Ξεκίνησε η μηχανή του κιμά

2011-03-19 23:40

χωρίς δικά μου σχόλια....

Ξεκίνησε η επέμβαση στη Λιβύη

Το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε στόχους στη Λιβύη - Πυραυλικές επιθέσεις εξαπολύουν οι ΗΠΑ

Τελευταία ενημέρωση:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη. Γαλλικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το λιβυκό έδαφος, ενώ το γενικό επιτελείο στρατού της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τους πρώτους στόχους. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στη Λιβύη. Την εντολή για την έναρξη αεροπορικών επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων του Καντάφι έδωσαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στην έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι, ανάμεσά τους ηγέτες της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Νωρίτερα, ο Λίβυος ηγέτης απείλησε τις ξένες δυνάμεις ότι αν παρέμβουν στις υποθέσεις της Λιβύης, θα το μετανιώσουν.

Το "πράσινο φως" άναψε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναφέροντας ότι αεροσκάφη των διεθνών δυνάμεων βρίσκονται ήδη πάνω από τον λυβικό εναέριο χώρο, αποτρέποντας τις αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. "Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη", επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την πρόταση για επέμβαση στη Λιβύη στηρίζουν η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και τα αραβικά έθνη. Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες και συμφωνούν ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επισήμανε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου στο Παρίσι για τη λιβυκή κρίση. 

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη. 

To enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λιβύη...

Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:

 

22:55: Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη για "περιορισμένη στρατιωτική δράση" με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης.

22:44: Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει ότι ένα γαλλλικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και πως  έχουν χτυπηθεί κατοικημένες περιοχές κάνοντας λόγο για τραυματίες στις πόλεις Μιζράτα, Βεγγάζη, Ζουάρα, ακόμη και στην Τρίπολη. Οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν μέχρι στιγμής

22:30 Περισσότεροι από 110 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά και βρετανικά υποβρύχια εναντίον των συστημάτων αεράμυνας της Λιβύης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος  και πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτρέψει την ελεύθερη διεξαγωγή επανδρωμένων πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Παράλληλα αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον επαναλαμβάνουν ότι οι αμερικανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ δηλώνουν ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να επιχειρήσουν και  αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη στη Λιβύη.

Όπως  έχει γίνει γνωστό πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.

22:10: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και βρετανικά αεροσκάφη.

22:08: Η κρατική λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές.

21:41: Σύμφωνα με το NBC, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις σε λιβυκό έδαφος. Όπως μετέδωσε το CNN, αμερικανικό πολεμικό πλοίο επιτέθηκε με πυραύλους τύπου Τόμαχοκ, κατά της αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης.

21:38: Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι σημειώνονται ισχυρές εκρήξεις ανατολικά της Τρίπολης.

21:13: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μην υπάρξουν θύματα άμαχοι και να μην παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο.

21:10: Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του έπληξαν τεθωρακισμένα οχήματα στη Λιβύη.

20:42: Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο επίσκεψή του στη Ρωσία, προκειμένου να μπορέσει να παρακοκουλουθεί τα γεγονότα στη Λιβύη.

20:09: Τη θλίψη της εκφράζει η Μόσχα για την απόφαση των δυτικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν τελικά επιθέσεις κατά της Λιβύης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

17:49: Τα γαλλικά αεροσκάφη χτύπησαν 4 τανκς κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

19:25: Η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του γενικού επιτελείου του στρατού της ότι πραγματοποίησε την πρώτη αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης σήμερα Σάββατο στις 18:45 ώρα Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε  ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη.

Επίσης το  αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο το πρωί και σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

19:00: Την ελπίδα της να αυτομολήσουν περισσότεροι αξιωματούχοι του Καντάφι και να ενταχθούν στις τάξεις των ανταρτών, εξέφρασε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον

18:51: Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμύνης δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press ότι γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος χτύπησε όχημα που ανήκει στο στρατό της Λιβύης. Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα των δυτικών δυνάμεων εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι.

18:35: Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν  τις κινήσεις των συμμάχων τους και πως αν ο Καντάφι αφεθεί ελεύθερος θα διαπράξει ωμότητες. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από τη Βραζιλία ότι ο λαός τη Λιβύης πρέπει να προστατευθεί  και πως η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να δράσει έχοντας την αίσθηση του επείγοντος.

"Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως" ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τϋπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

17:52 Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε την πληροφορία ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη. "Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί" δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

17:49: Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια.

17:47: Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, βομβαρισμοί σημειώνονται στην πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη και άρματα μάχης του Μουάμαρ Καντάφι πλησιάζουν την πόλη. "Τώρα βομβαρδιζόμαστε στην Ζιντάν από περισσότερες από μία κατευθύνσεις: από το Βορρά και από το Νότο. Υπάρχουν άρματα μάχης που κατευθύνονται προς τη νότια είσοδο της Ζιντάν, περίπου 20 με 30 άρματα μάχης, που εξαπολύουν επίθεση στην πόλη και σε κατοικημένες περιοχές στο Νότο", δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια.

17:15: Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. "Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε. Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων", δήλωσε ο Κάμερον.

17:05: Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοινώνει από το Παρίσι την έναρξη της επέμβασης στη Λιβύη.

16:25: Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Λιβύη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες.

16:15: Ο Καναδάς συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της έκτακτης διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.
"Ενώ ο Καναδάς στηρίζει την άμεση δράση, τα καναδικά μαχητικά αεροσκάφη μόλις έφθασαν στην περιοχή και θα χρειαστούν δύο ημέρες για να προετοιμαστούν για την όποια αποστολή", δήλωσε μέσω email στο Reuters εκπρόσωπος του Καναδού πρωθυπουργού, Στέφεν Χάρπερ.

16:00: Η Λιβύη εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει πετρελαϊκά συμβόλαια στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες που θεωρεί φιλικές προς εκείνη, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας, Σούκρι Γκάνεμ. Όπως είπε ο Γκάνεμ, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Λιβύης έχει μειωθεί στα λιγότερα από 400.000 βαρέλια την ημέρα από περίπου 1.6 εκατομμύρια που ήταν πριν από την κρίση και προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου μπορεί να παγώσουν αν δεν αποκατασταθεί η παραγωγή. "Εξαιτίας της κατάστασης θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προτείνουμε απευθείας συμβόλαια σε χώρες που είναι έτοιμες να έρθουν και να εργαστούν εδώ γιατί θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή", είπε ο ίδιος και ανέφερε την Ινδία, την Κίνα και τη Βραζιλία ως πιθανούς συνεταίρους.

15:15: Η Αφρικανική Ένωση δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Ωστόσο θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ.

14:48: Εκπρόσωπος των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε ότι οι αντάρτες κατάφεραν και απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι που πραγματοποίησαν νωρίτερα επίθεση στη Βεγγάζη. Σύμφωνα με τον ίδιο οι "επαναστάτες" κατάφεραν και πήραν υπό τον έλεγχό τους 4 τάνκς.

Επίσης όπως  μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Βεγγάζη και περισσότεροι από 40 τραυματίσθηκαν

14:35: Εκατοντάδες αυτοκίνητα γεμάτα με πολίτες εγκαταλείπουν σήμερα τη Βεγγάζη και κατευθύνονται προς τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της Λιβύης μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από τις δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.

"Πρέπει να περιμένουμε μέχρι αυτός (ο Καντάφι) μας σκοτώσει πριν (ο κόσμος) αντιδράσει. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι", λέει ο Άντελ Μανσούρα, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που εγκαταλείπει την Βεγγάζη μαζί με την οικογένειά του.

"Όταν ακούσαμε για το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών χαρήκαμε πάρα πολύ και νομίσαμε ότι ελευθερωθήκαμε, αλλά τώρα μας έχουν αφήσει μόνους μας στα χέρια των δολοφόνων", είπε ο ίδιος μπροστά από ένα πρατήριο καυσίμων, όπου σχηματίζεται ουρά αυτοκινήτων.

14:05: Ο ηγέτης του λιβυκού κινήματος των αντικαθεστωτικών διέψευσε ότι επέστρεψε στην κυβέρνηση του Καντάφι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, που είχε συνταχθεί με τις δυνάμεις των εξεγερμένων, πληροφορία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύη.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο 'Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι επανατοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και έδειξε πλάνα του να χαιρετάει τον Καντάφι. Όμως δεν ήταν σαφές πότε γυρίστηκαν τα πλάνα.

Ο Μουστάφα Άμπντελ-Τζαλίλ, επικεφαλής του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι ο Αμπίντι εξακολουθεί να ηγείται των δυνάμεων των εξεγερμένων.

14:00: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, πιστούς στον Μουάμαρ Καντάφι στην πόλη Μιζουράτα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, όπως δήλωσε στο Reuters ένας κάτοικος. "Είχαμε δύο νεκρούς σήμερα το πρωί. Επειδή υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω σε μερικά σπίτια και πυροβολούν ανθρώπους, πυροβολούν όποιον δουν", δήλωσε ο κάτοικος ο οποίος ονομάζεται Σααντούν.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός.

13:35: Οι λιβυκές δυνάμεις, πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα επίθεση με βλήματα όλμου στην πόλη Μιζουράτα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και η πόλη εξακολουθεί να μην έχει προμήθειες νερού, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός κατοίκου.
"Εκείνοι (οι δυνάμεις του Καντάφι) βομβάρδισαν την πόλη με τέσσερα ή πέντε βλήματα όλμου νωρίς σήμερα. Η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη τώρα. Αλλά παραμένουν στα περίχωρα της πόλης και το νερό στη Μιζουράτα είναι ακόμα κομμένο", είπε ο κάτοικος, ονόματι Μοχάμαντ, τηλεφωνικώς στο Reuters από την πόλη, όπου βρίσκεται.

12:51: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μισράτα δέχθηκε βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί.

12:45: Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, μια ώρα πριν την έναρξη της συνόδου για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

12:20: Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση από τη Δύση εναντίον της Λιβύης θα αποτελέσει "καθαρή επιθετικότητα", δήλωσε εκπρόσωπος του Καντάφι που απείλησε ότι οι δυτικές δυνάμεις "θα το μετανιώσουν" αν παρέμβουν στις υποθέσεις της Λιβύης.

"Αυτό είναι αδικία, είναι καθαρή επιθετικότητα", δήλωσε ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μούσα Ιμπραχήμ. "Θα το μετανιώσετε αν κάνετε βήματα να αναμειχθείτε με τις εσωτερικές μας υποθέσεις", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Καντάφι σε ξεχωριστή του επιστολή προς τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι Λίβυοι είναι "έτοιμοι να πεθάνουν" για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

11:56Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύηςμιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανέφερε ότι η πόλη Ζιντάν στα δυτικά της Λιβύης βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι.

11:54:  Ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι που βομβαρδίζουν τη Βεγγάζη.

"Αυτή τη στιγμή η Βεγγάζη βομβαρδίζεται από το πυροβολικό και δέχεται επίθεση με ρουκέτες. Η διεθνής κοινότητα καθυστερεί να επέμβει για να σώσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Καντάφι", δήλωσε ο Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ στο Aλ Τζαζίρα.

"Σήμερα θα γίνει καταστροφή στη Βεγγάζη εάν η διεθνής κοινότητα δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, να εμποδίσει την εξόντωση του λαού από το τυραννικό καθεστώς", τόνισε ο Τζαλίλ.

11:50   Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης ισχυρίζεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχονται επίθεση  από συμμορίες της Αλ Κάιντα κοντά στη Βεγγάζη.

"Συμμορίες της Αλ Κάιντα επιτίθενται σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν δυτικά της Βεγγάζης. Αυτές οι τρομοκρατικές συμμορίες χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και ένα μαχητικό αεροσκάφος για να βομβαρδίσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας, παραβιάζοντας κατάφωρα τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας", μετέδωσε το Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Αμυνας.

11:15 Η Λιβύη έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη της και σέβεται την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών, Χάλεντ Καΐμ, στο ραδιόφωνο του BBC. "Όλα τα λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα είναι τώρα εκτός λειτουργίας γιατί σεβόμαστε την κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος πριν διαρρεύσουν οι πληροφορίες για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους πάνω από τη Βεγγάζη.

11:00 Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιούν απεσταλμένοι του NATO για να εξετάσουν τα σχέδιά τους για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το στρατιωτικό επιτελείο του ΝΑΤΟ προγραμματίζει την ανάπτυξη δεκάδων βομβιστικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών επιτήρησης σε διάφορες αεροπορικές βάσεις στη νότια Ευρώπη.

10:35 Δημοσιογράφος του BBC αναφέρει ότι είδε τανκς των δυνάμεων του Καντάφι μέσα στη Βεγγάζη.

10:30 Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα δυτικά προάστια της Βεγγάζης και κατευθύνονται προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

10:24 Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα στο θέμα της Λιβύης, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι στην ελεγχόμενη από τις αντικυβερνητικές δυνάμεις Βεγγάζη. "Όλα είναι έτοιμα (για δράση), αλλά η απόφαση τώρα πρέπει να είναι πολιτική. Είναι σαφές ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα", τόνισε η ίδια πηγή.

10:20 Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επεχείρησαν να εισέλθουν στη Βεγγάζη από τις ακτές και από το νότο.

10:00 Η κυβέρνηση της Λιβύης αρνείται ότι οι δυνάμεις της πραγματοποιούν επιθέσεις στη Βεγγάζη. "Δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση στη Βεγγάζη. Οπως έχουμε πει, εφαρμόζουμε την κατάπαυση του πυρός και θέλουμε να έλθουν διεθνείς παρατηρητές", δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ. "Αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε πόλεις και χωριά για να προκαλέσουν έξωθεν στρατιωτική επέμβαση", υποστήριξε ο Ιμπραχίμ.

09:40 Μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη σήμερα πάνω από τη Βεγγάζη και συνετρίβη στο έδαφος, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters επικαλούμενα δημοσιογραφικές πηγές και μαρτυρίες. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης.

09:05 Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στα δυτικά προάστια της Βεγγάζης, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Από:www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=260931

Θέμα: Ξεκίνησε η μηχανή του κιμά

Δεν βρέθηκαν σχόλια.

Νέο σχόλιο