Blog

Ιστορική ευκαιρία για το λαό να παλέψει για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

2011-03-04 11:27

Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χτεσινό δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα»

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα» έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο «Ρ» δημοσιεύει παρακάτω εκτενή αποσπάσματα από τη συζήτηση που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους.

-- Εχουμε μπροστά μας δύο πολύ κρίσιμες Συνόδους Κορυφής. Εκεί θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το μέλλον μας σε μεγάλο βάθος χρόνου. Ο πρωθυπουργός σας έχει καλέσει την Τρίτη να συναντηθείτε και να κουβεντιάσετε. Υπάρχει περιθώριο να βρεθούν σημεία επαφής;

-- Δεν υπάρχει. Γιατί η διέξοδος από την κρίση που προτείνει ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απ' αυτό που εμείς πρεσβεύουμε.

-- Τι σημαίνει αυτό; Οτι δε θα πάτε στη συνάντηση ή θα πάτε αλλά δεν περιμένετε να βγει κάτι απ' αυτήν;

-- Στη συνάντηση θα πάμε. Ηδη αποδεχτήκαμε τη συνάντηση. Δε νομίζουμε ότι αυτή καθαυτή η συνάντηση μπορεί να προκαλέσει καμιά ζημιά.

-- Θα πάτε για να ακούσετε ή για να πείτε;

-- Θα πούμε βέβαια, διάλογος γίνεται αντικειμενικά.

-- Τι θα πείτε;

-- Καταρχήν, εγώ θα ρωτήσω τον πρωθυπουργό αν πιστεύει ότι υπάρχει μία επιθυμία μέσα στην ΕΕ να υπάρχει διέξοδος απ' την κρίση - είναι φανερό ότι είναι ενιαία η επιθυμία να είναι κατά των εργαζομένων η διέξοδος. Αλλά θα ήθελα να μου πει ακριβώς τι αντιθέσεις, τι διαπάλη γίνεται μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, αν πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η κρίση, η οποία είναι βαθιά, η οποία θα βαθύνει, αν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να υπάρχει διαχείριση της κρίσης που να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος.

-- Τι θα διευκόλυνε προς αυτή την κατεύθυνση; Κάτι έχετε στο μυαλό σας για να ρωτάτε.

-- Εχει πολύ μεγάλη σημασία όταν συζητάμε δύο κόμματα, δύο άνθρωποι με ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις, να συζητάμε πάνω στο έδαφος της πραγματικότητας. Η διαπάλη μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, ανάμεσα στις ηγεσίες των καπιταλιστικών κρατών είναι οξύτατη και καθορίζεται η έκβασή της από το συσχετισμό δύναμης μεταξύ τους. Ενα πράγμα είναι σίγουρο. Οτι θα παρθούν πολύ πιο σκληρά μέτρα εναντίον των εργαζομένων.

Αλλά εγώ θα σας πω και κάτι άλλο. Ολα τα πράγματα δείχνουν ότι δεν είμαστε στην περίοδο ούτε στην κρίση του '29 - '31, ούτε την περίοδο του '37, ούτε στη δεκαετία του '70. Σήμερα, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν όρια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, ιστορικά όρια πια ξεπερασμένα, που δεν μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά την κρίση, όπως το έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν είχε κάποιες δυνατότητες να ξεπερνά την κρίση.

Τώρα πολύ σύντομα θα έχουμε νέο κύκλο κρίσης, θα βαθύνει η κρίση, θα μεγαλώσει η πολιτική αστάθεια. Μιλάω, δηλαδή, απ' τη σκοπιά του πώς οι ίδιοι έχουν την αυταπάτη, αν την έχουν, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα λιντσαριστούν κυριολεκτικά τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.

Την αναρχία που έχει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, και μάλιστα σε συνθήκες διεθνοποίησης, δεν μπορούν να την καταργήσουν. Τη δυσαναλογία, την ανισομετρία, το γεγονός ότι σήμερα οι αντιθέσεις δεν είναι μόνο μέσα στην ΕΕ, αλλά υπάρχουν και καινούρια κέντρα καπιταλιστικά, έχουμε ανακατατάξεις στο παγκόσμιο μερίδιο, στο πώς τα μοιράζουν τα καπιταλιστικά κέντρα. Επομένως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Γι' αυτό μιλάμε για ιστορικά όρια του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής να ξεπερνά την κρίση.

Προωθούν την ελεγχόμενη χρεοκοπία

-- Υπάρχει ένα πιο άμεσο ερώτημα, αν θα χρεοκοπήσει αυτή η χώρα ή όχι. Υποθέτω ότι κανείς δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, γιατί αν χρεοκοπήσει, οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν, όχι αυτοί που έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Συνεπώς, εάν ο πρωθυπουργός σας πει μια στρατηγική για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, θα μπορέσετε εσείς σε ορισμένα σημεία έστω, προφανώς όχι σε όλα, να δώσετε τη σύμπραξή σας;

-- Προκαταβολικά λέω όχι. Οχι από κανένα γινάτι ή πείσμα αλλά γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Κοιτάξτε, αυτό το θέμα της χρεοκοπίας τι σημαίνει; Εάν θα είναι μία ελεγχόμενη χρεοκοπία 20, 30, 35% απαξίωση του κεφαλαίου. Κοιτάξτε, καταστρέφονται τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αποφασιστεί ποιο τμήμα του κεφαλαίου, του συσσωρευμένου θα καταστραφεί.

-- 'Η θα πάμε σε μια διαχείριση της κρίσης, ή θα αφήσουμε να ξεφύγει η κρίση και να τιναχτεί η χώρα στον αέρα. Υποθέτω ότι δεν θέλετε το δεύτερο.

-- Το ζήτημα δεν είναι τι θέλουμε εμείς, ούτε τι θέλει ο κ. Παπανδρέου. Να ξεκαθαρίσω το εξής: Μιλάμε τώρα για τη λειτουργία της οικονομίας της ίδιας, τα δεδομένα είναι αντικειμενικά, δεν καθορίζονται από την υποκειμενική βούληση ούτε τη δικιά μου ούτε του κ. Παπανδρέου. Σε τι να συμφωνήσουμε; Πώς θα γίνει η καταστροφή ενός τμήματος του κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη; Αν θα πληρώσει περισσότερα το γερμανικό κεφάλαιο, το γαλλικό; Εμείς συζητάμε απ' την πλευρά του τι μπορεί να γλιτώσουν οι εργαζόμενοι.

Θα υπάρξει καταστροφή ενός τμήματος κεφαλαίου, είτε με τη χρηματική μορφή είτε με υλική μορφή. Η διέξοδος απ' την κρίση σημαίνει απαξίωση, πιο φτηνή εργατική δύναμη και καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου για να κερδοφορήσει το άλλο.

-- Υπάρχει το άμεσο, εάν θα αφήσουμε τη χώρα να τιναχτεί στον αέρα.

-- Θα πάνε για ελεγχόμενη χρεοκοπία.

-- Δεν θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι σ' αυτή την περίπτωση;

-- Εχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει άναρχα, ή ανάμεσα σε μια χρεοκοπία ελεγχόμενη. Και την ελεγχόμενη τη θέλουν, γιατί πρέπει να μετρήσουν τι ζημιά θα έχουν οι γερμανικές τράπεζες, οι γαλλικές τράπεζες κ.λπ. Μ' αυτή την έννοια, η συζήτηση η δικιά μας ξεκινά απ' το εξής: Η διέξοδος απ' την κρίση σήμερα ταυτίζεται - θα το πω - με την πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης. Είναι άλλο αυτό κι άλλο να παλέψουμε αν είναι να υποστούν οι εργαζόμενοι 200% θυσίες, έστω να πετύχουμε να είναι 198%. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι στρατηγική δική μας.

-- Θα συμβάλετε, όμως, αν μπορείτε να περιορίσετε έστω και τόσο λίγο, θα συμβάλετε;

-- Να σας εξηγήσω κάτι: Η ελεγχόμενη χρεοκοπία του κεφαλαίου δε σημαίνει απολύτως τίποτα για τους εργαζόμενους, είτε θα είναι άναρχη είτε ελεγχόμενη. Γιατί ακριβώς πάνω σε αυτήν την ελεγχόμενη χρεοκοπία θα «ανθίσει» η καινούρια επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

-- Σε αυτό το πλαίσιο της συζήτησης, για το αν θα υπάρξει το περίφημο κούρεμα του χρέους, πώς, φιλικά, εχθρικά...

-- Μα δεν έχει ανάγκη τη δική μας πρόταση ο κύριος Παπανδρέου. Αυτό κρίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ανάλογα με το συσχετισμό δύναμης.

Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα

-- Υπάρχουν όμως θέματα τα οποία τον Ελληνα εργαζόμενο ή τον Ελληνα πολίτη δεν μπορούν να τον αφήσουν αδιάφορο. Δεν είναι αδιάφορο αν οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι ελληνικές, ή αν θα εξαγοραστούν από τις ξένες και δε θα υπάρχει πια ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

-- Τι ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχει; Καταρχήν τι θα πει ελληνικό και τι θα πει ξένο; Το κεφάλαιο, είτε είναι ελληνικά κεφάλαια είτε είναι ξένα κεφάλαια, δεν έχει διαφορετική συμπεριφορά. Γιατί, η Τράπεζα της Ελλάδας είναι η τράπεζα της Ελλάδας; Υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας είναι.

-- Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι άλλο πράγμα, υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

-- Το τραπεζικό σύστημα είναι ήδη ιδιωτικοποιημένο. Η «κρατική» τράπεζα δεν είναι κρατική τράπεζα. Το μόνο που διατηρεί σήμερα η κυβέρνηση, είναι το διορισμό του διοικητή ή του διευθύνοντος συμβούλου. Επιπλέον, και κρατική να είναι μια τράπεζα, δε θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του συμφώνου - χαλαρού ή πιο σφιχτού - ανταγωνιστικότητας; Δε θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της ΕΚΤ; Πώς θα λειτουργήσει; Με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού;

-- Πάντως, οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ζήτημα μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής και αμέσως μετά. Πρώτον, ότι έφτασαν σήμερα «αισίως» 650.000 οι άνεργοι και αν γίνουν 1 εκατ. ή 1,5 εκατ. διαφέρει. Είναι άλλο 700 και άλλο 1,5 εκατ. και μακάρι οι 700 να γίνουν και λιγότεροι. Και αυτό αφορά τους εργαζόμενους. Εχουμε πληθωρισμό 5,5% και αυτό αφορά τους εργαζόμενους. Υπάρχει ένα τρίτο που αφορά τους εργαζόμενους αν η Ελλάδα κάνει χρεοκοπία και φύγει από το ευρώ, θα πάει σε μια υποτιμημένη δραχμή και οι εργαζόμενοι θα χάσουν 40-50% του εισοδήματός τους. Αρα, από τη μια μεριά έχουμε μια καταστροφή και από την άλλη μια μικρότερη καταστροφή. Αρα, τι επιλέγουμε; Αν μπορούμε να επιλέξουμε, μπορεί να έχετε δίκιο και να μην μπορούμε να επιλέξουμε και να μας επιβάλουν οι άλλοι.

-- Οπως λέει από τη σκοπιά του ο πρωθυπουργός, ή ο ΣΕΒ ή ο κύριος Σαμαράς και άλλοι, από τη σκοπιά τους, ότι η κρίση είναι η μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις, να αλλάξουν τον ελληνικό καπιταλισμό, να τον κάνουν πιο σύγχρονο - πιο βάρβαρο θα πω εγώ - είναι και μια ιστορική ευκαιρία σήμερα για το εργατικό κίνημα, για το λαϊκό κίνημα να συνειδητοποιήσει τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού και να χαράξει το δικό του δρόμο πάλης και να χαράξει, αυτό που λέμε, το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής κ.λπ.

Πραγματικά έτσι είναι. Είναι ιστορική ευκαιρία - αν και δε θα είναι και η τελευταία ιστορική ευκαιρία για το καπιταλιστικό σύστημα, η κρίση θα ξανάρθει, αν βγούμε από αυτήν - για τον καπιταλισμό, αυτή για την οποία παλεύει σήμερα ο κύριος Παπανδρέου. Μια παραλλαγή, με ελάχιστες διαφορές είναι του κυρίου Σαμαρά.

Ιστορική ευκαιρία, όμως, είναι να γίνει υπόθεση του λαού αυτό που προτείνει το ΚΚΕ, ανεξαρτήτως αν σε όλα τα πράγματα και στο 100% συμφωνεί με εμάς. Τα πράγματα είναι αντικειμενικά. Και το ότι σήμερα δεν μπορεί να βρουν τρόπο διεξόδου από την κρίση δείχνει ακριβώς τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος.

Και δεν καταλαβαίνω, τώρα τσακώνεται ο κύριος Σαμαράς με τον κύριο Παπανδρέου, μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις στη διαχείριση, αλλά το σύστημα δεν μπορεί να βγει από την κρίση αν δεν καταστρέψει ένα μέρος των δικών του δυνάμεων για να επιβιώσουν τα υπόλοιπα τμήματα. Και κυρίως, όντως, δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, γιατί εδώ έχουμε διεθνοποίηση της οικονομίας σε πολύ πιο αυξημένο βαθμό, η διαπλοκή των εθνικών οικονομιών είναι πολύ μεγάλη.

Με αυτήν την έννοια μπορεί ο κύριος Παπανδρέου ενδεχομένως να αποσπάσει μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά για να σωθεί η ΕΕ, ή, αν θέλετε, σε κάποια στιγμή να δώσουν και μια κλοτσιά και να πουν έξω και από την Ευρωζώνη, αν αυτό συμφέρει το σκληρό πυρήνα. Εμείς δεν μπορούμε να διαλέξουμε τις επιλογές ή της κυρίας Μέρκελ, ή του κυρίου Σαρκοζί ή του κυρίου Σόκρατες. Εμείς έχουμε άλλη επιλογή, έχουμε άλλη αφετηρία.

Τύμπανα πολέμου με τη συμμετοχή της Ελλάδας

2011-03-04 11:01

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η Σούδα και το Ακτιο έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Λιβύη

Αμερικανικά πολεμικά πλοία περνούν το Σουέζ και κατευθύνονται στα ανοιχτά της Λιβύης

Πίσω από το φερετζέ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οχυρώνεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, επιδιώκοντας να πρωταγωνιστήσει στις επικίνδυνες εξελίξεις πριν και κατά τη διάρκεια της ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Σ' αυτό το πνεύμα και με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην ενεργό συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συγκλήθηκε χτες στη Βουλή διυπουργική σύσκεψη, υπό τον Γ. Παπανδρέου, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι «επιχειρησιακές δραστηριότητες στις ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Ακτίου», καθώς και η συμμετοχή της χώρας στην αποστολή ανθρωπιστικού υλικού και στον απεγκλωβισμό ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, και Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για «αξιοποίηση» της βάσης της Σούδας και του Ακτίου, ωστόσο τόνιζαν με νόημα ότι «ισχύουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Αυτό που δε λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι στη Σούδα έχει ήδη στηθεί αερογέφυρα και από την περασμένη Τετάρτη αποβιβάζονται με αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη κατά εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι, μετά από παραμονή 2-3 ημερών, επιβιβάζονται σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που καταφθάνουν στον κόλπο. Η κυβέρνηση ενέκρινε όλα τα αμερικανικά αιτήματα για προσγειώσεις μεταγωγικών αεροσκαφών, όπως και τα αιτήματα για ελλιμενισμό των πολεμικών πλοίων.

Με την καθοριστική συμβολή και της Ελλάδας, η πολεμική μηχανή Αμερικανών και Ευρωπαίων βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Μέχρι και χτες, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και της Σικελίας και μέχρι έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα, βρίσκονταν περί τα 20 πολεμικά πλοία ΝΑΤΟικών χωρών, με μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών ανοιχτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, όπου είναι και το προπύργιο του Καντάφι η πρωτεύουσα Τρίπολη. Στον παραπάνω αριθμό δεν περιλαμβάνονται όσα πλοία βρίσκονται στη Σούδα και εκείνα που είχαν περάσει το Σουέζ ή κινούνται σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά στη βάση του Ακτίου, η οποία χτες απασχόλησε επίσης την κυβερνητική σύσκεψη, εντάσσεται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο επιβολής «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για «εναέριο αποκλεισμό», ωστόσο έλεγαν ότι μπορεί να υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σ' αυτή την περίπτωση, για την κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη η εμπλοκή της Ελλάδας βάσει των «συμβατικών υποχρεώσεων» που επικαλείται, μέσω της βάσης του Ακτίου, όπου εδρεύουν τα ιπτάμενα ραντάρ τύπου AWACS. Τα αεροσκάφη αυτά ανήκουν στη δύναμη του ΝΑΤΟ και στελεχώνονται και με ελληνικά πληρώματα. Επίσης, δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του ελληνικού συστήματος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, του λεγόμενου «Erieye EMB-145 AEW & C», που συμπεριλαμβάνει και τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ.

Ταυτόχρονα, δύο ελληνικές φρεγάτες έχουν ήδη ενταχθεί στη ΝΑΤΟική αρμάδα που κινείται μεταξύ Κρήτης και του Κόλπου της Σύρτης. Η φρεγάτα «Ψαρά» είναι ήδη κοντά στα λιβυκά παράλια και η «Υδρα» βρίσκεται στην Κρήτη σε ετοιμότητα, όπως και το πλοίο γενικής υποστήριξης του Στόλου «Αλιάκμων», που έχει ως αποστολή την υποστήριξη των πολεμικών πλοίων που επιχειρούν σε μεγάλη απόσταση από τη βάση τους.

«Συμβατική υποχρέωση» η συμβολή στο έγκλημα

Αποκαλυπτικός για την κυβερνητική στρατηγική βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ήταν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής. Οπως είπε, «το δεδομένο είναι ότι είμαστε όλοι σοφότεροι μετά από την εμπειρία του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ότι τα πάντα ξεκινούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταλήγουν εκεί».

Ο ίδιος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στα ανοιχτά της Λιβύης, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επεξεργαστούν σχέδια, τα οποία έχουν «θεωρητική αξία, διότι αυτά τα σχέδια έχουν μεγάλο χρόνο επώασης». Για παράδειγμα, ανέφερε, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θέλει χρόνο τουλάχιστον 14 ημερών.

Σε ό,τι αφορά στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ο Ε. Βενιζέλος είπε κυνικά ότι «είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, θέλουμε να είμαστε στο κεντρικό ρεύμα του ΝΑΤΟ γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντά μας στην περιοχή και αυτή τη στιγμή υπό εθνική σημαία στα διεθνή ύδατα έξω από τη Λιβύη κινείται μια ελληνική φρεγάτα και μια δεύτερη βρίσκεται στην Κρήτη έτοιμη να ανταλλάσσεται με την πρώτη».

Επί της ουσίας, παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Προσπάθησε ακόμα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ρόλο που καλείται να παίξει η βάση της Σούδας στην Κρήτη, λέγοντας ότι αυτή «είναι ελληνική στρατιωτική βάση, στην οποία παρέχεται μια ευκολία προς τις ΗΠΑ. Η Σούδα τελεί πάντα υπό τη διαρκή και απόλυτο διοίκηση Ελληνα αξιωματικού».

Είπε ακόμα ότι «αν πρόκειται να γίνει κάποια επιχείρηση, δεν έχει κανείς λόγο, από αυτούς που θα κάνουν την επιχείρηση, να οργανώσει την εκκίνηση της επιχείρησης αυτής από την Κρήτη. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως αφετηρία αεροπλανοφόρα ή ελικοπτεροφόρα, κυρίως του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άρα δεν πρόκειται να τεθούμε προ παρόμοιων διλημμάτων».

Ο Ε. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα διευκολύνει τα γερμανικά μεταγωγικά σκάφη και την ενίσχυση ή αντικατάσταση Αμερικανών πεζοναυτών που στελεχώνουν τα πλοία του 6ου στόλου, γιατί όλα αυτά κινούνται στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κάλεσε ακόμα το λαό, ούτε λίγο ούτε πολύ, να χαίρεται για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ρόλο της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς, όπως είπε, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται τη στρατηγική θέση της χώρας «και εμείς πρέπει να το θεωρούμε αυτό ως θετική εξέλιξη γιατί σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και περιορισμού της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προβάλουμε την κυριαρχία μας και τη σημασία μας σε κρίσιμα θέματα άμυνας και ασφάλειας και της Συμμαχίας και της ΕΕ».

Οπως ανακοίνωσε, τέλος, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης και έχει ήδη ανταποκριθεί στο αίτημα της Αιγύπτου για τον απεγκλωβισμό με πολεμικά και εμπορικά πλοία υπηκόων της που πέρασαν από τη Λιβύη στην Τυνησία.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο και της σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή διπλωματών, πανεπιστημιακών και του ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, εξετάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται «με την ανθρωπιστική βοήθεια, τη μεταναστευτική πίεση, την ελληνική επιχειρηματική παρουσία, την επόμενη μέρα, καθώς και η ιδέα συγκρότησης ενός Κέντρου Δημοκρατίας που θα βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών αυτών των χωρών».

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η συγκρότηση μιας Ομάδας Εργασίας που θα υποβάλει τα συμπεράσματά της και τις προτάσεις της στον υπουργό Εξωτερικών, ενόψει της συμμετοχής του στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 10 του Μάρτη.

Ολα για το ντόπιο κεφάλαιο

Την κυβερνητική στρατηγική μετέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις. Ο Δ. Δρούτσας φανέρωσε ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση των ελληνικών επενδύσεων τόσο στη Λιβύη, όσο και στην Αίγυπτο και την Τυνησία. «Εχουμε εκεί (σ.σ. στη Λιβύη) επενδύσεις περίπου ενός δισ. δολαρίων και δεν μας επιτρέπεται να αδρανούμε», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».

Την ίδια θέση επανέλαβε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Β. Αφρική και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, με στόχο τη στήριξή τους. Ο υφυπουργός διέγνωσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στη Λιβύη, όπου, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, δεν είναι βέβαιο ότι τα κρατικά συμβόλαια και οι όροι πληρωμής που έχουν οι επιχειρηματίες θα τηρηθούν από το όποιο κυβερνητικό σχήμα ακολουθήσει (...) Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε να μην υπάρξουν ζημιές και να διατηρηθούν τα υπογεγραμμένα συμβόλαια».

Ο υφυπουργός ζήτησε επίσης από τις εταιρείες να καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν στη διάρκεια των ταραχών, προκειμένου να τις διεκδικήσει η ελληνική πολιτεία από την όποια λιβυκή κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον.

Παρεμβαίνοντας χτες στην ενημέρωση της Βουλής από τον Δ. Δρούτσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ζήτησε να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας και να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για τη διευκόλυνση της σχεδιαζόμενης επέμβασης, όπως έγινε με την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας.

Σχολιάζοντας την αναφορά του Δ. Δρούτσα για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ για την περιοχή τόνισε: «Το εν λόγω σχέδιο έφερε πολλά δεινά για την Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά "τζάκια" δημιουργήθηκαν τότε και πάρα πολλοί δωσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανών και αργότερα συνεργάτες των Αγγλοαμερικανών έγιναν δισεκατομμυριούχοι και μέσα από το σχέδιο Μάρσαλ. Δε μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβασή του τάχθηκε υπέρ της χρησιμοποίησης της βάσης της Σούδας λέγοντας ότι το θέμα είναι τι ανταλλάγματα θα εξασφαλίσει η Ελλάδα.

Από:www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/3/2011&id=13244&pageNo=7&direction=1

Καθήκον η ταξική οργάνωση και αντεπίθεση

2011-03-01 18:48

Για τη συμφωνία κυβέρνησης - ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που προωθεί την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση με τη συνεργία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ προχωρά στην ολοκλήρωση του αντεργατικού εγκλήματος, της κατάργησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Μετά το νόμο, όπου οι επιχειρηματικές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, τώρα επιχειρεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, υλοποιώντας την απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών και της τρόικας να είναι προαιρετική η εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης και να εξαρτάται από τον εργοδότη. Αυτό το ρόλο έρχεται να υπηρετήσει η δημιουργία του λεγόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που συμφώνησαν κυβέρνηση - ΓΣΕΕ - ΣΕΒ. Η πλήρης κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εκτός από τη δραστική μείωση των μισθών θα επιφέρει και αφαίρεση βασικών εργασιακών κατακτήσεων στο ωράριο, στις άδειες, στα επιδόματα κ.α.

Σε κάθε εργασιακό χώρο πρέπει να σημάνει συναγερμός, οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν φόβους και αυταπάτες, να απομονώσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, τις δυνάμεις που υπηρετούν τη συναίνεση και την υποταγή. Η ταξική οργάνωση και η αντεπίθεση είναι καθήκον για κάθε εργαζόμενο».

... για τη λαϊκή οικονομία

2011-02-26 19:10

Την ώρα που γινόταν γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει συναποφασίσει με τους εταίρους της νέα επίθεση στην εργατική τάξη - με μια ακόμα ομοβροντία αντεργατικών μέτρων, ώστε να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη - τα συνθήματα των απεργών όχι μόνο δεν είχαν σβήσει από τους δρόμους, αλλά ήδη προπαγανδιζόταν η επόμενη μεγάλη αγωνιστική κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μάρτη.

Η επομένη της απεργίας αποκάλυψε ότι οι αστοί, παρά τους λεονταρισμούς τους, έχουν τρομάξει και τρέχουν να προλάβουν το κακό, σπέρνοντας ηττοπάθεια, την ίδια ώρα που προσπαθούν να κάνουν όσο μπορούν πιο ισχυρό το κάστρο τους.

Αναλυτής τους έφτασε να εμφανίζει τους διαδηλωτές να πενθούν, την ώρα που ο κόσμος στο δρόμο φώναζε «μέτωπο λαέ για την εξουσία».

Στο κύριο άρθρο της, η έντυπη ναυαρχίδα της αστικής τάξης εμφανίζει τους διαδηλωτές να παλεύουν για να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ. Στο δρόμο όμως, το σύνθημα έλεγε ότι «αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή».

Οι αστοί και τα γνωρίζουν και τα άκουσαν αρκετά βροντόφωνα τα συνθήματα. Απλά, ο χρόνος για την ώρα της κρίσης τους λιγοστεύει.

***

Μέχρι πρόσφατα, λέγανε ότι το ΚΚΕ είναι απομονωμένο. Τώρα το ρίξανε στο «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση». Σωστά, το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση για τη σωτηρία του καπιταλισμού. Αντίθετα, μέσα στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα (αυτό που διαδήλωνε προχτές) προβάλλει - και συναντά όλο και μεγαλύτερη απήχηση - μια πρόταση. Αυτή για τη λαϊκή οικονομία. Την πρόταση, γύρω από την οποία θα γίνει η πραγματική αναμέτρηση.

Οι αστοί γνωρίζουν ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Οτι η πολιτική που στηρίζει τα κέρδη και τα κεφάλαια και η πολιτική που υποστηρίζει αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, της μικρομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας, θα συγκρουστούν.

Ξέρουν ότι η σύγκρουση θα είναι καθαρά ανάμεσα στην πολιτική που υπερασπίζεται την προσαρμογή στις αντιλαϊκές επιδιώξεις της ΕΕ, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, και στην πολιτική που αναγνωρίζει στον ελληνικό λαό, στον κάθε λαό, το δικαίωμα να αποφασίζει για το ποια ανάπτυξη, γενικότερα, κοινωνική εξέλιξη, τον υπηρετεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

Η αστική τάξη γνωρίζει αυτό που μαθαίνει μέσα από την εμπειρία του και ο λαός: Οτι η λύση του οικονομικού προβλήματος για τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις είναι λύση του προβλήματος της ιδιοκτησίας και βεβαίως λύση του προβλήματος της εξουσίας, προς όφελος του λαού.

Η πρόταση που κάνει πως δε βλέπει ο αστικός Τύπος είναι συγκεκριμένη, έχει θεμέλιό της ότι «η κοινωνική εργασία είναι η μόνη πηγή παραγωγής νέου προϊόντος, επομένως και το αποτέλεσμά της είναι κοινωνικός πλούτος που πρέπει να διανέμεται ανάλογα με την προσφορά εργασίας και τις κοινωνικές ανάγκες».

Αυτή η πρόταση κάνει καθαρό πως δεν υπάρχει σωτηρία για όσους τρέφουν αυταπάτες ότι μπορούν να συμβιώσουν με τα μονοπώλια. Δείχνει τα όρια που υπάρχουν σ' αυτό το σύστημα για κοινωνικές κατακτήσεις, ότι αυτές οι κατακτήσεις θα είναι πάντα πίσω από τις ανάγκες, θα είναι προσωρινές.

Η πρόταση του ΚΚΕ, που προσποιούνται πως αγνοούν οι αστοί αναλυτές, είναι πολύ - πολύ συγκεκριμένη: Προβλέπει «κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και κεντρικά σχεδιασμένη με κάθετη διακλάδωση οργάνωση / διεύθυνση της παραγωγής που υπηρετεί την κατανομή, με κίνητρο τη λαϊκή ευημερία».

Προβλέπει: «Εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, που ασκείται σε όλη την κλίμακα οργάνωσης / διεύθυνσης της παραγωγής και κατανομής».

Προβλέπει: «Συνεταιριστική οργάνωση εκεί όπου είναι ακόμα περιορισμένος ο κοινωνικός χαρακτήρας της εργασίας, επομένως και η ανάπτυξη των χρησιμοποιούμενων μέσων παραγωγής».

Οι προβλέψεις που περιέχονται στην πρόταση του ΚΚΕ εξειδικεύονται σε μια σειρά ζητήματα. Παράδειγμα: Αναφέρονται σε «συνδυασμένη χρήση κριτηρίων, ώστε ο κεντρικός σχεδιασμός να ανταποκρίνεται στις νέες κοινωνικές ανάγκες, στη σταδιακή εξάλειψη των κληροδοτημένων περιφερειακών ανισομετριών, των κληροδοτημένων προβλημάτων από την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον». Και διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει «προστασία της εγχώριας παραγωγής από τον εξωτερικό καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Ειδικά σ' εκείνους τους τομείς όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, διασφαλίζουν το βιοτικό επίπεδο του λαού, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και στηρίζουν πολιτικές απεξάρτησης από ιμπεριαλιστικές ενώσεις και δεσμεύσεις».

***

Αυτές οι προτάσεις ασφαλώς δε συνιστούν εναλλακτική λύση στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι, όμως, η βάση συσπείρωσης πλατιών εργατικών λαϊκών μαζών, που μέσα από την ίδια την αγωνιστική εμπειρία τους κατανοούν όλο και περισσότερο ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το σύστημα. Οτι πρέπει - ανατρέποντας τους σημερινούς συσχετισμούς - να παλέψουν για την ίδια την εξουσία, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν το σχέδιο για τη λαϊκή οικονομία.

Η ρεαλιστικότητα αυτής της πρότασης κρίνεται ήδη θετικά στους δρόμους του αγώνα, εκεί όπου οι οργανωμένες - γύρω από τις ταξικές δυνάμεις - εργατικές λαϊκές μάζες αφυπνίζονται, διαμορφώνουν άλλη συνείδηση.

Αυτό διαπιστώνουν οι αστοί αναλυτές, γι' αυτό μιλάνε για πένθος. Το πένθος της δικής τους τάξης, που κάνει καθαρό ότι δε θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνον όταν σαρωθεί...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Για την χθεσινή απεργία της ΕΣΗΕΑ

2011-02-25 13:48

Από τους ανήσυχους δρόμους της Αθήνας -και της Ελλάδας ολόκληρης- ένα ωκεάνιο κύμα οργής και αγανάκτησης, ενάντιο στο καθεστωτικό ενδιαίτημα του ψεύδους, των εκβιασμών και των ολέθριων επιλογών. Αλίμονο: σήμερα που θα δονείται η χώρα και θα εκτοξεύονται πύρινα βλέμματα εναντίον της δράκας που πήρε με ψέματα την εξουσία, χαλκεύοντας δεσμά εν κρυπτώ και οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο, σήμερα λοιπόν μια μαύρη κουρτίνα θα εμποδίζει την ενημέρωση -η απεργία της ΕΣΗΕΑ. Η δογματική λογική της δήθεν εγρήγορσης (απεργιακή συμπόρευση με τους υπόλοιπους εργαζομένους) οδηγεί σε μικρονοϊκές επιλογές, κατάφωρα βλαπτικές για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ευτυχώς που θα υπάρχουν τα μπλογκ και τα σάιτ και θα μαθαίνει ο κόσμος για τον παλμό, τη συμμετοχή και την εξέλιξη της μεγάλης κινητοποίησης (...Εξαιρετική η εναντιοδρομία της «Διακλαδικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων-Ανέργων στα ΜΜΕ»: θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την απεργία από συγκεκριμένα ιντερνετικά ραδιόφωνα και σάιτ, ενώ θα εκδοθεί, και θα κυκλοφορήσει αύριο, η δεύτερη απεργιακή έκδοση του «Αντίχτυπου»)

 

Αφού χρησιμοποίησα το κείμενο του Γ.Τριάντη σαν εισαγωγή,

να πω πως σε αυτό η κατάσταση εξωραΐζεται...

Οι σταθερή επιλογή της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ να κυρήτει πληροφοριακό εμπάργκο σε κάθε γενική απεργία, μόνο "μικρονοϊκή" δεν είναι. Αντίθετα είναι μία συνειδητή απεργοσπαστική επιλογή.

Θα υπενθυμήσω πως πριν από μερικά χρόνια (εποχή νόμου Γιαννίτση) εξίσου πάγια ήταν η στάση των δημοσιογράφων στις γενικές απεργίες, να απεργούν μια μέρα πριν τα έντυπα ούτως ώστε να μην υπάρχουν μεν εφημερίδες την ημέρα της απεργίας, αλλά να κυκλοφορούν κανονικά και με ρεπορτάζ την επόμενη, και μία μέρα μετά τα ηλεκτρονικά μέσα ούτως ώστε να παρέχουν απευθείας ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις.

Αρα στην ΕΣΗΕΑ γνωρίζουν πολύ καλά τα υπέρ και τα ξατά τις μίας ή της άλλης στάσης.

Τώρα όποιος δεν κατέβει ο ίδιος, απλά δεν θα μάθει τι γίνεται, μια και 1-2 μέρες μετά η δημοσιογραφική επικαιρότητα είναι μοιραία άλλη.

Τελικά μήπως οι "απεργίες" εν μέσω γενικών απεργιών της ΕΣΗΕΑ, πρέπει μάλλον να αντιμετωπιστούν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός, παρά σαν κίνηση αλληλεγγύης στους λοιπούς εργαζόμενους;

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις χθες σε όλη την χώρα

2011-02-24 09:41

 

Φωτογραφία από την πορεία του ΠΑΜΕ

 

 • Τα συνδικάτα ζητούν νέο μισθολόγιο χωρίς περικοπές και επιστροφή των δώρων, καθώς και να μην υπάρξουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό.
 • Με συμμετοχή που εκτιμάται ανάλογη αυτής της 5ης Μάη του ’10, αυτή την φορά οι μπάτσοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους δίνοντας αντί του συνηθισμένου 1/3 του όγκου της διαδήλωσης, κάτω και από το 1/5 (30.000 κόσμο συνολικά, ενώ με επί τόπου εκτιμήσεις, μόνο τα μπλοκ του ΠΑΜΕ ήταν γύρω στις 70.000!).
 • Η συμμετοχή ήταν μαζική και καθολική σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως τα διυλιστήρια, τα ναυπηγία, οι μεταφορές, τα πλοία, οι τράπεζες, τα χαλυβουργία, η οικοδομή και οι τράπεζες.
 • Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση της Ομόνοιας (ΠΑΜΕ), απηύθυνε και ο εκπρόσωπος των μεταναστών απεργών πείνας του Μεγάρου Υπατίας, Χασάν Καψουάν.
 • Στα επεισόδια που ακολόυθησαν μετά το πέρασμα των μπλοκ του ΠΑΜΕ, δεν θέλω να αναφερθώ ιδιέταιρα, μια και τα θεωρώ μία δευτερεύουσα πτυχή της απεργιακής συγκέντρωσης.
 • Οστόσο θέλω να σημειώσω δύο πράγματα:
 • Το ένα είναι πως για πρώτη φορά δεν ύπηρξαν υλικές καταστροφές με εμπρησμούς κτιρίων, παρά μόνο επιθέσεις εναντίων των ΜΑΤ, που σημαίνει πως από τα γεγονότα της marfin, κάποια μαθήματα πάρθηκαν.

Το δεύτερο είναι οι για μία ακόμη φορά δολοφονικές επιθέσεις της ομάδας ΔΙΑΣ εναντίον διαδηλωτών. Κάποια στιγμή, κάτι πρέπει να γίνει με αυτούς τους αληταράδες!
Στην φωτογραφία, δολοφονική επίθεση σε απεργό, ο οποίος βέβαια ούτε καμία κουκούλα φοράει, ούτε καμμία τσάντα με μολότωφ έχει, ούτε καν κάποια μάσκα προστασίας από τα χημικά δηλητήρια με το οποία ψεκάζουν τον κόσμο αυτοί που θέλουν να απαγορέψουν το ...κάπνισμα!

 

Ακόμη:

 περισσότερα ρεπορτάζ (ριζοσπάστης, Αυγή κλπ) αύριο που θα έχει εφημερίδες.

 

Αύριο απεργούμε και διαδηλώνουμε με το ΠΑΜΕ

2011-02-22 10:01
 • Στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια
 • Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου
Αύριο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα απεργούν και διαδηλώνουν με το ΠΑΜΕ. Στις συγκεντρώσεις σε 71 πόλεις, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, κατεβαίνουν με τα λάβαρα των ταξικών συνδικάτων και ομοσπονδιών. Μαζί τους, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νεολαία και γυναίκες, απαντούν σαν μια γροθιά μέσα από τα ταξικά τους συνδικάτα και τις συσπειρώσεις τους, στην αντεργατική και αντιλαϊκή λαίλαπα. Απαντούν στα κελεύσματα της υποταγής και της ηττοπάθειας, υψώνοντας το δικό τους μέτωπο της απειθαρχίας και της ανυπακοής. Μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, μπορούν να μετατρέψουν την απεργία σε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα είναι στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Στο μεταξύ, μέχρι την τελευταία στιγμή, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της αυριανής απεργίας. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο μαζική εξόρμηση στα μαγαζιά της περιοχής, μοιράζοντας φυλλάδια και με ντουντούκες καλούσε τον κάθε εργαζόμενο και μικρό μαγαζάτορα να συμμετέχει στην απεργία.

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου πραγματοποίησε χτες στην Πάτρα, περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους στα πρακτορεία ΑΡΓΩΣ και ΕΥΡΩΠΗ, στην εταιρεία «Τυπογραφικό Χωριό», στην κυτιοποιία «EL PACK». Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας προχώρησε σε σύσκεψη με τους εργαζόμενους και το κλαδικό συνδικάτο Τύπου - Χάρτου στην Πάτρα.

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο της Αττικής εργαζομένων σε κλωστοϋφαντουργία, ιματισμό και δέρμα συνεχίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, απευθύνοντας μαζικό κάλεσμα. Σήμερα, προχωρούν σε εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως ATRATIVO, RAXEVSKI, LAPIN, ELITE, ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ. Εξορμήσεις γίνονται και στις βιοτεχνίες στη Νέα Ιωνία, αλλά και στα φασονατζίδικα του κέντρου, όπου εργάζονται εκατοντάδες μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΝΟΥΝΟΥ έκανε σύσκεψη το Σάββατο, με θέμα την καλύτερη οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, τα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο ρόλο των εργοδοτικών σωματείων στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, στον αγώνα για να εμποδιστούν οι απολύσεις. Με ανακοίνωσή της, καλεί στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας . Ξεσηκωθείτε συνάδελφοι, μην περιμένετε να αγωνιστούν άλλοι για εσάς».

Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, απευθύνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ Σάμου. Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημόσιων Υπαλλήλων Αθηνών καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση με το ΠΑΜΕ. Το Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Νομού Αχαΐας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πάτρα, όπως αντίστοιχα καλεί και το Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού της COCA - COLA 3E Πατρών.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης ενημέρωσης του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου, σήμερα θα γίνουν πικετοφορίες. Στις 6 μ.μ. στον Εύοσμο και στις 6.30 μ.μ. σε Αμπελόκηπους, Χαριλάου και Τριανδρία.

Χθες πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις και πικετοφορίες από το ΜΑΣ, στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή της Ευαγγελίστριας. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έγινε πανεξόρμηση στα στέκια νεολαίας με σταθμό εξόρμησης την Καμάρα, όπου είχαν στηθεί μεγαφωνικές, από όπου με τραγούδια και συνθήματα, οι νέοι του ΜΑΣ καλούσαν σε ξεσηκωμό.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, κλιμάκια του ΠΑΜΕ και της ταξικής διοίκησης του ΕΚΛ έχουν περιοδεύσει σε δεκάδες εργοστάσια κι άλλους χώρους δουλειάς. Προχτές, Κυριακή, συνελεύσεις πραγματοποίησαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DIA», η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλίας. Στη Μαγνησία, συνεχίζονται οι προετοιμασίες του ΠΑΜΕ, προκειμένου να απαντήσουν στο μπαράζ απολύσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο του μετάλλου, όπου επιχειρήσεις είτε κλείνουν (ΒΙΟΣΩΛ), είτε προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού (ΚΟΝΤΙ, ΣΤΑΛΚΟ), είτε βγάζουν τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα (ΒΕΚ).

 • Στην αυριανή πανελλαδική - πανεργατική 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και τυπογράφοι σε όλα τα ΜΜΕ και τον Τύπο, με αποφάσεις των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών τους. Αύριο καμία ενημερωτική εκπομπή και κανένα δελτίο ειδήσεων δε θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια, ενώ μεθαύριο Πέμπτη δε θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Διεθνιστική αλληλεγγύη από την ΠΣΟ

Συνεχίζουν να φτάνουν απ' όλο τον κόσμο μηνύματα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ, μπροστά στην αυριανή γενική απεργία.

Σε μήνυμά της, η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας σημειώνει: «Αγαπητοί σύντροφοι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, εκ μέρους της ΠΣΟ χαιρετίζουμε τον ηρωικό αγώνα της ελληνικής εργατικής τάξης, που με την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ αντιστέκεται και απορρίπτει τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης και του διεθνούς κεφαλαίου. Εκ μέρους των 80 εκατομμυρίων μελών μας που ζουν, εργάζονται και αγωνίζονται σε 120 χώρες των πέντε ηπείρων δεχτείτε τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τους ταξικούς μας χαιρετισμούς.

Σύντομα, στην Αθήνα στις 6-10 Απρίλη, όπως γνωρίζετε θα διοργανωθεί το 18ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο. Συνδικαλιστές ηγέτες από όλες τις γωνιές του πλανήτη θα έρθουν στη χώρα σας για να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος. Επιτρέψτε μας να ευχαριστήσουμε το ΠΑΜΕ για την ουσιαστική βοήθεια και την ολόπλευρη στήριξη που δίνει για την επιτυχία του Συνεδρίου μας. Ζήτω η εργατική τάξη της Ελλάδας! Ζήτω οι ταξικοί αγώνες!»

Το «Συνδικάτο Εργαζομένων Μετρό της Στοκχόλμης στη Σουηδία» σημειώνει στο μήνυμα του υπό τον τίτλο «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας»: «Είμαστε στο πλευρό σας στον αγώνα σας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στις περικοπές μισθών, συντάξεων. Βλέπουμε ότι επικρατεί η ίδια κατάσταση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Σουηδία. Ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες. Το συνδικάτο μας λέει το ίδιο που λέει και το ΠΑΜΕ : "Ολοι για έναν και ένας για όλους"».

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να τρομάξουμε κεφάλαιο και κυβερνήσεις
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους
Να τρομάξουν το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του βαδίζοντας μαζικά στο δρόμο του ταξικού αγώνα κάλεσε τους εργάτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, στη χτεσινοβραδινή του περιοδεία στο αμαξοστάσιο καθαριότητας του δήμου στην Ιερά Οδό.

Αμεσο βήμα στην υλοποίηση αυτού του καλέσματος αποτελεί η μαζική συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική, πανεργατική απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος, είπε, πρέπει να δείξει ότι δε δέχεται αυτήν την πολιτική. Ξέρουν ότι αυτή η πολιτική μπορεί να αλλάξει και αυτό φοβούνται.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου ανέδειξε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία μιλά για χρέη και ελλείμματα την ώρα που το κεφάλαιο έχει συσσωρεύσει τεράστια ποσά σε τράπεζες στο εξωτερικό. Τμήμα αυτής της βάρβαρης πολιτικής, σημείωσε, είναι και οι συμβασιούχοι, οι στρατιές των πολιτικά και εργασιακά ομήρων των κυβερνήσεων. Οπως είναι το πλήθος των συμβασιούχων στο Δήμο Αθήνας, τους οποίους, ενώ η δημοτική αρχή σκοπεύει να τους διώξει ετοιμάζεται να προσλάβει άλλους συμβασιούχους, 8μηνίτες και τετραωρίτες, ακόμα πιο φθηνά εργατικά χέρια. Πρέπει, είπε ο Ν. Σοφιανός, να μην περιμένουν άλλο, να ετοιμαστούν να οργανώσουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και νέες ιδιωτικοποιήσεις, παρουσιάζει μάλιστα αυτή την απόφαση σαν θετική για το λαό αφού έτσι θα αποπληρωθεί ένα μέρος του δημόσιου χρέους. Είναι όμως προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας;
Η κυβέρνηση και στην περίπτωση αυτή δεν πρωτοτυπεί. Και πέρυσι το δημόσιο χρέος έγινε το όχημα για να περικόψει συντάξεις, να πετσοκόψει μισθούς, να απολύσει εργαζόμενους, να ψηφίσει σωρεία νομοθετημάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Σήμερα, με πρόφαση και πάλι το δημόσιο χρέος, περνά στη δεύτερη φάση της αντιλαϊκής επίθεσης, σχεδιάζοντας να παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους περιουσία που για δεκαετίες συσσωρεύτηκε από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων.

Ομως, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν το δημιουργούν οι εργαζόμενοι, αλλά πολλές φορές είναι ένας μόνιμος μηχανισμός του καπιταλιστικού κράτους, για να απομυζάται το εργατικό εισόδημα και να χρηματοδοτούνται οι εγχώριοι και ξένοι τοκογλύφοι. Για τους καπιταλιστές, τους τραπεζίτες και τα πιράνχας των αγορών, τα κρατικά χρέη είναι η «ιερή αγελάδα» που τους εξασφαλίζει σταθερά και στα σίγουρα όλο και περισσότερα κέρδη. Και από μία άποψη το δημόσιο χρέος είναι το μόνο που πραγματικά «ανήκει στο λαό»!

Η αλήθεια είναι ότι οι νέες ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας είναι άλλος ένας τρόπος για να βρουν «διέξοδο» τα λιμνάζοντα κεφάλαια των καπιταλιστών, τα οποία έχουν αποκτηθεί από τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Είναι το νέο «Ελ Ντοράντο» για να «επενδυθούν» με όσο γίνεται πιο προσοδοφόρο τρόπο τα αμύθητα κεφάλαια που μέχρι τώρα δε θέλουν να τοποθετήσουν σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Συμβαίνει, δηλαδή, το αντίθετο απ' ό,τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Κεφάλαια υπάρχουν αλλά στα χέρια λίγων. Είναι τα κεφάλαια ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που υπό τη μορφή καταθέσεων και άλλων αξιών μεταφέρονται στο εξωτερικό, ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση αναζητά χρήματα. Και πώς τα βρίσκει; Μα με την αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων, την αύξηση του ΦΠΑ, τις περικοπές για τις κοινωνικές ανάγκες. Την ίδια ώρα δίνει νέες φοροαπαλλαγές στην πλουτοκρατία, μειώνει παραπέρα το συντελεστή φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών.
Αλλά και οι εκδόσεις έντοκων γραμματίων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα επιβεβαίωσαν ότι πλούτος υπάρχει, αλλά είναι στα σεντούκια μιας ισχνής μειοψηφίας που ληστεύει τον κοινωνικό πλούτο. Ετσι, οι εκδόσεις αυτές «καλύφθηκαν» και «υπερκαλύφθηκαν» τρεις και τέσσερις φορές - με το αζημίωτο βέβαια - και μάλιστα το 60% με 70% προέρχονταν από εγχώριους «επενδυτές».

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν. Το δημόσιο χρέος είναι το «τυρί» πίσω από το οποίο κρύβεται το δόκανο και νέων αντεργατικών μέτρων, είναι το πρόσχημα για νέα αντιλαϊκή επίθεση, για να διαιωνιστεί το αντιλαϊκό μνημόνιο, το οποίο στην κυριολεξία θα εξαθλιώσει το λαό μας, αν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, αν δε χαράξουν με την πάλη τους μια άλλη πορεία γι' αυτούς και τη χώρα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη των ναυτεργατών

Στις 10.30 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό η απεργιακή συγκέντρωση

Με πολύμορφες δραστηριότητες, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις, οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, κορυφώνουν τις προετοιμασίες για την αυριανή 24ωρη πανεργατική απεργία, για να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε κάθε εργαζόμενο στεριάς και θάλασσας, σε κάθε χώρο δουλειάς. Η απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά θα γίνει στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Ιδιαίτερο είναι το βάρος που δίνεται για την περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια, προκειμένου, με τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών (έχει κηρυχτεί απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας) να δοθεί η κατάλληλη απάντηση και στο έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει σύσκεψη των ναυτεργατών στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΜΕΝ. Τη σύσκεψη διοργανώνουν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων, Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΝ. Η απεργία στα καράβια θα ξεκινήσει απόψε Τρίτη τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Τα ρυμουλκά θα μείνουν δεμένα από τις 6 πμ της Τετάρτης έως τις 6 πμ της Πέμπτης. Η απεργία στα λιμάνια Κορίνθου και Ηγουμενίτσας θα συνεχιστεί σε περίπτωση που τα ανασφάλιστα πλοία «RUZCAR», «SEATRADE», «ROPAXI» και «ROPAXII» δεν ασφαλιστούν στο ΝΑΤ και δεν εφαρμοστεί για το σύνολο των πληρωμάτων τους η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της χώρας μας.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών, χτες, με τη γενική συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΛΑΪΔΑ ολοκληρώθηκε η διαδικασία των γενικών συνελεύσεων που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη το κλαδικό Σωματείο των εργαζομένων στην ελαιουργοσαπουνοποιία, σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου. Στις γενικές συνελεύσεις ομόφωνα οι εργαζόμενοι συμφώνησαν με την απόφαση της ταξικής διοίκησης του σωματείου τους να προκηρύξει απεργία, ενώ εκφράστηκε η θέληση της έντασης και της κλιμάκωσης των αγώνων ενάντια στην βάρβαρη πολιτική.

Συγκεντρώσεις σε 71 πόλεις

Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία ηλεκτρικού σταθμού

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Νάουσα, 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Εδεσσα, 11 π.μ., μικροί Καταρράκτες

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Θάσος, 10.30 π.μ., λιμάνι Λιμένα

Καστοριά, 10.30 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Σέρρες, 11.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., απέναντι από το Ταχυδρομείο

Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Σκιάθος, 10 π.μ., παραλία

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Πρέβεζα, 10 π.μ., παλαιό ΚΤΕΛ

Αρτα, 10 π.μ., πλατεία Κιλκίς

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πεζόδρομος

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφιλοχία, 10 π.μ., Κόμβος

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Πολυτεχνείου

Ιστιαία, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Θήβα, 10.00 π.μ. κεντρική πλατεία

Πάτρα, 11 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Αίγιο, 11 π.μ., πλατεία Λαύρας

Καλαμάτα, 11 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Πύργος, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό ΕΚ Ζακύνθου

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., ΕΚΚΙ

Ηράκλειο, 10 π.μ., Περιφέρεια Κρήτης (πρώην Νομαρχία)

Χανιά, 10 π.μ., Νέα Καταστήματα

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σητεία, 10.30 π.μ., Πλατανάρι

Ιεράπετρα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ρόδος, 10.30 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ικαρία, 11 π.μ., Αγ. Κήρυκο

Λήμνος, 10 π.μ., Λιμάνι Μύρινας

Νάξος, 11 π.μ., Παραλία Νάξου (Παλιό Δημαρχείο)

Κως, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κάλυμνος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 10.30 το πρωί ως εξής:

 • Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι Οικοδόμοι, Μισθωτοί τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Εμπορίου, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών.
 • Πλ. Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Α` Αθήνας.
 • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).
 • Πλ. Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βόρειων και Βορειοδυτικών Συνοικιών.
 • Πλ. Κλαυθμώνος: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Ανατολικών, Βορειοανατολικών Συνοικιών, Νότιων, Νοτιοανατολικών Συνοικιών.
 • Πλ. Εθν. Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιούχοι.
Κλιμακώνουν με συμμετοχή στην απεργία

Σε 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) προχώρησαν το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ», με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι για πάνω από δυο βδομάδες δεκάδες εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών, ενώ στην τελευταία συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην αυριανή 24ωρη απεργία. Το Σάββατο εργαζόμενοι μαζί με συνδικαλιστές και μέλη του συνδικάτου έδωσαν, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, τη μάχη της ενημέρωσης για την κατάσταση στο ξενοδοχείο μοιράζοντας ανακοινώσεις και στους πελάτες του ξενοδοχείου, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Από:www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/2/2011&id=13166&pageNo=16&direction=1

Με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας

2011-02-21 11:55

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στις 23 Φεβρουαρίου 2011
Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο σε όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους φίλους και ψηφοφόρους του ΚΚΕ, σε κάθε πρωτοπόρο μαχητή του ΠΑΜΕ: Να δώσουμε ακόμα περισσότερες δυνάμεις, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, για να σημειώσει απόλυτη επιτυχία η πανελλαδική πανεργατική απεργία της 23ης Φεβρουαρίου. Σε κάθε εργοστάσιο, γιαπί, καράβι, γραφείο, χώρο εκπαίδευσης και κατοικίας, πρέπει να σημάνει συναγερμός. Τίποτα να μην δουλέψει. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, στην κεφαλαιοκρατία και στην ΕΕ, στα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας και στην τρόικα.

Εχει μεγάλη πολιτική σημασία να γίνει η απεργία της 23ης Φεβρουαρίου μια νέα αφετηρία αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί το λαό, ξεπουλάει τον πλούτο και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και εξασφαλίζει μεγαλύτερη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εχει μεγάλη σημασία να είναι πρωτοφανείς οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Εχει μεγάλη σημασία η εργατική - λαϊκή πάλη να δυσκολέψει σήμερα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, να της βάλει εμπόδια, να κερδίζουν οι εργαζόμενοι χρόνο, να συγκεντρώνουν περισσότερες δυνάμεις, για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική στην πορεία.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και θα γίνουν ακόμα κρισιμότερες, αλλά και πιο ελπιδοφόρες. Τα ιδεολογήματα της συναίνεσης, της λεγόμενης εθνικής συνεννόησης και της ευθύνης όλων για την κρίση, πρέπει να συντριβούν. Το ίδιο και τα κηρύγματα που σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Πρέπει να απομονωθεί η εργατική αριστοκρατία, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που ανήκουν στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Εχουν ξεπουλήσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, υπονομεύουν τους αγώνες και την ενότητα των εργαζομένων, γιατί τα συμφέροντά τους βρίσκονται κοντά σε εκείνα των εργοδοτών.

Μονόδρομος για τους εργατοϋπαλλήλους είναι η δράση με το ΚΚΕ και η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ. Στην ταξική γραμμή, που απαντά στις ανάγκες του παρόντος, δίνοντας ταυτόχρονα προοπτική, μπορεί να πραγματοποιηθεί η ενότητα της εργατικής τάξης, η συμμαχία της με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους.

Το Πολιτικό Γραφείο καλεί τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές να δουλέψουν με την αυτοθυσία που γνωρίζουν, να πρωτοστατήσουν για να πέσουν στο κενό οι απειλές των εργοδοτών, οι ελιγμοί εξαπάτησης, οι προβοκάτσιες, οι προσπάθειες εξαγοράς, τα τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλήμματα που τα Μέσα τους Επικοινωνίας και η κυβέρνηση εκτοξεύουν σε όλους τους τόνους. Με υπομονή και αποφασιστικότητα, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και με επιχειρήματα, να εμπνεύσουν αισιοδοξία, να αξιοποιήσουν χιλιάδες πρωτοπόρους εργάτες και εργάτριες στην οργάνωση της απεργίας, μέσα από τα σωματεία, τις απεργιακές επιτροπές, τη συγκρότηση οργάνων πάλης, όπου δεν υπάρχουν.

Η πολιτική του ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό είναι αντιληπτό σε χιλιάδες εργαζόμενους, ακόμα και σε πολλούς που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. Αυτή η πολιτική, μαζί με την οργάνωση και τη συσπείρωση νέων δυνάμεων, πρωταρχικά στο χώρο της νεολαίας, είναι το μεγάλο όπλο των κομμουνιστών, γιατί δείχνει στο λαό ότι υπάρχει εναλλακτική λύση σε όφελός του και αυτή είναι η λαϊκή εξουσία.

Η εργατική τάξη έχει περισσότερη δύναμη από τους εκμεταλλευτές της και το πολιτικό προσωπικό τους. Παντού να αντηχήσει το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Με αγωνιστική αισιοδοξία και επαγρύπνηση, εμπρός για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στις 23 Φεβρουαρίου.

ΑΘΗΝΑ 18/2/2011

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Από:www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2011&id=13101&pageNo=3&direction=1

"Πράσινη ανάπτυξη" και "πράσειν άλλογα"

2011-02-19 12:01

Το θέμα το είχα από χθες στις "ειδήσεις" αλλά αποφάσισα να το χτυπήσω και πρωτοσέλιδα.

Το πρωτοείδα από καταγγελλία του Φάρου που είναι και μία μαρτυρία από πρώτο χέρι για τα χθεσινά γεγονότα στην Κομοτηνή.

Μέχρι και χθες τα αστικά ΜΜΕ το είχαν κάνει γαργάρα (ενώ αν καιγόταν και καμμία τράπεζα, ε;)

Σήμερα ο "Ριζοσπάστης" έχει ένα εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο και παραπέμπω.

Και στην ουσία τώρα.

Είναι φανερό πως ούτε οι ίδιοι οι κυβερνώντες μας δεν πιστεύουν, αυτό που με περίσσιο θράσσος διαλαλούν δεξιά και αριστερά, ότι έχουν δηλαδή την οποιαδήποτε λαϊκή συναίνεση στην πολιτική που ασκούν.

Η χθεσινή σπασμωδική κίνηση, να βάλουν δηλαδή τα μαντρόσκυλα τους να ψεκάσουν και να ξυλοκοπήσουν ανθρώπους που βρίσκοταν 1,5χλμ(!) μακρυά από τον συντονιστή του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης (σιγά μην τον πω και πρωθυπουργό) είναι ενδεικτική δύο πραγμάτων από την μεριά τους.

Το πρώτο είναι αναμφισβήτητα ο πανικός μπροστά στο ενδεχόμενο να κάνουν κάποια στιγμή παρεΐτσα στους συντρόφους τους Μπεν-Αλί και Μουμπάρακ. Μια και γνωρίζουν πως μια σπίθα αρκεί για να ανάψει η πυρκαγιά, προσπαθούν να σβήσουν τις εστίες αντίστασης, εν τη γεννέση τους.

Το δεύτερο είναι η αποφασιστικότητα τους, να εφαρμόσουν με κάθε δυνατό μέσο το πρόγραμμα πλήρους εξανδραποδισμού των λαϊκών στρωμάτων.

Οσο η προπαγάνδα τους δείχνει να υποχωρεί άτακτα μπροστά στην αμίλοικτη πραγματικότητα, τόσο θα επιστρατεύεται η ωμή βία των ΜΑΤ και γιατί όχι και του στρατού, που ήδη εκπαιδεύεται πάνω σε αυτό, σε κάποια μεταγενέστερη φάση.

Ας είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ας φροντίσουμε, όπως η προπαγάνδα τους σκόνταψε πάνω στην πραγματικότητα, έτσι και η καταστολή τους να βρει πάνω στην πραγματικότητα της λαϊκής δύναμης και αποφασιστικότητας.

Υ.Γ.

οποιαδήποτε άλλη πηγή αναφέρεται στο γεγονός, θα προστεθεί στο τέλος του άρθρου, κατά την διάρκεια της ημέρας.

24 ώρες μετά τα γεγονότα δεν υπήρχε ούτε απλή αναφορά σε αυτά, από(για να ξέρουμε και με τι έχουμε να κάνουμε):

 

Η χθεσινή παρέμβαση του Συνδέσμου Ειλικρινών Βιομηχάνων

2011-02-18 10:11

Από:www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=599864

<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>

Topic: Blog

Any yearly: uses anxious recorded apparatus.

Ημερομηνία: 2020-04-23 | Από: eokucakaqkel

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]Cialis Coupon[/url] &lt;a href=&quot;https://mewkid.net/when-is-regylia/&quot;&gt;Cialis Coupon&lt;/a&gt; mrq.gevt.m.fadomduck.webnode.com.qpz.em https://mewkid.net/when-is-regylia/

Should skeletal produced, bother distorting annually doomed.

Ημερομηνία: 2020-04-23 | Από: alixarepore

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]36[/url] &lt;a href=&quot;https://mewkid.net/when-is-regylia/&quot;&gt;Cialis 20 Mg&lt;/a&gt; vqw.wotk.m.fadomduck.webnode.com.scq.sv https://mewkid.net/when-is-regylia/

Respiratory chats contact, unvalidated descriptions, etc.

Ημερομηνία: 2020-04-22 | Από: atoqope

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]Cialis[/url] &lt;a href=&quot;https://mewkid.net/when-is-regylia/&quot;&gt;Cialis 20 Mg&lt;/a&gt; wkt.zxga.m.fadomduck.webnode.com.twt.hu https://mewkid.net/when-is-regylia/

Do day-to-day incidentally, aggression, radiographer.

Ημερομηνία: 2020-04-22 | Από: izatnaafu

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]Cialis[/url] &lt;a href=&quot;https://mewkid.net/when-is-regylia/&quot;&gt;Cialis 20mg&lt;/a&gt; uhi.szlq.m.fadomduck.webnode.com.agb.rs https://mewkid.net/when-is-regylia/

Parents outset, instinct ejaculation mixed, leuprorelin lower.

Ημερομηνία: 2020-04-22 | Από: ecojakokeqioq

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]Cialis 20 Mg Lowest Price[/url] &lt;a href=&quot;https://mewkid.net/when-is-regylia/&quot;&gt;Generic Cialis&lt;/a&gt; fmj.hzmh.m.fadomduck.webnode.com.uor.pb https://mewkid.net/when-is-regylia/

Often spectrum hyoid recurring postero-medial, methotrexate, gallstones.

Ημερομηνία: 2020-04-20 | Από: ppusioxuriyib

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]Generic Cialis[/url] &lt;a href=&quot;https://mewkid.net/when-is-regylia/&quot;&gt;Tadalafil 20 Mg&lt;/a&gt; agv.evab.m.fadomduck.webnode.com.kke.eh https://mewkid.net/when-is-regylia/

If exam: cholelithiasis; securing tailor lumps.

Ημερομηνία: 2020-03-20 | Από: auvazosuhofuw

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]Cialis 20mg[/url] &lt;a href=&quot;https://mewkid.net/when-is-regylia/&quot;&gt;Cialis 20 Mg&lt;/a&gt; dtn.rtvz.m.fadomduck.webnode.com.bbm.zk https://mewkid.net/when-is-regylia/

It significant, hyperplastic temperate sticking uncoupling consent.

Ημερομηνία: 2020-03-19 | Από: awukoiwuvi

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]Generic Cialis[/url] &lt;a href=&quot;https://mewkid.net/when-is-regylia/&quot;&gt;Cialis 20 Mg&lt;/a&gt; rlo.adli.m.fadomduck.webnode.com.qor.wn https://mewkid.net/when-is-regylia/

M malalignment, vasovagal interrupted, levels toxaemia, 40-50%.

Ημερομηνία: 2020-03-18 | Από: aqebsecosipoy

[url=https://mewkid.net/when-is-regylia/]Cialis 20 Mg[/url] &lt;a href=&quot;https://mewkid.net/when-is-regylia/&quot;&gt;Tadalafil 20 Mg&lt;/a&gt; yur.lfra.m.fadomduck.webnode.com.tln.zp https://mewkid.net/when-is-regylia/

Νέο σχόλιο