Αλλού η "οικονομία" αντέχει...

2011-02-07 18:29

...και οι πιστωτές της χώρας, κανένα δεν έχουν πρόβλημα:

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε αύξηση ύψους 15% στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αμβλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί χρονικά υποσχέσεις για διερεύνηση των ισχυρισμών για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος και υποθέσεων διαφθοράς αξιωματούχων, αλλά δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τις δεκάδες χιλιάδες Αιγυπτίους να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους, που ξεκίνησαν δύο βδομάδες νωρίτερα.


Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Οικονομικών, οι προαναγγελθείσες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των περίπου 6 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων της χώρας αντιστοιχούν συνολικά σε 960 εκατ. δολάρια και θα τεθούν σε εφαρμογή τον Απρίλιο.

Η πρακτική αυτή, είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όταν το καθεστώς Μουμπάρακ είχε ανακοινώσει αντίστοιχες αυξήσεις ύψους 30% κατά τις εξεγέρσεις του 2008. Κάτι που είχε φέρει τότε τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς βοήθησε προσωρινά στον περιορισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=249064

Σε άμεση πολιτική σχέση με αυτό αν και απείρως μικρότερου ειδικού βάρους:

«Μη ποινικός» ο χαρακτήρας της νομοθετικής ρύθμισης για όσους δεν πληρώνουν

Μειώσεις διοδίων προσεχώς προανήγγειλε ο υφυπουργός Υποδομών

Περισσότερο από 50% θα είναι η μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα αυτοκινητοδρόμων δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του διαλόγου μεταξύ των κατασκευαστριών κοινοπραξιών και των τραπεζών. Θέμα των συζητήσεων των δύο μερών, η εκπτωτική πολιτική τους για όσους κάνουν συχνές διελεύσεις από τα διόδια. Επίσης όπως δήλωσε ο ίδιος, θα προχωρήσει η εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων και η πληρωμή ανάλογα με τη χρήση. Θα υπάρξει επίσης διευκόλυνση των κατοίκων των γειτονικών περιοχών, με κάρτες διέλευσης, το κόστος των οποίων θα αναλάβει το κράτος μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου δικτύου.

Όπως υποστήριξε ο Γιάννης Μαγκριώτης, η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών για όσους περνάνε τα διόδια χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο, αλλά θα λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν.

www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=249041

Τελικά ούτε "μονόδρομοι" υπάρχουν, ούτε υποχρεωτικές πολιτικές.

Τα πάντα αποτέλεσμα συσχετισμών είναι, και του αγώνα που κάνουμε για τους αλλάξουμε υπέρ μας.

Το ότι θα πληρώνει το δημόσιο (δηλαδή όλοι μας) σε ιδιώτες το κόστος των διοδίων μέχρι να φτιαχτούν οι (υποχρεωτικοί) παράδρομοι, το αφήνω ασχολίαστο για να μην ρίξω το επίπεδο.