Πυρπόλησαν κρατικό κτήριο στην Τρίπολη της Λιβύης

2011-02-21 12:30

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011, 11:55

 

Στις φλόγες παραδόθηκε λίγο μετά τις 11:15 κυβερνητικό κτήριο στην Τρίπολη, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters.

Ταυτόχρονα, εμφανίζονται αναφορές μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, βάσει των οποίων το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης έχει δεχθεί επίθεση από ομάδες διαδηλωτών.

Ο πετρελαϊκός «κολοσσός» της BP ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ανακαλεί όλο το προσωπικό που εργάζεται στις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), η Ε.Ε. έδωσε εντολή να αποσυρθούν άμεσα από τη Λιβύη όλοι οι κοινοτικοί υπάλληλοι και να κλείσουν τα γραφεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του ηγέτη της χώρας, Muamar Gaddafi, οι οποίες έχουν στοιχίσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή σε τουλάχιστον 233 άτομα.

Τις τελευταίες ώρες, ακούγονται απανωτοί πυροβολισμοί τόσο στους δρόμους της Τρίπολης όσο και στη Βεγγάζη, όπου σημειώθηκαν ακόμη και ρίψεις όλμων.

Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης, Shaif al-Islam Gaddafi, προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα, προτού ξεσπάσει μια αιματηρή εμφύλια διαμάχη, και κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της χώρας.

 

Ανησυχία στην Ε.Ε.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Carl Bildt, από τις Βρυξέλλες, όπου παρευρίσκεται σε διάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ δήλωσε: «Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και καταδικάζουμε απερίφραστα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Ωστόσο, κοιτάζουμε και πέρα από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Είναι μια μακροπρόθεσμη πρόκληση για ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο το κομμάτι της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που θα βρίσκεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, François Baroin, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», είπε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποτρέψει τη Λιβύη να βυθιστεί σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο».

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι και σοκαρισμένοι και καταδικάζουμε απερίφραστα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη, σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας, το οποίο θα μπορούσε να την οδηγήσει σε μια βίαιη και μακροχρόνια εμφύλια διαμάχη» επεσήμανε ο Baroin.

Ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός της αμερικανικής με την ευρωπαϊκή διπλωματίας, προκειμένου η κατάσταση στη χώρα να μη βρεθεί εκτός ελέγχου.
 
 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011, 12:23

Από:www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=261977&cid=5