Συγκρούσεις σε Υεμένη, Λιβύη, Ιράν

2011-02-16 22:23
Σαναά, Υεμένη

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη στην Υεμένη με τους διαδηλωτές που ζητούν επίμονα την παραίτηση του προέδρου Σάλεχ να συγκρούονται με αστυνομικούς. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Άντεν, στην έδρα της νομαρχίας, και πυρπόλησαν τέσσερα αυτοκίνητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στο αέρα και κατά των διαδηλωτών για να διαλύσουν το πλήθος, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία.

Δύο διαδηλωτές –ο ένας ήταν 21 ετών– σκοτώθηκαν στο Άντεν, τα πρώτα θύματα των πολυήμερων διαδηλώσεων στη χώρα, μίας από τις φτωχότερες της Μέσης Ανατολής.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, δήλωσε υπεύθυνος του νοσοκομείου.

Νωρίτερα ένας ακόμη διαδηλωτής είχε τραυματιστεί σοβαρά από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούσαν να διαλύσουν εκατοντάδες νεαρούς άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί σε μία πλατεία και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές στην πρωτεύουσα Σαναά διαδηλώνουν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της χώρας.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, πολλοί με πολιτικά, είχαν κατέβει στους δρόμους της Σαναά για να διαλύσουν τις πορείες διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την διαφθορά και την φτώχια και ζητούν πολιτικές ελευθερίες και ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Υεμένης, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια. Ο Σάλεχ έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2013 ούτε ο ίδιος, ούτε και ο γιος του Αχμέντ.

Μέσω του Facebook και του Twitter απηύθυναν κάλεσμα για μαζική διαδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή, σε μία «Ημέρα της Οργής», αντίστοιχη με αυτή της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Σάλεχ υποστήριξε ότι άνθρωποι που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα προσπαθούν να σπείρουν το χάος στην περιοχή. «Υπάρχουν σχέδια να βυθιστεί η περιοχή στον πυρετό του χάους και της βίας. Στοχεύουν στην ασφάλεια της περιοχής και τη σταθερότητα των χωρών μας», φέρεται να είπε ο Σάλεχ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το βασιλιά του Μπαχρέιν, στην οποία του εξέφρασε την υποστήριξή του αφού και στη χώρα του οργανώνονται μεγάλες διαδηλώσεις.

Σημειώνεται ότι η Υεμένη είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ αρκετές επιχειρήσεις (επίσημα ή μη) έχουν γίνει στο έδαφός της κατά τρομοκρατικών ομάδων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

news.in.gr/world/article/?aid=1231078924

Τρίπολη, Λιβύη

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Βεγγάζης στη Λιβύη ζητώντας την απομάκρυνση του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Γκαντάφι. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία αλλά και με οπαδούς της κυβέρνησης, σε συνέχεια των ταραχών που είχαν ξεσπάσει από το προηγούμενο βράδυ.
Στην πόλη σε όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές (500 με 600 ή ακόμα και 2000, γράφει το BBC) και της αστυνομίας, αλλά την Τετάρτη η κατάσταση σταδιακά ομαλοποιήθηκε.
Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Φεθί Ταρμπέλ, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, και αντλίες νερού και προχώρησαν σε συλλήψεις
Πυρπολήθηκαν ακόμη αυτοκίνητα ενώ οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των γραφείων της επαναστατικής επιτροπής, δηλαδή της κυβέρνησης.
Δεκάδες άνθρωποι –σύμφωνα με πληροφορίες από νοσοκομεία ήταν τουλάχιστον 38– τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις· οι περισσότεροι ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Άλλες αναφορές μιλούν για 14 τραυματίες, και πάλι οι περισσότεροι αστυνομικοί.

Ο Ταρμπέλ απελευθερώθηκε μερικές ώρες αργότερα. Επιπλέον, απελευθερώθηκαν 110 ισλαμιστές, μέλη ομάδας που φέρονταν να επιδιώκει την ανατροπή του Μ.Γκαντάφι.

Όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης από το πρωί αρκετοί φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές κατέβηκαν σε διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης στη Βεγγάζη και σε άλλες πόλεις. Τα κρατικά μέσα απέφυγαν να αναφέρουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Άλλη μία διαδήλωση προγραμματίζεται για την Πέμπτη, με το ερώτημα αν σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα να παραμένει αναπάντητο. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές καλούν μέσω του Facebook και του Twitter σε μία «Ημέρα της Οργής» όπως είχαν πράξει οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες.
Σύμφωνα με ξένους αναλυτές το ενδεχόμενο εξάπλωσης των διαδηλώσεων δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα. Πολλά θα εξαρτηθούν, όπως λένε, από τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας και θα επιλέξουν να καταστείλουν με τη βία τους διαδηλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα χαμηλά εισοδήματα, οι οικονομικές ανισότητες και οι περιορισμένες, πολιτικές ελευθερίες τροφοδοτούν την οργή των διαδηλωτών οι οποίοι επηρεάζονται από τις διαδηλώσεις και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Newsroom ΔΟΛ

news.in.gr/world/article/?aid=1231078946

Τεχεράνη, Ιράν

Ιρανοί υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκρούστηκαν με οπαδούς της αντιπολίτευσης την Τετάρτη στην Τεχεράνη, στην κηδεία ενός από τους νεκρούς των ταραχών της Δευτέρας, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός IRIB. Τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καταδικάζουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια η Ισλαμική Δημικρατία, αναγγέλλει για την Παρασκευή διαδήλωση κατά της ανταρσίας .

«Φοιτητές και κόσμος που παρακολουθούσε την κηδεία του μάρτυρα φοιτητή Σανί Τζαλέχ συγκρούστηκαν με μικρό αριθμό ατόμων που φαίνεται πως σχετίζονται με το αντιστασιακό κίνημα και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν φωνάζοντας συνθήματα για θάνατο στους υποκριτές» ανέφερε η ιστοσελίδα του σταθμού IRIB.

Ο Τζαλέχ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα. Η ιρανική κυβέρνηση κατηγόρησε για τον θάνατο του διαδηλωτές, ωστόσο, ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καταδίκασαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μ.Μουσαβί και Μ.Καρουμπί, την εκτέλεση των οποίων ζητούν σκληροπυρηνικοί βουλευτές.

Οι Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί απέρριψαν τις όποιες διασυνδέσεις τους με ξένες χώρες.

«Το Πράσινο Κύμα θέλει απλώς να υλοποιηθούν οι αξίες της επανάστασης (του 1979), θέλει ελευθερία και εφαρμογή του Συντάγματος και αυτό το κίνημα επαφίεται στην δύναμη του ιρανικού λαού και όχι σε ξένους» αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

Περισσότεροι από 200 βουλευτές ζήτησαν την Τρίτη να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στον Μ.Μουσαβί και στον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί επειδή, όπως τους κατηγορούν, διοργάνωσαν τις τελευταίες διαδηλώσεις με τη βοήθεια δυτικών χωρών.

«Εχω υπάρξει στρατιώτης αυτής της χώρας για περισσότερα από 40 χρόνια και δεν φοβάμαι τις απειλές. Είμαι έτοιμος να πληρώσω όποιο τίμημα χρειαστεί» έγραψε ο Μ.Καρουμπί στην ιστοσελίδα του.

«Αλλά αντί για απειλές, εσείς (η κυβέρνηση) πρέπει να απελευθερώσετε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, να σταματήσετε να καταπιέζετε τον λαό, να επιτρέψετε την ελευθερία του Τύπου και να δεσμευτείτε απέναντι στο ίδιο σας το Σύνταγμα» προσθέτει ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης «δεν οδηγούν πουθενά», απειλώντας, παράλληλα, ότι θα τιμωρήσει τους διοργανωτές.

Ο Ιρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις ήθελαν να υπονομεύσουν τους εορτασμούς για την 32η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση. Δύο άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους, και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις της Δευτέρας στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αναγγέλλει για την Παρασκευή διαδήλωση κατά της ανταρσίας (αντιπολίτευσης).

Το Συμβούλιο για το Συντονισμό της Ισλαμικής Προπαγάνδας, το οποίο οργανώνει τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί «εναντίον των αρχηγών της ανταρσίας», των αντιπολιτευόμενων πολιτικών Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί.

«Ο πληθυσμός της Τεχεράνης, μετά την προσευχή της Παρασκευής, θα συμμετάσχει με δύναμη σε μια διαδήλωση για να εκφράσει την οργή του και το μίσος του για τα άγρια και αποκρουστικά εγκλήματα των αρχηγών της ανταρσίας και των υποκριτών συμμάχων τους [σ.σ.: όρος που χρησιμοποιείται από την Ιρανική ισλαμική δημοκρατία για τους Μουτζαχεντίν του Λαού, την κύρια οργάνωση της ένοπλης αντιπολίτευσης] και των μοναρχικών» υπογραμμίζει το Συμβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

news.in.gr/world/article/?aid=1231078841