Συνεχίζει τις επιθέσεις ο Καντάφι

2011-03-11 11:44
Τελευταία ενημέρωση:

Οι δυνάμεις του Καντάφι εισέβαλαν στην Ζαουίγια έπειτα από πολυήμερο βομβαρδισμό και στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ομάδες ανταρτών, σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζουν να αντιστέκονται και δίνουν μάχη για τον έλεγχο της πόλης. Ο γιος του Καντάφι Σαϊφ αλ Ισλάμ προειδοποιεί τους αντάρτες στη Βεγγάζη ότι ο στρατός κατευθύνεται προς το μέρος τους. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης, ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, σε συνέντευξή του στο BBC, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Απηύθυνε δε, έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Σήμερα συνεδριάζει η Ε.Ε. προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τη Βρετανία και Γαλλία να επιμένουν για ισχυρή απάντηση στο καθεστώς Καντάφι. Ωστόσο η Αφρικανική Ένωση επανέλαβε την άρνησή της για τυχόν στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ενώ το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών κατέληξε ότι «η οποιαδήποτε επιχείρηση χρειάζεται να σέβεται τρεις βασικές αρχές: πρώτον πρέπει να υπάρχει προφανής ανάγκη για δράση του ΝΑΤΟ, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει μια σαφής νομική βάση και τρίτον, πρέπει να υπάρχει στέρεη υποστήριξη στην περιοχή».

Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

10:24: Στο Κάιρο, εκπρόσωποι του αεροδρομίου και της λιβυκής πρεσβείας δήλωσαν σήμερα ότι αντιπροσωπεία του Καντάφι έφθασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την εξέγερση κατά του Καντάφι και δεν είναι γνωστό εάν η λιβυκή αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή στη σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο.

10:05: Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Χιλιάδες είναι εκείνοι που παραμένουν σε καταυλισμούς στα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και τον Ερυθρό Σταυρό, καθημερινά μοιράζονται 7.000 μερίδες φαγητού στους πρόσφυγες, και όπως προβλέπεται ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί τις επόμενες ημέρες.

8:04: Ο Τζέιμς Κλέιπερ , που συντονίζει τη δράση 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του, συν τω χρόνω, το καθεστώς Καντάφι "θα επικρατήσει".

"Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις της εξέγερσης στη Λιβύη, και σχετικά με το ερώτημα εάν θα επιτύχουν ή όχι, πιστεύω ότι έχουν εμπλακεί σε μία δύσκολη μάχη", είπε.

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης είναι "αρκετά αξιόπιστο" και ότι το μόνο αντίστοιχο σύστημα στη Μέση Ανατολή που υπερισχύει του λιβυκού είναι το αιγυπτιακό. Ενα στοιχείο που πρέπει να συνυπολογισθεί από τους νατοϊκούς συμμάχους, οι οποίοι ενδέχεται να εξετάσουν , στις 15 Μαρτίου, σχέδιο για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

Ο Τομ Ντόνιλον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποστείλουν, σε συνεννόηση με τη λιβυκή αντιπολίτευση ομάδες ανθρωπιστικής αρωγής στην ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από τις δυνάμεις της εξέγερσης.

7:20: Ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

"Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο", δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

"Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη", είπε και πρόσθεσε ότι : "Κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δικές μας ικανότητες και τις ικανότητες του Καντάφι. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κατόρθωσε να επανακαταλάβει πολλές πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης".

Ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη. "Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της", επισήμανε και τόνισε ότι  "Οι Λίβυοι εξολοθρεύονται από τις αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι".
   

7:15: Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και συγκρούνονται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης, ανακοίνωσαν σήμερα οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης.

 Μαχητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ και διαπίστωσαν την παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης.

"Είδα 150 άνδρες και τρία τανκς. Ακούω τους ήχους των συγκρούσεων, είπε.

7:06: Στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας προσγειώθηκε σήμερα το πρωί το ελληνικό μεταγωγικό C-130 σπου μετέφερε τρεις ολλανδούς πεζοναύτες που απελευθερώθηκαν από το λιβυκό καθεστώς έπειτα κράτηση δύο εβδομάδων

1:06:Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την Παρασκευή από την Αντίς Αμπέμπα, την απόφασή της να αποστείλει άμεσα μία επιτροπή αποτελούμενη από πέντε ηγέτες κρατών του συνδέσμου, στη Λιβύη με σκοπό να βοηθήσει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

 " Η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί την άμεση ανάληψη δράσης από την Αφρικανική Ένωση, για να διευκολυνθεί η άμεση παύση των εχθροπραξιών ", δήλωσε η Ραμτάν Λαμάμρα, επίτροπος του Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια της Αφρικανικής Ένωσης.

Επίσης  η αφρικανή επίτροπος στη συνέντευξη τύπου, που παρεχώρησε την Παρασκευή, απέρριψε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής ξένης επέμβασης στη Λιβύη.

Από:www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=258381