Διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη - Όλες οι εξελίξεις στο enet

2011-03-29 14:25
Τελευταία ενημέρωση:

Περισσότεροι από 40 υπουργοί Εξωτερικών συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, της Αφρικανικής Ένωσης, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, θα συμμετέχουν σήμερα στη σύνοδο της «ομάδας επαφής» για τη Λιβύη, που θα διεξαχθεί στη Βρετανία. Στη σύνοδο δεν θα συμμετάσχει η Ρωσία. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή έπειτα από την αποχώρηση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι, ενώ ενδεχομένως θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων προκειμένου να απομονωθεί διπλωματικά ο Μουαμάρ Καντάφι. Σήμερα το πρωί, ο Καντάφι έστειλε ένα μήνυμα στην «ομάδα επαφής», να μπει ένα τέλος στη «βάρβαρη επίθεση», παρομοιάζοντάς την με τις στρατιωτικές επιδρομές του Χίτλερ στην Ευρώπη. Χθες ο Μπάρακ Ομπάμα υπεραμύνθηκε των χτυπημάτων της συμμαχίας, λέγοντας πως δεν υπήρχε άλλο περιθώριο για την αποφυγή «βιαιοτήτων τρομακτικής έκτασης».

Μπιν Τζαουάντ Μπιν Τζαουάντ "Καταφέραμε καίριο πλήγμα στο σύστημα της αεράμυνάς του και έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που επιτρέπουν την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Καταστρέψαμε άρματα μάχης και στρατιωτικά μέσα, που είχαν καταλάβει πόλεις αλλά και εγκαταστάσεις, ενώ διακόψαμε την επικοινωνία με τις περισσότερες από τις πηγές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του καθεστώτος" τόνισε ο Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι " Μπορώ πλέον σήμερα να ανακοινώσω ότι σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι". Ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον υποστηρικτικό ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.

Χθες σε επικοινωνία που είχε ο Ομπάμα με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν ότι ο Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητά του και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, καθώς και ότι οι Λίβυοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνοι τους για το πολιτικό μέλλον της χώρας τους.

Αύριο τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ, το οποίο δηλώνει ότι ο στόχος είναι η εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων, ενώ αξιωματούχοι της συμμαχίας αρνούνται πως οι βομβαρδισμοί είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να προσφέρουν κάλυψη στην προέλαση των ανταρτών.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:

(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

14:10 Ο ανταποκριτής του BBC επιβεβαιώνει ότι η γραμμή του μετώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μπιν Τζαουάντ, που δεν ελέγχεται από καμία πλευρά. Οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται στη δυτική πλευρά και οι εξεγερμένοι στην ανατολική, βάλλοντας οι μεν κατά των δε, με ρουκέτες.

Οι δυνάμεις του Καντάφι προελαύνουν προς τη Μισράτα, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, οι οποίοι ανησυχούν για επικείμενη "σφαγή".

13:55 Οι εξεγερμένοι θέλουν ο συνταγματάρχης Καντάφι να δικαστεί, όχι να εξοριστεί. "Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά του λιβυκού λαού. Δεν το διαπραγματευόμαστε", δήλωσε η Σαμσιντίν Αντμπουλμουλά, εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο δεσμεύεται να οργανώσει ελεύθερες εκλογές, έπειτα από την αποχώρηση του Καντάφι.

13:50 Η Ρωσία αμφισβήτησε χθες τη νομιμότητα της ξένης επέμβασης στη Λιβύη. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας παρεμβαίνουν προς όφελος των εξεγερμένων στο πλαίσιο ενός εμφυλίου πολέμου, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, "δεν συνάδει με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

13:40 Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν έναν εκπρόσωπό τους, τον Κρις Στίβενς, στη Βεγγάζη, προκειμένου "να έρθουν σε καλύτερη επαφή" με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των ανικαθεστωτικών, όπως μεταδίδει το Associated Press.

13:30 Οι αντικαθεστωτικοί οπισθοχώρησαν στο δυτικό μέτωπο και βρίσκονται σε απόσταστη περίπου 100 χλμ. από τη Σίρτι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Έπειτα από την προέλαση των τελευταίων ημερών, είναι η πρώτη φορά που οι εξεγερμένοι εξαναγκάζονται σε υποχώρηση.

Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν στους μαχητές των εξεγερμένων με καταιγισμό πυρών πολυβόλων και ρουκετών, προκαλώντας την οπισθοχώρησή τους προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters. Οβίδες έπεσαν κοντά στο δρόμο καθώς υποχωρούσαν.

13:10 Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα κατευθύνεται προς την Ιταλία, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα που εδρεύει στην Τυνησία, Ναζανίν Μοσιρί. Ωστόσο, πηγή που πρόσκειται σε Τυνήσιο υπουργό δήλωσε ότι ο Κούσα βρίσκεται ακόμη σε τυνησιακό έδαφος, από χθες το βράδυ, όταν μετέβη στη γειτονική χώρα για "ιδιωτική επίσκεψη".

13:00 Η εξορία, παραμένει νομικά μια πιθανότητα για τον Μουαμάρ Καντάφι, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί ούτε καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Τρινιδάδ Χιμένεθ, σε συνέντευξή του στην El Pais.

Βελγικό F-16 στον Άραξο Βελγικό F-16 στον Άραξο 12:50 Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, περίπου 1.000 πρόσφυγες από την Τυνησία και τη Λιβύη έφτασαν στη Σικελία και τη Λαμπεντούζα.

12:40 Οι δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν κατά τριών λιβυκών πλοίων, ανάμεσά τους κι ένα πλοιάριο της ακτοφυλακής. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς στόχος ήταν να σταματήσουν να πυροβουλούν κατά εμπορικών πλοίων στο λιμάνι της Μισράτα.

11:58 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. δήλωσε ότι ο Καντάφι θα πρέπει ν΄αντιμετωπίσει τη διεθνή δικαιοσύνη. "Θέλουμε να φύγει, να εγκαταλείψει την εξουσία. Ομως, δεν μπορούμε να ορίσουμε το πού θα πάει. Φυσικά, πιστεύω ότι πρέπει να προσαχθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (της Χάγης), αλλά το πού θα πάει, εάν φύγει, εξαρτάται από τον ίδιο", τόνισε ο Χέιγκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC 4.

11:35 Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι και οπλισμένοι κάτοικοι της Σίρτης άνοιξαν πυρ τη νύχτα σε οδική αρτηρία ανατολικά της πόλης, απωθώντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ. Στέλεχος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι έκαναν χρήση ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και μεσαίων όπλων πυροβολικού για να απωθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, ορισμένοι κάτοικοι οικισμών κοντά στην πόλη Ναουφαλίγια, 120 χλμ. ανατολικά της Σίρτης, έβαλλαν από τα σπίτια τους εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, που βρίσκονται πλέον στη Ναουφαλίγια.

09:55 Ο Μουαμάρ Καντάφι ζητά με επιστολή στις διεθνείς δυνάμεις που συνεδριάζουν σήμερα στη Βρετανία τον τερματισμό των "βάρβαρων επιθέσων" στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

"Σταματείστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης... Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη", αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι" αναφέρει ο Καντάφι στον μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.

09:00 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, τόνισε την πρόθεση της τουρκικής διπλωματίας να αναλάβει άμεσα διαμεσολαβητικό-διαπραγματευτικό ρόλο, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, προκειμένου να τερματιστούν οι πολεμικές συγκρούσεις.

«Θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα, μέσω στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Αραβικής Διάσκεψης, αλλά και της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ δε μπορούμε να αγνοήσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού της Λιβύης, ενώ οι αλλαγές δεν πρέπει να καθυστερήσουν», δήλωσε  ο Τούρκος πρωθυπουργός.

04:10 Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε την Τρίτη στιγμιότυπα, που τα ανήγγειλε ως υλικό ζωντανής κάλυψης, που παρουσίαζαν το γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Χαμίς, να συναντά οπαδούς του πατέρα του στον περίβολο της σκηνής του στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο παρουσιαστής του κρατικού καναλιού, είπε ότι οι εικόνες που παρουσίαζαν έναν άντρα εκπληκτικής ομοιότητας με τον Χαμίς Καντάφι, διαψεύδουν τις αναφορές αραβικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και ιστοσελίδων, ότι σκοτώθηκε από έναν δυσαρεστημένο πιλότο της πολεμικής αεροπορίας που έριξε το αεροσκάφος του επάνω στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων του Καντάφι στην Τρίπολη. Οι αρχές της Λιβύης ισχυρίζονται ότι παρόμοιες πληροφορίες αποτελούν μέρος της κατευθυνόμενης εκστρατείας παραπληροφόρησης, από τους εχθρούς της χώρας.

Ο Χαμίς είναι διοικητής της 32ης ταξιαρχίας, που από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές θεωρείται ότι αποτελεί το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

00:10 Οι δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας, βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας την περιοχή των Δυτικών Ορέων, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το Αλ Αραμπίγια και το Αλ Τζαζίρα, χωρίς όμως να παραθέσουν περισσότερες πληροφορίες.

Από:www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=263117