87 δις στις τράπεζες! Πόσα σε 528 ΜΚΟ;

2011-02-15 15:09

Ναι τόσο, είναι το ποσό που έχει εκταμιευτεί υπέρ των εθνικών μας χρηματοδοτών, μόνο το τελευταίο δεκάμηνο! Αυτό το ίδιο δεκάμηνο που έχει γίνει πραγματικό ολοκαύτωμα σε βάρος του επίπεδου ζωής όλων μας.

Κατά τα άλλα το κράτος δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τις συντάξεις, και αναγκάζεται (παρά την θέληση του καλέ) να βγάλει στο σφυρί και την ...ομόνοια!

Πηγή:www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=258116&cid=21

Κατά λοιπά κάποιοι επιτέλους θυμήθηκαν πως υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που για έναν περίεργο λόγο λειτουργούν με κυβερνητικά χρήματα. Οπως οι ιδιωτικοί δρόμοι που φτιάχνονται με κρατικά λεφτά, οι ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν επί χρόνια τσάμπα το κρατικό οστόσο δύκτιο του ΟΤΕ κλπ.

Οι πρώτες βέβαια παράγουν και ιδεολογικό έργο, οπότε είναι υπερπολύτιμες για να ελέγχονται από τις εναλλασόμενες κυβερνήσεις. Είναι "δημοκρατικότερο" να ελέγχονται από την αστική τάξη απευθείας μεν, αλλά να χρηματοδοτούναται από τον λαό (με κρατικά λεφτά) δε.

Πεντακόσιες είκοσι οκτώ (528) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι καταγεγραμμένες στο μητρώο της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών

Από τους τίτλους των οργανώσεων και μόνο αντιλαμβάνεται κάποιος ότι κάθε άλλο παρά πληρούν το σκοπό της ίδρυσής τους, όπως τουλάχιστον καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Διότι στο νόμο προβλέπεται ότι οι ΜΚΟ είναι «μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που έχουν ως αντικείμενο κυρίως την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να συντελέσουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών των χωρών». Πώς π.χ. μια οργάνωση υπό τον τίτλο των φιλοπτώχων κυριών μπορεί να εκπληρώνει αυτό το αντικείμενο ή τι σχέση μπορεί να έχουν «ασκούμενοι δικηγόροι» με ΜΚΟ είναι από τα ζητούμενα. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

κατάλογος ΜΚΟ.pdf (55 kB)

Από:www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=251445

Ακόμη:

www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=251348

Οι ΜΚΟ «αντιβιοτικά» του καπιταλισμού από την στήλη "επωνύμως" του "Ριζοσπάστη"

www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4618976 από τις "γνώμες" στα "Νέα"

 

Χρήμα με αντάλλαγμα

«Οταν στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων έχουν ξεφυτρώσει, κατά ορισμένους υπολογισμούς, 30.000 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (...) μόνο το αριθμητικό στοιχείο δείχνει ότι κάποιοι ανακάλυψαν... φλέβα εύκολου χρήματος (...) ενώ ανά 1.000 κατοίκους αντιστοιχεί ένα φαρμακείο, στον ίδιο αριθμό κατοίκων αντιστοιχούν 3 ΜΚΟ. Την ίδια στιγμή, πανελλαδικά, λειτουργούν 3.000 συνεταιρισμοί. Η φάμπρικα που στήθηκε, με τη συνδρομή διεθνών οργανισμών, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει προμετωπίδα τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη σε πάσχοντες και γενικά το κοινωνικό έργο. Μόνο στο όνομα των μεταναστών, των ναρκωτικών και των κακοποιημένων γυναικών έχουμε 4.500 ΜΚΟ (...) Υπάρχουν και εκείνες που εντάσσονται στη στρατηγική διείσδυσης σε διάφορες χώρες, λειτουργώντας ως "δούρειος ίππος". Μια πρακτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, με τη συνεργασία διαφόρων χωρών. Μηδέ της δικής μας εξαιρουμένης. Παλιότερα, τα πρωτεία σε ΜΚΟ είχε το υπουργείο Εξωτερικών. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, το χρήμα ρέει άφθονο και από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, τη Γραμματεία Ισότητας κ.λ.π.» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ακόμη:

«Ακολούθα το χρήμα», λένε, για να βρεις τι συμβαίνει. Ισχύει και για τις ΜΚΟ, που μόνο κατ' όνομα είναι «μη κυβερνητικές».

Σ' αυτήν την ιστορία αυτό που περισσεύει είναι η υποκρισία.

Ενώ έχουν στηθεί για χίλιους δυό λόγους (από την υποκατάσταση του κράτους σε βασικές αρμοδιότητές του, στο χτύπημα της κοινωνικής πολιτικής μέσα από τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία) το θέμα ανακινείται τις τελευταίες μέρες ως πρόβλημα «οικονομικής διαχείρισης».

Χαμός μεγάλος για το πόσες είναι, πόσα παίρνουν κι αν πιάνουν τόπο. Και πόσες είναι ξέρουν και τι δουλειά κάνουν, ξέρουν.

Οτι θρέφουν και κηφήνες είναι μία από τις δουλειές που κάνουν, αλλά δεν είναι η κύρια. Για παράδειγμα, γύρω από τα θέματα της οικολογίας μέσα από μια σειρά ΜΚΟ στήθηκε ως και πολιτικό κόμμα το οποίο εμφανίζεται ως δήθεν ακηδεμόνευτο από συμφέροντα. Την ίδια ώρα μερίδα της αστικής τάξης προσπαθεί να ξεμαγαρίσει την αντιλαϊκή δράση της κάνοντας πολιτική μέσα από αυτές ακριβώς τις ΜΚΟ, π.χ. Πάρνηθα, Πεντέλη κ.ά...

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα, όπως στον χώρο της Υγείας, όπου καπιταλιστές με τόνους αντεργατικότητας στην πλάτη τους επιχειρούν να ξεπλυθούν μέσα από ΜΚΟ που περιθάλπουν τα θύματα του συστήματος (μην πούμε ονόματα και αποθαρύνουμε την ...ελπίδα των ανθρώπων...).

Οι ΜΚΟ δεν είναι τίποτα άλλο από μακρύ χέρι των ίδιων των καπιταλιστών και του κράτους τους. Μεγάλο μέρος τους μετέχει σ' αυτό που προωθείται ως «κοινωνική οικονομία» κι άλλο ένα μεγάλο μέρος τους μετέχει ευθέως στα ίδια τα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών εντός κι εκτός της χώρας (από διάφορα παράξενα "πολιτιστικά" ιδρύματα στη Θράκη και την Ηπειρο, ως "αθώες" οργανώσεις ...για την πείνα στην Αφρική).

Ας σταματήσει η υποκρισία για τη διαχείριση. Το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα είναι ο στόχος τους. Αυτό θέλουν να υποκαταστήσουν, όταν δεν επιδιώκουν ανοιχτά να το προβοκάρουν. Ποιος θα ξεχάσει τα προεκλογικά ερωτηματολόγια της greenpeace που έκαναν υπουργό του ΠΑΣΟΚ τον τότε επικεφαλής της; `Η, τα πρόσφατα παραδείγματα των διαφόρων «-ίστας» με τα οποία επιδιώχθηκε και επιδιώκεται να καναλιζαριστεί η λαϊκή κατακραυγή σε ανώδυνους ποδηλατικούς και άλλου τέτοιου τύπου δρόμους;

Από:www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=17/2/2011&columnId=1761

Ακόμη:

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: «Κρίσεις, πόλεμοι, πλημμύρες, πρόσφυγες τραβούν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις σαν μέλι (...) Πόσο είναι όμως πραγματικά μη κυβερνητικές; (...) μία από τις μεγαλύτερες, η Οξφαμ, χρηματοδοτείται κατά 25% από τη βρετανική κυβέρνηση. Πολλές από αυτές τις οργανώσεις δρουν ως μεταπράτες των κυβερνήσεων, που προτιμούν να ξεπλένουν μέσω αυτών την εξωτερική βοήθεια σε χώρες στις οποίες θέλουν να ασκήσουν επιρροή. Τα σόου των χρωματιστών επαναστάσεων στη Γεωργία και την Ουκρανία δεν θα είχαν γίνει ποτέ χωρίς τη δυτική χρηματοδότηση των εξεγερμένων μέσω τέτοιων οργανώσεων. Τα ηγετικά στελέχη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και η πολιτική εξουσία υπήρξαν πάντα συγκοινωνούντα δοχεία: ο Κουσνέρ έγινε υπουργός του Σαρκοζί, ο Μαλιρέ υπουργός του Σιράκ, ο Ρουφέν συνεργάτης του Μπαλαντίρ, ο Νεστέζ γερουσιαστής της βελγικής δεξιάς (...) Η Διεθνής Αμνηστία, όπως γράφει ο βέλγος δημοσιογράφος Μισέλ Κολόν στο βιβλίο του "Το παιχνίδι του ψεύδους", φρόντιζε ώστε η "ανθρωπιστική" στάση της στη Βοσνία να μην είναι ασύμβατη με τη θέση της αμερικανικής πολιτικής» (από άρθρο στα ΝΕΑ).

Από:www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=19/2/2011&columnId=1761