ΕΡΓΑΤΙΚΑ

2011-01-29 16:39

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Α.Μ.Ε.:
Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ
 

Η ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ 2008/104 που αφορά την ενοικίαση, δηλαδή το δουλεμπόριο των εργαζομένων, μετατρέπει το ήδη απαράδεκτο - αντιδραστικό καθεστώς των εργασιακών σχέσεων σε ακόμα χειρότερο. Είναι η οδηγία που αίρει τα όποια εμπόδια και περιορισμούς είχαν οι εργοδότες μέχρι σήμερα από την εθνική εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις.

Λέει ψέματα η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια προστασίας των εργαζομένων στο πλαίσιο της οδηγίας. Με την εφαρμογή της, στην ουσία, νομιμοποιείται πλήρως η μαύρη εργασία. Η εργατική δύναμη όχι μόνο γίνεται ακόμα φθηνότερη, αλλά και εντελώς απροστάτευτη. Ο ενοικιαζόμενος εργαζόμενος παραδίδεται στην πιο άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες ακόμα και για τη ζωή του. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την οδηγία συνδιαμόρφωσαν σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις, ανταποκρινόμενες στο αίτημα των μονοπωλίων για γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και ένταση της εκμετάλλευσης.

Οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι τεράστιες. Όπως στήριξαν τη θεσμοθέτηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την ενοικίαση των εργαζομένων, έτσι, με διάφορα προσχήματα, προσφέρουν την κάλυψή τους στη γενίκευση και την επέκτασή τους. Διαμαρτύρεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ γιατί δεν πάρθηκε υπόψη το σύνολο των προτάσεων της γιατί έτσι θα προστατεύονταν ο υγιής ανταγωνισμός. Δηλαδή η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ο εργασιακός μεσαίωνας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της ενοικίασης εργαζομένων δε μπορεί να πάρει καμία βελτίωση. Μόνο χειρότερος μπορεί να γίνει. Αυτό επιδιώκουν οι μεγαλοκαπιταλιστές σήμερα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με μια φωνή: Καμιά εφαρμογή της αντιδραστικής κοινοτικής οδηγίας. Είναι εξευτελιστικό να ενοικιάζονται εργαζόμενοι. Να καταργηθεί η ενοικίαση εργαζομένων εδώ και τώρα. Καμιά συζήτηση για το πώς θα εφαρμόζεται και πώς θα γενικεύεται η προσωρινή, ελαστική, εργασία. Να απομονώσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που είναι οι καλύτεροι μάνατζερ και συμβουλάτορες της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των συμφερόντων της.

Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία όλων των κινητοποιήσεων στις 10 Φλεβάρη, της απεργίας στις 23 Φλεβάρη και των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από την απαίτηση - διεκδίκηση για σταθερή και μόνιμη δουλειά. Σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο χρειάζεται τώρα πιο επιτακτικά και αποφασιστικά να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση κατά των απολύσεων, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ανυπακοή στην πολιτική της ΕΕ και στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».


 

Το Γραφείο Τύπου