Οι θέσεις του ΚΚΕ για το μεταναστευτικό. Αλληλεγγύη στους 237 από ΠΑΜΕ,ΜΑΣ

2011-02-09 11:38
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Υπόλογη η κυβέρνηση για την εκρηκτική κατάσταση

Υπόμνημα, με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, παρέδωσε στον Γ. Παπανδρέου η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, για το μεταναστευτικό είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ύστερα από αίτημά της. Η Αλέκα Παπαρήγα παρέδωσε στον Γ. Παπανδρέου υπόμνημα με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το ζήτημα της μετανάστευσης. Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη μετανάστευση, όπου επιβεβαιώθηκε το σύνολο της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στο υπόμνημα του ΚΚΕ, εκτός από την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών της μετανάστευσης, καταγράφονται και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των κατατρεγμένων που είτε διαβιούν στη χώρα μας, είτε αναζητούν τρόπο διαφυγής σε άλλες χώρες της ΕΕ και η μετακίνησή τους παρεμποδίζεται από τις αντιμεταναστευτικές συνθήκες και συμφωνίες της Ευρωένωσης.

Το υπόμνημα της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο υπόμνημα της ΚΕ του ΚΚΕ, με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του Κόμματος σχετικά με το μεταναστευτικό, σημειώνονται τα εξής:

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Οπως γνωρίζετε, είναι εκρηκτική η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία από χώρες που έχουν δεχθεί στρατιωτικές επεμβάσεις, βρίσκονται υπό κατοχή, σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους και τυραννικά καθεστώτα ή από χώρες όπου διώκονται για τις απόψεις τους, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα - αν και έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ - εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ της ΕΕ, χωρίς δικαιώματα, κάτω από απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες. Οι συνθήκες ζωής τους στην Πάτρα, στην Ηγουμενίτσα, στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας, αλλά και το τραγικό ναυάγιο στην Κέρκυρα, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της σύγχρονης βαρβαρότητας.

Δεκάδες χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν, εργάζονται και θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας βρίσκονται στο καθεστώς εκκρεμότητας και ομηρίας της ροζ κάρτας, ανησυχούν για το μέλλον τους, φοβούμενοι - δικαίως - ότι και με το νέο σύστημα ασύλου θα δουν τα αιτήματά τους για άσυλο να απορρίπτονται σε ποσοστά ίδια ή παραπλήσια με το ισχύον μέχρι σήμερα ποσοστό ντροπής του 99%.

Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, οι περισσότεροι με οικογένεια και με παιδιά, δεν μπορούν να ανανεώσουν την πανάκριβη - εξαιτίας των παραβόλων, προστίμων κ.λπ. - άδεια παραμονής τους, κινδυνεύουν ακόμη και με απέλαση με βάση το νόμο που ψηφίσατε πρόσφατα, γιατί οι δυσβάσταχτες προϋποθέσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας τους υποχρεώνουν να προσκομίσουν 150 - 200 ένσημα και σύμβαση με εργοδότη, πετούν στην "παρανομία" έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό άνεργων μεταναστών.

Σε άλλους πάλι, παρότι βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν ή να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου ή δεν πρόλαβαν τις ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής των αιτήσεών τους.

Μεγαλώνει η απελπισία και η αγανάκτηση

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οργιάζει σε βάρος των μεταναστών η "μαύρη" εργασία, οι εξευτελιστικές αμοιβές κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, η ομηρία από εργοδότες, η έκθεσή τους σε αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς και διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.

Η απαράδεκτη, διαποτισμένη με εθνικιστικό δηλητήριο απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει το Ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ορισμένων, πολύ λίγων μεταναστών, δίνει το νομικό προκάλυμμα για τη συνέχιση και την ένταση των πολιτικών καταστολής του μεταναστευτικού ζητήματος. Δημοσιεύτηκε την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση διεμήνυε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει άλλους μετανάστες και ο υπουργός Εσωτερικών, με μια κίνηση απερίγραπτης σκληρότητας, έκανε επίδειξη πυγμής απέναντι στους απεργούς πείνας μετανάστες, καταργώντας εγκύκλιο που έδινε μια αμυδρή δυνατότητα νομιμοποίησης για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το βασικότερο είναι ότι μεγαλώνει η απελπισία και η δίκαιη αγανάκτηση των ίδιων των μεταναστών, όπως αποδεικνύεται τραγικά και από τις απεργίες πείνας που αυξάνονται, από την απεργία των μεταναστών που ήρθαν από την Κρήτη.

Η κατάσταση αυτή επιδρά καταλυτικά στη ζωή όλων των εργαζομένων - Ελλήνων και μεταναστών, που δε θέλουν να βλέπουν να γκετοποιούνται οι ήδη υποβαθμισμένες γειτονιές τους, λίγο πριν παραδοθούν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανησυχούν και προβληματίζονται για τη στοχοποίηση των μεταναστών, τη δράση ρατσιστικών ομάδων εναντίον μεταναστών αλλά και Ελλήνων που τους συμπαραστέκονται, που αντιδρούν στο να γίνουν οι γειτονιές ή οι ακριτικές πόλεις τους "εργαστήρια" εφαρμογής νέων κατασταλτικών μεθόδων και μηχανισμών.

Γέννημα του ιμπεριαλισμού η μετανάστευση

Η κυβέρνηση, αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις αντίστοιχες με τη σοβαρότητα που έχει, επιλέγει την καταστολή, παρότι γνωρίζει ότι η καταστολή - εκτός του ότι είναι απάνθρωπη - είναι και αδιέξοδη. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει κίνδυνο για την "εσωτερική ασφάλεια" τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των μεταναστών αυτή την περίοδο, λόγω των σοβαρών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο και άλλες αφρικανικές χώρες.

Το Κόμμα μας επαναλαμβάνει, για πολλοστή φορά, το πασιφανές: Οτι όσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και προσφυγιά, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων, που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν τη ζωή τους.

Οι αιτίες αυτές, που συνειδητά αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται, είναι η συνέχιση και η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Ο αγώνας, που δίνουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο είναι δίκαιος, αλλά και πιο ισχυρός από οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο. Κανένας Frontex, κανένας φράχτης, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης - χερσαίο ή πλωτό - δεν θα τους εμποδίσει.

Ως Κόμμα, έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και καταγγείλει τις παραπάνω αιτίες της σύγχρονης μαζικής μετανάστευσης και προσφυγιάς. Είμαστε αντίθετοι με το σύνολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που επιζητούν επιλεκτικά μετανάστες για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ως φτηνή και χειραγωγημένη εργατική δύναμη, σπρώχνοντας στον "Καιάδα" τους υπόλοιπους. Θεωρούμε ότι οι εργάτες και οι κυνηγημένοι άνθρωποι δεν μπορεί να διαχωρίζονται σε ξένους και ντόπιους, σε νόμιμους και παράνομους. Παλεύουμε για μιαν άλλη ριζικά διαφορετική πολιτική που θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού προβλήματος, που θα αμβλύνει τις συνέπειές του για τη χώρα μας.

Οι προτάσεις του Κόμματος

Μπροστά στην απαράδεκτη και ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζόμενους κατοίκους της χώρας μας, το Κόμμα μας, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης, που η υιοθέτησή τους αποκτά επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα.

Αυτά είναι:

α) Η παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους.
β) Η άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (π.χ. αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία).
γ) Η αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, η χορήγησή της και στους ανέργους, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης.
δ) Η άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν. Τα μέτρα αυτά θεωρούμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων, ικανοποιούν δίκαια αιτήματα, είναι ρεαλιστικά και ώριμα να ληφθούν. Συμβάλλουν σε μια, έστω προσωρινή, διέξοδο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας, το οποίο η κυβέρνηση - όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις - αναγνωρίζει και επικαλείται συχνά. Στο βαθμό που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί τον κατασταλτικό μονόδρομο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα φέρει και την ευθύνη για την παραπέρα όξυνσή του στην πορεία».
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αμέριστη συμπαράσταση στους απεργούς πείνας

Το κτίριο επί της Πατησίων, όπου στεγάζονται οι μετανάστες, επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία από ταξικά συνδικάτα

Από τη χτεσινή συνάντηση του ΠΑΜΕ με τους μετανάστες απεργούς πείνας
Την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στα δίκαια αιτήματα των 237 μεταναστών απεργών πείνας και στον αγώνα που δίνουν, συνεχίζοντας για 17η μέρα σήμερα την αποχή από το φαγητό, εξέφρασε χτες το απόγευμα πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από εκπροσώπους ταξικών Σωματείων πολλών κλάδων, όπως οι κατασκευές, το μέταλλο, η κλωστοϋφαντουργία, το εμπόριο, το φάρμακο κ.ά.

Η αντιπροσωπεία βρέθηκε στο κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, όπου έχουν μεταφερθεί εδώ και μέρες οι μετανάστες απεργοί πείνας, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν θερμά και με μεγάλο ενθουσιασμό. Αντίστοιχη επίσκεψη αλληλεγγύης πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, στους 50 μετανάστες απεργούς πείνας που έχουν εγκατασταθεί στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που το ΠΑΜΕ βρίσκεται σήμερα εδώ, γιατί ξέρουμε τα αιτήματα που έχει και είναι κοινά με αυτά των μεταναστών» τόνισε ο Αμπντούλ Χάτζι, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία εκ μέρους των μεταναστών που βρίσκονται στο κτίριο της Πατησίων. «Ο αγώνας και τα αιτήματά μας είναι δίκαια και γι' αυτό ζητάμε πολιτική στήριξη», πρόσθεσε και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι οι απεργοί θα σταματήσουν από σήμερα να πίνουν τσάι και πως ενδέχεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να κόψουν τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι του ταξικού κινήματος επισήμαναν στους απεργούς μετανάστες ότι το ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του έχει αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και έχει συμβάλει ώστε στις διοικήσεις πολλών Σωματείων να εκλεγούν μετανάστες, αλλά και να προβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους. Τόνισαν ακόμα ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θέλει τους μετανάστες μέσα στα συνδικάτα και μαζί με τους Ελληνες εργάτες να παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμαναν ότι στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται αύριο 10 Φλεβάρη από το ΠΑΜΕ, αλλά και στην πανεργατική απεργία, οι μετανάστες πρέπει να συμμετάσχουν και να δράσουν ενιαία με την υπόλοιπη εργατική τάξη. Τέλος, κάλεσαν τους μετανάστες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από ενδεχόμενες προβοκάτσιες.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όταν πλησίασε την αντιπροσωπεία ο Ρασίντ, ένας από τους απεργούς πείνας, ο οποίος, με φανερά αδυνατισμένο το κορμί και τη φωνή του, είπε στην αντιπροσωπεία: «Θέλουμε να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να κερδίσουμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε δίκαια αιτήματα».

Τέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, στο κτίριο όπου στεγάζονται, οι ίδιοι οι απεργοί πείνας, μαζί με εκπρόσωπους μεταναστευτικών οργανώσεων, κατήγγειλαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ζήτησαν συμπαράσταση στον αγώνα τους. Χαρακτήρισαν, ακόμα, «τέχνασμα» το διαχωρισμό μεταξύ «καλών νόμιμων μεταναστών» και «κακών παράνομων», λέγοντας ότι Ελληνες και μετανάστες έχουν κοινό εχθρό την κυβερνητική πολιτική.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Καταστολή και στρατόπεδα συγκέντρωσης

Την απόλυτη σύμπλευση της κυβέρνησης με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, ενημερώνοντας τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Οπως ισχυρίστηκε, όσο αυξάνεται η είσοδος μεταναστών στη χώρα μας, υπάρχει κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Αναγνώρισε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη για την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο 2, αλλά ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος, γιατί κάτι τέτοιο το ζητάνε μόνο η Ελλάδα και δύο ή τρεις ακόμα χώρες της ΕΕ.

Ο Χ. Παπουτσής ανακοίνωσε ότι στο υπουργείο δημιουργείται αυτοτελής υπηρεσία για τη λειτουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής και κράτησης και είπε ότι πρέπει σήμερα να αποσαφηνιστεί «η γκρίζα ζώνη» των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι σε δεύτερο βαθμό εκκρεμούν 47.000 αιτήσεις για άσυλο και 5.000 αιτήσεις στον πρώτο βαθμό, που εξετάζονται εδώ και δύο βδομάδες. Για τα κέντρα υποδοχής και κράτησης, είπε ότι έχουν προταθεί λυόμενες κατασκευές, πλωτές κατασκευές και αξιοποίηση κλειστών και ανενεργών στρατοπέδων.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε ακόμα της παρουσίας της FROΝΤEX στα ελληνικά σύνορα και ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί τριμερές παρατηρητήριο στα κοινά σύνορα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Ψήφισμα αλληλεγγύης από το ΜΑΣ

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταθέτει σε όλα τα ΔΣ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος:

«Οι 237 μετανάστες εργάτες συνεχίζουν την απεργία πείνας για 3η βδομάδα, διεκδικώντας από την κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους για νομιμοποιητικά χαρτιά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι χρόνια τώρα εργαζόμενοι στη χώρα μας και είχαν χαρτιά παραμονής και εργασίας. Λόγω της κρίσης δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τους όρους για την ανανέωσή τους.

Οι Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουν τα ίδια συμφέροντα και πρέπει μέσα από την κοινή δράση και πάλη τους, πλάι στο ταξικό εργατικό κίνημα να αντιπαλέψουν τη βάρβαρη, αντιλαϊκή, αντιμεταναστευτική επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για εξασφάλιση χώρου υποδοχής των μεταναστών με ανθρώπινες συνθήκες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ταξιδιωτικά χαρτιά για όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Καλούμε τα ΔΣ των συλλόγων να εκφράσουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας και ζητάμε από την κυβέρνηση την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους».

Επείγουσα ανάγκη για μέτρα ανακούφισης

Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση, γιατί μας απασχολεί πάρα πολύ το ζήτημα των μεταναστών, εμείς δεν τους διαχωρίζουμε σε νόμιμους και σε παράνομους. Ολοι είναι μετανάστες, και οι οικονομικοί, και αυτοί που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Είναι πραγματικά εκρηκτικό πρόβλημα, που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Βεβαίως έχει και ανθρωπιστικές πλευρές, αλλά έχει και ευρύτερες, πάρα πολύ ουσιαστικές. Η ανάλυση των θέσεών μας συγκεντρώθηκε σε τέσσερα σημεία. Πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός νόμιμοι και παράνομοι, καθώς και οι υψηλοί τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης, περί επαναπροώθησης και περί τιμωρίας των παρανόμων.

Πρώτον, η κυβέρνηση να διεκδικήσει την αναθεώρηση του "Δουβλίνου 2", να μην εφαρμόζει αυτή την απόφαση και να δώσει έγγραφα στους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.

Και να εξασφαλιστεί να φύγουν με ασφάλεια. Να παλέψει για να σταματήσει αυτό το αίσχος του "Δουβλίνου 2". Είναι πανευρωπαϊκό θέμα και δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που γίνεται χώρα - υποδοχέας πολλών μεταναστών.

Δεύτερον, υπάρχει το θέμα του πολιτικού ασύλου. Με βάση και τα ισχύοντα, η έννοια πολιτικό άσυλο αντιμετωπίζεται διευρυμένα, δηλαδή μπορούν να πάρουν πολιτικό άσυλο όλοι εκείνοι οι οποίοι προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κατοχή, που διώκονται για τις ιδέες τους, που υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να δίνουμε 1%, ενώ ακόμα και στην Ευρώπη, που δεν είναι και πολύ προοδευτική σε αυτά τα θέματα, να δίνεται 30% στους προερχόμενους από αυτές τις χώρες. Πρέπει να δοθεί πολιτικό άσυλο, σε όσους προέρχονται μάλιστα από: τη Σομαλία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, είναι συγκεκριμένες οι χώρες, που εντάσσονται στην κατηγορία των χωρών που μπορεί να δοθεί πολιτικό άσυλο.

Τρίτον, υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι λόγω της ανεργίας δεν έχουν σύμβαση εργασίας, ζουν όμως χρόνια στην Ελλάδα. Σε αυτούς πρέπει να δίνεται ανανέωση της παραμονής. Και οι ίδιοι όταν αύριο δε βρίσκουν δουλειά θα φύγουν, τι θα κάνουν; Για δουλειά ήρθαν στην Ελλάδα. Και τέλος υπάρχουν αυτοί οι οποίοι ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, έχουν πια δημιουργήσει δεσμούς με την Ελλάδα, αυτοί πρέπει να νομιμοποιηθούν, εφόσον βεβαίως το θέλουν.

Δεν έχουμε την αίσθηση ότι αντιμετωπίζεται πλήρως το πρόβλημα με αυτές τις τέσσερις λύσεις, αλλά εν πάση περιπτώσει μπορεί να εξασφαλίσει μία ομαλή κατάσταση στην Ελλάδα, όπου και οι μετανάστες θα ζουν αυτά που ζουν όλοι οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Τέλος, δεν υπάρχει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα και η Ελλάδα, είναι από τις δυνάμεις εκείνες που προκαλούν την αύξηση των οικονομικών μεταναστών και των διωκόμενων από διάφορες χώρες, λόγω της πολιτικής της στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Επομένως, δεν μπορεί να κάνουμε τους αθώους και να εμφανίζεται η Ελλάδα ως θύμα της μετανάστευσης. Είναι θύτης και πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, που να μη φορτώνονται τα βάρη αυτοί που δε φταίνε για το ότι φεύγουν μαζικά από τις χώρες τους».

Από:www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/2/2011&id=13122&pageNo=6&direction=1