Μετά την Αίγυπτο και η Αλγερία;

2011-02-13 10:41

Εμπνευσμένη από την νίκη της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο, η αντιπολίτευση στην Αλγερία κάλεσε σε μια αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, κινητοποίηση που χτυπήθηκε ωστόσο από την αστυνομία. Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε έκκληση για μια πορεία διαμαρτυρίας, παρά την απαγόρευση από την αστυνομία, το μεσημέρι του Σαββάτου στο Αλγέρι, με αίτημα την «αλλαγή του πολιτικού συστήματος». Μεταξύ των διαδηλωτών και ο Αλί Μπελχάτζ, πρώην ηγέτης του εκτός νόμου Ισλαμικού Μετώπου.

Σύμφωνα με γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές, οι διαδηλωτές κατάφεραν για λίγο να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να βρεθούν λίγο αργότερα εκ νέου αποκλεισμένοι από την αστυνομία.

Μεταξύ αστυνομικών και των διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν 800 σύμφωνα με την αστυνομία και 2000 σύμφωνα με δημοσιογράφους στην περιοχή, είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις πριν από την έναρξη της πορείας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας).

Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ο Φοντίλ Μπουρμάλα, ένας από τους ιδρυτές του Εθνικού Συντονισμού για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία (CNCD, το οποίο συγκρότησαν αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και των αυτόνομων συνδικάτων).

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ήταν μάρτυρας σε δυο συλλήψεις, ο ένας από τους οποίους είναι ο Οτμάν Μααζούζ, βουλευτής του Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD).

«Ελεύθερη Αλγερία» και «Κάτω το καθεστώς», φώναζαν οι διαδηλωτές, που απαιτούν την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία, την παραίτηση της κυβέρνησης, την παραχώρηση ευρύτερων δημοκρατικών ελευθεριών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Ο Μουμπάρακ ανατράπηκε, ελπίζουμε ότι ο Μπουτεφλίκα θα είναι ο επόμενος» φώναζαν στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Από τη βίαιη καταστολή της κινητοποίησης από την αστυνομία, τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές, δύο σοβαρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι στην Αλγερία είχαν ξεσπάσει τον Ιανουάριο ταραχές λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ανεργίας. Τότε, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυμτίστηκαν.

Ο Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα θα αρθεί «πολύ σύντομα», ενώ ανακοίνωσε και σειρά μεταρρυθμίσεων.

Από: tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1