Οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής της ΄Αγκυρας

2011-02-08 19:57

Ανάμεσα στην Τουρκία και την μη αναγνωρισμένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου διαγράφτηκαν ουσιαστικές  αντιθέσεις.

 
 

Απόδειξη για αυτό είναι η  μαζική διαδήλωση που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία κατά των οικονομικών μέτρων λιτότητας που είχαν επιβληθεί από την ΄Αγκυρα στην τουρκική κοινότητα της Κύπρου. Η διαδήλωση διοργανώθηκε από την  Ένωση Συνδικάτων των Τουρκοκυπρίων, που ενώνει στις γραμμές της σχεδόν 30 συνδικαλιστικές οργανώσεις. Γίνεται λόγος για τη δεύτερη φέτος μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων κατά της πολιτικής της  ΄Αγκυρας. Η πρώτη έγινε στις 28 Ιανουαρίου. Τότε με έκκληση των Συνδικάτων και μιάς σειράς πολιτικών κομμάτων βγήκαν στους δρόμους, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις 20-40 χιλιάδες άνθρωποι. Σε σχέση με αυτό είναι ενδεικτικό  ότι  εκτός από τα οικονομικά αιτήματα, οι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους και πλακάτ με πολιτικά συνθήματα εναντίον της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας και υπέρ της επανένωσης της Κύπρου. Τέτοια τροπή των εξελίξεων μάλλον δεν μπορούσε   να φανταστεί κανείς  το 1974, όταν  έγινε η διχοτόμηση της νήσου σε ελληνικό και τουρκικό τμήμα. Ο διαμελισμός της νήσου  έγινε δυνατός σαν αποτέλεσμα της επέκτασης των εθνικιστικών διαθέσεων και της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη νήσο.  Ακόμα και η ίδρυση της αυτοδιακηρυγμένης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν δικαίωσε ούτε τις πολιτικές, ούτε τις οικονομικές, ούτε και οποιεσδήποτε άλλες ελπίδες που στήριζαν  σ΄αυτήν.  Σύμφωνα με την γνωστή  απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ αυτή η δομή  δεν είναι νόμιμη. Η διεθνής κοινότητα, εκτός από την Τουρκία, δεν την αναγνώρισε. Ο Μπορίς Σμελιόφ,  υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο ύστερα από το 1974 είπε:  «Σ΄αυτή την περίοδο το ελληνικό τμήμα της Κύπρου σημείωσε μεγάλες επιτυχίες στην οικονομική του ανάπτυξη, κάτι που οφείλεται πρώτ’ απ’ όλα στην ανάπτυξη του τουρισμού. Το βιοτικό επίπεδο του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ  πιο υψηλό, κάτι που  χτυπάει ιδιαίτερα στο μάτι όταν συγκρίνουμε το βιοτικό επίπεδο στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε εκείνο το μέρος της νήσου, όπου ζουν οι Τουρκοκύπριοι. Η δυσαρέσκεια του λαού στο τουρκικό μέρος της Κύπρου έχει προκληθεί απ’ όλο το σύνολο των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Μάλιστα,  δεν φαίνονται οσοδήποτε μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική κατάσταση του λαού που κατοικεί εδώ, γεγονός που  υποκίνησε ακριβώς  τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας»,- παρατήρησε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Μπορίς Σμελιόφ.

 

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα βλέπει τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων σαν προσβολή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός  Ταγίπ Ερντογάν, αγανακτησμένος από τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις απαίτησε από την ηγεσία της αυτοδιακηρυγμένης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη όλων όσων έχουν πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις. Πίσω απ’ όλα αυτά, όπως είπε, βρίσκονται οι «οπαδοί του Νότου», δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εκτιμήσεις αυτές, ωστόσο, είναι καθαρα ιδιωτικού χαρακτήρα. Η πραγματική κατάσταση είναι κατά πολύ πιο πολύπλοκη. 

Από:greek.ruvr.ru/2011/02/08/43419309.html