Τελικά, δεν ήθελαν ..."Δημοκρατία";

2011-02-17 09:07
ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Επιμένουν απεργιακά, ελίσσεται η στρατιωτική ηγεσία

Συνεχίζουν με απεργίες οι εργαζόμενοι, ζητώντας εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες
KAΪΡΟ.--

Επιμένουν στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ορισμένοι εργασιακοί κλάδοι, αρκετά σημαντικοί, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για ριζικές αλλαγές, παρά τις, έμμεσες πλην σαφείς, απειλές του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Τράπεζα και στις υφαντουργίες στο Δέλτα του Νείλου ζητούν άμεση έναρξη ερευνών για την εκτεταμένη διαφθορά, ο καθένας στον τομέα του, και άσκηση δίωξης κατά των υπευθύνων. Η Διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τους εργαζόμενους να ανακαλέσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και να εκλέξουν αντιπροσωπείες, ανά κατάστημα, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα που θέτουν με τη διοίκηση. Οσο για τους περίπου 12.000 εργάτες στις συγκεκριμένες υφαντουργικές μονάδες, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν οι πρωτεργάτες των απεργιών του 2008 για μισθολογικές αυξήσεις και μείωση τιμής των βασικών ειδών διατροφής.

Από την πλευρά του, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προχώρησε σε νέους ελιγμούς κατευνασμού της κοινής γνώμης, ανακοινώνοντας ότι απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε δύο ακόμη επιχειρηματίες - στελέχη του κόμματος του Μουμπάρακ και μέλη του στενού περιβάλλοντός του και στον πρώην υπουργό Γεωργίας, οι οποίοι τίθενται υπό έρευνα για διαφθορά. Για τον ίδιο λόγο, ερευνώνται άλλοι δύο επιχειρηματίες, όπως επίσης ο πρώην πρωθυπουργός και οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών και Πληροφοριών.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι εντός διμήνου θα γίνει το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε, 365 είναι οι νεκροί από τις μέρες των διαδηλώσεων και 5.500 οι τραυματίες που νοσηλεύονται ακόμη.

Η σημαντικότερη, όμως, δήλωση της χθεσινής μέρας, πιθανότατα, ανήκει στον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχο Μάικ Μιούλεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο είναι εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή της θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική».

Από:www1.rizospastis.gr/story.do?id=6108905