«Γαλάζια» χορηγία στους «Δεν πληρώνω»

2011-04-25 18:02

Παράνομη «γαλάζια» χορηγία στο «κόκκινης» απόχρωσης κίνημα «Δεν πληρώνω» ήταν το συνολικό ποσό των 3.095 ευρώ, που δόθηκε ως δαπάνη από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Πιερίας για την οργάνωση της κατάληψης των διοδίων της Λεπτοκαρυάς στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Αθήνας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, που εκλέχτηκαν το 2006 με το χρίσμα της Ν.Δ., είναι από τα πιο γνωστά στελέχη του κόμματος στην Πιερία και ήταν αυτοί που χειρίστηκαν το όλο θέμα, με προφανείς σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Ετσι δεν περιορίστηκαν στη δαπάνη για την εκτύπωση εντύπων και πανό (1.734 ευρώ). Πλήρωσαν επιπλέον ολόκληρο συνεργείο με το ποσό των 1.131 ευρώ για να συμμετάσχει στην κατάληψη και να μοιράσει υλικό. Μερίμνησαν και για την προστασία τους από την κίνηση των αυτοκινήτων και έτσι προέβλεψαν επιπλέον δαπάνη ποσού 98,15 ευρώ για την προμήθεια γιλέκων ασφαλείας. Το μόνο που δεν έκαναν ήταν και να ασφαλίσουν τους ιδιώτες που? προσέλαβαν για την κατάληψη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου είναι γνωστό «γαλάζιο» στέλεχος, με σημαντική οικονομική επιφάνεια -ιδιοκτήτης βιομηχανίας που παράγει τα εσώρουχα για λογαριασμό φίρμας γνωστού σχεδιαστή μόδας- και θεωρείται σημαντικός κομματικός παράγων στην περιοχή. Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα ήταν ιδιοκτήτης τοπικής εφημερίδας της Κατερίνης. Πολέμιος στο παρελθόν της Ντόρας Μπακογιάννη, τάχθηκε απρόβλεπτα στην εσωκομματική αναμέτρηση της ΝΔ στο πλευρό της πρώην υπουργού Εξωτερικών για να οδεύσει στη συνέχεια στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά, μετά την εκλογή του ως προέδρου.

Στενός του συνεργάτης και αντιπρόεδρος στο Επιμελητήριο είναι ο Μόσχος Γιαλένιος, που είναι και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας της ΝΔ. Είναι επίσης μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στα «κρυφά».
Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου χαρακτηρίζεται ως η πιο σκληρή γαλάζια ομάδα της Πιερίας και ήταν αυτή που χειρίστηκε το θέμα της «επιχείρησης διόδια». Μέλη του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από εκλεγμένα μέλη καθώς και μέλη που ορίζονται ως εκπρόσωποι όπως προβλέπεται από τον νόμο, έλεγαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι δεν θυμούνται καμία τέτοια έγκριση δαπάνης για έξοδα κατάληψης των διοδίων.

Την απόφαση, όπως φαίνεται και από τα σχετικά τέσσερα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο πρόγραμμα «Διαύγεια», την πήρε η Διοικητική Επιτροπή και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο. Η ανάρτηση των τεσσάρων εγγράφων για τη δαπάνη των 3.095 ευρώ για την κατάληψη των διοδίων έγινε υποχρεωτικά, ως προβλεπόμενη από τον νόμο. Τα Επιμελητήρια είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και υποχρεώνονται να αναρτούν όλες τις δαπάνες τους στο diavgeia.gov.gr.

Οι «γαλάζιοι» παράγοντες δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι το παρατηρητικό μάτι ενός bloger από την Κρήτη θα ανακάλυπτε το σκηνικό που στήθηκε με παράνομο τρόπο ώστε να χρηματοδοτηθούν παράνομες, αν μη τι άλλο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, καταλήψεις.

Το Επιμελητήριο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, έχει ρόλο θεσμικό και οι λειτουργίες του προβλέπονται από τον νόμο, όπως και οι όποιες δαπάνες του. Ετσι δεν μπορεί να έχει ρόλο υποκινητικό και να στρέφεται κατά της πολιτείας, είπε στο «Εθνος της Κυριακής» μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Πιερίας, χαρακτηρίζοντας πρωτάκουστες τέτοιες ενέργειες. Τέτοιον ρόλο, όπως ανέφερε, μπορούν να παίξουν ο Εμπορικός Σύλλογος ή η Ομοσπονδία των Εμπορικών Συλλόγων. Η συνδρομή που δίνουν τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι υποχρεωτική από τον νόμο, έχει έσοδα περί τις 400-500.000 ευρώ τον χρόνο και οι δαπάνες προβλέπονται συγκεκριμένα από τον νόμο και υπόκεινται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα μας πει. Η εξήγηση που δίνεται είναι πως η «γαλάζια» παρέα του Επιμελητηρίου ήθελε να ελέγξει κομματικά το παιχνίδι και να το εξαργυρώσει στην τοπική κοινωνία.

Παρά τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Η. Χατζηχριστοδούλου επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από το κίνημα «Δεν πληρώνω» λέγοντας ότι οι ίδιοι ξέρουν πολύ καλά τον ρόλο τους. «Εμείς δεν κάνουμε συνδικαλισμό, δεν μπορούμε να βγούμε στους δρόμους ακόμα και αν το θέλουμε» είπε. Κάτι όμως που αποδεικνύεται έμπρακτα ότι έγινε διά αντιπροσώπων, με αδρά οικονομική χορηγία και με την πρόσληψη... ιδιωτικού συνεργείου, όπως λένε μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Στον εισαγγελέα έστειλε την υπόθεση ο Ρόβλιας
Χρέωναν παράνομα σε άσχετους κωδικούς τα έξοδα... ακτιβισμού

Οι τέσσερις αποφάσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας -στην πραγματικότητα απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής και όχι του Διοικητικού Συμβουλίου- για τις δαπάνες κατάληψης των διοδίων φέρεται ότι είναι παράνομες και για έναν επιπλέον λόγο. Περιελήφθησαν σε συγκεκριμένους κωδικούς-πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2010 που δεν καλύπτουν όμως από τον νόμο τέτοιες δαπάνες.

Οι δαπάνες. Ετσι η δαπάνη των 1.734 ευρώ για την «εκτύπωση διαφόρων εντύπων και πανό για την κατάληψη των διοδίων», όπως αναφέρεται στην απόφαση, περιελήφθη στον κωδικό ΚΑΕ 0891. Στον αντίστοιχο όμως κωδικό του προϋπολογισμού, όπως ορίζει ο νόμος, οι προβλεπόμενες δαπάνες είναι διαφορετικές. Οι δαπάνες του κωδικού αναφέρονται σε έκδοση εφημερίδας του Επιμελητηρίου ή εντύπων του ή βιβλιοδετήσεων και όχι για έξοδα? καταλήψεων.

Η δαπάνη των 1.131 ευρώ για την αμοιβή του συνεργείου που κρατούσε τα πανό και μοίραζε τα φυλλάδια αναφέρεται στην απόφαση ως «πληρωμή για τη διανομή φυλλαδίων για την κατάληψη των διοδίων» και χρεώνεται στον κωδικό ΚΑΕ 0419.

Ομως ο κωδικός αυτός αναφέρεται «σε αμοιβές λοιπών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες ως ελεύθεροι επαγγελματίες».

Η δαπάνη των 131,99 ευρώ που αφορά γεύμα 8 ατόμων «την ημέρα της κατάληψης των διοδίων» βαρύνει τον κωδικό ΚΑΕ 0859, ο οποίος όμως αφορά «σε λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων από το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του».

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, για να καλύψει τη δαπάνη αναφέρεται ότι αυτή αφορά γεύμα που έγινε σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μ. Ζορπίδη, για το θέμα των διοδίων.

Οι ενέργειες. Τις παραπάνω δαπάνες και αποφάσεις που αφορούν την κατάληψη διοδίων ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας τις παρέπεμψε ήδη για έλεγχο νομιμότητας και για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αποστάσεις πάντως από την ηγεσία του Επιμελητηρίου Πιερίας επιχείρησαν να πάρουν οι εκπρόσωποι του κινήματος «Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω» στην Πιερία, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Επιμελητήριο, αλλά και κόμματα και χορηγούς, υποστηρίζοντας ότι η σύνδεσή τους με αυτό γίνεται εκ του πονηρού.

Η αντίδραση

Η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωστικότητας Ντίνου Ρόβλια, πήρε ξεκάθαρη θέση. «Το πρόβλημα των διοδίων θα το επιλύσει η συντεταγμένη πολιτεία με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι αυτόκλητοι χορηγοί που κατασπαταλούν παράνομα τις συνδρομές των επαγγελματιών» ανέφερε. Ο κ. Ρόβλιας διαβίβασε τις αποφάσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη, για τις πληρωμές σχετικά με την κατάληψη των διοδίων και ζήτησε τη διενέργεια ελέγχου της νομιμότητάς τους καθώς και οποιαδήποτε περαιτέρω νόμιμη ενέργεια.

Αμέσως ο κ. Καραβο­κύρης ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου του νομού Πιερίας να διενεργήσει άμεσα έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στο Επιμελητήριο Πιερίας για το οικονομικό έτος 2010.

Αλλα δήλωναν, άλλα και άλλους πλήρωναν

Αδιάψευστοι μάρτυρες του σκηνικού που είχε στηθεί στα διόδια Λεπτοκαρυάς στην Πιερία είναι τα επίσημα έγγραφα για τις δαπάνες του Επιμελητηρίου και τις χρεώσεις στον Προϋπολογισμό. Η γαλάζια ηγεσία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου πρόσφερε εκατοντάδες ευρώ στους καταληψίες των διοδίων και αργότερα τα χρέωνε σε άσχετους κωδικούς.

Πηγη Εθνος της Κυριακής

Από:www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=110909161