Αιματοκύλισμα ξανά

2011-02-10 12:23

Διαδηλωτές νεκροί από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο

Για 16η ημέρα οι Αιγύπτιοι απαιτούν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ
Για 16η ημέρα οι Αιγύπτιοι απαιτούν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Κάιρο, Αίγυπτος

Νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας έπεσαν τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σε επαρχία της δυτικής Αιγύπτου στην πρώτη θανάσιμη σύγκρουση μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας μετά την άγρια καταστολή της 28ης Ιανουαρίου, όταν η πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου βάφτηκε στο αίμα διαδηλωτών.

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν για 16η ημέρα στην πλατεία-σύμβολο της εξέγερσης, ενώ οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και έξω από το Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ζητούν να μπει τέλος στα 30 χρόνια κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα.

Τρεις νεκροί από σφαίρες


Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που μαίνονται επί δύο ημέρες με τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία της Νέας Κοιλάδας, στη δυτική Αίγυπτο.

Την Τρίτη οι αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Ελ Χάργκο, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Την Τετάρτη, τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Το πλήθος αντέδρασε πυρπολώντας επτά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικά τμήματα, ένα δικαστήριο και την τοπική έδρα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ταραχές στη Νέα Κοιλάδα, μια επαρχία που περιλαμβάνει μια όαση στη δυτική έρημο της Αιγύπτου και απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, μαίνονται εδώ και 24 ώρες.

Πρόκειται για τις σοβαρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας εξαφανίστηκαν από τους δρόμους μετά τις ταραχές της 28ης Ιανουαρίου, όταν επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες, γκλομπ και δακρυγόνα.

Η διαδήλωση στη Νέα Κοιλάδα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, ήταν η πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση στην περιοχή.

Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές - Προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν για 16η ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας), ζητώντας την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε γιγαντιαία διαδήλωση, μία από τις μεγαλύτερες από την έναρξη της εξέγερσης.

Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης και έξω από το Κοινοβούλιο, αρκετά τετράγωνα μακριά από την πλατεία Ταχρίρ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές μπλοκάρουν την είσοδο. Στρατιώτες και τεθωρακισμένα φρουρούν το κτίριο και η κινητοποίηση εξελίσσεται ειρηνικά.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνεχίζουν ακόμη πιο αποφασιστικά μετά την προειδοποίηση του Αιγύπτιου αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν ότι εάν δεν προχωρήσει ο διάλογος και αποτύχει η προσπάθεια συνταγματικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει κίνδυνος εκδήλωσης ενός πραξικοπήματος

Η προειδοποίηση Σουλεϊμάν ενίσχυσε τις αμφιβολίες των αντικαθεστωτικών για την καλή πίστη της κυβέρνησης ως προς τις -υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ- προσπάθειες για διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση επί της προώθησης συνταγματικών αλλαγών για μία ομαλή πολιτική μετάβαση.

Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι θα εισέλθουν σε διάλογο μόνο μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, φοβούμενοι ότι το καθεστώς θα χειραγωγήσει τις διαπραγματεύσεις και θα προχωρήσει μόνο σε επιφανειακές αλλαγές που δεν θα φέρουν τη δημοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ίδια ώρα, κάλεσαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, και να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν οι παρενοχλήσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Εν τω μεταξύ, ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε συνάντηση την Τετάρτη με τον Ρώσο απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Αλεξάντερ Σουλτάνοφ. Είναι η δεύτερη συνάντηση του Μουμπάρακ με ξένο αξιωματούχο μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος.

Καμιά δήλωση δεν έγινε στον Τύπο κατά το τέλος της συνάντησης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε το Σάββατο υπέρ της διεξαγωγής ενός «διαλόγου» μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο.

«Η άρση του στρατιωτικού νόμου θα πάρει χρόνο»

«Μπερδεμένα μηνύματα» έστελνε η Ουάσιγκτον τις πρώτες ημέρες της κρίσης στην Αίγυπτο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αμπούλ Γάιτ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό PBS. Οι δηλώσεις περί άμεσων αλλαγών δεν βοηθούσαν καθόλου, πρόσθεσε, ενώ όπως είπε, εξόργισαν και τον ίδιο.

Ωστόσο, αργότερα τα μηνύματα βελτιώθηκαν σημαντικά –είναι πλέον «πολύ καλύτερα», είπε–, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα κατανόησε ότι η απότομη πολιτειακή αλλαγή θα φέρει το χάος στη χώρα.

Η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για τη σταθεροποίηση της χώρας και την άρση του στρατιωτικού νόμου, υπογράμμισε ο κ. Γάιτ.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος  δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση στην Αίγυπτο πρέπει να κάνει περισσότερα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών. «Δεν είναι έκπληξη» όσα συμβαίνουν στους δρόμους του Καΐρου με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τα βήματα για τα αιτήματα.

* Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Γκάμπερ Ασφούρ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του στις 31 Ιανουαρίου. Ο πρώην υπουργός, που είναι καθηγητής πανεπιστημίου και κριτικός λογοτεχνίας, επικαλέστηκε λόγους υγείας, αλλά πηγή προσκείμενη στον ίδιο πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα ανακοινωθούν αργότερα.

«Βολές» προς Γερμανία

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος, Όμαρ Σουλεϊμάν, φέρεται να δήλωσε σε αιγυπτιακή εφημερίδα ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα προκειμένου να νοσηλευτεί σε κλινική της Γερμανίας.

«Η υγεία του προέδρου Μουμπάρακ είναι καλή. Ευχαριστούμε την [καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα] Μέρκελ για την πρόσκληση, την οποία θεωρούμε ως αυθάδη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας» είπε ο Σουλεϊμάν.

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν υποστηρίξει την ιδέα να φιλοξενηθεί ο Μουμπάρακ στη Γερμανία για ιατρικούς λόγους, αλλά το Βερολίνο δεν του έχει απευθύνει πρόσκληση και δηλώνει ότι ούτε η Αίγυπτος έχει υποβάλλει κάποιο τέτοιο αίτημα.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν τον 82χρονο ηγέτη της Αιγύπτου να φεύγει στο εξωτερικό για λόγους υγείας, προκειμένου να μην παραιτηθεί από τη θέση του.

Τον περασμένο Μάρτιο ο 82χρονος Μουμπάρακ υποβλήθηκε σε επέμβαση χολοκυστεκτομής στην Κλινική του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία.

Από: news.in.gr/world/article/?aid=1231077927