Δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύουν τα "Επίκαιρα". Η αρχή του τέλους του δικομματισμού.Τρίτο κόμμα το Κ.Κ.Ε με 12 % και με σημαντική διαφορά 4,5 μονάδων από τους φασίστες του ΛΑ.Ο.Σ. Στο 5 % ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στο 1 % η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.Σχόλιο του Red Star.

2011-04-28 17:32
Η νέα Δημοσκόπηση της VPRC για τα "Επίκαιρα" επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μου σε προηγούμενες αναρτήσεις μου για το πού κινούνται τα κόμματα σήμερα.Με την υποσημείωση πως το μεγάλο ποσοστό αποχής-άκυρων-λευκών, μπορεί να αλλάξει λίγο το σκηνικό όταν γίνουν οι εκλογές.Η αφετηρία όμως για όλα τα κόμματα θα είναι αυτή που δείχνει η εικόνα του γκάλοπ και οι δικές μου εκτιμήσεις.

Τρεις επισημάνσεις για τα ευρήματα της έρευνας.

1) Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ολοταχώς κινείται σε ποσοστά 1977 ,κάτω από το 30 %. Είναι εξαιρετικό δύσκολο να ανακάμψει και είναι πιθανό να βρεθεί ακόμα και δεύτερο κόμμα.Μόνο που και η Ν.Δ είναι επίσης δύσκολο να περάσει το όριο του 30 %.Το βέβαιο είναι ότι όποιος και να είναι πρώτος θα έχει το χαμηλότερο ποσοστό της μεταπολίτευσης.Το 30 % είναι ένα ψυχολογικό όριο κυρίως που θα σημάνει την αρχή του τέλους του δικομματισμού στη συνείδηση του  Έλληνα ψηφοφόρου.

 
2) Το Κ.Κ.Ε είναι τρίτο κόμμα, με σημαντική διαφορά από τον Λ.Ορθόδοξο Συναγερμό, παρά την άνοδο του κόμματος του Καρατζαφύρερ. Το 12 % είναι  το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ το Κ.Κ.Ε  ,αλλά η εκτίμηση μου είναι πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια  ακόμα και να διπλασιάσει το ποσοστό του 2009 (7,5%) 

3)  Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δείχνει στάσιμος στο 5 %.Δεδομένης της διάσπασης ,αλλά και των διαφωνιών ανάμεσα στις συνιστώσες αυτό το ποσοστό είναι καλό.Από την άλλη δείχνει πως ο κόσμος της αριστεράς προτιμά τον καθαρό λόγο του Κ.Κ.Ε που βρίσκεται 7 μονάδες μπροστά. Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α επίσης φαίνεται να μην μπορεί να αναπτύξει μεγάλη δυναμική που να την οδηγήσει στην βουλή.Το ίδιο και τα μικρότερα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που αν και καταγράφουν άνοδο (δεν αναφέρονται στην έρευνα επειδή είναι κάτω από 1 %) σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εκτινάξουν τα ποσοστά τους.Αυτό συμβαίνει τώρα μήνα Απρίλη, λίγο πριν την Πρωτομαγιά.Μια λαϊκή εξέγερση και η ένταση των κοινωνικών αγώνων μπορεί να δώσει μια ώθηση σε όλες τις τάσεις της αριστεράς. 


Η εκτίμηση της εκλογικής απήχησης των κομμάτων σύμφωνα με την VPRC ,είναι η ακόλουθη :


ΠΑ.ΣΟ.Κ                                 31,5 %
Ν.Δ                                         30,5 %

Κ.Κ.Ε                                        12 %
ΛΑ.Ο.Σ                                      7,5 %

ΣΥ.ΡΙΖ.Α                                      5 %
ΟΙΚΟΛ. ΠΡΑΣΙΝΟΙ                    3,5 %
ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ                         2 %
ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ                      1,5 %

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                             1,5 %
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α                              1 %ΛΟΙΠΑ                                         4 %
 

Red Star