ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

2011-02-22 10:44

Μπαράζ φοροελαφρύνσεων στην πλουτοκρατία

  • Γενικευμένες φοροελαφρύνσεις στα κέρδη της πλουτοκρατίας, νομιμοποίηση φυγαδευμένων κεφαλαίων οφσόρ, εφοπλιστών κ.ά.

  • Σκληρά επιλεκτικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή των μικροεπαγγελματιών

Νέες εξοργιστικές φοροελαφρύνσεις συνολικά για την πλουτοκρατία μαζί με νέα προνόμια προκλητικής φορολογικής αμνηστίας σε μερίδες τρωκτικών (μεγαλοκαταθέτες που έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό, εφοπλιστές κ.ά.) έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» έρχονται να σφίξουν τη θηλιά σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, να διαμορφώσουν επιλεκτικά σε βάρος τους καθεστώς φορολογικής τρομοκρατίας κάτω από το απόλυτα σαθρό πρόσχημα της «φοροδιαφυγής».

Μεγαλύτερες ακόμη και από αυτές που η ίδια η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε είναι οι φετινές φοροελαφρύνσεις για τα διανεμόμενα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, εκχωρούν καθεστώς προκλητικής φορολογικής αμνηστίας στα αρπακτικά που έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια σε ελβετικές και άλλες τράπεζες. Με τις νέες διατάξεις έρχονται μέχρι και να απαλλάξουν τους εφοπλιστές από το φόρο για την ακίνητη περιουσία «τους» που την εμφανίζουν στις διαβόητες οφσόρ εταιρείες, δηλαδή στους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας. Στο ίδιο νομοσχέδιο τσουβαλιάζουν και την ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικό ΑΕ», καθώς και τη συγχώνευση της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης» με τα «Ολυμπιακά Ακίνητα», βάζοντας μπροστά το σχέδιο για το μαζικό ξεπούλημα δημόσιας γης.

Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

Επιχειρηματικά κέρδη: Από την 1η Γενάρη 2011 ο επίσημος συντελεστής πέφτει στο 20% (από 24% για το 2010 και 35% που ίσχυε στα μέσα της περασμένης 10ετίας).

Μερίσματα: Στα «διανεμόμενα κέρδη» καρατομούν τον επίσημο συντελεστή στο 25% (και πολύ παρακάτω) από 40%. Ξεπερνώντας ακόμη και τις υποσχέσεις που έδωσαν στους επιχειρηματίες και «ειδικά» για φέτος προχωρούν - με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση - στη μείωση του συντελεστή για τα μερίσματα, ακόμη περισσότερο, συγκεκριμένα στο 21%, ποσοστό που όχι μόνο θα μονιμοποιηθεί αλλά και θα μειωθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Φορολογική αμνηστία: Βάζουν ξανά σε εφαρμογή την κατάπτυστη ρύθμιση για το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων» με ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2011, αντί εξευτελιστικού φόρου 8%. Οι πλουτοκράτες μπορούν να νομιμοποιήσουν τα κλεμμένα και κάθε προέλευσης κεφάλαια με το δικαίωμα να τα διατηρήσουν σε ξένες τράπεζες.

Οφσόρ εταιρείες: Από την «υποχρέωση» καταβολής ειδικού φόρου ακινήτων εξαιρούνται τα ακίνητα, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο εκμισθώνονται σε ναυτιλιακές εταιρείες. Ετσι, «φωτογραφίζουν» την εξαίρεση των εφοπλιστών που μέσω οφσόρ εταιρειών νοικιάζουν ακίνητα στις επιχειρήσεις τους, δηλαδή στους εαυτούς τους... Απαλλαγή από τον «ειδικό φόρο ακινήτων» (οφσόρ) προβλέπεται και για άλλες κατηγορίες τρωκτικών.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Σε προηγούμενο νομοσχέδιο επιχείρησαν να διαγράψουν 24 δισ. ευρώ, ποσά από τα φέσια μια μικρής δράκας πλουτοκρατών. Τώρα επανέρχονται με διάταξη που αφορά στις διαδικασίες για το πότε χαρακτηρίζονται «εισπράξιμα» ή «ανεπίδεκτα είσπραξης». Είναι φανερό ότι οι εν λόγω πλουτοκράτες έχουν όλο το χρόνο να μεταβιβάσουν κάθε περιουσιακό στοιχείο, για να χαρακτηριστούν στη συνέχεια - με τη βούλα του νέου νόμου - ως ανήμποροι να πληρώσουν...

Η ιταμότητα της πλουτοκρατίας έχει και συνέχεια με την ποινικοποίηση και τα κατασταλτικά μέτρα, για την εξόντωση αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» το σχέδιο νόμου προβλέπει κλιμακούμενες ποινές φυλάκισης που για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ φτάνουν μέχρι και 1 χρόνο, αυτεπάγγελτη δίωξη, αυτόφωρη διαδικασία, αλλά και χαρακτηρισμό της φοροδιαφυγής ως «διαρκούς αδικήματος» κ.ά. Προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα παραπάνω καθιερώνεται «εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος», για τη στήριξη του οποίου ιδρύεται ειδική υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών. Δυσκολεύουν μέχρι και την προσφυγή στα δικαστήρια, καθώς προηγουμένως θα πρέπει να καταβληθεί το 50% της καταλογιζόμενης οφειλής και των προστίμων. Για τους μικρούς δεν προβλέπεται ούτε καν το μέτρο της «διοικητικής επίλυσης» των διαφορών, το οποίο ισχύει για διαφορές πάνω από 50.000 ευρώ.

Από:www1.rizospastis.gr/story.do?id=6117134