Αλήτες-ρουφιάνοι...

2011-02-10 11:27
Αθλια επίθεση του ΣΚΑΪ στον «902», στους εργαζόμενους, στο ΚΚΕ

Επίθεση σε βάρος του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του «902», δηλαδή της φωνής της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, του ΚΚΕ, εξαπέλυσε χτες ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ του εφοπλιστή Αλαφούζου, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Παρουσίασε ένα ρεπορτάζ με τον γενικό τίτλο: «Πολιτική Πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» για να κάνει ολόκληρη ανάλυση που συμπυκνώθηκε στο εξής (αναπαράγουμε απόσπασμα του ρεπορτάζ):

«Κενό γράμμα φαίνεται πως αποτελούν οι διατάξεις για την πολιτική πολυφωνία στους κομματικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς παρά την εποπτεία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τόσο ο τηλεοπτικός όσο και ο ραδιοφωνικός σταθμός 902. Στο καθημερινό πρόγραμμα και στα δελτία ειδήσεων δεν παρουσιάζεται σχεδόν καμία άλλη άποψη επί των ζητημάτων της επικαιρότητας, εκτός από αυτή του ΚΚΕ και των συνδικαλιστικών του φορέων. Ετσι, ο πολίτης που θα τύχει να παρακολουθήσει δελτίο ειδήσεων του 902 δεν μπορεί να διαμορφώσει καμία άλλη άποψη εκτός από εκείνη της κομματικής γραμμής». Επιπλέον, «έντυσε» προβάλλοντας το όλο ρεπορτάζ με αποσπάσματα από ρεπορτάζ του «902» με πλάνα από κινητοποιήσεις των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά και παρεμβάσεις του Κόμματος για να επιβεβαιώσει πόσο μονόπλευρη είναι η ενημέρωση από τον «902». Ακολούθησε δήλωση του προέδρου της ΔΡΑΣΗΣ Στέφανου Μάνου, ο οποίος απέδωσε τη μονόπλευρη ενημέρωση του «902» στο εξής: «Αυτό είναι μέσα στη γενική ανομία που υπάρχει στον τόπο μας. Ο ΕΣΡ δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, αλλά και η πολιτεία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της και μέσα στο γενικό μπάχαλο γίνονται και αυτά». Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο δημοσιογράφος Αρης Προτοσάλτε, για να πει ανάμεσα σε άλλα ότι παλιότερα υπήρχε και κάποια παρουσία εκπροσώπων της ΝΔ στον «902», αλλά τώρα υπάρχει μόνο η δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα που οδηγεί ο ΣΚΑΪ; Οτι ο «902» παρανομεί, πρέπει να τηρηθεί ο νόμος από το ΕΣΡ. Δηλαδή; Τι λένε; Να φιμωθεί, να ελεγχθεί, να επιβληθούν ποινές και ό,τι άλλο προκύπτει από τη νομοθεσία για τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Και εκεί κολλάει και η αναφορά περί «ανομίας» όπως άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα λένε οι αστοί δημοσιολόγοι, από τα Μέσα που διαθέτουν οι κεφαλαιοκράτες, για τις λαϊκές εργατικές κινητοποιήσεις.

Βάζουν θέμα περιορισμού της φωνής του «902»

Πέρα από τη φανερή λαθροχειρία που έκαναν, αφού ο «902» προβάλλει και τη δραστηριότητα, αλλά και τις απόψεις άλλων πολιτικών κομμάτων και φορέων, σχολιασμένη από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, του λαού, ο τελικός τους στόχος είναι άλλος. Να βάλουν καθαρά το θέμα του περιορισμού της «φωνής» του «902», της φωνής δηλαδή που βρίσκεται στον αντίποδα της αστικής προπαγάνδας και των Μέσων της, σε συνθήκες μάλιστα όξυνσης της ταξικής πάλης, όξυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης. Της φωνής που χαλάει τη σούπα τους αφού αντιστέκεται στην προσπάθεια των αστικών ΜΜΕ να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση υποταγής, μοιρολατρίας, απάθειας, που βολεύει την άρχουσα τάξη.

Κι όλα αυτά τα λένε αυτοί που παίζουν το ρόλο εισαγγελέα για τις εργατικές κινητοποιήσεις εγκαλώντας το ΠΑΜΕ, όπως έκαναν πρόσφατα, καλώντας την κρατική καταστολή να τσακίσει την ταξική πάλη όπως με τους ναυτεργάτες και άλλες κινητοποιήσεις. Τα λέει ένα ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό Μέσο που χυδαιολογεί ασυστόλως ενάντια στο λαό όταν διεκδικεί κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου που τον σαπίζει στην εξαθλίωση. Ενα μέσο που ανήκει σε έναν εφοπλιστή που τα καράβια του τα ναυπηγεί στη Νοτιοανατολική Ασία και όχι στην Ελλάδα για να έχουν δουλειά οι εργάτες της ναυπηγοεπισκευής, που τυγχάνει φοροαπαλλαγών και φοροασυλίας, που θέλει καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους.

Ο «902» όχι μόνο δεν αποσιωπά τις θέσεις των άλλων κομμάτων, αλλά τις προβάλλει ακριβώς για να αποκαλύψει τον αντεργατικό τους προσανατολισμό.

Ο ΣΚΑΪ, αυτό το αστικό μέσο ενημέρωσης, δεν έχει αφήσει απεργία, κινητοποίηση, αγώνα των εργαζομένων χωρίς να τον συκοφαντήσει χυδαία (ποτέ δεν προβάλλει τις διεκδικήσεις όσων κινητοποιούνται, αντίθετα τις παρουσιάζει από τη σκοπιά που ενισχύει την αντιλαϊκή κυβερνητική προπαγάνδα και επίθεση), υπηρετώντας τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Είτε αφορά τους ναυτεργάτες είτε αφορά τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες κ.ά. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα έστειλαν στο ΠΑΜΕ έγγραφο λες και ήταν ανακριτές ή εισαγγελείς και ζητούσαν ονόματα μελών του ΠΑΜΕ που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες.

Μιλούν για τον «902» αυτοί που δεν έχουν αφήσει αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο που να μην το έχουν παρουσιάσει σαν ανάγκη για να σωθεί ο τόπος, δηλαδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες από την κρίση, φορτώνοντάς την στο λαό. Τα λέει ο ΣΚΑΪ που λασπολογεί και χλευάζει τη δράση του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, που αποσιωπά εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις και τις προβάλλει ως άνομες, όταν την ίδια ώρα στηρίζει καπιταλιστές που δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές στα Ταμεία, μισθούς στους εργαζόμενους κλπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση αυτή κατά του «902» και του ΚΚΕ γίνεται σε μια στιγμή όξυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης, σε μια στιγμή όξυνσης των λαϊκών και εργατικών αγώνων. Οι θεματοφύλακες της άρχουσας τάξης και των συμφερόντων της επιτίθενται κατά του ΚΚΕ και του «902» ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Γιατί είναι εκείνες οι φωνές που τους ενοχλούν. Είναι εκείνοι που με συνέπεια στέκονται στο πλάι των εργαζομένων και των αγώνων τους. Τη δράση αυτή θέλουν να χτυπήσουν και τα περί «πολυφωνίας» είναι ο φερετζές της ταξικής εκμεταλλευτικής «δημοκρατίας» που υπερασπίζουν.

Λαθροχειρίες ΜΕΓΚΑ

Λαθροχειρία χτες από διάφορα αστικά ΜΜΕ, με πρωτοπόρο το ΜΕΓΚΑ, στην τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα της Υγείας και τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών. Στο βραδινό δελτίο του ΜΕΓΚΑ πρόβαλαν ψευδώς ότι το ΚΚΕ «άφησε αιχμές σε βάρος των γιατρών», τσουβαλιάζοντας το Κόμμα με τον ΛΑ.Ο.Σ. Γνωστή η μέθοδος διαστρέβλωσης και συκοφαντίας. Βεβαίως το ΜΕΓΚΑ αποσιώπησε εντελώς τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στο αντιδραστικό νομοσχέδιο. Αλλά έφτασε στο σημείο να διαστρεβλώσει το ΚΚΕ με κατάλληλο μοντάζ, κόβοντας αποσπάσματα από την παρέμβαση και στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπου η Αλέκα Παπαρήγα είπε απευθυνόμενη στον υπουργό: «Δε συναντήσατε καμία ουσιαστική δυσκολία. Γιατί; Γιατί απέναντί σας είχατε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, βασικά ενός μόνο κλάδου των γιατρών, γιατί οι άλλες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, απουσίαζαν, οι οποίες όντως παλεύουν συντεχνιακά και παλεύουν για την επιβίωση και τους καλούς μισθούς ενός μέρους των γιατρών». Τι έκανε το ΜΕΓΚΑ; Είπε ότι το ΚΚΕ μιλά για συντεχνίες των γιατρών, αποσιώπησε τα περί ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, για να αφήσει να εννοηθεί ότι λέει τα ίδια με την κυβέρνηση, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για συντεχνίες συνδικαλιστικών ηγεσιών. Και ύστερα μιλούν για τίμια δημοσιογραφία...

Από:www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=10/2/2011&id=13123&pageNo=26&direction=1 και το πρωτοσέλιδο του σημερινού "Ριζοσπάστη"

Ολα στο τσουβάλι

«Υπάρχει μια μεγάλη κακή παράδοση ανοχής στις καταλήψεις δημοσίων χώρων και κτιρίων, είτε πρόκειται για υπουργεία, είτε για γραφεία υπουργών, πανεπιστήμια, σχολεία, εθνικούς δρόμους, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Και το "δεν πληρώνω" έχει πίσω του... παράδοση. Δεν αφορούσε βέβαια τα "διόδια" και τα "εισιτήρια των ΜΜΜ", αλλά λ.χ. τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φορολογικές υποχρεώσεις κ.ο.κ. Το ότι όλα αυτά συνιστούν μια στρέβλωση της Δημοκρατίας μας είναι αδιαμφισβήτητο» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Φόβος για τη λαϊκή οργή

«Η κοινωνία τσαντίζεται από τον καναπέ και αφήνει λίγους να δημιουργούν το χάος. Οι πολλοί δυστυχώς δεν αποφασίζουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους (...) η αναρχία και το μπάχαλο δεν είναι δύσκολο να εξαπλωθούν σε πολλούς άλλους τομείς» (ο Γ. Βλαβιανός στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Προβοκάτσια

«Δεν βρίσκω ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που ετσιθελικά δεν πληρώνουν επειδή θεωρούν ότι τους προσβάλλουν οι εργολάβοι και στους άλλους που έσπασαν ένα θέατρο επειδή θεώρησαν ότι προσβάλλεται ο Ολυμπιακός (...) και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ακριβώς την ίδια μέθοδο: την αυτοδικία» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

Οι ταξικοί αγώνες στο στόχο

«Οι επιδρομές στα θέατρα είναι πλέον μέρος των επαναστατικών παραδόσεων αυτού του λαού, όπως είναι οι καταλήψεις, η τζάμπα ανυπακοή και άλλα τερπνά αριστερά χάπενιγνκ (...) Πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Αν η παρανομία για "ιερούς" σκοπούς δεν σταματήσει, τότε η παρανομία θα γίνει ο κανόνας και θα είναι πάντα και παντού μόνο για "ανίερους" σκοπούς» (ο Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Εκκληση για «κοινωνικό αυτοματισμό»

«Η ΕΛ.ΑΣ. τρέμει με την ιδέα ότι θα κληθεί να διαχειρισθεί μια τεράστια κρίση, από την Κερατέα έως τον Προμαχώνα και τα γκέτο των μεταναστών. Κανείς δεν τολμά να πάρει θέση (...) Δυστυχώς οι μόνοι που έχουν στόχο είναι η μειοψηφία αριστεριστών, λαϊκιστών και βεβαίως και απελπισμένων που θέλει να βάλει φωτιά στον τόπο είτε με τη μορφή της ανυπακοής είτε με την αναρχία και τη βία (...) Η μεγάλη πλειοψηφία μιας σκληρά εργαζόμενης, δημιουργικής μεσαίας τάξης (...) θέλει νόμο και τάξη (...) Το κακό είναι ότι αυτή η πλειοψηφία σπάνια κατεβαίνει στους δρόμους ή φωνάζει δυνατά» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ

ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΥΓΟΝΙΚΗ: «είναι προτιμότερο, λένε, να διαθέσουμε πόρους στους νέους και τους άρρωστους, παρά στους γέρους που έτσι κι αλλιώς θα πεθάνουν. Ετσι, όπως γράφει η εφημερίδα «Χέραλντ της Σκωτίας», υπάρχουν σήμερα γέροι που κρύβουν την ηλικία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη θεραπεία (...) αυτοί οι ηλικιωμένοι πλήρωναν σε όλη τη ζωή τους το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς πολλοί από αυτούς να χρειαστούν τις υπηρεσίες του παρά μονάχα στα τελευταία τους. Ποιος έχει το δικαίωμα να τους αρνηθεί την ευκαιρία να παρατείνουν τη ζωή τους, χωρίς να ολισθήσει η κοινωνία σε αυτό που λέμε «ο θάνατός σου η ζωή μου;». Η επιλογή των κυβερνήσεων είναι να αποδομήσουν την αλληλεγγύη και να παραδώσουν στους ιδιώτες ό,τι είναι δημόσιο και δωρεάν, ακόμη και την υγεία (...) Η παράδοση της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες προοιωνίζεται μια νέα ευγονική, που θα διαιωνίζει το είδος των πλουσίων και θα εξοντώνει το είδος των φτωχών» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ: «Αντρες της Ασφάλειας με πολιτικά έκαναν αιφνιδιαστικές έρευνες χθες το μεσημέρι, γύρω στις τέσσερις, σε σπίτια κατοίκων (...) δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν πως οι έφοδοι στα σπίτια πραγματοποιήθηκαν «χωρίς να υπάρχει ένταλμα ή παρουσία εισαγγελέα» (...) Οι καμπάνες όλων των ενοριών καθώς και οι σειρήνες του πολέμου άρχισαν για ακόμη μία φορά να ηχούν (...) Για περισσότερο από τρεις ώρες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. δεν σταμάτησαν να ρίχνουν χημικά και δακρυγόνα (...) «Δεν το 'χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα. Πόλεμο έχουμε μέσα στην πόλη μας. Ρίχνουν δακρυγόνα, μας βαράνε στο ψαχνό, μας κυνηγάνε μέσα στην πόλη, στις γειτονιές, στις αυλές των σπιτιών μας. Γιατί;» (...) έξω από τα σπίτια έβγαιναν άνθρωποι που ούτε μια φορά έχουν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και φώναζαν στους άντρες των ΜΑΤ: «Σταματήστε, φύγετε από 'δω, κάνετε πίσω, έχουμε γέρους, έχουμε παιδιά, δεν μπορούμε να ανασάνουμε». Λίγο αργότερα, βρίσκονταν και οι ίδιοι στις ταράτσες των σπιτιών τους και τους πετούσαν κεραμίδια και πέτρες» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Από:www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=10/2/2011&columnId=1761

Μου φαίνεται πως τελικά θα φτιάξω ειδική σελίδα για τα Γλεμπελικά (ο όρος αστικά, λίγα λέει πλέον) ΜΜΕ. Εδώ χρειάζονται καμιά δεκαριά καταχωρήσεις την ημέρα!