Blog

Ξεκίνησε η μηχανή του κιμά

2011-03-19 23:40

χωρίς δικά μου σχόλια....

Ξεκίνησε η επέμβαση στη Λιβύη

Το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε στόχους στη Λιβύη - Πυραυλικές επιθέσεις εξαπολύουν οι ΗΠΑ

Τελευταία ενημέρωση:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη. Γαλλικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το λιβυκό έδαφος, ενώ το γενικό επιτελείο στρατού της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τους πρώτους στόχους. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στη Λιβύη. Την εντολή για την έναρξη αεροπορικών επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων του Καντάφι έδωσαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στην έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι, ανάμεσά τους ηγέτες της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Νωρίτερα, ο Λίβυος ηγέτης απείλησε τις ξένες δυνάμεις ότι αν παρέμβουν στις υποθέσεις της Λιβύης, θα το μετανιώσουν.

Το "πράσινο φως" άναψε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναφέροντας ότι αεροσκάφη των διεθνών δυνάμεων βρίσκονται ήδη πάνω από τον λυβικό εναέριο χώρο, αποτρέποντας τις αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. "Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη", επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την πρόταση για επέμβαση στη Λιβύη στηρίζουν η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και τα αραβικά έθνη. Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες και συμφωνούν ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επισήμανε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου στο Παρίσι για τη λιβυκή κρίση. 

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη. 

To enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λιβύη...

Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:

 

22:55: Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη για "περιορισμένη στρατιωτική δράση" με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης.

22:44: Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει ότι ένα γαλλλικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και πως  έχουν χτυπηθεί κατοικημένες περιοχές κάνοντας λόγο για τραυματίες στις πόλεις Μιζράτα, Βεγγάζη, Ζουάρα, ακόμη και στην Τρίπολη. Οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν μέχρι στιγμής

22:30 Περισσότεροι από 110 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά και βρετανικά υποβρύχια εναντίον των συστημάτων αεράμυνας της Λιβύης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος  και πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτρέψει την ελεύθερη διεξαγωγή επανδρωμένων πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Παράλληλα αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον επαναλαμβάνουν ότι οι αμερικανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ δηλώνουν ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να επιχειρήσουν και  αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη στη Λιβύη.

Όπως  έχει γίνει γνωστό πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.

22:10: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και βρετανικά αεροσκάφη.

22:08: Η κρατική λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές.

21:41: Σύμφωνα με το NBC, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις σε λιβυκό έδαφος. Όπως μετέδωσε το CNN, αμερικανικό πολεμικό πλοίο επιτέθηκε με πυραύλους τύπου Τόμαχοκ, κατά της αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης.

21:38: Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι σημειώνονται ισχυρές εκρήξεις ανατολικά της Τρίπολης.

21:13: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μην υπάρξουν θύματα άμαχοι και να μην παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο.

21:10: Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του έπληξαν τεθωρακισμένα οχήματα στη Λιβύη.

20:42: Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο επίσκεψή του στη Ρωσία, προκειμένου να μπορέσει να παρακοκουλουθεί τα γεγονότα στη Λιβύη.

20:09: Τη θλίψη της εκφράζει η Μόσχα για την απόφαση των δυτικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν τελικά επιθέσεις κατά της Λιβύης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

17:49: Τα γαλλικά αεροσκάφη χτύπησαν 4 τανκς κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

19:25: Η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του γενικού επιτελείου του στρατού της ότι πραγματοποίησε την πρώτη αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης σήμερα Σάββατο στις 18:45 ώρα Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε  ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη.

Επίσης το  αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο το πρωί και σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

19:00: Την ελπίδα της να αυτομολήσουν περισσότεροι αξιωματούχοι του Καντάφι και να ενταχθούν στις τάξεις των ανταρτών, εξέφρασε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον

18:51: Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμύνης δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press ότι γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος χτύπησε όχημα που ανήκει στο στρατό της Λιβύης. Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα των δυτικών δυνάμεων εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι.

18:35: Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν  τις κινήσεις των συμμάχων τους και πως αν ο Καντάφι αφεθεί ελεύθερος θα διαπράξει ωμότητες. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από τη Βραζιλία ότι ο λαός τη Λιβύης πρέπει να προστατευθεί  και πως η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να δράσει έχοντας την αίσθηση του επείγοντος.

"Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως" ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τϋπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

17:52 Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε την πληροφορία ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη. "Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί" δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

17:49: Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια.

17:47: Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, βομβαρισμοί σημειώνονται στην πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη και άρματα μάχης του Μουάμαρ Καντάφι πλησιάζουν την πόλη. "Τώρα βομβαρδιζόμαστε στην Ζιντάν από περισσότερες από μία κατευθύνσεις: από το Βορρά και από το Νότο. Υπάρχουν άρματα μάχης που κατευθύνονται προς τη νότια είσοδο της Ζιντάν, περίπου 20 με 30 άρματα μάχης, που εξαπολύουν επίθεση στην πόλη και σε κατοικημένες περιοχές στο Νότο", δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια.

17:15: Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. "Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε. Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων", δήλωσε ο Κάμερον.

17:05: Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοινώνει από το Παρίσι την έναρξη της επέμβασης στη Λιβύη.

16:25: Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Λιβύη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες.

16:15: Ο Καναδάς συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της έκτακτης διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.
"Ενώ ο Καναδάς στηρίζει την άμεση δράση, τα καναδικά μαχητικά αεροσκάφη μόλις έφθασαν στην περιοχή και θα χρειαστούν δύο ημέρες για να προετοιμαστούν για την όποια αποστολή", δήλωσε μέσω email στο Reuters εκπρόσωπος του Καναδού πρωθυπουργού, Στέφεν Χάρπερ.

16:00: Η Λιβύη εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει πετρελαϊκά συμβόλαια στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες που θεωρεί φιλικές προς εκείνη, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας, Σούκρι Γκάνεμ. Όπως είπε ο Γκάνεμ, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Λιβύης έχει μειωθεί στα λιγότερα από 400.000 βαρέλια την ημέρα από περίπου 1.6 εκατομμύρια που ήταν πριν από την κρίση και προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου μπορεί να παγώσουν αν δεν αποκατασταθεί η παραγωγή. "Εξαιτίας της κατάστασης θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προτείνουμε απευθείας συμβόλαια σε χώρες που είναι έτοιμες να έρθουν και να εργαστούν εδώ γιατί θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή", είπε ο ίδιος και ανέφερε την Ινδία, την Κίνα και τη Βραζιλία ως πιθανούς συνεταίρους.

15:15: Η Αφρικανική Ένωση δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Ωστόσο θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ.

14:48: Εκπρόσωπος των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε ότι οι αντάρτες κατάφεραν και απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι που πραγματοποίησαν νωρίτερα επίθεση στη Βεγγάζη. Σύμφωνα με τον ίδιο οι "επαναστάτες" κατάφεραν και πήραν υπό τον έλεγχό τους 4 τάνκς.

Επίσης όπως  μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Βεγγάζη και περισσότεροι από 40 τραυματίσθηκαν

14:35: Εκατοντάδες αυτοκίνητα γεμάτα με πολίτες εγκαταλείπουν σήμερα τη Βεγγάζη και κατευθύνονται προς τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της Λιβύης μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από τις δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.

"Πρέπει να περιμένουμε μέχρι αυτός (ο Καντάφι) μας σκοτώσει πριν (ο κόσμος) αντιδράσει. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι", λέει ο Άντελ Μανσούρα, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που εγκαταλείπει την Βεγγάζη μαζί με την οικογένειά του.

"Όταν ακούσαμε για το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών χαρήκαμε πάρα πολύ και νομίσαμε ότι ελευθερωθήκαμε, αλλά τώρα μας έχουν αφήσει μόνους μας στα χέρια των δολοφόνων", είπε ο ίδιος μπροστά από ένα πρατήριο καυσίμων, όπου σχηματίζεται ουρά αυτοκινήτων.

14:05: Ο ηγέτης του λιβυκού κινήματος των αντικαθεστωτικών διέψευσε ότι επέστρεψε στην κυβέρνηση του Καντάφι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, που είχε συνταχθεί με τις δυνάμεις των εξεγερμένων, πληροφορία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύη.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο 'Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι επανατοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και έδειξε πλάνα του να χαιρετάει τον Καντάφι. Όμως δεν ήταν σαφές πότε γυρίστηκαν τα πλάνα.

Ο Μουστάφα Άμπντελ-Τζαλίλ, επικεφαλής του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι ο Αμπίντι εξακολουθεί να ηγείται των δυνάμεων των εξεγερμένων.

14:00: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, πιστούς στον Μουάμαρ Καντάφι στην πόλη Μιζουράτα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, όπως δήλωσε στο Reuters ένας κάτοικος. "Είχαμε δύο νεκρούς σήμερα το πρωί. Επειδή υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω σε μερικά σπίτια και πυροβολούν ανθρώπους, πυροβολούν όποιον δουν", δήλωσε ο κάτοικος ο οποίος ονομάζεται Σααντούν.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός.

13:35: Οι λιβυκές δυνάμεις, πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα επίθεση με βλήματα όλμου στην πόλη Μιζουράτα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και η πόλη εξακολουθεί να μην έχει προμήθειες νερού, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός κατοίκου.
"Εκείνοι (οι δυνάμεις του Καντάφι) βομβάρδισαν την πόλη με τέσσερα ή πέντε βλήματα όλμου νωρίς σήμερα. Η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη τώρα. Αλλά παραμένουν στα περίχωρα της πόλης και το νερό στη Μιζουράτα είναι ακόμα κομμένο", είπε ο κάτοικος, ονόματι Μοχάμαντ, τηλεφωνικώς στο Reuters από την πόλη, όπου βρίσκεται.

12:51: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μισράτα δέχθηκε βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί.

12:45: Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, μια ώρα πριν την έναρξη της συνόδου για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

12:20: Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση από τη Δύση εναντίον της Λιβύης θα αποτελέσει "καθαρή επιθετικότητα", δήλωσε εκπρόσωπος του Καντάφι που απείλησε ότι οι δυτικές δυνάμεις "θα το μετανιώσουν" αν παρέμβουν στις υποθέσεις της Λιβύης.

"Αυτό είναι αδικία, είναι καθαρή επιθετικότητα", δήλωσε ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μούσα Ιμπραχήμ. "Θα το μετανιώσετε αν κάνετε βήματα να αναμειχθείτε με τις εσωτερικές μας υποθέσεις", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Καντάφι σε ξεχωριστή του επιστολή προς τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι Λίβυοι είναι "έτοιμοι να πεθάνουν" για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

11:56Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύηςμιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανέφερε ότι η πόλη Ζιντάν στα δυτικά της Λιβύης βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι.

11:54:  Ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι που βομβαρδίζουν τη Βεγγάζη.

"Αυτή τη στιγμή η Βεγγάζη βομβαρδίζεται από το πυροβολικό και δέχεται επίθεση με ρουκέτες. Η διεθνής κοινότητα καθυστερεί να επέμβει για να σώσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Καντάφι", δήλωσε ο Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ στο Aλ Τζαζίρα.

"Σήμερα θα γίνει καταστροφή στη Βεγγάζη εάν η διεθνής κοινότητα δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, να εμποδίσει την εξόντωση του λαού από το τυραννικό καθεστώς", τόνισε ο Τζαλίλ.

11:50   Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης ισχυρίζεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχονται επίθεση  από συμμορίες της Αλ Κάιντα κοντά στη Βεγγάζη.

"Συμμορίες της Αλ Κάιντα επιτίθενται σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν δυτικά της Βεγγάζης. Αυτές οι τρομοκρατικές συμμορίες χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και ένα μαχητικό αεροσκάφος για να βομβαρδίσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας, παραβιάζοντας κατάφωρα τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας", μετέδωσε το Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Αμυνας.

11:15 Η Λιβύη έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη της και σέβεται την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών, Χάλεντ Καΐμ, στο ραδιόφωνο του BBC. "Όλα τα λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα είναι τώρα εκτός λειτουργίας γιατί σεβόμαστε την κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος πριν διαρρεύσουν οι πληροφορίες για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους πάνω από τη Βεγγάζη.

11:00 Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιούν απεσταλμένοι του NATO για να εξετάσουν τα σχέδιά τους για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το στρατιωτικό επιτελείο του ΝΑΤΟ προγραμματίζει την ανάπτυξη δεκάδων βομβιστικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών επιτήρησης σε διάφορες αεροπορικές βάσεις στη νότια Ευρώπη.

10:35 Δημοσιογράφος του BBC αναφέρει ότι είδε τανκς των δυνάμεων του Καντάφι μέσα στη Βεγγάζη.

10:30 Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα δυτικά προάστια της Βεγγάζης και κατευθύνονται προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

10:24 Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα στο θέμα της Λιβύης, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι στην ελεγχόμενη από τις αντικυβερνητικές δυνάμεις Βεγγάζη. "Όλα είναι έτοιμα (για δράση), αλλά η απόφαση τώρα πρέπει να είναι πολιτική. Είναι σαφές ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα", τόνισε η ίδια πηγή.

10:20 Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επεχείρησαν να εισέλθουν στη Βεγγάζη από τις ακτές και από το νότο.

10:00 Η κυβέρνηση της Λιβύης αρνείται ότι οι δυνάμεις της πραγματοποιούν επιθέσεις στη Βεγγάζη. "Δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση στη Βεγγάζη. Οπως έχουμε πει, εφαρμόζουμε την κατάπαυση του πυρός και θέλουμε να έλθουν διεθνείς παρατηρητές", δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ. "Αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε πόλεις και χωριά για να προκαλέσουν έξωθεν στρατιωτική επέμβαση", υποστήριξε ο Ιμπραχίμ.

09:40 Μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη σήμερα πάνω από τη Βεγγάζη και συνετρίβη στο έδαφος, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters επικαλούμενα δημοσιογραφικές πηγές και μαρτυρίες. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης.

09:05 Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στα δυτικά προάστια της Βεγγάζης, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Από:www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=260931

Το χρέος το γέννησε το κεφάλαιο, αυτό είναι ο βρικόλακας του λαού

2011-03-17 16:44

Η πρωτολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουλή

 

Η Αλέκα Παπαρήγα, στο βήμα της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή

Στην πρωτολογία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:

«Η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, λέει ψέματα, όσον αφορά το αν θα παρθούν μέτρα από εδώ και μπρος. Θα παρθούν καινούργια και πιο βάρβαρα και αυτά αναγράφονται επισήμως στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λέει τη μισή αλήθεια ότι η διαπραγμάτευση στα πλαίσια της τελευταίας Συνόδου ήταν πάρα πολύ σκληρή, σύνθετη και δύσκολη.

Δεν ήταν καθόλου δύσκολη η διαπραγμάτευση, όσο τα μέτρα που θα πάρετε σε βάρος του λαού. Δύσκολη, σκληρή και σύνθετη βεβαίως, όπως πάντα, είναι η διαπραγμάτευση για το πώς θα μοιράσετε τη χασούρα. Διότι, αυτό που συζητιέται στην ουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από τις επίσημες εκφράσεις που δίνετε, είναι η απαξίωση, η υποτίμηση ενός μέρους του κεφαλαίου και πώς θα κατανεμηθεί αυτή η χασούρα.

Μάλιστα, η συζήτηση που γίνεται, γίνεται και με ποσοστά, όπως 30%. Γιατί θυμώνετε, όταν λέμε για προγραμματισμένη χρεοκοπία; Μην την πείτε χρεοκοπία. Και αυτή αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά την Ευρώπη. Κρίση σημαίνει απαξίωση της αξίας της τιμής της εργατικής δύναμης. Αυτή προχωράει ακάθεκτα, χωρίς διαφωνίες.

Από την άλλη μεριά, για να ξεκολλήσει το σύστημά σας και να αποκτήσει ξανά την κερδοφορία, πρέπει να προχωρήσετε σε μια απαξίωση κεφαλαίου. Εδώ είναι το πρόβλημα. Γιατί εάν, παραδείγματος χάρη, γίνει 30% απαξίωση στο χρέος της Ελλάδας, σημαίνει ότι θα χάσουν εκείνες οι τράπεζες - όχι μόνο οι ελληνικές, αλλά και οι ξένες - που έχουν ελληνικά ομόλογα. Και εδώ γίνεται η κατανομή αυτής της ζημιάς.

Πήγατε με σοβαρά ατού για τα μέτρα και τα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με ποια ατού πήγατε; Οχι μόνο τα άγρια μέτρα που έχετε πάρει σε βάρος των εργαζομένων, αλλά 75 δισεκατομμύρια έχετε κόψει "κοστούμι" για τα επόμενα χρόνια σε βάρος του λαού με διάφορες μορφές. Οχι μόνο με υποτίμηση των μισθών, των μεροκάματων κ.λπ., αλλά και μέσα από όλες τις άλλες παροχές. Καρατόμηση, κυριολεκτικά, δαπανών και φορολογία στο λαό.

Πήγατε και με ένα άλλο ατού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γι' αυτό και σας το αναγνώρισαν: Τα 110 δισεκατομμύρια συνολικά, τον πακτωλό που ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία και συνεχίσατε κι εσείς να δίνετε στις τράπεζες. Και τα δίνετε στις τράπεζες, όχι γιατί υπάρχει γενικά το τραπεζικό κεφάλαιο και οι τραπεζίτες - όπως λέγεται μέσα στη Βουλή από όλα σχεδόν τα κόμματα εκτός από εμάς - αλλά γιατί το τραπεζικό κεφάλαιο είναι συνυφασμένο με το βιομηχανικό, είναι συνυφασμένο με όλα τα τμήματα του κεφαλαίου και μέσω των τραπεζών γίνεται η δανειοδότηση στις επιχειρήσεις, για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία από αυτήν που είχαν.

Ενα μέρος του κεφαλαίου θα καταστραφεί, άλλο θα απαξιωθεί και τσακώνεστε μεταξύ σας για το πώς θα μοιραστεί αυτή η χασούρα. Βεβαίως, εδώ υπάρχει ένας συσχετισμός δύναμης, που αντικειμενικά είναι σε βάρος της Ελλάδας και αυτό το ξέρετε. Διεκδικείτε μέχρι εκεί που δεν απειλείται η γενική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εφιάλτης» του λαού είναι το κεφάλαιο

Γίνεται συζήτηση για το χρέος. Ο βρικόλακας για μας είναι το κεφάλαιο. Αυτό προκαλεί το χρέος. Και δυστυχώς, η όλη συζήτηση από τα κόμματα στην Ελλάδα είναι για το χρέος. Βεβαίως, στο όνομα του χρέους παίρνονται αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, πρέπει να μιλήσουμε για το κεφάλαιο, που δημιουργεί το χρέος. Αυτό είναι ο πραγματικός βρικόλακας.

Αυτός είναι ο εφιάλτης του λαού. Αλλωστε, το χρέος όλοι θέλουν να το διευθετήσουν με διάφορους τρόπους. Γίνεται λόγος για το μάζεμα εσόδων. Κατ' αρχήν, σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς στην Ευρώπη και παγκόσμια, και οι φοροαπαλλαγές είναι νόμιμες σε ένα μεγάλο μέρος και η φοροδιαφυγή, και το χρέος.

Πήγατε με το εξής ατού στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Φοροαπαλλαγές - τα τελευταία θα πω - νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα από το 24% στο 20%. Αυτό μειώνει ή δε μειώνει τα κρατικά έσοδα; Αλλο τώρα πού πάνε τα κρατικά έσοδα, έτσι κι αλλιώς δε θα πήγαιναν στο λαό. Ενώ η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, σήκωνε τη σημαία του 40% για τα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους, στη φορολογία, τώρα το 40% το πήγε στο 21% και έχει δώσει μια αόριστη υπόσχεση ότι θα το πάει - δεν ξέρω πότε - στο 25%.

Φοροαπαλλάσσετε τα χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την επάνοδο των καταθέσεων, και εδώ υπάρχει και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - για να δούμε την εξυγίανση και τη διαφάνεια! - με το συμβολικό φόρο του 8%. Είναι απώλεια κρατικών εσόδων; Για τέσσερα ακόμα χρόνια δίνετε έκπτωση 50% στις επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις στην έρευνα και στην τεχνολογία.

Δώσατε νέα φορολογικά προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Απαλλάσσετε από τη φορολογία αυτούς που έχουν σχέση με off shore εταιρείες, ακίνητα, αρκεί αυτά τα ακίνητα να είναι ακίνητα ναυτιλιακών εταιρειών. Επεκτείνατε τις δυνατότητες φοροαπαλλαγών στα εισαγόμενα κεφάλαια - σε αυτή τη φάση είναι κυρίως αραβικά - που θα έρθουν να αξιοποιήσουν ή να αγοράσουν την ακίνητη περιουσία. Η ακίνητη περιουσία δεν είναι μόνο οι ακτές, δεν είναι κάποια οικόπεδα. Θα έρθουν να αγοράσουν λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις, τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΑΒ, την ΠΕΣΙΝΕ, τα Ναυπηγεία.

Δεν αναγνωρίζουμε ούτε ένα ευρώ από το χρέος

Επομένως, τι μας μιλάτε τώρα για έσοδα, έξοδα και για φοροδιαφυγή κ.λπ.; Φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή είναι «νύχι - κρέας». Το κυριότερο, πέρα από τα προνόμια που δίνετε, είναι οι φοροαπαλλαγές, επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για το χρέος.

Απ' αυτήν την άποψη, εμείς το χρέος δεν το διαχωρίζουμε σε χρέος που αναγνωρίζουμε και σε χρέος που δεν αναγνωρίζουμε. Θα κάνουμε τώρα ιεροεξεταστικές επιτροπές στη Βουλή; Τι να εξετάσουμε; Για εμάς όλο το χρέος το γέννησε το κεφάλαιο, το γέννησε ο ανταγωνισμός, το γέννησαν οι αντιπαραγωγικές δαπάνες, το γέννησαν τα επιθετικά εξοπλιστικά προγράμματα, το γέννησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το γέννησαν οι φοροαπαλλαγές κ.λπ.

Για εμάς είναι όλο παράνομο και ως τέτοιο πρέπει να θεωρηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και πρέπει να διαγράψει την ευθύνη του να συμβάλει στο χρέος τουλάχιστον στη συνείδησή του. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε ένα ευρώ από αυτό που λέγεται χρέος. Ομως, η πάλη κατά του χρέους είναι δεμένη για εμάς με την πάλη κατά του κεφαλαίου».

Ποιοί ήθελαν και ...ενότητα!

2011-03-17 11:19

Θετικός στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας ο Φώτης Κουβέλης

τα δικά μου σχόλια ένθετα με κόκκινο

«Το πρόβλημα βρίσκεται στη μη καταγραφή της» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς
Θετικός στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας ο Φώτης Κουβέλης

Τη θέση ότι η εκποίηση δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού εξέφρασε ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης

 

Αθήνα 
Δεν είναι ταμπού για τη Δημοκρατική (μπα, πρέπει να υπάρχει και αντιδημοκρατική τέτοια προφανώς) Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη όχι μόνο το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αλλά ακόμα και η εκποίηση της, αρκεί να μην αφορά διαχείριση δημοσίου αγαθού! (υπάρχει δηλαδή δημόσια περιουσία που δεν είναι δημόσιο αγαθό, πουλάνε τρέλλα!) Αυτό το μήνυμα έστειλε ο κ. Κουβέλης ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία δεν έχουν λόγο να διατηρούνται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κράτους (από δημόσια έγιναν "κρατικά" μέσα σε μία αράδα) και πρέπει να εκποιηθούν .

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 9,84 «υπάρχουν και περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν πρέπει να εκχωρηθούν (πάλι καλά που μας κάνει και αυτή την χάρη) και πρέπει να αποτελέσουν μια δυνατότητα ουσιαστικής εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση του δημόσιου αγαθού και του συμφέροντος».

Για μια ακόμα φορά, όπως και όταν η Τρόικα προέβαλε το ζήτημα της αξιοποίησης και εκποίησης δημόσιας περιουσίας για εξασφάλιση 50 δις ευρώ, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο «μεγάλο πρόβλημα», που προκύπτει με δεδομένο ότι το 27,5% -28% της δημόσιας περιουσίας δεν είναι καταγεγραμμένο, όπως επίσης ένα μεγάλο ποσοστό της περιουσίας του κράτους είναι έκταση λεηλατημένη.

«Υπάρχουν τομείς όπου η παρουσία του δημοσίου είναι αναγκαία. Εκεί δηλαδή που υπάρχει διαχείριση δημόσιου αγαθού. Όχι συλλήβδην. Όχι η παρουσία του κράτους σε όλες τις ΔΕΚΟ, αλλά σε εκείνες που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά (ποιά ΔΕΚΟ ΔΕΝ διαχειρίζεται δημόσιο αγαθό ρε Φώτη; Φώτισε και εμάς τους αδαείς!). Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό»
, σημείωσε. Κατά την εκτίμησή του πάντως , μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει ταχθεί δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστούν τα 50 δις ευρώ.

Επίσης, ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και «να συνυπολογισθεί ως μέγεθος και η μισθοδοσία των κληρικών που καταβάλει το δημόσιο». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η περιουσία των κληροδοτημάτων , που δεν ανήκει στη στενή έννοια του κράτους, αλλά στο δημόσιο (ποιό το κράτος Φώτη και ποιό το δημόσιο; Γιατί δεν λες καθαρά τι εννοείς;), μπορεί να αξιοποιηθεί «γιατί μπορεί να λειτουργήσει αποφασιστικά στη γενικότερη συμπεριφορά του κοινωνικού κράτους».

Από το "ΒΗΜΑ"

 

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΣΥΝ Χρέος τους το «ξέπλυμα» του καπιταλισμού

2011-03-15 17:48

Αποκαλυπτικά για το ρόλο τους τα όσα ακούστηκαν στο τριήμερο συνέδριο στην Αθήνα

Να συνδράμει τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις με προτάσεις για τη διαχείριση των χρεών τους, κρύβοντας σκόπιμα ότι αυτά είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία της καπιταλιστικής κρίσης, επιδίωξε ο ευρωοπορτουνισμός, μέσω του τριήμερου συνεδρίου για το δημόσιο χρέος που διοργάνωσαν στην Αθήνα το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΝ.

Επί τρεις μέρες οικονομολόγοι και πολιτικοί αναπαρήγαγαν αυταπάτες για τη δυνατότητα να υπάρξει διέξοδος απ' τη σημερινή τραγική για τους λαούς πραγματικότητα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, εντός του συστήματος που τη διαμορφώνει και που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, διαθέτοντας ένα μόνο τρόπο να ξεφύγει απ' αυτήν, το τσάκισμα των λαών, την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων.

Αυτές τις προτάσεις καραμπινάτης διαχείρισης, ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, τις βάφτισε εναλλακτικό δρόμο ανάπτυξης, «στο επίκεντρο της οποίας δεν θα είναι το κέρδος των αγορών, αλλά οι κοινωνικές ανάγκες, η αλληλεγγύη, η περιβαλλοντική προστασία και η διεύρυνση των δημόσιων αγαθών»! Κοροϊδεύουν το λαό ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής χωρίς να ξεριζωθεί η εξουσία των μονοπωλίων και των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Στριμωγμένοι στη γωνία απ' το προφανές, ότι προτάσεις που διακινούν δεξιά και αριστερά υιοθετούνται από τμήματα της πλουτοκρατίας και πολιτικούς εκπροσώπους της, επιχειρήθηκε απ' τον Αλ. Τσίπρα να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Είπε μεταξύ άλλων:

«Ακόμα και η φαινομενικά πιο αριστερή πρόταση μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια του αντιπάλου, αυτό όμως δε σημαίνει να φτάσεις και στο άλλο άκρο, να αγνοήσεις την αξία ανάδειξης αριστερών εναλλακτικών προτάσεων στην κρίση, όπως για παράδειγμα κάνει το ΚΚ στην Ελλάδα. Συνεπώς το δίλημμα προτάσεις ή κοινωνικές αντιστάσεις είναι ψευδές. Το ένα δυναμώνει το άλλο, και μας οδηγεί διαρκώς σε καλύτερες θέσεις. Οι εναλλακτικές προτάσεις - διεκδικήσεις της αριστεράς αποτελούν σκαλοπάτι για την αναζήτηση συνολικής προοδευτικής διεξόδου, σκαλοπάτι για την συνολική αλλαγή - ανατροπή του μοντέλου παραγωγής και οικονομίας που γεννά την κρίση. Είναι προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την υπέρβαση της οικονομίας των αγορών στην κατεύθυνση μιας οικονομίας των ανθρώπινων και των κοινωνικών αναγκών».

Ο ΣΥΝ και το ΚΕΑ θεωρούν «αριστερές» προτάσεις το φτηνότερο δανεισμό των καπιταλιστικών κρατών από την ΕΕ και την έκδοση ευρωομολόγων, όπως ζητάει μεταξύ άλλων και ο ΣΕΒ, θεωρώντας μάλιστα ότι τέτοια αιτήματα βοηθάνε στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων! Την ίδια ώρα προσπαθεί να συκοφαντήσει το ΚΚΕ, επειδή ξέρει καλά ότι η πρόταση διεξόδου που προτείνει, η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, είναι η μόνη που δεν μπορεί να ενσωματωθεί από το κεφάλαιο, αφού στρέφεται ευθέως ενάντια στην εξουσία του, γι' αυτό και προκαλεί ανησυχία στα αστικά κόμματα και τους άλλους επίδοξους διαχειριστές της, όπως ο ΣΥΝ και το ΚΕΑ.

Υμνητές του συμβιβασμού

Ο Αλ. Τσίπρας, το κόμμα του οποίου συντελεί τα μέγιστα στον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης και στρέφεται ανοιχτά ενάντια στο ταξικό κίνημα, έπλεξε το εγκώμιο του ευρωοπορτουνισμού, που έχει ρόλο «να οργανώνει διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προτείνει κοινές πανευρωπαϊκές απεργίες, να αγωνίζεται για μια γενικευμένη ευρωπαϊκή εξέγερση των εργαζομένων».

Ολα αυτά ενώ στο πλαίσιο του συνεδρίου υπήρξαν παρεμβάσεις που ουσιαστικά εγκωμίαζαν τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), το μακρύ χέρι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνδράμει την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και τον παροπλισμό του εργατικού κινήματος.

Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη για «καταγραφή, έλεγχο του χρέους», ώστε να «ξεκαθαριστεί ποιο τμήμα του χρέους είναι αναγνωρίσιμο, και ποιο επιβλήθηκε καταχρηστικά μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες», πρόταση που οδηγεί το λαό στην αποδοχή σαν δικού του ενός χρέους που δημιουργήθηκε από την πλουτοκρατία και για τις δικές της αποκλειστικά ανάγκες.

Ζήτησε ακόμα την «αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή μεγάλου μέρους του, την βελτίωση των όρων αποπληρωμής και την μείωση της δαπάνης εξυπηρέτησης σε βιώσιμα επίπεδα», μια νέα, δηλαδή, συμφωνία αποπληρωμής του χρέους ώστε να λειτουργούν ανεμπόδιστα το μπούκωμα του κεφαλαίου με ζεστό χρήμα και η μηχανή παραγωγής νέων χρεών.

 

Διαχειριστές ως το μεδούλι
Το απαύγασμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στην Αθήνα ο ΣΥΝ και οι εταίροι του στο ΚΕΑ, για τη διαχείριση του χρέους, είναι οι πέντε προτάσεις που παρουσίασε ο Γ. Δραγασάκης και τις οποίες αναπαρήγαγε η «Αυγή». Οι οπορτουνιστές συμμετέχουν στη συζήτηση για το χρέος σαν να πρόκειται η διαχείρισή του στα όρια του καπιταλισμού να αποφέρει κάτι καλό για το λαό και την ίδια ώρα στηρίζουν την κυβερνητική θέση ότι το δημόσιο χρέος, το οποίο δημιούργησε η πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας, αποτελεί «εθνική υπόθεση». Σ' αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΚΕΑ ζητάνε:

-- Να επιτραπεί ο κατευθείαν δανεισμός και των κρατών από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει και με τις τράπεζες... Ο ΣΥΝ και οι ευρωοπορτουνιστές προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σαν «φιλόπτωχο ταμείο», που μπορεί να ασκήσει πολιτική υπέρ του λαού. Ακόμα και στην περίπτωση που τα κράτη μέλη της ΕΕ κατάφερναν να δανειστούν με φτηνότερα από τα ισχύοντα επιτόκια, πού θα πήγαιναν αυτά τα λεφτά; Προφανώς, θα γίνονταν δόσεις για την αποπληρωμή του χρέους και προνόμια για το κεφάλαιο. Ούτε ένα ευρώ δε θα πήγαινε για τις λαϊκές ανάγκες. Το κεφάλαιο θα εξασφάλιζε φθηνότερο χρήμα και ο λαός θα συνέχιζε να πληρώνει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική με διαρκή απώλεια δικαιωμάτων και φτήνεμα της εργατικής δύναμης. Ο ΣΥΝ κρύβει επίσης ότι οι τράπεζες εξασφαλίζουν φτηνά επιτόκια έχοντας πρώτα ρημάξει τις τσέπες του λαού. Το επιτόκιο δανεισμού από την ΕΚΤ είναι στο 1%, αλλά οι τράπεζες δανείζουν το κράτος με 5% και στη συνέχεια, με ενέχυρο τα κρατικά ομόλογα, δανείζονται φτηνότερα, έχοντας εξασφαλίσει ένα σίγουρο κέρδος από τα κρατικά ταμεία, από την τσέπη δηλαδή του ελληνικού λαού. Χαμένοι είναι και πάλι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

-- Να δημιουργηθεί κοινός μηχανισμός δανεισμού για την έκδοση ευρωομολόγων που, υπό όρους και προϋποθέσεις, θα μπορούσε να περιορίσει τη δύναμη των αγορών να κερδοσκοπούν με τις διαφορές επιτοκίων... Διαχωρίζουν σκόπιμα τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις από τις «αγορές», για να δημιουργήσουν συγχύσεις στο λαό σχετικά με το χαρακτήρα της κρίσης και την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου σε όσα δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια. Κρύβουν ότι τα ευρωομόλογα είναι και αυτά δάνεια, τα οποία ενδεχόμενα να εξασφαλίσουν φθηνότερο χρήμα στο κεφάλαιο, όμως η αποπληρωμή τους βαραίνει το λαό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ισχυρές μερίδες της πλουτοκρατίας, στην ΕΕ και την Ελλάδα, πασχίζουν για την έκδοση ευρωομολόγων.

-- Να μετατραπεί μέρος των εθνικών χρεών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος... Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι οι οπορτουνιστές σκόπιμα αγνοούν το νόμο της ανισομετρείας στην καπιταλιστική ανάπτυξη και κρύβουν ότι οι σχέσεις των κρατών μελών εντός της ΕΕ είναι ανταγωνιστικές ως προς το ποια μονοπώλια θα βγουν κερδισμένα ή χαμένα από την κρίση. Από αυτή τη σκοπιά είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι μια καπιταλιστική κυβέρνηση θα δεχόταν να γίνει συμμέτοχος στην αποπληρωμή των χρεών μιας άλλης, χωρίς να διαβλέπει ένα άμεσο κέρδος για τη δική της αστική τάξη. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει αβίαστα είναι το εξής: Ποιος θα το πληρώσει το χρέος, ακόμα και στην περίπτωση που ευοδωθεί η πρόταση των οπορτουνιστών; Ο λαός και πάλι ο λαός! Και μάλιστα με μεγαλύτερη αγριότητα, αφού όπως και στην περίπτωση του δανείου από την τρόικα, οι πιστωτές θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν μέχρι δεκάρας την επιστροφή των όσων θα τους κοστίσει η συμμετοχή στην αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας.

-- Τέταρτο, να γίνει διαγραφή, αδρανοποίηση ή επαναγορά μέρους του χρέους με τους πόρους ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή και της περιουσίας... Η κοροϊδία στο τετράγωνο! Διαγραφή μέρους του χρέους αργά ή γρήγορα θα γίνει, είτε μέσω της αναδιάρθρωσής του, είτε μέσα από το λεγόμενο «κούρεμα». Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει όμως για το λαό. Αντίθετα, το όποιο «κούρεμα» θα χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων, αφού μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών. Οσο για το το φόρο στις συναλλαγές, αυτός ήδη ζυμώνεται στους κόλπους της καπιταλιστικής ευρωένωσης, με τη βεβαιότητα ότι θα μετακυληθεί στις τσέπες των εργαζόμενων που αναπόφευκτα συναλλάσσονται με τις τράπεζες.

-- Πέμπτο, να εξασφαλιστεί αναπτυξιακή ώθηση, με αιχμή την απασχόληση, την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, μέσα από έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό και νέους θεσμούς, διαφανείς και δημοκρατικά ελεγχόμενους... Το κερασάκι στην τούρτα του αποπροσανατολισμού του λαού. Οι οπορτουνιστές δεν απαντάνε στα εξής θεμελιώδη ερωτήματα: Ανάπτυξη για ποιον; Για το λαό ή για τα μονοπώλια; Πρόταση ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων δεν έχουν, άρα ζητάνε ανάπτυξη για το κεφάλαιο, ενάντια στο λαό. Αρα, όταν μιλάνε για απασχόληση, τη βλέπουν στα μέτρα του κεφαλαίου. Δηλαδή τσακισμένες σχέσεις εργασίας και μισθοί Κίνας. Εκεί οδηγεί η πρότασή τους, στο βαθμό που προσπαθούν να εξωραΐσουν τον καπιταλισμό και να καταθέσουν προτάσεις για τη διαχείρισή του.

 

Π.

Οι ανελέητες οικονομικο-πολιτικές ελίτ

2011-03-14 10:13

Χωρίς άλλα δικά μου σχόλια:

Καλά τα κατάφεραν έως τώρα οι υπαίτιοι της κρίσης, κρυμμένοι ελέω ΜΜΕ· να αλληλοτρωγόμαστε, τρομοκρατημένοι, για τη συνενοχή μας σε αυτή!

Ομως, δεν είναι πλέον αόρατοι. Φαίνονται π.χ. από δύο βασικά κερδοσκοπικά δημιουργήματά τους: δημοσιονομικό έλλειμμα και Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το έλλειμμα, όπως αποκαλύπτει ο Richard Wolff, πρώην καθηγητής του Γ. Παπανδρέου στο Κολέγιο Αμχερστ των ΗΠΑ, το δημιουργούν και κερδίζουν από αυτό οι οικονομικο-πολιτικές ελίτ: «Τα χρήματα που δεν πληρώνουν σε φόρους είναι τα χρήματα που δανείζουν στην κυβέρνηση για το έλλειμμα» (1).

Το 2009, όπως εξηγεί, το 1% των Αμερικάνων κατείχαν μετοχές/ομόλογα αξίας 12,7 τρισ., που αν φορολογούνταν με 10% θα απέφεραν 1,27 τρισ., δηλαδή όσα δανείστηκαν τότε οι ΗΠΑ για να καλύψουν το έλλειμμά τους. Αντ' αυτού, μας θυμίζει ο Wolff, οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τη γνωστή λύση: «Εχουμε φρικτό έλλειμμα, πρέπει να περικόψουμε τις κρατικές δαπάνες, και πρέπει... να πληρώσετε μεγαλύτερους φόρους...», κοροϊδεύοντας τον πολίτη να διαλέξει «αν θα τον μαχαιρώσουν ή θα τον στραγγαλίσουν»!

Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαιώνει ο Wolff, «θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματά της αν φορολογούσε τον πλούτο» που κατέχει «ένα σχετικά μικρό μέρος του ελληνικού πληθυσμού». Ενδεικτικά, τα λειτουργικά έσοδα (9,5 δισ.) των ελληνικών τραπεζών το 2008 φορολογήθηκαν μόνο με 3,9%, και τα εφοπλιστικά κέρδη το 2009 μόνο με 12 εκατ. όταν μόνο οι μετανάστες χαρατσώθηκαν τετραπλάσια για την «πράσινη κάρτα» (2)! Αντ' αυτού, ΠΑΣΟΚ/ ΝΔ/ΛΑΟΣ/ΔΗΜΣΥ καρατομούν στην γκιλοτίνα ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ τα όποια δικαιώματα μας είχαν απομείνει, δωρίζοντάς τα σαν «εγγυήσεις» και «δάνεια» δισ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και λοιπά κερδοσκοπικά ιδρύματα των οικονομικών ελίτ, με «Δούρειο ίππο» την... ΤτΕ.

Αντίθετα απ' ό,τι πιστεύεται, η ΤτΕ, σύμφωνα με το καταστατικό της είναι ιδιωτική, δηλαδή μια ανώνυμη πολυμετοχική εταιρία (3). Ιδρύθηκε (στις 7-12-1927) με το προνόμιο να «χαράσσει και να ασκεί τη νομισματική πολιτική» της χώρας, δηλαδή να φυλάει ο λύκος τα πρόβατα! Η «κρατική» μας λοιπόν τράπεζα, ήταν αυτή που εκκίνησε («σορτάρισε») τη γνωστή κερδοσκοπική υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, επέτρεψε στους κερδοσκόπους να τα πωλούν χωρίς να τα κατέχουν (π.χ. με επιτόκιο 3%), αφού τους έδωσε προθεσμία δέκα ημερών (αντί τριών που ίσχυαν) για να τα παραδώσουν στον αγοραστή, ώστε να προλάβουν να τα υποτιμήσουν και να τα αγοράσουν φθηνότερα (π.χ. με 4%) προκειμένου να κερδίσουν τη διαφορά. Και το έπραξε (στις 22-10-2009) μετά από αίτημα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, την επομένη των εκλογών (5-10-2009), εγκρίνοντάς της (στις 10-12-2009), επιπλέον, ατιμωρησία των κερδοσκόπων που υπερέβαιναν τις δέκα ημέρες (4)! Η κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων εξελίχθηκε συντονισμένα με τους περιβόητους οίκους αξιολόγησης μέχρι τις 8-4-2010, τότε που η ΤτΕ μείωσε την προθεσμία στη μία ημέρα!

Ενα μήνα αργότερα, ο πρωθυπουργός καλωσόριζε το ΔΝΤ ως πρόσχημα για τα προαποφασισμένα -«σοκ και δέος»- μέτρα, όπως αποκάλυψε στο Νταβός στις 28-1-2011: «Ακόμα και με μηδενικό χρέος η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται» (5). Κυβερνητικές ευθύνες διερεύνησε ακόμα και η Βάσω Παπανδρέου με σχετικές επερωτήσεις της στη Βουλή (19-5/13-7-2010).

Κυβερνώμεθα, λοιπόν, από ανελέητες οικονομικο-πολιτικές ελίτ που λαφυραγωγούν ακόμα και τα υπολείμματα της επιβίωσής μας. Αυτός είναι ο «πολύ κακός για να είναι οριστικός» (6) καπιταλιστικός κόσμος τους. Κάθε κόμμα που θέλει να τον «μεταρρυθμίσει», απλά τις αγαπά και μας δουλεύει.

(1) www.youtube.com/watch?v=AG0zL1ZIw08

(2) aristerovima.gr/details.php?id=1692

(3) www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/Καταστατικό_Εκδοση_Θ.pdf

(4) «Τύπος Κυριακής» (11/4/2010)

(5)www.ethnos.gr/article.asp?catid= 11378&subid=2&pubid=52694950

(6) Θ. Αγγελόπουλος, www.aristerovima.gr/details.php?id=1650

Από:www.enet.gr/?i=news.el.article&id=258980

Ο πανικός του Πάσχου

2011-03-14 10:00

Βλέπε το άρθρο Ο μιμητισμός της «επανάστασης» στην Καθημερινή, και κοιτάξτε τι όμορφος συντονισμός με τον Καρατζαφέρη εδώ.

Τυχαίο; Δεν νομίζω!


Δίκη Άρη Σειρηνίδη: Είπαμε Χούντα, αλλά με λίγη προσοχή!

2011-03-10 13:02

Ένα δικαστικό πραξικόπημα πήγε σήμερα να προστεθεί σε όσα έχουν γίνει σε βάρος του Άρη Σειρηνίδη, από την μπατσοκρατία και την εντεταλμένη δικαιοσύνη. Σχεδόν ένα χρόνο τώρα, από τις 12 Μαΐου 2010, ο Άρης Σειρηνίδης είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Το κράτος και οι μηχανισμοί του έστησαν σε βάρος του μια από τις απροκάλυπτες και εξόφθαλμες σκευωρίες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το μόνο στοιχειό τους είναι η ταύτιση του βιολογικού υλικού (DNA), σε μια χειρουργική μάσκα, που βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος. DNA που πάρθηκε από το πορτοφόλι του Άρη, χωρίς την συγκατάθεσή του. Ακόμη και αυτή η ίδια η ταύτιση φέρει πολλές αυθαιρεσίες. Ανεπίσημο εργαστήριο κλπ. Όλα αυτά βέβαια θα αποδειχτούν περίτρανα στην ακροαματική διαδικασία.

Το σημερινό δικονομικό «πραξικόπηματάκι» - σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα – ήταν η αντικατάσταση αυτού που είχε οριστεί ως εισαγγελέας της δίκης – κάποιο κώλυμα παρουσιάστηκε – με την εισαγγελέα που έκανε την προδικασία και «τύλιξε» τον Άρη με εντελώς αυθαίρετες εικασίες. Παράνομο, ακόμα και για τους δικούς τους νόμους. Βεβαίως οι συνήγοροι και ο Άρης δεν μάσησαν. Έκαναν αμέσως ένσταση εξαίρεσης της εισαγγελέως και ξετίναξαν και με πολιτικά και δικονομικά επιχειρήματα την νέα  αυθαιρεσία.

Ήταν ωραίες στιγμές όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης έχωναν στα μούτρα της εισαγγελέως ότι έκανε σε βάρος του Άρη – ήταν παρούσα και δεν είχε δικαίωμα λόγου – και αυτή «απαντούσε» με ένα άκρως ηλίθιο χαμόγελο. Όπως ήταν ωραίες στιγμές όταν η Ιωάννα Καρυστιάνη, ως μάρτυρας υπεράσπισης έλεγε ότι η εισαγγελέας αν είχε φιλότιμο – λέμε τώρα - θα έπρεπε η ίδια να ζητήσει την εξαίρεσή της. Αυτό δεν το άκουσε γιατί στην εκδίκαση της εξαίρεσης ήταν άλλος εισαγγελέας. Ο οποίος προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και στο τέλος πρότεινε και ο ίδιος την εξαίρεση. Ελπίζουμε πάντως να την πληροφορήσανε για το τι ειπώθηκε.

Πάει και αυτό. Η δίκη ξεκίνησε χωρίς την κυρία εισαγγελέα. (Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17/3) Η κυρία εισαγγελεύς πήγε αλλού να προσφέρει τις υπηρεσίες της.  Στα αφεντικά της – πάντα. Δουλειά υπάρχει μπόλικη. Ο Άρης Σειρηνίδης πάντως δεν μασάει. Ούτε αυτός, ούτε οι συμπαραστάτες του, ούτε οι υπερασπιστές του. Θα την λουστούν για τα καλά την σκευωρία τους.

                                                                                   Β. 

Και τώρα ας φάν' τον ε-ΜΜΕ-τό τους!

2011-03-10 10:34
Ολόκληρο το άρθρο (με τις εικόνες και τα video) εδώ
"Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη, της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα, και συ,
πρόστυχη Πένα και ψοφίμι, του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα!" Κώστας Βάρναλης
 
  
 
 
Ψέμα 2ο: Η... "απαγόρευση" σίτισης!
 
   «Από το πρωί γινόμαστε αποδέκτες μιας «άνωθεν» οργανωμένης διαρροής ότι οι απεργοί πείνας απειλούνται με απέλασηαν δεν δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης για εξάμηνο καθεστώς ανοχής. Και για να μη μένουν στα λόγια, συνελήφθησαν σήμερα στον Ερυθρό Σταυρό δύο αλληλέγγυες φοιτήτριες που συνόδευαν νοσηλευόμενους απεργούς πείνας. Είχαν προηγηθεί η εντολή του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Αντώνη Ζαχάροφ να αφεθεί φαγητό στα τραπεζάκια των νοσηλευόμενων απεργών, η άρνηση των απεργών πείνας να το δεχτούν και η υπενθύμιση των αλληλέγγυων συνοδών ότι τέτοιου είδους «ιατρικές» πρακτικές συνιστούν βασανιστήριο και φέρνουν στη μνήμη τις αποφράδες ημέρες των «γιατρών του Βιντέλα».
 
Απορία: Πώς είναι δυανατόν κάποιος που "σιτίζεται κανονικά" να ζητά από τον αλληλέγγυο φαγητό
(και αυτός μάλιστα "να μην του το επιτρέπει");;;
 
Ψέμα 3ο: Η... "απαγόρευση" βόλτας!


 

 
   Όπως ήταν αναμενόμενο - όπως και για κάθετι που ταρακουνά συθέμελα το καταρρέον ελληνικό πολιτικό κατεστημένο - αυτές τις μέρες τα "ενημερωτικά ξεράσματα" ήταν χωρίς τελειωμό. Με προεξάρχοντες τους εντεταλμένους δημοσιοκάφρους του ΔΟΛ και του ΣΚΑΪ, ακούσαμε και διαβάσαμε υπάνθρωπα και απάνθρωπα κατασκευάσματα: μερικά παραδείγματα βλέπουμε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ, ενώ από τον προπαγανδιστικό οχετό δεν θα μπορούσε να λείψει και το "Πρώτο Ψέμα".
 
με τις τόσες φυσικές και... αναίσχυντες αντιξοότητες!
  
Αξίζει να δούμε όμως πως το... "εναλλακτικό" protagon.gr
- του ανεκδιήγητου Σταύρου Θεοδωράκη - παρουσίασε τη νίκη των μεταναστών:
Γενικώς, είναι μια δημοσιογραφική μανιέρα που θα την ακολούθησουν πολλοί... "σοσιαλιστές"
από αύριο στις ανα(π)λύσεις τους. Άλλωστε όπως αποτυπώνεται και στο λογότυπο του site...
Όσο για τα "αλαφουζάκια";;; Κλάμααα...
  
ViewMore FromRelated VideosCommentsShareSendFavoriteTwitterFacebook
 
Ως κατακλείδα, επιλέγονται οι εξαίρετες γραμμές του old-boy.blogspot.com
και ο συγκλονιστικός Κώστας Δουζίνας...
 
"Αλήθεια ή μύθος, στο φαντασιακό του ο Έλληνας αυτοπροσδιοριζόταν ως κατά βάθος ψυχούλα: οκ, γαμούσε και το κράτος και τις υποχρεώσεις του και τους νόμους και τους θεσμούς, αλλά διατηρούσε, υποτίθεται, σε εφεδρεία την ανθρωπιά του. Αν λοιπόν στο δίλημμα τύπος ή ουσία, γίναμε αίφνης λάτρεις του τύπου, αν στο δίλημμα ανθρωπιά ή νομιμότητα, γίναμε αίφνης λάτρεις της νομιμότητας, ας πάει και το παλιάμπελο: είναι όσο ειρωνικό πρέπει πως θα είναι ξένοι εκείνοι που θα θυσιασθούν στο όνομά της (και τους οποίους με μια υπέροχη ντρίμπλα βαφτίσαμε εκβιαστές μας). Εκείνοι που αν πεθάνουν θα πεθάνουν, όχι επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να ικανοποιήσει αντικειμενικά το αίτημά τους, αλλά επειδή δεν θέλει να δώσει το λάθος μήνυμα. Αλλά όπως ξανάγραψα: εφόσον το να υποκύψουμε στον «εκβιασμό» τους αποτελεί το λάθος μήνυμα, όταν πεθάνουν θα έχουμε δώσει το σωστό μήνυμα"...
 
ViewMore FromCommentsShareSendFavoriteTwitterFacebook
 
Αξίζει να διαβάσετε:
 

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 10 ΜΑΡΤΗ

2011-03-08 09:36
 
Κυριακή 6 Μάρτη 2011
από:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθμός στην κλιμάκωση του αγώνα

Με στόχο η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη) να γίνει σταθμός, οι δυνάμεις ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ, εντείνουν τη δραστηριότητά τους

Στην πρώτη γραμμή της πάλης οι νέες γυναίκες, για να πάρει απάντηση ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας
Η φετινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη), μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ, κόμματα της πλουτοκρατίας.

Τα συλλαλητήρια στις 10 Μάρτη, που οργανώνουν σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ, αναδεικνύουν πως απέναντι στην ενιαία επίθεση που έχει εξαπολυθεί, ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, απαιτείται ενιαίος αγώνας, ενιαία απάντηση.

Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται πως οι γυναίκες, οι νέες, οι μητέρες, είναι τα πιο μεγάλα θύματα αυτής της άγριας επίθεσης, η οποία και θα βαθαίνει, όσο οξύνεται η καπιταλιστική κρίση. Πως δε χωρά κανένας εφησυχασμός, καμιά αναμονή, στις σημερινές συνθήκες που το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές καταργούν ένα προς ένα τα δικαιώματα όλων.

Σήμερα, που η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, στους μισθούς, στην Υγεία, στην Πρόνοια και την Παιδεία, σε κάθε πλευρά της ζωής και της δραστηριότητας των εργατών και των εργατριών, των αυτοαπασχολούμενων, της αγροτιάς και της νεολαίας, έχει μετατρέψει τη ζωή σε κόλαση, σήμερα, απαιτείται απάντηση μέσα από τον οργανωμένο αγώνα. Ολοι αυτοί που προσπαθούν να πείσουν το λαό πως είναι συνυπεύθυνος για τα χρέη και τα ελλείμματα που τόσα χρόνια δημιουργήθηκαν απ' τις πολιτικές τους, πως πρέπει να σκύψει το κεφάλι, να κάνει θυσίες για να βγει η χώρα απ' την καπιταλιστική κρίση, πρέπει να πάρουν αποφασιστική απάντηση.

Απάντηση στον πόλεμο που έχουν κηρύξει κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία με τους συμμάχους τους, είναι ο οργανωμένος αγώνας
Οι γυναίκες και όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια. Με την οργάνωσή τους στο Σωματείο, στους Συλλόγους της ΟΓΕ, στα ταξικά συνδικάτα. Υπάρχει διέξοδος. Και αυτή βρίσκεται στο μονόδρομο, που κάθε λαός πρέπει να ακολουθήσει. Στο μονόδρομο της οργανωμένης ταξικής πάλης, της σύγκρουσης, της ρήξης και της ανατροπής. Στον αγώνα για ένα δρόμο ανάπτυξης, που στο επίκεντρό του θα έχει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, όπου τα παραγόμενα πλούτη δε θα τα καρπώνεται μια χούφτα καπιταλιστών, αλλά θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή στις γυναίκες και όλους τους εργαζόμενους.

Οι συγκεντρώσεις για τις 10 Μάρτη έχουν οριστεί στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται καθημερινά οι παρεμβάσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς:

  • Την Τρίτη, 8 Μάρτη:

-- Παρέμβαση στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι.

-- Εξόρμηση στον «Κατσέλη».

-- Θα γίνει εκδήλωση στα «Praktiker» Ταύρου στις 2.00 μ.μ.

-- Παρέμβαση στα εργοστάσια ΜΑΚΟΠΛΕΞ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, ELITE, ΦΕΙΔΑΣ, ΛΟΥΝΑ.

-- Στα εργοστάσια Μετάλλου ΧΕΡΟΥΒΙΜ και ΣΒΑΜΠΕ.

 

-- Στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ στη Συγγρού. Στην EXECUTIVE, στη FIRSTDATA, στην ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα στο Γέρακα και στην EUROBANK Καλλιθέας.

-- Στα ξενοδοχεία «Athens Plaza», «Novotel» και «Marriot». Επίσης, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Hilton».

-- Παρέμβαση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, από το χώρο των εργαζομένων στην καθαριότητα.

  • Την Τετάρτη, 9 Μάρτη:

-- Παρέμβαση στην ΠΥΡΚΑΛ.

-- Παρέμβαση στον «Ευαγγελισμό», από το χώρο των εργαζομένων στην καθαριότητα.

-- Παρέμβαση στα ξενοδοχεία «Metropolitan» (όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν ΓΣ) και «Intercontinental».

ΟΓΕ
Στην οργανωμένη πάλη η δύναμη των γυναικών

Συνέντευξη με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Καλλιόπη Μπουντούρογλου

Η Καλλιόπη Μπουντούρογλου
Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ κλιμακώνουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Με αφορμή την 8η Μάρτη ο «Ρ» μίλησε με την πρόεδρο της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή.

-- Η δραστηριότητα της ΟΓΕ μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας έχει ήδη ξεκινήσει. Σε ποια κατεύθυνση κινείται;

-- Η ΟΓΕ, από την ίδρυσή της, δεν αντιμετωπίζει την 8ηΜάρτη σαν μια απλή επέτειο αλλά σαν μια αφορμή για δράση και ένταξη γυναικών στο κίνημα. Μάλιστα, δε θεωρούμε ότι τόσο η συγκεκριμένη μέρα όσο και συνολικά η πάλη για την ισοτιμία των γυναικών είναι ζητήματα που αφορούν μόνο το γυναικείο κίνημα. Φέτος υπάρχει ένα νέο στοιχείο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: Το μετωπικό σχήμα, που έχουν συγκροτήσει το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, έχει κάνει δική του υπόθεση την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Οι συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια, οι εξορμήσεις που πραγματοποιεί η συμμαχία, συμβάλλουν στην ανάδειξη του χαρακτήρα της μέρας αυτής και στην απόκρουση των προσπαθειών της αστικής τάξης, των κομμάτων και των ΜΜΕ που την υπηρετούν, να αλλοιώσουν το περιεχόμενό της.

Η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του. Αφορά τις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις φτωχές αγρότισσες, τις μετανάστριες, τις άνεργες, τις νέες που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Τις γυναίκες δηλαδή που υφίστανται την εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, την ανισοτιμία που σήμερα οξύνεται λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της επίθεσης του κεφαλαίου. Σε αυτές τις γυναίκες απευθύνονται οι δυνάμεις της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα και τις καλούν να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται με τη μαζική συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες της ΟΓΕ και της συμμαχίας, να μετατρέψουν τη μέρα αυτή σε νέα αφετηρία αγώνων.

Ιδιαίτερες οι ευθύνες του γυναικείου κινήματος

-- Ως κομμάτι του μετωπικού αυτού σχήματος, με ποιες ιδιαίτερες ευθύνες και καθήκοντα επιφορτίζεται η ΟΓΕ;

-- Η ευθύνη της ΟΓΕ είναι διπλή. Από τη μια αφορά, και ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος σ' αυτό, την ένταση των προσπαθειών για την οργάνωση, τη συσπείρωση, την κινητοποίηση των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ο κάθε σύλλογος, η κάθε ομάδα της ΟΓΕ σχεδιάζει πώς θα φτάσει πλατιά στις γυναίκες που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης και πλήττονται σφοδρά από την ανεργία, την υποαπασχόληση, την ακρίβεια, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας. Συζητά μαζί τους για την αξία της συμμετοχής στο κίνημα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τις εξουθενώνουν σωματικά και ψυχικά, τις αποθαρρύνουν από τη συμμετοχή στη δράση, όπως οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας, οι ευθύνες που επωμίζονται στην οικογένεια, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Για όλα αυτά είναι αδύνατο να βρουν λύσεις ατομικά, όσες θυσίες και αν κάνουν. Ολες μαζί οργανωμένες στους γυναικείους συλλόγους, στα εργατικά σωματεία, στις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, μπορούμε καλύτερα να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή λαίλαπα αλλά και να ανοίξουμε δρόμους προοπτικής για την οριστική λύση των προβλημάτων, για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών, την οποία ο καπιταλισμός δεν μπορεί να παραχωρήσει, γιατί αντίκειται στον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του.

Από την άλλη, η ΟΓΕ έχει ευθύνη να ευαισθητοποιεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της ανισότιμης θέσης τους στην κοινωνία, να εμπλουτίζει με τα ιδιαίτερα αιτήματά τους το πλαίσιο πάλης της κοινωνικής συμμαχίας.

Σημαντικά βήματα συσπείρωσης

-- Πώς ανταποκρίνονται οι γυναίκες στη δράση και τις πρωτοβουλίες της ΟΓΕ και της συμμαχίας;

-- Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα που αποκρυσταλλώνονται σε εγγραφές νέων μελών, σε συγκρότηση νέων ομάδων και συλλόγων στα πλαίσια της ΟΓΕ. Το θετικό δε σχετίζεται μόνο με την ποσοτική αύξηση των δυνάμεών μας αλλά και με τα ποιοτικά στοιχεία που συνοδεύουν την αύξηση αυτή. Τα όποια αποτελέσματα προκύπτουν στο έδαφος της δράσης, της κινητοποίησης για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Οι γυναίκες που μπαίνουν στις γραμμές μας είναι οι γυναίκες που προσεγγίζουν τη δράση μας, που θέλουν να συμβάλουν σε αυτή. Είναι εργαζόμενες που δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να ανταποκριθούν στο κόστος της κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών που καθημερινά μεγαλώνει. Είναι μανάδες που βλέπουν τους παιδικούς σταθμούς να κλείνουν, να υπολειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, τα τροφεία να αυξάνονται. Είναι απολυμένες, άνεργες, ανασφάλιστες, γυναίκες που βιώνουν τη ληστεία στο οικογενειακό τους εισόδημα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ομάδα του Αλίμου, μια από τις νέες ομάδες, «γεννήθηκε» μέσα από την κινητοποίηση γυναικών για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε άνεργη, μετά από διακοπή στην οποία είχε προχωρήσει η ΔΕΗ. Το ίδιο και στο Μαρούσι, όπου μετά από κινητοποίηση επανασυνδέθηκε το ρεύμα σε γυναίκα που μεγαλώνει και σπουδάζει παιδί μόνη της. Ο σύλλογος στο Μαρούσι ενισχύθηκε με νέα μέλη και μετά από την παρέμβαση που απέτρεψε την κατάσχεση με την οποία οι τράπεζες απειλούσαν αυτοαπασχολούμενη.

Είναι όλα αυτά στοιχεία ελπιδοφόρα. Μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα οι γυναίκες θα ξεπεράσουν το φόβο και τη μοιρολατρία που συστηματικά τους καλλιεργούν όλοι όσοι κερδίζουν από την ανισοτιμία τους. Θα συνειδητοποιήσουν ότι η υποχώρηση, ο συμβιβασμός, η παραίτηση από τα δικαιώματά τους δε λύνουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα οξύνουν τα αδιέξοδα. Θα πιστέψουν στη δύναμή τους και θα απαντήσουν στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η πλουτοκρατία με το όπλο που διαθέτουν: την οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα ταξικά συνδικάτα και ομοσπονδίες, τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, με ορίζοντα την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας.


Ε. Χαϊντ.
Οι Σύλλογοι Γυναικών για την 8η Μάρτη

Πλούσια είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Σύλλογοι Γυναικών στις γειτονιές μπροστά στον αγωνιστικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται:

Την Τρίτη 8 Μάρτη: Εκδήλωση - συζήτηση στις 7 μ.μ. στο «Στέκι εργαζομένων Κολωνού» (Αργους 54). Περιοδεία στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κύπρου Καλλιθέας, από την Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας και τον Συλλόγο γυναικών Καλλιθέας. Περιοδεία στη ΦΑΓΕ στις 10 π.μ. από τον σύλλογο γυναικών Μεταμόρφωσης. Περιοδεία του συλλόγου γυναικών Γαλατσίου σε ΙΚΑ, Παιδικούς σταθμούς, Τράπεζες. Περιοδεία του συλλόγου γυναικών Αγ. Παρασκευής στο εμπορικό κέντρο στην Αγ. Παρασκευή. Περιοδεία ομάδας γυναικών ΟΓΕ Βριλησσίων στο εμπορικό κέντρο Βριλησσίων. Περιοδεία του συλλόγου γυναικών Χαλανδρίου στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Περιοδεία στις 11 π.μ. του συλλόγου γυναικών Μεταμόρφωσης στο δημαρχείο. Περιοδεία στις 6 μ.μ. του συλλόγου γυναικών Ν. Ιωνίας στο εμπορικό κέντρο Ν. Ιωνίας. Εξόρμηση στις 7 π.μ. του συλλόγου γυναικών Ηρακλείου στου ΚΑΝΑ. Περιοδείες του συλλόγου προοδευτικών γυναικών Μαρουσίου-Πεύκης στις 6 π.μ. στο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου, στις 9 π.μ. στα δημοτικά καταστήματα του Δήμου Αμαρουσίου και του Δήμου Πεύκης και στη Λαϊκή Αγορά Αμαρουσίου, στις 11 π.μ. στο ΙΚΑ Αμαρουσίου, στις 12 το μεσημέρι στον ΟΑΕΔ Αμαρουσίου. Ακόμα, προγραμματίζονται εξορμήσεις στις 6 μ.μ. στα εμπορικά καταστήματα σε Μαρούσι και Πεύκη.

Επιπλέον:

  • Την Τετάρτη 9 Μάρτη:

-- Στις 9 π.μ. εξόρμηση του συλλόγου προοδευτικών γυναικών Μαρουσίου-Πεύκης στη Λαϊκή του Δήμου Πεύκης

-- Στις 8 μ.μ. εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών ΟΓΕ Ηλιούπολης στη Μουσική Σκηνή ΡΥΘΜΟΣ STAGE στην Ηλιούπολη (Μαρίνου Αντύπα)

  • Την Πέμπτη 10 Μάρτη:

-- Στις 7 π.μ., εξόρμηση του συλλόγου προοδευτικών γυναικών Μαρουσίου-Πεύκης στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΡΗ ΣΕΙΡΗΝΙΔΗ

2011-03-05 11:04

ΟΙ ΣΚΕΥΩΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ» ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ!

Στις 9 Μαρτίου δικάζεται ο πολιτικός κρατούμενος Άρης Σειρηνίδης. Βρίσκεται προφυλακισμένος από τις 3 Μαίου 2010 και με συνοπτικές διαδικασίες απόδειξης της φύσης της «ταξικής-κατασταλτικής» αστικής δικαιοσύνης, παραμένει προφυλακισμένος πέραν του 6-μηνου, σαν a priori ύποπτος για τις ιδέες του και τη συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες.

Ολόκληρη η σκευωρία ενάντια στον Άρη Σειρηνίδη, είναι μια αποθέωση της κατασταλτικής αυθαιρεσίας του κεφαλαιοκρατικού κράτους. Αφού συλλαμβάνεται ουσιαστικά χωρίς λόγο, με την μέθοδο ταυτοποίησης του γενετικού του( ?) υλικού, του χρεώνεται η ξεχασμένη επίθεση στα ΜΑΤ το καλοκαίρι του 2009 και έκτοτε παραμένει όμηρος για τις ιδέες και του κοινωνικούς του αγώνες που όπως και ο ίδιος αναφέρει, βρίσκονται στο πλευρό της εργατικής τάξης και ενάντια στο κεφάλαιο, ειδικά αυτή τη περίοδο που η χρεοκοπία και τα αδιέξοδα της εξαρτημένης καπιταλιστικής Ελλάδας, η οικονομικο-πολιτική της κατοχή από την Τρόικα, έχουν εντείνει την προληπτική καταστολή και έχουν ενισχύσει το προτσές της φασιστικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Η υπόθεση Άρη Σειρηνίδη, αφορά το σύνολο των αντιφασιστικών δυνάμεων και κύρια όλων όσων, έχουν αναφορά στον αντικαπιταλιστικό αγώνα.

Πρόκειται για μια ξεδιάντροπη σκευωρία-πείραμα εφαρμογής των ήδη εφαρμοζόμενων «αποδεικτικών στοιχείων του DNA», όπως έχουν ψηφιστεί στα «αντιτρομοκρατικά εκτρώματα», κι όπως εφαρμόζονται χωροφυλακίστικα από τη ΓΑΔΑ και τους μηχανισμούς της. Ας τονιστεί πως ο Άρης Σειρηνίδης είναι τάχατες ύποπτος της επίθεσης στην κλούβα των ΜΑΤ, μετά ταυτοποίηση του DNA του από το πορτοφόλι του το 2010, με «κάποια χειρουργική μάσκα» που μαζεύτηκε από το σωρό το 2009, στο χώρο της επίθεσης και που κατά μαρτυρία «κάποιου», ήταν δική του. Ένας μεσαίωνας αυθαιρεσίας, βιασμού της κοινής λογικής, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως με τα «νέα κατασταλτικά εργαλεία», μπορούν να χρεώσουν τα πάντα στους πάντες χωρίς καν επίφαση σεβασμού των αστικοδημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η συγκεκριμένη σκευωρία είναι καθαρή ποινικοποίηση «ιδεών και αγώνων», είναι προληπτική στέρηση της στοιχειώδους ελευθερίας που υπάρχει στον καπιταλισμό, είναι μήνυμα πως όποιος είναι «καθαρά εναντίον μας» με διάφορους, περίεργους και αστήρικτους τρόπους μπορεί να βρεθεί χρεωμένος, με την πιο απίθανη κατηγορία.

Χαιρετίζουμε τη στάση του Άρη Σειρηνίδη που από τις φυλακές αφ΄ενός προτάσσει τη συμμετοχή του και τη συμπαράστασή του στον συνολικό αγώνα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού και αφ΄ετέρου επιβεβαιώνει και με την εκεί στάση του για τα δικαιώματα των κρατουμένων, « την ταξική του θέση και συνείδηση», όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του της 09/06/10.

Η συμπαράσταση απέναντί του, θεωρούμε πως πρέπει ν΄ αγκαλιάσει κάθε αντιφασίστα-δημοκράτη και όχι μόνο τις παραμονές της δίκης. Ο αγώνας ενάντια στη φασιστικοποίηση της κεφαλαιοκρατίας, πρέπει να «δεθεί» μαζικά και στους δρόμους, με τον αγώνα ενάντια στην απόλυτη εξαθλίωση που βιώνει η εργατική τάξη και πλατιές λαϊκές μάζες, σαν αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών εξαρτήσεων και των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ντόπιοι υπηρέτες τους.

Μόνον έτσι θα είναι αποτελεσματική και όχι αποσπασματική η αντίδραση και τώρα και στο μέλλον, μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ένα μαζικό ορμητικό ποτάμι που θα ξέρει, πως ο καθημερινός αγώνας του για επιβίωση, περιλαμβάνει και τον αγώνα ενάντια στην κεφαλαιοκρατική καταστολή και αυθαιρεσία που υπάρχουν για να αποτρέπουν αυτόν τον ίδιο τον αγώνα-απάντηση του λαού.

<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Topic: Blog

buy cialis online cialiswithdapoxetine.com

Ημερομηνία: 2021-11-04 | Από: cialis generic

&lt;a href=&quot;https://cialiswithdapoxetine.com/#&quot;&gt;best prices for cialis 20mg&lt;/a&gt; cialis coupon

cewPreenD mtxzk

Ημερομηνία: 2020-09-28 | Από: poiffnara

free slots games &lt;a href=&quot; https://onlinecasinouse.com/# &quot;&gt;online slot games &lt;/a&gt; play casino https://onlinecasinouse.com/#

cewPreenD phemh

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: poiffnara

free casino slot games free slots games &lt;a href=&quot; https://onlinecasinouse.com/# &quot;&gt;free slots &lt;/a&gt; big fish casino [url=https://onlinecasinouse.com/# ]play slots [/url]

cewPreenD nbzat

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: poiffnara

online casino real money &lt;a href=&quot; https://onlinecasinouse.com/# &quot;&gt;world class casino slots &lt;/a&gt; online gambling https://onlinecasinouse.com/#

Sleklypleglique qhmsj

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: DomoQuamplula

online casino https://onlinecasinouse.com/# play slots online &lt;a href=&quot;https://onlinecasinouse.com/# &quot;&gt;free casino games online &lt;/a&gt; casino slots

Sleklypleglique upbgp

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: DomoQuamplula

https://onlinecasinouse.com/# online casino free casino &lt;a href=&quot;https://onlinecasinouse.com/# &quot;&gt;gold fish casino slots &lt;/a&gt; casino online

cewPreenD iqhyc

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: poiffnara

https://onlinecasinouse.com/# free slots games world class casino slots &lt;a href=&quot;https://onlinecasinouse.com/# &quot;&gt;big fish casino &lt;/a&gt; world class casino slots

Sleklypleglique zsctl

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: DomoQuamplula

casino online slots [url=https://onlinecasinouse.com/# ]play online casino [/url] free casino games &lt;a href=&quot;https://onlinecasinouse.com/# &quot;&gt;online casino bonus &lt;/a&gt; best online casinos

Sleklypleglique jbcdy

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: DomoQuamplula

cashman casino slots [url=https://onlinecasinouse.com/# ]casino bonus codes [/url] slots for real money &lt;a href=&quot;https://onlinecasinouse.com/# &quot;&gt;play casino &lt;/a&gt; casino bonus codes

cewPreenD judvv

Ημερομηνία: 2020-09-16 | Από: poiffnara

https://onlinecasinouse.com/# online casino real money slots games &lt;a href=&quot;https://onlinecasinouse.com/# &quot;&gt;slots online &lt;/a&gt; free casino games

1 | 2 >>

Νέο σχόλιο