Αίγυπτος: ο Μουμπάρακ έφυγε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

2011-02-15 08:11
 
   

Photo: EPA
     

Η Αίγυπτος διέρχεται νέα κρίση. Οι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης έχουν ικανοποιηθεί, ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.


Η ισχύ του Συντάγματος της Αιγύπτου αναστάλθηκε. Διαλύθηκε η Βουλή και η διοίκηση του Στρατού με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι (Mohamed Hussein Tantawi) έχει αναθέσει στον εαυτό της το δικαίωμα θέσπισης οποιωνδήποτε Νόμων. Στην πρώτη του συνέντευξη τύπου  ο πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ (Ahmed Shafik), αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του είναι μόνο εκτελεστής της εξουσίας των στρατιωτικών. Οι τελευταίοι δε, απ’ ότι φαίνεται, δεν μπορούν να εκτονώσουν τις κινητοποιήσεις του λαού στη χώρα.

Στο Κάιρο ακούγονται και πάλι πυροβολισμοί.  Το νέο κύμα απεργιών σάρωσε ολόκληρη την πρωτε;uουσα. Το κύριο αίτημα που προβάλλεται απ’ όλους τους απεργούς είναι η αύξηση του μισθού και η λύση του προβλήματος της ανεργίας. Με δύο λόγια, συνέβηκε ακριβώς εκείνο που   προβλεπόταν με ανησυχία από πολλούς- η παραίτηση του προέδρου δεν ομαλοποίησε την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Εννοείται, ότι οι γείτονες της Αιγύπτου, όπως και τις παραμονές της παραίτησης του Μουμπάρακ, περιμένουν και πάλι  με αγωνία νέες αλλαγές. Ο Υπουργός ΄Αμυνας του Ισραήλ  Εχούντ Μπαράκ (Ehud Barak), π.χ., προς το παρόν δεν βλέπει στις διαδικασίες που συντελούνται στην Αίγυπτο κανένα κίνδυνο για τη χώρα του. Ταυτόχρονα όμως, συμβούλεψε στους Αιγύπτιους στρατιωτικούς να μη βιάζονται με την διεξαγωγή των εκλογών, γιατί η πιο πιθανή έκβασή τους μπορεί να γίνει η άνοδος στην εξουσία των ριζοσπαστών ισλαμιστών. «Αυτό θα γίνει καταστροφή για όλη την περιοχή»,- δήλωσε ο Εχούντ Μπαράκ.

« Ό,τι κι αν είναι, οι σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ δεν θα μείνουν όπως ήταν κατά την προεδρία του Μουμπάρακ»,- θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών Βλαντίμιρ Αχμέντοφ.

- «Οι σχέσεις αυτές θα αλλάζουν.  Οι  στρατιωτικοί της Αιγύπτου θα δυσκολεύονται, π.χ. να μπλοκάρουν τη λωρίδα της Γάζας. Κάτω από την επίδραση των εξελίξεων στην Αίγυπτο, θα αλλάζει και η κατάσταση στις άλλες αραβικές χώρες. Εννοείται, ότι πολλά εδώ εξαρτούνται από το Ισραήλ, όμως σήμερα θα είναι δύσκολη, άν όχι  τελείως αδύνατη η εξασφάλιση της υποστήριξης της πολιτικής που εφάρμοζε το Τελ Αβίβ στη Μέση Ανατολή, στηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό, εξάλλου, στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. Το Ισραήλ θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά για τους συμβιβασμούς τους οποίους θα είναι έτοιμο να κάνει στο όνομα της προόδου στις ειρηνικές συνομιλίες του με τους ΄Αραβες», - παρατήρησε ο Βλαντίιρ Αχμέντοφ.

 «Η Ρωσία, παρά την πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή, θα υποστηρίζει τις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης ανάμεσα στους  ΄Αραβες και το Ισραήλ»,- δήλωσε ο Αλεξάντρ Σαλτάνοφ, ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.  «Η Ρωσία, όπως σημείωσε ο Σαλτάνοφ, εξακολουθεί να έχει καλό διάλογο τόσο με το Ισραήλ, όσο και τον αραβικό κόσμο και απ’ αυτή την άποψη μπορεί να συντελεί πραγματικά ώστε οι αλλαγές να πραγματοποιούνται χωρίς ουσιαστικούς κλονισμούς».

Από:greek.ruvr.ru/2011/02/14/44286602.html