39η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

2011-03-04 11:36

Σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 98 μετανάστες

Icon

Στους 98 ανέρχονται οι μετανάστες απεργοί πείνας από το κτίριο «Υπατία» που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με προβλήματα αφυδάτωσης, υπογλυκαιμίας και οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Από αυτούς, οι 73 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας. Την ίδια στιγμή και μετά από 39 ολόκληρες μέρες απεργίας πείνας, κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται σε τρόπους χρησιμοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο χώρο της απεργίας πείνας, συμμετείχαν δημοσιογράφοι, οι οποίοι, σε ψήφισμά τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των μεταναστών και μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης ζητούν την παρέμβαση της Βουλής, ώστε να δοθεί άμεσα δίκαιη λύση στο πρόβλημα.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο απεργός πείνας Χασάν, αφού ευχαρίστησε τους γιατρούς (σ.σ. νοσηλεύτηκε για πέντε μέρες), υπογράμμισε πως αν ο υπουργός Εσωτερικών θέλει συνάντηση με τους απεργούς, είναι έτοιμοι να συναντηθούν. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι απεργοί πείνας κάνουμε κουμάντο στον εαυτό μας. Κανείς δεν μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό». Παράλληλα, την ώρα της συνέντευξης εφτά απεργοί πείνας ανακοίνωσαν πως αρχίζουν και απεργία δίψας.

Ο Ν. Μπογιόπουλος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», μιλώντας στη συνέντευξη, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «με αδιαπραγμάτευτη την αρχή ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι, πρέπει, εδώ και τώρα, να παρθούν μέτρα ανθρώπινα, που δεν θα έχουν καμιά σχέση με "φράχτες" και τρομοκρατικές επιχειρήσεις - "σκούπα" , με σπιναλόγκες ή με προσχηματική αξιοποίηση των μεταναστών για την κατάλυση ελευθεριών όπως το πανεπιστημιακό άσυλο. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά πρέπει να είναι η ανυπακοή στην ΕΕ, με την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες για να μπορούν να μετακινηθούν εκτός Ελλάδας και η νομιμοποίηση, δικαίωση και απόδοση όλων των κοινωνικών - εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους μετανάστες».

Με δηλώσεις του, ο γιατρός Θ. Καραμπέλης, που ανήκει στην ιατρική ομάδα στήριξης των απεργών πείνας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν απεργοί πείνας που έχουν επιστρέψει με εξιτήρια από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν, χωρίς να έχει βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν απεργοί πείνας που επέστρεψαν από νοσοκομεία με μεγαλύτερη υπογλυκαιμία από αυτήν που εμφάνισαν ή επιστρέφουν από αυτά με ολιγουρία ή ανουρία.

Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία συμπαράστασης στους απεργούς πείνας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Νέα εισαγγελική παρέμβαση

Χτες, έγινε η τρίτη κατά σειρά παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών - με αφορμή δηλώσεις του Γ. Ραγκούση - στη λογική άσκησης ποινικών διώξεων, αν διαπιστωθεί παρεμπόδιση από κάποιους, της εισόδου στο κτίριο «Υπατία», του υγειονομικού κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ που πήγε εκεί πριν από μερικές μέρες για έλεγχο. Να υπενθυμίσουμε ότι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί στον πρύτανη τις Νομικής Θ. Πελεγρίνη και 8 μέλη της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης». Με αυτήν την απαράδεκτη πρακτική, ποινικοποιείται η πολιτική δράση.

Στο μεταξύ, στελέχη της κυβέρνησης επανέλαβαν χτες ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τους μετανάστες και ότι η μόνη αντιμετώπιση είναι το καθεστώς ανοχής του νόμου 3907 του 2011. Βέβαια, καμία αναφορά δεν έκαναν στο άρθρο 21, παρ. 4, έστω και αυτού του αντιμεταναστευτικού νόμου, που δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές ανά πάσα στιγμή να χορηγούν αυτοτελή άδεια διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους σε υπήκοο τρίτης χώρας, που διαμένει παράνομα στην ελληνική επικράτεια.

Χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, διαμήνυσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί μια 6μηνη ή ετήσια αναστολή της απέλασης των μεταναστών και έκανε λόγο για εκβιασμό της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσο είναι υποχρέωση να μη χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή, άλλο τόσο δεν μπορεί να εκβιάζεται από κανέναν μια χώρα». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής». Απαντώντας στον υπουργό Αμυνας αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές αλλά και το γενικότερο συμφέρον, να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος». Και καταλήγει λέγοντας: «Μόνον ο κ. Βενιζέλος μπορεί να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».

Με χτεσινοβραδινή του δήλωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής σημειώνει ότι η κυβέρνηση προτείνει την «αναβολή επιστροφής στη χώρα τους» με «γραπτή βεβαίωση» που θα έχει εξάμηνη ισχύ και με την προυπόθεση ότι «οι μετανάστες απεργοί πείνας θα καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών».

Από:www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/3/2011&id=13244&pageNo=23&direction=1