Κοινός χαφιές ο Τσάβες!

2011-04-29 20:28

Ή "φοβού τους σοσιαλδημοκράτες και αντιμπεριαλισμό φέροντες".

Σε συνθήκες μαφιόζικης απαγωγής παραδόθηκε από την Βενεζουέλα πολιτικός καταζητούμενος στην Κολομβία. Η υπόθεση είναι χειρότερη και από αυτήν του Οτζαλάν, μια και η απαγωγή εκτελέστηκε από τις αρχές της Βενεζουέλας και μέσα στο έδαφος της τελευταίας. Να περιμένουμε αυτοκριτική από τους εγχώριους θαυμαστές του "εναλλακτικού σοσιαλισμού" του Τσάβες;

Δεν νομίζω να τρέφει κανείς τέτοιου είδους αυταπάτες.

Εκείνο που αποδυκνείεται περίτρανα, είναι πως όσοι ψάχνουν την παγίδα όπου ακούν για "εναλλακτικά μοντέλα σοσιαλισμού", δεν το κάνουν από κόλλημα αλλά από πικρή (πικρότατη) πείρα....

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη":

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Θύελλα αντιδράσεων για την έκδοση του αγωνιστή Μπεσέρα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Η Σουηδία ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξηγήσεις γιατί οι σουηδικές αρχές δεν πληροφορήθηκαν όταν συνελήφθη ο Σουηδός υπήκοος και ο οποίος εκδόθηκε στις Κολομβία», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, όσον αφορά τη σύλληψη στη Βενεζουέλα του Χοακίν Πέρες Μπεσέρα. Πρόκειται για τον Κολομβιανό αγωνιστή δημοσιογράφο και διευθυντή του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Νέα Κολομβία» (ANNCOL), που έχει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη Σουηδία, όπου κατέφυγε από το 1994 διαφεύγοντας από τη χώρα του, την περίοδο του μεγάλου κυνηγητού της δεκαετίας του '90.

Η σύλληψη και κράτησή του έγιναν στο διεθνές αεροδρόμιο στη Μαϊετία, δίχως πρόσβαση σε νομικούς ή οποιονδήποτε άλλο, και η έκδοσή του με συνοπτικές διαδικασίες στην Κολομβία όπου ήδη προφυλακίστηκε και κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Το ζήτημα της σύλληψης και έκδοσης του Πέρες Μπεσέρα ήδη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Λατινική Αμερική, από κομμουνιστικά κόμματα και άλλες λαϊκές οργανώσεις που ξεπερνά τα σύνορα της ηπείρου και ήδη διεθνοποιείται. Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ήδη έχει διατάξει έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραβίασε σειρά διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των διπλωματών, τους πολιτικούς πρόσφυγες, την ασυλία, κ.ά. όπως τη σύμβαση της Γενεύης και της Βιέννης, το σύμφωνο του Σαν Χοσέ.

Τα ερωτηματικά όσον αφορά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας είναι πολλά, ενώ η σιωπή της είναι ηχηρότατη, στάση που έχει δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης και ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη λεγόμενη «μπολιβαριανή διαδικασία» που ηγείται ο Ου.Τσάβες.

Η όλη υπόθεση με τον Μπεσέρα φαίνεται ότι «στήθηκε» από τον Πρόεδρο Σάντος, όπως ακριβώς όταν σαν υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε στήσει την υπόθεση των «ψευδών ταυτοτήτων», δηλαδή τη δολοφονία αθώων που βαπτίζονταν από τις Ενοπλες Δυνάμεις ως «αντάρτες». Τώρα παρουσιάζει τον Μπεσέρα ως «πρεσβευτή» των ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) και «τρομοκράτη», κατηγορίες που η κυβέρνηση Τσάβες έσπευσε να υιοθετήσει στο όνομα της κρατικής διπλωματίας και των καλών σχέσεων με την Κολομβία.

Ακόμη:www.eksegersi.gr/article.php?article_id=10188&cat_id=20

Θέμα: Κοινός χαφιές ο Τσάβες!

Υπόθεση Μπεσέρα

Ημερομηνία: 2011-05-03 | Από: Σαρδανάμπαλος

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ειναι γιατί πήγε στη Βενεζουέλα...
Τον παγίδευσαν οι αρχές της χώρας προσκαλώντας τον ή έστω διαβεβαιόνωντας τον πως δεν κυνδινεύει μόνο και μόνο για να τον συλλάβουν και να τον εκδώσουν; είναι πιθανό μόνο και μόνο λόγω της πρόσφατης προσέγγισης τσάβες - Σάντος στο θέμα της Ονδούρας... Γενικά φαίνεται πως στα σύνορα τα δυο χωρών υπάρχει κοίτασμα και τα λεφτά είναι πολλά....
ελπίζω να βγω ψεύτης...
Βέβαια υπάρχει και το άλλο... να θέλαν να μπλέξουν την Βενεζουέλα να είχε δηλαδή γίνει προυδοποίηση στον Μπεσέρα να μην πάει αλλά αυτός να ήθελε να περιπλέξει την κατάσταση....ξέρω ξέρω πολύ πασόκικη εκδοχη γεμάτη πράσινη μούχλα...
Το θέμα είναι πως από τότε που βγήκε ο Ομπάμα η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πετυχαίνει εναν έναν όλους τους στόχους της

Απάντηση:Υπόθεση Μπεσέρα

Ημερομηνία: 2011-05-04 | Από: Τrash

Αρχικά να σε ευχαριστήσω για την πρώτη σου επίσκεψη στο μπλογκ ...Γιάννη.
Νομίζω πως είναι συνδυασμός των δύο πρώτων. Ο Μπεσερα πέρναγε τράζιτ από Βενεζουέλα για αλλού (οπότε και δεν υπήρχε θέμα έκθεσης της χώρας αυτής), και εναντίον του δεν υπήρχε διεθνές ένταλμα, ούτε και κάποια γνωστή συμφωνία μεταξύ Κολομβίας - Βενεζουέλας.
Προφανώς τα λεφτά των κοιτασμάτων είναι πολλά.
Για το τρίτο σενάριο, ...αν υποψιαστώ πως υπάρχουν και στην Βενεζουέλα ...Ναξάκηδες, θα πεθαααααααααααάνωωωωωωω, που θα έλεγε και ο Λαζόπουκος.

Νέο σχόλιο