξέρει πως το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης στα δύσκολα είναι ενωμένο γύρω από τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί.

Το σύστημα είναι στοχοπροσηλωμένο: Να εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το σύστημα είναι σε πίεση, αλλά έχει πάντα έτοιμη και μια λύση προς το συμφέρον του.

***

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα;

Καμία, σε πρώτο επίπεδο.

Εκτός ίσως από το γεγονός ότι ένα μέρος όσων διαδηλώνουν είναι χτεσινοί ψηφοφόροι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Ανθρωποι που είδαν τη γη να χάνεται κάτω απ' τα πόδια τους κι άρχισαν να μαθαίνουν με πικρό τρόπο τι σημαίνει να μην έχεις αύριο.

Κυνηγώντας το κέρδος για μια ακόμα φορά οι καπιταλιστές εμφανίζονται σα να πούλησαν το σχοινί που θα κρεμάσει τους ίδιους. Θα ήταν ωραίο να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι.

Τα δύσκολα ακόμα τώρα αρχίζουν. Η επιμονή με την οποία τα συγκροτήματα του αστικού Τύπου υμνούν το «ακομμάτιστο» δεν είναι για καλό. Η επιμονή με την οποία οι οργανωτές παίζουν αυτό το παιχνίδι επίσης δεν είναι για καλό.

***

Αλίμονο σ' όποιον νιώθει καλά όταν τον χαϊδεύουν στην πλάτη επειδή πήγε στις 6 το απόγευμα στην πλατεία.

Επιβάλλεται να γυρίσει να δει ποιο είναι το χέρι που του χτυπά την πλάτη.

Είναι το ίδιο χέρι που τον μετράει σαν κόστος το πρωί στο έμπα της δουλειάς.

Είναι το ίδιο χέρι που κρατά το γκλομπ όταν και αν τολμήσει να απεργήσει.

Είναι το ίδιο χέρι που κόβει το επίδομα της ανεργίας.

Είναι το ίδιο χέρι που κόβει τη σύνταξη.

Είναι το χέρι που κρατά αμόρφωτα τα παιδιά της εργατικής τάξης.

Είναι το ίδιο χέρι που άμα δεν το ακριβοπληρώσεις δεν έχεις γιατρειά.

***

Παράξενοι καιροί; Διόλου παράξενοι. Η αστική τάξη είναι έμπειρη. Εχει διδαχτεί, έχει βγάλει συμπεράσματα και πριν πεινάσει μαγειρεύει. Εχει φροντίσει καιρό πριν να κάνει κιμά το μυαλό των ανθρώπων, να ξεχνούν σε μισό λεπτό τι διάβασαν στην προηγούμενη σελίδα της εφημερίδας του αφεντικού τους, να θεωρούν πως ο δυνάστης τους είναι και φιλάνθρωπος.

***

Δύσκολοι καιροί, είναι αλήθεια. Ναι, δεν αλλάζουν οι συνειδήσεις σε μια στιγμή. Αλλά δεν αλλάζουν καθόλου οι συνειδήσεις που δεν κάνουν ένα βήμα. Με το χωροφύλακα παρέα δεν πας για δημοκρατία. Με την αλυσίδα στο πόδι δεν είσαι ελεύθερος. Με τον καπιταλιστή να σε πληρώνει 580 ευρώ για να βγάλει αυτός μερικά εκατομμύρια δεν υπάρχει ισότητα.

***

Δες: Αυτό που αξιοποιήθηκε σαν ο μέγιστος εκβιασμός, η απειλή χρεοκοπίας, εξαφανίστηκε. Τώρα όλοι τους βεβαιώνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Πόσο χρήμα παίχτηκε σ' αυτόν τον τζόγο; Ποιος θυμάται πόσες περιουσίες άλλαξαν χέρια την εποχή του Χρηματιστηρίου μέσα σε λίγα λεπτά;

Αλλος κόσμος, ο δικός τους.

***

Το βράδυ της Κυριακής στο Πέραμα δεν υπήρχαν αγανακτισμένοι. Ηταν, όμως, αποφασισμένοι ν' αλλάξουνε τον κόσμο. Κανένας τους δεν είχε καταθέσεις. Κανένας τους δεν είχε μεροκάματο. Αντε ορισμένοι να κάνουνε ένα μεροκάματο το μήνα. Μαζί τους κάτι καλλιτέχνες. Που πήγαν στη Ζώνη να ζωγραφίσουν, να σμιλέψουν, να τραγουδήσουν από και γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο όλο, γι' αυτούς που δεν τους ανήκει τίποτα, και που όμως πρέπει να τα πάρουν όλα.

Αλλος κόσμος ο δικός μας.

***

Αν το ζήτημα είναι πάντα όχι απλά να περιγραφεί ο κόσμος, αλλά να αλλάξει, τότε είναι κρίσιμη η απάντηση στο ποιος περιγράφει, ποια αλλαγή, έστω και θολά. Ετσι θα υπάρχει άμεση απάντηση στους πονηρούς που λένε «μη ζητάτε από το κίνημα να έχει και στόχους». Βολική εκδοχή: «Ασε τον κόσμο να φωνάζει, πού θα πάει θα κουραστεί».

Ε, πρέπει να διαψευστούν όσοι ελπίζουν στην κούραση. Και υπάρχει κατά τη γνώμη μας ένας τρόπος: Η οργάνωση, η οργάνωση, η οργάνωση. Οχι για το φύλο των αγγέλων, αλλά για την ανατροπή της αιτίας.

Αυτό που φοβάται η αστική τάξη αυτό πρέπει και να συμβεί. Ασφαλώς πολλοί άνθρωποι στην πλατεία δεν συμμερίζονται ακόμα τις αγωνίες του ανθρώπου στο εργοστάσιο (όσο κι αν το παρουσιάζουν κάποιοι σαν παράξενο, υπάρχουν ακόμα κατά χιλιάδες εργάτες στα εργοστάσια, στα λατομεία, στα εμπορομάγαζα, στα μαγειρεία, στα ξενοδοχεία, παντού όπου η αντιπαράθεση για την κλεμμένη υπεραξία είναι κυρίαρχη).

Αργά ή γρήγορα, όμως, η ρημάδα η πραγματικότητα χτυπά και την πόρτα όσων είχαν μάθει να ξεχωρίζουν το χώρο της δουλειάς από το χώρο της πολιτικής.

Οταν στο «Πράκτικερ» ο μισθός έχει πέσει ήδη στα 580 ευρώ, αυτό αφορά και τους ανθρώπους στην πλατεία. Για όποιον έχει πράγματι αγωνία για το μέλλον, ιδού ο αντίπαλος, ιδού ο αγώνας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Topic: Blog

cewPreenD mtxzk

Ημερομηνία: 2020-09-28 | Από: poiffnara

free slots games <a href=" https://onlinecasinouse.com/# ">online slot games </a> play casino https://onlinecasinouse.com/#

cewPreenD phemh

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: poiffnara

free casino slot games free slots games <a href=" https://onlinecasinouse.com/# ">free slots </a> big fish casino [url=https://onlinecasinouse.com/# ]play slots [/url]

cewPreenD nbzat

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: poiffnara

online casino real money <a href=" https://onlinecasinouse.com/# ">world class casino slots </a> online gambling https://onlinecasinouse.com/#

Sleklypleglique qhmsj

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: DomoQuamplula

online casino https://onlinecasinouse.com/# play slots online <a href="https://onlinecasinouse.com/# ">free casino games online </a> casino slots

Sleklypleglique upbgp

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: DomoQuamplula

https://onlinecasinouse.com/# online casino free casino <a href="https://onlinecasinouse.com/# ">gold fish casino slots </a> casino online

cewPreenD iqhyc

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: poiffnara

https://onlinecasinouse.com/# free slots games world class casino slots <a href="https://onlinecasinouse.com/# ">big fish casino </a> world class casino slots

Sleklypleglique zsctl

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: DomoQuamplula

casino online slots [url=https://onlinecasinouse.com/# ]play online casino [/url] free casino games <a href="https://onlinecasinouse.com/# ">online casino bonus </a> best online casinos

Sleklypleglique jbcdy

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: DomoQuamplula

cashman casino slots [url=https://onlinecasinouse.com/# ]casino bonus codes [/url] slots for real money <a href="https://onlinecasinouse.com/# ">play casino </a> casino bonus codes

cewPreenD judvv

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: poiffnara

https://onlinecasinouse.com/# online casino real money slots games <a href="https://onlinecasinouse.com/# ">slots online </a> free casino games

Any yearly: uses anxious recorded apparatus.

Ημερομηνία: 2020-04-23 | Από: eokucakaqkel

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]Cialis Coupon[/url] <a href="https://mewkid.net/when-is-regylia/">Cialis Coupon</a> mrq.gevt.m.fadomduck.webnode.com.qpz.em https://mewkid.net/when-is-regylia/

1 | 2 >>

Νέο σχόλιο